Trafiksanering - Ravnsborggadekvarteret
Trafiksanering - Ravnsborggadekvarteret
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. august 2004
Sager til beslutning
13. Trafiksanering - Ravnsborggadekvarteret
BTU 390/2004 J.nr. 21162.0002/04
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at nærværende forslag til projekt for trafiksanering i Ravnsborggadekvarteret sendes i høring i lokalområdet.
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget vedtog på sit møde den 4. december 2002, at Bygge- og Teknikforvaltningen skulle udarbejde et forslag til projekt for trafiksanering i Ravnsborggadekvarteret. Det er kendetegnede for kvarteret, at der færdes mange børn og ældre. Der er også et stort parkeringspres i Ravnsborggade, hvilke gør forholdene uoverskuelige og utrygge for især fodgængerne. Samtidig sker der en del uheld, hvor parkerede biler påkøres.
For at sikre fodgængernes krydsningsmuligheder, nedsætte hastigheden og for at skabe mere overskuelighed foreslås det at ombygge tre kryds og anlægge to bump. I forslaget til ombygningerne er der lagt vægt på at mindske krydsningsafstanden, hindre ulovlig parkering og dermed skabe oversigt. Bumpene skal begrænse antallet af hurtigkørende biler og sikre, at hastighedsanvisningen på 40 km/t overholdes. Projektet foreslået sendt i høring i lokalområdet.
Når høringen af forslaget er gennemført, vil Bygge- og Teknikudvalget få forelagt høringssvar og projektet til endelig godkendelse.
SAGSBESKRIVELSE
Bygge- og Teknikudvalget vedtog den 4. december 2002 (BTU 594/2002), at forvaltningen skulle udarbejde et projekt til trafiksanering i Ravnsborggadekvarteret. Forholdene i Ravnsborggade kan virke ret uoverskuelige, særligt for fodgængere (herunder skolebørn og beboere fra plejehjemmet Sølund), der ønsker at krydse gaden. Der er et stort parkeringspres i gaden, hovedsageligt af beboerparkering eller andre med særlig tilladelse. En del af parkeringen foregår som ulovlig parkering rundt om hjørnerne, hvilke medfører at oversigtsforholdene svækkes. Det vurderes, at dette kan være en af årsagerne til, at fodgængerne føler det utrygt at krydse gaden i forbindelse med vejkrydsene.
I 2002 blev der gennemført en nummerskrivningsanalyse, som viste, at 15 % af de køretøjer, der kører ind i området er gennemkørende. Særlig ruten fra Nørrebrogade via Sortedam Dosering mod Sankt Hans Torv har store mængder gennemkørende trafik. Noget af denne trafik skyldes, at det ikke er muligt at svinge til venstre fra Nørrebrogade mellem Møllegade og Sortedam Dosering, når man kører i retning mod byen. Området benyttes også af trafik, som kommer over Dronning Louises Bro og kører til Sankt Hans Torv gennem området. Der har ikke været foretaget nye nummerskrivningsanalyser, men eftersom der ikke er sket væsentlige ændringer, må det formodes at tendensen stadig er gældende.
Der er sket en del uheld i gaden, hovedsageligt af typen hvor parkerede biler påkøres. Det vurderes i lyset af uheldstypen, at dårlige oversigtsforhold og fejlbedømmelse af pladsforholdene (kombineret med for høj hastighed) sandsynligvis er væsentlige faktorer, når uheldene sker. Derfor er der i løsningsforslagene - jf. bilag 1 - lagt vægt på at skabe oversigt i krydsene.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Ravnsborggade/Ravnsborg Tværgade
I det trebenede kryds Ravnsborggade/Ravnsborg Tværgade foreslås etableret en fortovsknast på det sydvest vendte hjørne for at sikre oversigten ned mod Nørrebrogade. Noget af den ulovlige parkering helt op i krydset vil dermed blive hindret, og det bliver muligt at køre længere ud i krydset.
Ravnsborggade/Sankt Hans Gade
Sankt Hans Gade er i dag ensrettet i retningen fra Ravnsborggade mod Sankt Hans Torv, og på den modsatte side fra Ravnsborggade i retningen mod Sortedam Dossering, cykler undtaget. Krydset benyttes meget af skolebørn både på cykel og til fods. I krydset er der fodgængerfelter over alle fire grene, og krydset fremstår meget tydeligt. Alligevel føles det angiveligt utrygt at færdes i krydset primært på grund af den tætte parkering, der hindrer oversigten især på Ravnsborggade. Derfor foreslås anlagt fire fortovsknaster i krydset, en på hvert hjørne. Kørebanen vil dermed blive indsnævret, krydsningsafstanden blive mindre og krydset mere overskueligt, da fortovsknasterne vil forhindre ulovlig parkering helt op til krydset. Det vil samlet set give en langt større tryghedsfornemmelse for fodgængere og cyklister.
