Mødedato: 25.02.2004, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Nyboder Skole"

Endelig vedtagelse af lokalplan "Nyboder Skole"

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004

 

 

Sager til beslutning

 

20.      Endelig vedtagelse af lokalplan "Nyboder Skole"

 

BTU  85/2004  J.nr. 611:122.0001/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Nyboder Skole" vedtages endeligt

 

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring vedrørende forslaget til lokalplan er modtaget 12 henvendelser, heraf 6 fra offentlige myndigheder, henholdsvis Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), Forsvarets Bygningstjeneste, Københavns Stiftsøvrighed, Kulturarvsstyrelsen, Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner samt Akademiraadet.

Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), Forsvarets Bygningstjeneste, Københavns Stiftsøvrighed og Kulturarvsstyrelsen har i princippet ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner samt Akademiraadet gør indsigelse mod yderligere bebyggelse af området. Kulturmiljørådet opponerer endvidere mod indskydning af et nyt etagedæk i skolens 2 sidefløje og isætning af vinduer i disses stueetage, og Akademiraadet finder, at stillingtagen til en eventuel cafébygning til Den Frie Udstilling bør udskydes.

Endvidere er modtaget 6 henvendelser fra ejere, lejere og brugere mv., der – ud over ovennævnte forhold – omhandler bebyggelsens arkitektur, de ubebyggede arealer, offentlig tilgængelighed for fritidshjemmets legearealer og hegning samt trafikforhold.

Forvaltningen bemærker hertil, at den valgte placering af multisalen vurderes at være den mest hensigtsmæssige og bebyggelsen acceptabel, når højden begrænses mest muligt, og bygningen i princippet åbner sig ud mod alle sider, ligesom bebyggelsen bør gives et nutidigt arkitektonisk udtryk.

Forvaltningen finder ikke, at den påtænkte ombygning af Nyboder Skoles sidefløje i nævneværdigt omfang vil påvirke bebyggelsens bevaringsværdighed.

Med hensyn til de ubebyggede arealer og hegningen heraf bemærkes, at den forudsatte lave hæk omkring lokalplanområdet med opstammede træer bag hækken er valgt ud fra hensynet til størst mulig åbenhed til området. Forvaltningen kan derfor ikke gå ind for det fremsatte ønske om en høj hæk eller mur omkring fritidshjemmets opholdsarealer, men lokalplanen er ikke til hinder for etablering af et transparent hegn i indtil 2 m højde omkring legearealer. Endvidere er lokalplanen ikke til hinder for, at fritidshjemmets legearealer i åbningstiden er lukket for offentlig adgang.

For så vidt angår de trafikale forhold bemærkes, at disse ikke reguleres i lokalplanen, men forvaltningen er opmærksom på den tætte trafik på Øster Voldgade og søger i videst muligt omfang at afbøde ulemperne i forbindelse hermed.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 23. oktober 2003 (BR 461/03) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 10. september 2003 om offentliggørelse af forslag til lokalplan "Nyboder Skole". Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan er lagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor, Rådhuset, l. sal, værelse 36, som bilag A.

 

Offentliggørelse

Forslaget har været i offentlig høring i perioden fra den 12. november 2003 til den 12. januar 2004. Der er udsendt 177 foldere til ejere, lejere og brugere og 40 foldere til interessegrupper, foreninger og lignende. Forslaget blev annonceret den 12. november 2003 i Østerbro Avis.

Der har i høringsperioden været opstillet en plancheudstilling om planforslagets indhold. Udstillingen var placeret på Østerbro Bibliotek, Dag Hammarskjölds Allé 19.

Mandag den 15. december 2003 kl. 19.00 til 21.00 afholdtes et borgermøde om forslaget. De 6 fremmødte borgere blev orienteret af medarbejdere fra Plan & Arkitektur, Vej & Park og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om forslagets indhold og om det foreliggende skitseprojekt, ligesom borgerne havde lejlighed til at stille spørgsmål til forslaget. I mødet deltog endvidere 2 borgerrepræsentanter. Der vedlægges som bilag 1 et referat af borgermødet samt som bilag 2 resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. Som det fremgår af referatet blev især følgende emner diskuteret:

·          Udformning og placering af multihallen

·          Tilbygning på musikfløjen og legearealerne ved fritidshjemmet Villaen

·          Trafikstøj og trafikforhold

·          En cafébygning til Den Frie Udstilling

·          Tidsplanen for gennemførelse af skoleprojekterne

Herudover har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om forslaget til lokalplan på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre synspunkter vedrørende forslaget. Der har været ét indlæg på debatsiden. Endvidere indeholdt hjemmesiden mulighed for direkte at fremsende indsigelser via e-mail. Der er modtaget 5 e-mailhenvendelser i forbindelse med offentlighedsperioden.

