Gefionspringvandet - renovering
Gefionspringvandet - renovering
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 26. februar 2003
Sager til beslutning
12. Gefionspringvandet - renovering
BTU 85/2003 J.nr. 681.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en kapitalbevilling på 20 mio. kr. på konto 0.21.3, Parker og legepladser til dækning af udgifter til renovering af Gefionspringvandet. Projektet finansieres ved, at der reserveres 20 mio. kr. af puljen til Trafik og nye Boligområder til formålet
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 5. februar 2003
Sagen blev udsat
RESUME
I forbindelse med budgetforliget for 2003 blev det aftalt, at afsætte midler til en renovering af Gefionspringvandet.
I efteråret 2002 er der udført yderligere undersøgelser for at klarlægge, hvor i springvandet de utilsigtede vandtab forekom, og hvordan sætningerne af springvandet har udviklet sig siden 1999. Desuden er der foretaget vurderinger af metoder til renovering af figuren og stensætningen. Undersøgelserne er udført for at sikre, at det projekt, der lægges til grund for udbudsmaterialet indeholder alle de nødvendige tiltag for at sikre anlægget konstruktivt og driftsmæssigt i en lang årrække fremover.
Resultaterne af de forskellige undersøgelser har præciseret omfanget af opgaven og påviser, at en renovering, som vil bringe springvandet op til nutidig standard, konstruktivt såvel som driftsmæssigt, i 2003-priser kan indeholdes indenfor de 20 mio. kr. det i januar 2000 vurderedes, det ville koste at gennemføre en renovering.
Gefionspringvandet har været ude af drift siden september 1999. Omfanget af de nødvendige arbejder er nu fastlagt, og med en ramme på 20 mio. kr. kan Gefionspringvandets fundering og den omkringliggende mur sikres samtidig med at et utilsigtet vandspild afskaffes. Installationerne renoveres til et tidssvarende niveau, der vil reducere udgiften til den daglige drift.
Anlægsarbejderne kan gennemføres i perioden april 2003 til maj 2004.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget besluttede d. 19. juni 2002 ( BTU 311/2002 ), at bevilge 800.000 kr. til dækning af udgifter til udarbejdelse af forprojekt og udbudsmateriale til en renovering af Gefionspringvandet. På daværende tidspunkt var det uklart, hvordan renoveringen kunne finansieres, men udvalget og forvaltningen ønskede at fremme projektet med henblik på, at renoveringen kunne igangsættes i umiddelbar forlængelse af, at en evt. finansiering faldt på plads. Efterfølgende er de nødvendige 20 mio. kr. aftalt afsat i forbindelse med budgetforliget for 2003.
I efteråret 2002 er der udført yderligere undersøgelser, herunder målinger af vandtilførsels- og afløbssystemer samt pælelængder og jordbundsforhold, med henblik på at klarlægge de konkrete årsager til det utilsigtede vandspild og konstruktionssætningerne i det øvre bassin. Undersøgelserne er udført for at sikre at det projekt, der lægges til grund for udbudsmaterialet, - udover løsninger på de allerede kendte nødvendige betonrenoveringsarbejder - også indeholder løsninger, der sikrer anlægget konstruktivt og driftsmæssigt i en lang årrække fremover.
Undersøgelserne viser, at den eksisterende pælekonstruktion bør forstærkes samt at de mekaniske og elektriske installationer, herunder vandførende ledninger, bør udskiftes med tidssvarende installationer, hvorved drifts- og serviceringsomkostninger kan reduceres væsentligt og anlægget som sådan fremtidssikres. Dertil kommer de betonrenoveringer, der tidligere er redegjort for.
Som en del af renoveringen afrenses figurgruppen og stensætningen, udført af kunstneren Anders Bundgaard. Stensætningen skal under alle omstændigheder nedtages for at skifte bundplader og indlægge membraner i bassinerne. Vej & Park vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt at nedtage figurgruppen i renoveringsperioden for at lade den afrense og oplagre indtil anlægsarbejderne er afsluttet. Dette har tidsmæssige og udførelsesmæssige fordele for betonarbejderne, samtidig med at risici for beskadigelser af skulpturen mindskes.
Resultaterne af ovenstående undersøgelser har præciseret omfanget af opgaven og afdækket at en renovering, som vil bringe springvandet op til nutidig standard, konstruktivt såvel som driftsmæssigt, i 2003-priser kan indeholdes indenfor de 20 mio. kr. det i januar 2000 vurderedes, det ville koste at gennemføre en nødvendig renovering.
Projektforslaget omfatter:
Skulpturgruppen
Nedtagning, afrensning og genpatinering på værksted, opbevaring under arbejderne på springvandsbassinerne samt genopsætning inkl. inddækning.
