Kørselsrestriktioner for tung trafik i Gentofte Kommune
Kørselsrestriktioner for tung trafik i Gentofte Kommune
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
Sager til beslutning
3. Kørselsrestriktioner for tung trafik i Gentofte Kommune
BTU 471/2000 J.nr. 2101.0039/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at det meddeles Gentofte Kommune, at Københavns Kommune er imod en reduktion af frihøjden på broen over Hellerupvej, så længe der ikke i fællesskab med Københavns Kommune er fundet en løsning på den fremtidige afvikling af havnetrafikken
RESUME
Gentofte Kommune har i brev af 7. juli 2000 anmodet om Københavns Kommunes udtalelse i anledning af, at Banestyrelsen og Gentofte Kommune begge ønsker at reducere frihøjden under jernbanebroen over Hellerupvej ved Hellerup Station, fra de nuværende 4,0 meter til 3,6 meter.
Den reducerede frihøjde vil medføre, at ca. 150 containere, der dagligt har ærinde i Københavns Havn, fremover vi være henvist til at benytte alternative ruter i Gentofte eller Københavns Kommuner.
For ikke at skabe trafikproblemer på andre veje har Bygge- og Teknikforvaltningen modsat sig reduktionen af frihøjden, så længe der ikke er fundet en fælles holdning til den fremtidige afvikling af havnetrafikken.
SAGSBESKRIVELSE
Begrundelsen for Banestyrelsens ønske om at reducere frihøjden er, at den nuværende jernbanebro skal udskiftes, og at det vil være økonomisk fordelagtigt med en tykkere jernbetonkonstruktion til afløsning af den nuværende tyndere stålkonstruktion. Da skinnehøjden bevares, vil det medføre en mindre frihøjde.
Begrundelsen for Gentofte Kommunes ønske om at reducere frihøjden er, at man ved en ny frihøjde på 3,6 meter kan undgå en stor del af den tunge trafik fra Københavns Havn, der i dag benytter ruten ad Ryvangs Allé og Hellerupvej til Lyngbymotorvejen.
På foranledning af Dansk Transport og Logistik (DTL) blev der den 3. oktober 2000 afholdt et møde med repræsentanter fra DTL, Københavns Havn, Danske Speditører, Vejdirektoratet samt Gentofte og Københavns Kommuner, hvor konsekvenserne af den reducerede frihøjde blev drøftet.
På mødet oplyste Københavns Havn, at ca. 400 containere dagligt forlader havnen, hvoraf de ca. 250 containere kan køre ad ring 02 via Strandøre, Standvejen og Tu-borgvej til Lyngbymotorvejen. Derimod kører de resterende ca. 150 containere via Ryvangs Allé og Hellerupvej, idet de er for høje til at køre ad ring 02 under jernbanebroen over Tuborgvej, der har en frihøjde på 3,9 meter.
Københavns Havn oplyste endvidere, at flere og flere containere i de senere år er øget til den maksimalt tilladelige højde på 4,0 meter, men at der derudover kan gives dispensation på op til 4,25 meter.
Såfremt frihøjden under jernbanebroen over Hellerupvej reduceres til 3,6 meter, vil det med al sandsynlighed blot flytte problemet til andre veje i Gentofte og Københavns Kommuner, der ikke er beregnet til denne specielle trafik.
I Københavns Kommune vil det kunne forventes, at trafikken i stedet vil foregå via Århusgade, Strandboulevarden og Lyngbyvej til motorvejen. Specielt vil et øget højresving fra Strandboulevarden mod Lyngbyvej give kapacitetsproblemer i krydset, samtidig med at det vil forøge antallet af uheld mellem de højresvingende containere og ligeudkørende cyklister.
På den baggrund anbefaler Bygge- og Teknikforvaltningen, at Gentofte Kommune opfordres til, at der i fællesskab findes en løsning på den fremtidige afvikling af havnetrafikken, før der træffes beslutninger om ændringer i frihøjden af jernbanebroen over Hellerupvej ved Hellerup Station.
BILAG VEDLAGT
Kopi af forvaltningens brev af 11. oktober 2000
Ole Bach