Endelig vedtagelse af lokalplan "Omøgade II"
Endelig vedtagelse af lokalplan "Omøgade II"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2000
Sager til beslutning
14. Endelig vedtagelse af lokalplan "Omøgade II"
BTU 476/2000 J.nr. 611:201.0001/99
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lokalplan "Omøgade II" vedtages endeligt
RESUME
Efter den offentlige høring foreslås lokalplanen endeligt vedtaget.
I høringsperioden er modtaget 19 henvendelser, heraf en bilagt en underskriftsindsamling med 1004 underskrifter. Der protesteres hovedsageligt mod muligheden for opførelse af ny kontorbebyggelse på de to ubebyggede grunde, idet dette findes at ville medføre gener for den omliggende boligbebyggelse i form af øget trafikbelastning og reduceret lysindfald for især boligbebyggelsen mod Venøgade. I stedet foreslås de pågældende grunde fastlagt til rekreativt grønt område med mulighed for indpasning af et lokalt medborgerhus.
Forvaltningen finder, at lokalplanen indeholder bestemmelser, som dels begrænser trafikbelastningen i Venøgade, dels sikrer en bebyggelsesform, der tilgodeser bibeholdelse af områdets åbne, grønne karakter, herunder tilgodeser lysindfald i Venøgade ved åbninger i bebyggelsen. Endvidere muliggør lokalplanen en udvikling af området til blandet erhvervsformål i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser. En fastlæggelse af dele af området til rekreativt, grønt område samt medborgerhus vil kunne indebære kommunal overtagelse af arealerne.
På den baggrund er der ikke foreslået ændringer i det offentliggjorte lokalplanforslag.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 11. maj 2000 Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 22. marts 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslaget "Omøgade II" (sag 152/2000).
Aftryk af indstillingen med bilag er fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor på Rådhuset, 1. sal værelse 36.
Planforslaget har været offentliggjort i perioden fra den 15. juni 2000 til den 15. september 2000. Der er udsendt 1658 pjecer til ejere, lejere og brugere og 55 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende.
Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 19 henvendelser. En oversigt over henvendelserne, der nærmere omtales nedenfor, er vedlagt som bilag A. Henvendelserne er endvidere fremlagt til gennemsyn i borgmesterens forkontor, Rådhuset, 1. sal, værelse 36.
Henvendelser fra offentlige myndigheder
- Skrivelse af 30. august 2000 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
- Skrivelse af 7. august 2000 fra Inge Tank Nielsen, Victor Bendix Gade 18, 1. tv., 2100 København Ø
- Skrivelse af 9. august 2000 fra Ida Schnack, Venøgade 13, 2. tv., 2100 København Ø
- Skrivelse af 29. august 2000 fra Tim Heiring, Langesund 3, 3. th., 2100 København Ø
- Skrivelse af 3. september 2000 fra Jytte Clante, Vognmandsmarken 28, 1. th., 2100 København Ø
- Skrivelse af 5. september 2000 fra Ebba Rottbøll Hansen, Bryggervangen 59, 2100 København Ø
- Skrivelse af 11. september 2000 fra NOAH-Ryvang, v/Catja Kirkegaard, Vognmandsmarken 60, st., 2100 København Ø (tidligere Østergårdens Grønne Gruppe)
- Skrivelse af 13. september 2000 fra Knud Jørgensen Automobiler A/S, Omøgade 5, 2100 København Ø
- Skrivelse af september 2000 fra Ejerforeningen Bryggervangen/Victor Bendix Gade 16-24, v/Erik Hansen, Victor Bendix Gade 16, 5., 2100 København Ø
- Skrivelse af 14. september 2000 fra Østerbro Lokalråd v/Tove M. Kristensen, Langesund 3, st. tv., 2100 København Ø
- Skrivelse af 14. september 2000 fra BOSAM, Kompagnistræde 34, 3., 1208 København K, på vegne af beboerrepræsentationen i Fonden Østergården
- Skrivelse af september 2000 fra Catja Kirkegaard, Vognmandsmarken 60, 2100 København Ø
- Skrivelse af 13. september 2000 fra Jan Nielsen, Emdrup Huse 22, 1. mf., 2100 København Ø
- Skrivelse af 14. september 2000 fra AB Glænøgaard, Vognmandsmarken 22, st. tv., 2100 København Ø, v/ formand Keld K. Jensen
- Skrivelse af september 2000 fra Sean Schmidt, Kastrupvej 92, 3. tv., 2300 København S
- Skrivelse af september 2000 fra Jan K. Duus, Vognmandsmarken 44, 4. tv., 2100 København Ø, bilagt en resultatopgørelse af underskriftsindsamling i kvarteret.