Ryesgade/Læssøesgade
Læssøesgade er i dag ensrettet i retningen fra Fælledvej mod Ryesgade og herefter dobbeltrettet det sidste stykke ned mod Sortedam Dossering. Ligesom ved Sankt Hans Gade krydset færdes der også mange børn i dette kryds, men også mange ældre og handicappede til dels på grund af plejehjemmet Sølunds beliggenhed meget tæt på krydset. For at sikre krydset foreslås anlagt fortovsknaster på Ryesgade (sydvest), så kørebanen indsnævres og krydsningsafstanden bliver kortere. Etableringen af fortovsknaster vil samtidig kunne være med til at hindre ulovlig parkering og vil dermed være med til at sikre en bedre oversigt i krydsene.
Bump og hastighedsanvisning
Der foreslås anlagt to cirkelbump i Ravnsborggade. Det ene ca. midt på strækningen mellem Nørrebrogade og Ravnsborg Tværgade. Det andet ca. midt mellem Ravnsborg Tværgade og Sankt Hans Gade. Begge bump planlægges indrettet til 40 km/t. De to bump skal, sammen med de indsnævrede kryds medvirke til at middelhastigheden bliver lavere. Strækningen fra Nørrebrogade til Læssøesgade hastighedsanvises til 40 km/t. Et lavt hastighedsniveau er ønskværdigt på grund af de mange skolebørn og ældre, som færdes i gaden. Samtidig skal den være med til at forebygge alvorlige uheld og give større tryghed.
Uheldssituationen
Der er sket en del uheld i Ravnsborggade. Der er registreret 11 uheld over en femårs periode. Der er 7 eneulykker, hvor der er sket påkørsel af en parkeret bil eller container, enten i krydsene eller på strækningen. Dette bestyrker oplevelsen af meget tætte parkeringsforhold kombineret med for høj hastighed. Krydsuheldene (6 stk. i alt fordelt med 2 i hvert kryds) vurderes også at hænge sammen med dårlige oversigtsforhold, hvilke skyldes parkerede biler for tæt på hjørnerne. Der er endvidere sket et enkelt strækningsuheld af typen, hvor en cyklist er blevet ramt af en bildør. Den samlede vurdering er, at dårlige oversigtsforhold og fejlbedømmelse af pladsforholdene kombineret med for høj hastighed kan være væsentlige faktorer, når uheldene sker.
Ved de foreslåede ombygninge
r af
de tre kryds sikres en bedre oversigt, hvorfor den type uheld, der forekommer i
dag, forventes reduceret. Strækningsuheldene er koncentreret mellem
Nørrebrogade og Sankt Hans Gade. De to nye bump skal sikre, at opmærksomheden
skærpes og hastigheden nedsættes, og det forventes, at dette vil føre til en
reduktion i antallet af strækningsuheld. Etablering af bumpene vil ikke medføre
nedlæggelse af nogen parkeringspladser. Krydsombygningerne vil heller ikke
medføre nedlæggelse af parkeringspladser, men eksisterende ulovlig parkering
vil blive besværliggjort.
Økonomi
De samlede udgifter til gennemførelse af projekterne er
vurderet til i alt 0,9 mio. kr. Der søges om en anlægsbevilling under Vej &
Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg), efter gennemførelse af
nabohøringen.
Ombygningen af de tre kryds forventes at reducere den gennemkørende trafik
og i øvrigt reducere hastigheden, hvilket forventes at ville føre til en
forbedring af det lokale miljø. Forslaget vurderes ikke at føre til væsentlig
øget omvejskørsel.
Høring
Forinden Bygge- og Teknikudvalget anmodes om at give en anlægsbevilling til projektet foreslås gennemført en høring i lokalområdet af projektet. Høringen foreslås gennemført med en offentligheds- og indsigelsesperiode på 6 uger, hvor der i løbet af perioden afholdes et offentligt møde om projektforslaget.
Politiet har allerede været hørt i sagen og meddelt, at man overordnet ikke har bemærkninger. Endelig godkendelse hos politiet vil ske i forbindelse med udarbejdelse af detailprojekt.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Skitseforslag i målestok 1: 16.000