Mødedato: 25.02.2004, kl. 14:00

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan for et område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej ("Toften")

Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan for et område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej ("Toften")

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004

 

 

Sager til drøftelse

 

25.      Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan for et område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej ("Toften")

 

BTU 108/2004  J.nr. 611:162.0001/04

 

 

INDSTILLING

Nærværende redegørelse fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af et lokalplanforslag for et mindre område ved Toften, Bystævnet og Storegårdsvej i bydelen Brønshøj/Husum for at fastholde området til villa­bebyggelse og grønne anlæg samt at muliggøre opførelse af boliger for særligt ud­sat­te grupper m.v.  Den gældende byplan nr. 18 ophæves for så vidt angår det aktuelle område.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at opføre 6-10 boliger samt et fælleshus for særligt udsatte grupper (særboliger) på den kommunale ejendom matr.nr. 2965 Husum, Toften 28-32.

 

Ejendommen er omfattet af byplan nr. 18 og er heri fastlagt til grønt anlæg og plads. Opførelse af særboliger vil derfor forudsætte, at denne del af byplanen erstattes af en ny lokalplan. Pladsen og det grønne anlæg var i sin tid tænkt som hovedadgang for et planlagt hospitalsbyggeri mod nord. Med opførelsen af Plejecentret Bystævneparken er forudsætningerne for denne del af bypla­nen uaktuel. Lokalplanområdet omfatter hele den del af byplanen, der er fastlagt til plads og grønt anlæg.

Inden for lokalplanområdet ligger 2 "erstatningsarealer", som i dag er indrettet med lege plads og boldbane. Disse forudsættes opretholdt. Endvidere er området præget af enkelte villabebyggelser, som ligeledes forventes opretholdt.

Formålet med lokalplanen er derfor – udover at muliggøre opførelse af særboliger - at sikre området en udvikling i god sammenhæng med de nære omgivelser, herunder det eksisterende villaområde mod vest.

Den østlige og sydlige del af området fastlægges til villabebyggelse, helårsboliger på mindst 90 m². Der medtages bestemmelser om en bebyggelsesprocent på højst 35, en grundstørrelse på mindst 500 m² og højst 2 boliger pr. ejendom. Herudover vil der være mulighed for at indrette mindre særboliger samt institutioner m.v. Endvidere medtages bestemmelser, der sikrer en arkitektonisk og beplantningsmæssig helhed i området.

Den nordvestlige del af området, herunder de 2 erstatningsarealer fastlægges som offentligt tilgængeligt grønt område. Dette område vil blive indrettet som opholds-, lege- og boldspilområde for bl.a. den omgivende villabebyggelse, der er præget af relativt små grunde. Der sikres endvidere en stiforbindelse gennem det grønne område fra Bystævneparken til Toften.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Projektgruppen vedrørende bolig­området, har anmodet om tilladelse til at etablere et mindre antal boliger til særligt udsatte grupper (særboliger) på den kommunale ejendom matr. nr. 2965 Husum, København, jf. bilag 2. Der ønskes opført 6 - 10 små boliger på indtil 40 m² samt et fælleshus. Der vil blive anvendt et standardiseret pavillonsystem i én etage til boligerne, som vil kunne gives en udformning og farve, der er arkitektonisk acceptabel. Ved placering af be­byg­gelsen og etablering af beplantning er det hensigten, at der i størst muligt omfang tages hensyn til omgi­vel­serne. Der foreligger ikke på nuværende tidspunkt et egentligt projekt til bebyggelsen, men på bilag 3 er vist en skitse af en kommende bebyggelse. 

 

Ejendommen er omfattet af byplan nr. 18, der er vedtaget i 1950. Heri er  den del af byplan­­området, som ejendommen ligger i, fast­lagt til offentlige formål - grønt anlæg og plads. Projektet vil derfor forudsætte, at der udarbejdes en lokalplan til aflysning af denne del af byplanen. Det foreslåede lokalplanområde omfatter hele det nævnte område til grønt anlæg og plads og er vist på bilag 2.

 

Lokalplanområdet og omgivelserne

Området omfatter 4 villagrunde, 2 rekreative arealer samt nogle kommunale arealer, i alt ca. 8.000 m². De 3 villabebyggelser på matr. nr. 2904, 2905 og 2906 er i bevarings­­kategori 5, mens den fjerde på matr.nr. 2764 sammen med en lagerbygning på matr. nr. 2965 er i bevarings­kategori 7. Dermed er der ingen bygninger i området med høj bevarings­værdi. Herudover findes 2 spejderhytter på 2 kommunale ejendomme. De rekreative arealer er "erstatningsarealer", jf. nedenfor, og fungerer i dag som bl.a. nærlegeplads og boldbane for de tilstødende bebyggelser, (bilag 1, 2, 7, 8 og 9).