- Skrivelse af 13. september 2000 fra Eva Sørensen, Vognmandsmarken 44, st. th., 2100 København Ø
- Skrivelse af 14. september 2000 fra Ryvang Lokalråd, Bygge- og Trafikudvalget, v/formand Ole Sterll, Strandvænget 25, 2100 København Ø
- Skrivelse (e-mail) af 23. august 2000 fra Dennis Tycho Nielsen, Venøgade 13, 1. th., 2100 København Ø
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager lokalplanforslaget til efterretning.
Bemærkninger
Henvendelsen giver ikke anledning til bemærkninger.
Henvendelser fra ejere, brugere og interessegrupper m.fl.
Henvendelsen kritiserer muligheden for opførelse af et kontorhus på de nu ubebyggede grunde, idet et kontorhus anses for overflødigt og skadeligt for omgivelserne på grund af skyggevirkninger, ligesom opførelsen antages at ville medføre et værditab for de omliggende beboelseslejligheder. I stedet foreslås de pågældende grunde udlagt som rekreativt grønt område.
Bemærkninger
Det skal bemærkes, at opførelse af et nybyggeri på en ejendom, der som her har ligget ubebygget eller kun ganske svagt bebygget i en årrække, som oftest vil blive opfattet som forringelse med hensyn til lys, luft og udsigt af de omkringboende. Dette skal imidlertid afvejes i forhold til ønsket om en realistisk anvendelsesmulighed for ejendommene i området. Da de to for nærværende ubebyggede ejendomme har henligget i ca. 10 år, uden der har vist sig mulighed for udnyttelse til den i den hidtidige lokalplan fastlagte anvendelse til lettere industri, håndværk og lignende, må en muliggørelse af benyttelse til en bredere erhvervsanvendelse, herunder serviceerhverv, i overensstemmelse med i rammedelen i Kommuneplan 1997 nu anses for ønskelig. Det er hensigten med lokalplanen at sikre en anvendelsesmæssig og bygningsmæssig fornyelse af området, hvorved området udvikles som en helhed med bi beholdelse af den karakteristiske åbne og grønne karakter.
For så vidt angår den foreslåede fastlæggelse af de pågældende grunde til rekreativt grønt område, eventuelt med et medborgerhus, skal herudover bemærkes, at en sådan fastlæggelse kunne medføre pligt for kommunen til at overtage ejendommene mod erstatning.
I henvendelsen kritiseres den påtænkte opførelse af en kontorbebyggelse, idet denne findes at ville medføre en række ulemper for især beboerne i Venøgade i form af mere trafikbelastning, mere støj- og luftforurening, flere parkeringsproblemer, mindre lys og luft og en værdiforringelse af de eksisterende ejendomme. I stedet foreslås de ubebyggede grunde udlagt som rekreativt grønt område, ligesom det foreslås, at den nuværende maksimale bebyggelsesprocent bibeholdes og bygningshøjden begrænses til 2 etager.
Bemærkninger
Vedrørende spørgsmålet om en forøget trafikbelastning i Venøgade skal bemærkes, at lokalplanens § 4, stk. 4, netop indeholder bestemmelser, som hindrer overkørsler mod Venøgade og forudsætter, at tilkørsel til ejendommene i området sker fra Bryggervangen, Æbeløgade og Omøgade.