Natur- og kvadersten
Optagning inkl. registrering, rensning, opbevaring samt supplering og genplacering i springvandet.
Belysning
Udvikling og implementering af belysning på og omkring monumentet.
Installationer
Nødvendige renoveringer af mekaniske og elektriske installationer, herunder vandførende ledninger, samt forbedringer der reducerer den daglige drift.
Fundering
Forstærkning af den eksisterende pælefundering samt sikring af støttemuren bag springvandet.
Betonkonstruktioner
Udskiftning af bundplade i alle bassiner, renovering af betonvægge i pumpehus og udskiftning af dækpladen, nyt loftrum mellem pumpehus og figurgruppen samt udskiftning af ingeniørgangen.
Dertil kommer udarbejdelse af udbudsmateriale med betingelser, beskrivelse, tilbudsliste og tegninger mv.
Gefionspringvandet har været ude af drift siden september 1999. I foråret 2000 blev der udarbejdet en tilstandsrapport for springvandet. Konklusionen af rapporten var, at det ikke ville være forsvarligt at tænde springvandet uden en forudgående gennemgribende renovering. Omfanget af de nødvendige arbejder er nu fastlagt og med en ramme på 20 mio. kr. kan Gefionspringvandets fundering og den omkringliggende mur sikres rent konstruktivt, utilsigtet vandspild kan undgås og driftsudgifterne kan nedsættes.
Anlægsarbejderne kan gennemføres i perioden april 2003 til maj 2004.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
I 1998 påbegyndte det daværende Teknisk Direktorat og Forsvarets Bygningstjeneste projekteringen af Kastellets retablering, herunder en drejning af Gefionbroen og opbygning af en støttemur rundt om Gefionspringvandet. Københavns Vandforsyning, som hidtil har haft ansvaret for drift af springvandet, konstaterede da et vandtab på 25 m3 per dag, uden at kunne redegøre for vandspildets årsag. Efter ombygningens afslutning i august 1999 blev der, mod forventning, konstateret et vandtab på op mod 50 m3 dagligt, og kort efter indvielsen af det retablerede Kastel blev det besluttet at lukke for springvandet.
På den baggrund vedtog Borgerrepræsentationen ( BR 150/2000 ) d. 11. maj 2000, at restmidler fra bevillingen ( BR 147/99 ) på 1 mio. kr. til dækning af udgifter til renovering af Gefionspringvandets øverste bassin, skulle bruges til et teknisk særeftersyn med henblik på at klarlægge problemerne og omfanget af en renovering.
Bygge- og Teknikudvalget fik d. 7. juni 2000 ( BTU 195/2000 ) forelagt resultatet af den tekniske undersøgelse, i form af en tilstandsrapport for Gefionspringvandet, til drøftelse.
Konklusionen af undersøgelsen var, at det ville være uforsvarligt at tænde springvandet, før der er foretaget en istandsættelse. Det vurderes at koste i størrelsesordenen 17 mio. kr. at sætte springvandet i driftsmæssig forsvarlig stand. Derudover ville det koste ca. 3 mio. kr. at afrense figurgruppen og etablere belysning af springvandet.
Efterfølgende besluttede Bygge- og Teknikudvalget d. 30. maj 2001 ( BTU 258/2001 ), at forvaltningen skulle arbejde videre med en samlet finansiering for renoveringen af Gefionspringvandet i 2001 og 2002, idet det forudsattes, at merindtægter fra parkeringsordningen på ca. 7 mio. kr. i 2000 kunne udgøre den ene del af finansieringen, mens den anden del skulle forsøges finansieret ved private sponsorer. Status i sagen skulle forelægges Bygge- og Teknikudvalget. Udvalget er løbende blevet orienteret om Gefionspringvandet, bl.a. i forbindelse med behandlingen af Investeringsplan for Vej & Park 2002 – 2007, BTU 133/2002, 3.april 2002. Status var på det tidspunkt, at forvaltningen ikke havde kunnet finde ekstern medfinansiering til renoveringen af Gefionspringvandet. Merindtægter fra parkeringsordningen og de oprindeligt afsatte 2,5 mio. kr. på Vej & Parks investeringsplan for 2002 blev derfor besluttet anvendt til andre formål.
Da det ikke desto mindre var meget presserende at renovere springvandet, besluttede Bygge- og Teknikudvalget, ( BTU 311/2002 ), at der sideløbende med de fortsatte bestræbelser på at skaffe finansiering til projektet blev udarbejdet et forprojekt samt udbudsmateriale for en renovering af springvandet.