 

Dele af lokalplanområdet er præget af store træer, som sammen med den øvrige beplantning er med til at give området karakter. På det seneste er træer og anden beplantning på ejendommen matr. nr. 2764 fældet, og grunden fremstår næsten ryddet.

Området grænser mod øst og syd op til de trafikerede veje Bystævnet og Storegårdsvej.

 

Øst for Bystævnet ligger den almene boligbebyggelse Voldparken, og syd for ligger en ny ejerlejlighedsbebyggelse med planlagt udvidelse langs Storegårdsvej. Mod vest ligger et villaområde udbygget i 1930-erne før byplanen blev vedtaget, overvejende med halve dobbelt­huse på ejendomme med grundarealer på omkring 300 m². Nord for lokalplan­området ligger Bystævne­parken fra 1974, som er Husums største plejecenter bl.a. med beskyttede boliger, bilag 4.

 

 

Storegårdsvej, der har en trafikstøjbelastning på (65dB(A)), og Bystævnet er kom­mune­­veje, mens Toften, Toftagervej og Hustoftevej er private fællesveje. Området er busbetjent på Bystævnet/Storegårdsvej samt på Frederikssundsvej, der også er områdets butikscenter.

 

Plangrundlag

I henhold til Kommuneplan 2001 er størstedelen af lokalplanområdet fastlagt til boligformål, samt private institutioner m.v. af almennyttig karakter (B1-område). En mindre del beliggende nord for B1-området er fastlagt til offentlige formål (O2-område), jf. bilag 5.

 

I byplan nr. 18 udgør det foreslåede lokalplanområde en mindre del af et større område til offentlige formål og er heri fastlagt til en plads og et grønt anlæg. Pladsen og det grønne anlæg skulle danne hovedadgang for et påtænkt hospitals­byggeri på den nordlige del af det offentlige område. Ved efterfølgende tillæg til byplanen er villa­området vest for lokal­planområdet fastlagt kun til villabebyggelse. Gældende byplaner og lokalplaner fremgår af bilag 6.

 

I maj 2001 tog Bygge- og Teknikudvalget rapporten "Erstatningsarealer" til efter­retning som plangrundlag for kommunens erstatningsarealer, herunder de to arealer ved Toftagervejs udmunding i Toften. Disse to arealer skal ifølge rapporten fortsat være ubebyg­gede grønne anlæg, da de har stor rekreativ værdi for området. Erstat­ningsarealerne er formelt vejarealer, der i sin tid i forbindelse med kvarterets udstyk­ning blev udlagt som kompensation for, at de private veje i villaområdet kunne an­lægges i reduceret bredde. Således er Toftagervej m.fl. anlagt i en bredde på 10 m og udlagt i en bredde af 18,83 m, og pladsarealerne (erstatningsarealerne) er fastlagt i henhold til deklaration fra 1928.

 

Områdets fremtidige disponering

Fastlæggelsen af området i byplan nr. 18 som en forplads m.v. for et dengang påtænkt hospitalsbyggeri er i dag uaktuel, idet Bystævneparken efterfølgende er opført med hoved­adgangen placeret mod Bystævnet længere mod nord.

 

En del af lokalplanområdet er i dag præget af enkelte ældre, go de villabebyggelser, som forventes opretholdt, mens andre dele, bl.a. den aktuelle erhvervsgrund, har et mere tilfældigt præg. Som det er nævnt ovenfor, bør de to erstatningsarealer opret­holdes som grønne indslag i området.

 

Formålet med lokalplanen må således være at sikre området udviklingsmuligheder, så det fremover kan indgå i en god sammenhæng med omgivelserne, herunder udvikles som en naturlig del af det mod vest liggende villaområde.

 

Spørgsmålet om indpasning af særboliger i området må selvsagt overvejes nøje, idet det må tilstræbes, at der ikke opstår uhensigtsmæssige spændinger mellem de forskel­lige funktionstyper i området. Der må på baggrund af karakteren af en kommende sær­bolig­bebyggelse stilles krav med hensyn til placering i området, omgivende beplant­ning og adgangsforhold.

 

bilag 2 er vist forslag til den fremtidige disponering af området. Lokalplanområdet foreslås opdelt i 2 underområder.

 

Den østlige del af området, underområde I, foreslås i overensstemmelse med kommu­neplanens rammebestemmelser fastlagt til bolig­bebyg­gelse for villaer m.v. Villabe­byg­gelsen skal være med helårsboliger, og hver selvstændig bolig skal være mindst 90 m². Området foreslås herudover at kunne anvendes til mindre boliger for unge, ældre og per­soner med handicap samt socialt betingede bofællesskaber, såfremt de er opført efter gældende lovgivning herom, og til institutioner, såsom børne- og ungdoms­institu­tioner, samt til fritidsformål, herunder spejdere, klubber og lignende.