Vedrørende det anførte om undladelse af kontorbebyggelse og i stedet indretning af rekreativ, grønt område, henvises til bemærkningerne til skrivelse 2).
Vedrørende bygningshøjden bemærkes, at denne er fastsat ud fra ønsket om at opnå kortere fritliggende bygningsenheder langs de omgivende veje af hensyn til bibeholdelse af områdets åbne, grønne karakter. Det bemærkes endvidere, at der i fastlæggelsen af de bebyggelsesregulerende bestemmelser i lokalplanen er indgået overvejelser om skyggeforholdene, jf. de i beslutningsgrundlaget og offentliggørelsesmaterialet indgåede solskyggediagrammer.
Vedrørende bebyggelsesprocenten bemærkes, at denne er i overensstemmelse med rammebestemmelserne i Kommuneplanen og i øvrigt er i overensstemmelse med den for den nordlige karré gældende lokalplan nr. 144.
I henvendelsen foreslås lokalplanens formålsparagraf suppleret med, at planen skal sikre det eksisterende områdes grønne præg og fastlægge bebyggelsesformen med fritliggende bygningsenheder langs omgivende veje. Endvidere foreslås, at lokalplanens § 5, stk. 2, præciserer, at der er tale om "fritliggende bygningsenheder", og at den bebyggelse, der ikke opføres i bygge- og vejlinier, reguleres med bestemmelse om denne bebyggelses højde i forhold til afstanden til modstående bygge- og vejlinier.
Bemærkninger
Forvaltningen finder, at sikringen af områdets grønne karakter og bebyggelsesformen med fritliggende bygningsenheder i tilstrækkelig grad er tilgodeset gennem udformningen af bestemmelserne i lokalplanen vedrørende bebyggelsens omfang og placering samt vedrørende de ubebyggede arealer. Man finder endvidere, at § 5, stk. 2, på tilstrækkelig præcis måde definerer den ønskede bebyggelsesform, herunder ved begrænsninger i de maksimale facadelængder. Endvidere vil den nævnte bebyggelse, der ikke opføres i bygge- og vejlinier, være omfattet af bygningsreglementets bestemmelser og er derfor ikke nærmere reguleret i lokalplanen.
I henvendelsen gøres gældende, at opførelse af en kontorbebyggelse vil være kvælende for kvarterets liv, og der foreslås i stedet på de ubebyggede grunde opført et medborgerhus med tilhørende grønne omgivelser.
Bemærkninger
Der henvises til bemærkningerne til skrivelse 2).
I henvendelsen kritiseres, at lokalplanforslaget først sendes i høring, efter at bygherrer har projekteret, og det gøres gældende, at der mangler boliger, ikke kontorer.
Bemærkninger
I den forbindelse bemærkes, at udarbejdelse af lokalplanforslag ofte sker på baggrund af konkrete byggeønsker, jf. herved den i § 13, stk. 2, i lov om planlægning indeholdte pligt til tilvejebringelse af lokalplan forud for blandt andet større bygge- og anlægsarbejder.
Med henvendelsen følger underskriftslister med i alt 1004 indsamlede underskrifter. I henvendelserne protesteres mod den påtænkte opførelse af kontorbebyggelse på de to ubebyggede grunde. I stedet foreslås disse 2 ejendomme udtaget af lokalplanen, og at der udarbejdes et nyt lokalplanforslag, der fastlægger ejendommene som rekreativt grønt område med mulighed for indpasning af et medborgerhus, idet det gøres gældende, at der mangler rekreative områder og medborgerfaciliteter i kvarteret. Endvidere kritiseres skyggevirkningen af den påtænkte kontorbebyggelse, specielt for beboelsesejendommene langs Venøgade, men også for en del boliger langs Bryggervangen, Askøgade og Livøgade.
Bemærkninger
Der henvises til det ovenfor under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen gøres gældende, at lokalplanen vil forringe virksomhedens erhvervsvilkår væsentligt, og der tages forbehold om erstatning herfor.