Gefionspringvandet betragtes af mange som Københavns næststørste turistattraktion, kun overgået af Den Lille Havfrue. Wonderful Copenhagen har oplyst, at der alene gennem de organiserede sightseeingture ( Auto Paaske og Copenhagen Excursions ) er 400.000 besøgende i perioden juni til september. Dertil kommer rejseselskabsbusser, øvrige turister til fods, på cykel, i bil mv. samt et udsnit af de ca. 500.000 kanalrundfartsturister, der i perioden maj til oktober oplever byen fra havnen. Wonderful Copenhagens tal er fra 1998, og organisationen oplyser, at besøgstallene generelt har været stigende i den mellemliggende periode.
Vej & Park har siden september 2000 haft en informationsplakat udfor springvandet, hvor det oplyses at springvandet ikke kan tændes før end konstruktionen er blevet renoveret. På trods af information om, hvorfor springvandet er lukket har Vej & Park modtaget mange henvendelser om Gefionspringvandet. Henvendelserne handler primært om, hvorfor springvandet ikke bliver sat i stand, og hvornår det kan forventes tændt igen. Gefionspringvandet synes på den baggrund at have stor betydning for såvel borgernes som gæsternes oplevelse af byen København.
Det tidsmæssige perspektiv for en renovering er 14 – 17 måneder fra det tidspunkt, hvor finansieringen er på plads. Springvandet vil derfor tidligst kunne tændes i sæsonen ( april – oktober ) 2004.
Økonomi
De samlede udgifter til en renovering af Gefionspringvandet anslås at udgøre 20 mio. kr. inklusive afrensning af figurgruppe og lyssætning af anlægget. Projektet foreslås finansieret af puljen på 90 mio. kr. til Trafik og nye boligområder, som Borgerrepræsentationen afsatte i forbindelse med udmøntningen merprovenuet i 2002 fra efterreguleringen af skatter og tilskud fra 2000. Denne pulje indeholder de forudsatte 20 mio. kr. til renovering af Gefionspringvandet.
Anslåede udgifter til renoveringen
Udgifterne til renovering af Gefionspringvandet kan opgøres på følgende poster jf. projektforslaget:
Poster | Beskrivelse – omfang | Beløb i mio. kr. |
Skulpturgruppe | Nedtagning, afrensning og genpatinering på værksted, opbevaring og genopsætning | 2,4 mio. kr. |
Natur- og kvadersten | Optagning inkl. registrering, rensning, opbevaring, supplering og genopsætning | 2,8 mio. kr. |
Belysning | Udvikling og implementering af belysningsprojekt | 2,2 mio. kr. |
Installationer | Nødvendige renoveringer af mekaniske og elektriske installationer, herunder vandførende ledninger samt forbedringer, der reducerer den daglige drift | 3,3 mio. kr. |
Fundering | Forstærkning af eksisterende pælefundering samt sikring af støttemuren bag springvandet | 3,5 mio. kr. |
Konstruktioner - beton | Udskiftning af bundplader i alle bassiner, renovering af betonvægge i pumpehus og udskiftning af dækplade, nyt loftrum mellem pumpehus og figurgruppen samt udskiftning af ingeniørgangen. | 5,8 mio. kr. |
Samlede renoveringsudgifter | 20 mio. kr |
Udgifterne til projektering, tilsyn, byggeledelse og uforudselige udgifter er indeholdt i de enkelte poster.
Der forventes ikke at være særlige miljømæssige konsekvenser forbundet med pæle- og betonarbejderne.
Et parameter i samtlig e undersøgelser har været, hvordan arbejderne kan gennemføres nænsomt under hensyntagen til såvel anlægget og monumentet, samt de omkringliggende områder og bygningers særlige historiske status og værdi. Området - ikke anlægget - er omfattet af fortidsmindebeskyttelsesfredningen. Kulturministeriet, ved Kulturarvsstyrelsen, skal orienteres om renoveringens omfang.
Figurgruppens fastgørelse er inddækket med en blymembran som skal udskiftes. Udbedring forudsætter enten at blypladerne omsmeltes eller at de udskiftes med plader af f.eks. kobber. Undersøgelser peger på at renoveringen bør gennemføres med omsmeltning af de eksisterende blyplader, idet disse er mere elastiske end kobberplader og derfor har en væsentlig længere levetid. Bly er imidlertid et miljøfarligt materiale, og miljømyndighederne inddrages derfor forud for arbejdernes igangsættelse.
Efter renoveringen vil omkostninger i forbindelse med drift af anlægget mindskes væsentligt, særligt forventes en større besparelse på det årlige forbrug af vand og el.
Ole Bach