I høringsperioden og umiddelbart herefter er modtaget i alt 12 henvendelser, som er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor (bilag B). Sammendrag af de respektive henvendelsers indhold og forvaltningens bemærkninger hertil fremgår af nedenstående.

 

Henvendelser fra offentlige myndigheder

1)            Hovedstadens Udviklingsråd (HUR)

meddeler i skrivelse af 6. januar 2004 ikke at have bemærkninger til planforslaget.

2)            Forsvarets Bygningstjeneste

tilkendegiver i skrivelse af 8. december 2003 ikke at have bemærkninger til forslaget ud over, at man gerne vil betragtes som høringspart, inden der meddeles dispensation til opførelse af en fritliggende cafébygning for Den Frie Udstilling, idet bygningen i givet fald skal opføres inden for sø- og fortidsmindefredningslinien omkring Kastellet.

3)            Københavns Stiftsøvrighed

oplyser i skrivelse af 18. november 2003 ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget.

4)            Kulturarvsstyrelsen

meddeler i skrivelse af 14. januar 2003 ikke at have indvendinger mod lokalplanforslaget, idet det forudsættes, at udbygningen af "Musikfløjen" (den gamle messebygning) foretages som en forhøjelse af den eksisterende bygning med én etage, og at den gamle bygning ikke nedrives.

5)            Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg kommuner

anfører i skrivelse af 12. januar 2004, at Kulturmiljørådet finder det uhensigtsmæssigt at udbygge området mellem Øster Voldgade og jernbaneterrænet yderligere, idet både Den Frie Udstilling og Nyboder Skole er opført til at ligge frit i terrænet, hvorfor det findes beklageligt yderligere at overbebygge området omkring disse yderst bevaringsværdige bygninger.

Endvidere bemærkes, at opførelse af en eventuel tilbygning til Den Frie Udstilling vil blokere for den nuværende varekørsel til og fra udstillingsbygningen, der herefter kun vil kunne ske via gangstien langs Hotel Østerport, hvilket findes særdeles uhensigtsmæssigt.

Endelig gøres gældende, at indskydning af et nyt etagedæk i de 2 sidefløje og isætning af vinduer i disses stueetage vil underminere bygningernes bevaringsværdi, idet skolens samlede funktionelle og formmæssige fremtræden – herunder udhængstage og bænke langs fløjene i stueetagen – er væsentlige elementer i skolens kulturhistoriske kvaliteter.

6)            Akademiraadet

tilslutter sig i skrivelse af 12. januar 2004 den overordnede vurdering i lokalplanredegørelsen, hvorefter "områdets placering som bindeled mellem store parkområder (Østre Anlæg og Kastellet) betyder, at hele områdets karakter med fritstående bygninger beliggende i et åbent, grønt område bør fastholdes og understreges."

Akademiraadet finder imidlertid ikke, at man med det foreliggende forslag har imødekommet denne overordnede synsvinkel, idet opførelsen af en multihal og i tilknytning hertil et boldbur på uheldig vis forekommer at fortætte bebyggelsen og forstyrre den visuelle oplevelse af den fredede udstillingsbygning.

Det anføres i den forbindelse, at boldburet kun vil opleves nogenlunde transparent, når man ser vinkelret på netfladen, medens det for trafikanter på Øster Voldgade og Kronprinsessegade vil fremtræde som en lukket væg, der spærrer for udstillingsbygningens sydfacade, og samtidig reelt vil fratage bygningerne i området det frirum, som er med til at gøre dem "fritliggende". Det fremhæves tillige, at den eksisterende boldbane og dens frirum ikke alene er til gavn for oplevelsen af de "fritliggende bygninger", men også for den visuelle sammenhæng mellem de resterende voldpartier i Østre Anlæg og på Kastellet, som med de foreslåede udbygninger forringes, hvilket ikke mindst vil opleves af det store antal personer, der dagligt færdes på gang- og cykelstien langs Kastelsanlægget.