Bemærkninger
Efterfølgende har virksomhedens ejer ved møde i Plandirektoratet redegjort for planerne for udnyttelse af den pågældende ejendom, hvilken udnyttelse i princippet skønnes at kunne tilgodeses inden for lokalplanens rammer.
I henvendelsen kritiseres, at man i bygherrens projekt øger bebyggelsesprocenten fra 110 til 127, ligesom der af trafikale grunde ikke ønskes udkørsel fra det planlagte byggeri til Bryggervangen. Endvidere anfægtes kommunens beregningsmetode for grundarealer, ligesom den maksimale bygningshøjde på 18 m findes for høj, da det vil medføre forringet lysindfald til foreningens lejligheder.
Bemærkninger
I den forbindelse bemærkes, at der er tale om et skitseprojekt, der efter lokalplanens endelige vedtagelse vil skulle gennemgå sædvanlig byggesagsbehandling, herunder med hensyn til arealberegninger. For så vidt angår spørgsmålet om reduceret lysindfald henvises til bemærkningerne til skrivelse 3), idet det kan tilføjes, at de fastsatte bygningshøjder medfører relativt store åbninger i bebyggelserne, hvorved der opnås tilstrækkelig lysindfald til modstående bebyggelser.
I henvendelsen foreslås det præciseret, at bebyggelse mod Venøgade skal overholde en afstand til boligbebyggelsen langs Venøgades nordside på mindst 2 gange bygningshøjden, ligesom der bør holdes en afstand på mindst 2,5 m til naboskel.
Lokalrådet udtrykker i øvrigt tilfredshed med den maksimale bebyggelsesprocent på 110, fra hvilken man ikke håber, der vil blive dispenseret, og tilfredshed med, at området nu kan anvendes til kontorbebyggelse og andet serviceerhverv.
Bemærkninger
Vedrørende bygningshøjden mod Venøgade henvises til bemærkningerne til skrivelse 3). Vedrørende bebyggelsens afstand til naboskel bemærkes, at dette forhold reguleres gennem bygningsreglementets bestemmelser. Henvendelsen giver i øvrigt ikke anledning til bemærkninger.
I henvendelsen udtrykkes umiddelbart tilfredshed med lokalplanens bemærkninger om fastholdelse af det nuværende områdes karakteristiske åbne og grønne karakter, og at lokalplanen skal sikre, at der ikke opstår miljøgener for den omliggende boligbebyggelse, samt at der skal tages hensyn til blandt andet lysforholdene for de sydvendte facader og forhaver på boligejendommene.
Imidlertid kritiseres det, at lokalplanforslaget ikke udelukker opførelse af randbebyggelse langs Venøgade, og man ser derfor gerne, at det sikres, at bygninger fordeles på hele lokalplanområdet, og at der stilles krav om, at specielt bygninger ud mod de eksisterende sydvendte boligejendomme skal være gavlvendte. Endvidere foreslås det, for at begrænse skyggegener for boligbebyggelsen langs Venøgade, at gesimshøjden mod Venøgade begrænses til 11 m i stedet for 15 m. Endelig gøres opmærksom på en række trafikale gener i kvarteret som følge af ude fra kommende trafik, og det antages, at de trafikale gener vil blive øget ved opførelse af kontorbebyggelse.
Bemærkninger
Idet der med hensyn til lysforhold og gesimshøjde henvises til det oven for under skrivelse 3) anførte bemærkes yderligere, at en fastlæggelse af al bebyggelse mod Venøgade som gavlvendt vanskeligt vil kunne gennemføres på en hensigtsmæssig måde under hensyn til de pågældende grundes meget forskellige størrelse og udformning. Vedrørende det anførte om trafikale gener henvises ligeledes til bemærkningerne til skrivelse 3).
I henvendelsen gives udtryk for, at bygherrens ideer om størrelse mv. ikke stemmer overens med lokalplanforslagets bestemmelser, og de offentliggjorte skyggediagrammer findes ikke at give et korrekt billede af den kommende bygning. I stedet foreslås de ubebyggede ejendomme udlagt til rekreativt område, eventuelt med et medborgerhus.