 

Der vil blive med­taget bestemmelser om en bebyggelsesprocent på højst 35, og at det bebyggede areal højst må udgøre 30 % af grundarealet. Der må ikke udstykkes grunde med et areal på mindre end 500 m². Der må kun opføres 1 beboelsesbygning med én bolig pr. 500 m² grundareal, dog maksimalt 2 boliger pr. ejendom. I en kommende lokal­plan vil opførel­se af mindre og flere særboliger m.v. pr. ejendom dog blive mulig­gjort.

 

Der vil blive medtaget bestemmelser, som sikrer en arkitektonisk helhed i bebyggelsen af sær­boliger m.v., herunder krav til fa­cade­­materialer og farveholdning, således at bebyg­gel­sen indgår i harmoni med om­givelserne. Bebyggelsen vil blive trukket ind på grun­den, så­le­des at der opnås en rimelig afstand til omgivende bebyggelser. Der vil end­videre blive fastlagt krav om afskærmende beplantning med træer og buske langs grundgræn­serne.

 

Der fastlægges byggelinier for villa-, institutions­bebyggelse og lignende samt bygge­linier for carporte, skure m.v. således, at der sikres en ordning af den fremtidige bebyggelse efter samme principper som det tilstødende villaområde mod vest. 

Spejderne, der foruden ejendommen matr. nr. 36 også lejer matr. nr. 3415 sydligst i området, vil ved lokalplanforslaget få mulighed for at samle deres aktiviteter i den nordlige del af området og eventuelt kunne bygge ny spejderhytte, som der tidligere har været frem­sat ønske om.

 

De kommu­nale ejendomme matr. nr. 36 og 2965 samt en del af matr. nr. 4 a, i alt ca. 2.200 m², vil kunne ommatrikuleres således, at der kan opnås hensigtsmæssige grund­størrelser for de ønskelige funktioner.

 

De 4 eksi­ste­ren­de villagrunde på matr.nr. 2764, 2904, 2905 og 2906 vil fortsat kunne opretholdes som villabebyggelser. Den sydlige ejendom, matr.nr. 3415, er imidlertid for lille til en selvstændig ny villa­bebyg­gelse, men vil kunne henlægges til nabo­villa­grunden eller gives anden anvendelse på baggrund af lokalplanbestemmelserne.

 

Underområde II fastlægges til offentligt tilgængelige rekreative formål. Erstatningsarealerne opretholdes som grønne arealer, og det foreslås, at underområdet også omfatter den vestlige del af matr.nr. 4a samt den nordlige del af Toften, der mulig­­gøres nedlagt som vejareal. Dette udvidede rekreative areal kan derved anvendes som et offentligt tilgængeligt opholds-, lege- og boldspilområde til gavn for bl.a. villa­bebyggelsen, der gennemgående er præget af små grunde. Igennem området foreslås sikret en stiforbindelse fra Bystævneparken til Toften.

 

For hele lokalplanområdet vil der på baggrund af en konkret vurdering blive taget stil­ing til, hvilke træer der eventuelt skal sikres gennem bevaringsbestemmelse. Der vil endvidere blive fastlagt bestemmelser om beplantning af de enkelte grunde mod omgivelserne. 

 

Den nordligste del af underområde I ligger, som det fremgår af bilag 5, i det store O2-område, der omfatter Bystævneparken. Det er imidlertid aftalt med Økonomiforvalt­ningen, at dette på grund af arealets ringe størrelse ikke vil kræve udarbejdelse af et kommuneplantillæg, og at forholdet vil blive justeret i forbindelse med den kommende Kommuneplan 2005. 

 

Økonomi

Lokalplanen skønnes ikke at have økonomiske konsekvenser af nævneværdig betydning for kommunen.

 

Miljøvurdering

Opførelse af 6-10 mindre boliger på ejendommen matr. nr. 2965 Husum i stedet for et lager anses for at være uden væsentlig miljømæssig betydning.

Eventuel forurening af undergrunden vil blive vurderet i sagens videre forløb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

1.      L uftfoto af området

2.      Plantegning af området med angivelse af lokalplanområde m.v.

3.      Skitseforslag til boliger for særligt udsatte grupper

4.      Kvarteret med angivelse af lokalplanområdet

5.      Kommuneplanens rammer

6.      Gældende byplaner og lokalplaner

7.      Fotos af området

8.      Fotos af området

9.      Fotos af området

 

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top