Bemærkninger
Hertil bemærkes, at et endeligt projekt til bebyggelse vil skulle gennemgå sædvanlig byggesagsbehandling, hvorunder blandt andet forholdet til lokalplanen påses. For så vidt angår forslaget om rekreativt område og eventuelt medborgerhus henvises til det oven for under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen protesteres mod lokalplanforslaget, og det foreslås, at de to ubebyggede grunde matr.nr. 5778 og 5779 Udenbys Klædebo Kvarter, København, udtages til en særskilt lokalplan, der fastlægger disse til rekreativt grønt område og et medborgerhus.
Bemærkninger
Der henvises herom til det ovenfor under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen udtrykkes tilslutning til bestemmelsen om, at tilkørsel til ejendommene mellem Venøgade og Omøgade skal ske ad sidstnævnte gade, men der gøres opmærksom på, at mange beboere er utrygge ved udsigten til høj bebyggelse langs Venøgade med deraf følgende skyggevirkninger. Det foreslås derfor af hensyn til boligbebyggelsen nord for Venøgade, at kravene til nybebyggelse i lokalplanområdet formuleres således, at ingen dele af ejendommene henligger i skygge hele dagen (dog med en mulig undtagelse i de to måneder omkring vintersolhverv), og at der fra vinduer, som måtte henligge i skygge ved vintersolhverv, sikres frit udsyn gennem bebyggelsen. Endvidere forslås gennemkørsel ad Venøgade hindret gennem ensretning eller afspærring.
Bemærkninger
Med hensyn til det anførte om bygningshøjden og de trafikale forhold langs Venøgade henvises til bemærkningerne til skrivelse 3).
I henvendelsen kritiseres den påtænkte opførelse af kontorbebyggelse, og der foreslås endvidere et rekreativt grønt område, eventuelt med et medborgerhus. Endvidere fremsættes en række betragtninger af mere generel politisk art.
Bemærkninger
Der henvises til det under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen kritiseres lokalplanforslaget for manglende hensyntagen til og fremme af grønne værdier, og de ubebyggede grunde foreslås i stedet udlagt til rekreativt grønt område med café eller medborgerhus. Der henvises i øvrigt til en vedlagt resultatopgørelse for underskriftsindsamling i kvarteret og anføres en række mere generelle miljømæssige og politiske betragtninger.
Bemærkninger
Der henvises til det under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen tages afstand fra den påtænkte kontorbebyggelse, der findes at ville fratage beboerne i især Askøgade og Venøgade lys og luft og medføre støj- og forureningsgener. I stedet foreslås de to ubebyggede grunde udtaget af planen og i en særskilt plan fastlagt til rekreativt grønt område med et medborgerhus for Ryvang.
Bemærkninger
Der henvises til det under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen gøres opmærksom på, at der i forvejen findes rigeligt med kontorhuse i området, samt at bydelen Ryvang som den eneste bydel ikke har noget medborgerhus. På den baggrund foreslås, at lokalplanen ændres således, at de ubebyggede grunde matr.nr. 5778 og 5779 Udenbys Klædebo Kvarter, København, i stedet fastlægges til offentlige formål (medborgerhus, samt institutioner og andre sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle servicefunktioner, der naturligt kan indgå heri).
Bemærkninger
Der henvises til det under skrivelse 2) anførte.
I henvendelsen gives udtryk for, at opførelse af ny kontorbebyggelse vil medføre en række gener for beboerne i især Venøgade i form af mere trafikbelastning, mere støj- og luftforurening, flere parkeringsproblemer, mindre lys og luft og værdiforringelse af de eksisterende ejendomme. De nuværende tilladte bebyggelsesprocenter foreslås fastholdt, og etageantallet begrænset til 2 etager.
Bemærkninger
Der henvises til bemærkningerne til skrivelse 3).
BILAG VEDLAGT
A) Liste over modtagne henvendelser vedrørende lokalplanforslaget
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece
- Modtagne henvendelser
Jens Ole Nielsen