Endvidere henstiller Akademiraadet, at en egentlig stillingtagen til en eventuel cafébygning til Den Frie Udstill ing henstår, indtil konkrete planer samt fredningsmyndighedernes indstilling til udvidelsesforslaget foreligger.

Sammenfattende finder Akademiraadet det ikke muligt eller hensigtsmæssigt at anbefale forslaget, og henstiller, at man helt undlader at bygge yderligere i området mellem Den Frie Udstilling og Nyboder Skole, eller i hvert fald undlader opførelsen af det foreslåede boldbur.

 

Henvendelser fra ejere, lejere, brugere mv.

7)            Morten Wassini, Ravnsborggade 20 B, 2200 København N

tilslutter sig i e-mail og skrivelse af 13. januar 2004, at byggefelt A (i området mellem den eksisterende skolebebyggelse og udstillingsbygningen) kan beriges med et bygningsvolumen af den foreslåede størrelsesorden, men den arkitektoniske behandling, der lægges op til, anfægtes. Det anføres således, at en bebyggelse som foreslået indtil en afstand af 6 – 8 m vil blive opfattet som transparent, men på større afstand opfattes som massiv. Indsigeren finder ikke, at en fremtrædende bygning på pladsen er problematisk, idet det findes væsentligt, at bygningen ikke fremstår som et spagt, anonymt værk, men gives et gennemtænkt og værdigt modspil til den eksisterende bebyggelse. Der sættes således spørgsmålstegn ved, om oplægget til bygning og boldbur er i overensstemmelse med lokalplanforslagets § 6, stk. 1, hvorefter bebyggelsens ydre fremtræden skal være i overensstemmelse med omgivelserne og områdets karakter.

Endvidere opfordres til, at det vurderes, hvilke konsekvenser en forøgelse med en 1. sal på musikfløjen vil have for det i forvejen sparsomme himmellys på legearealet mellem denne bygning og Villaen, ligesom den foreslåede beskæring af buske mod Øster Voldgade findes at kunne give miljøproblemer på ude- og legearealet, eksempelvis ved henkastning af affald.

8)            Birgitte Koch, Store Kongensgade 108, 1264 København

gør i e-mail af 9. januar 2004 opmærksom på den tunge trafik i Øster Voldgade, der frembyder en betydelig risiko for skolebørnene, og der foreslås sikkerhedsfremmende foranstaltninger, såsom skiltning og vejbump eller endnu bedre en gangtunnel eller fodgængerbro.

9)            Steen Bisgaard Pedersen, Store Kongensgade 108, 1264 København

anfører i e-mail af 8. januar 2004 i princippet tilsvarende betragtninger om skolebørnenes trafiksikkerhed og foranstaltninger til fremme heraf som gengivet oven for under 8).

10)        Ole Liisberg, Rosenborggade 19, 1130 København

anfører i e-mail af 8. januar 2004 i ligeledes i princippet tilsvarende betragtninger som anført under 8).

11)        Indre Bys Lokalråd

meddeler i skrivelse af 5. januar 2004 i princippet ingen indvendinger at have mod lokalplanen, men rådet finder, at der bør være et krav om, at multihallen skal fremstå i arkitektonisk samklang med de bevaringsværdige bygninger.

12)        Forældrebestyrelsen ved Københavns Kommunes Fritidshjem Øster Voldgade 13 ("Villaen")

kommenterer i skrivelse af 22. december 2003 dels den til lokalplanforslaget hørende redegørelse "Baggrund for lokalplanen", dels selve lokalplanforslaget. Bemærkningerne til redegørelsen svarer i overvejende grad til bemærkningerne til lokalplanforslaget.

Der rejses således spørgsmål om formålsparagraffens bestemmelse om størst mulig offentlig tilgængelighed, da også andre hensyn skal varetages, eksempelvis hensynet til kontrolleret pasning.

For så vidt angår den maksimale bygningshøjde på 10 m i byggefelt B (Musikfløjen sydvest for skolen) findes denne for høj, og det foreslås, at 1. salen udføres i glas med en altan/balkon ud mod Villaen, for at bygningen ikke skal virke for bastant i forhold til Villaen.

Endvidere ønskes lukket hegn omkring Villaens legeplads inkl. boldbur og hækbeplantning i 2½ m højde for at skærme mod støj og forurening, ligesom der mod Øster Voldgade og mod jernbaneterrænet foreslås opsat en 2 m høj, begrønnet betonmur for at skærme mod støj og for at hindre indtrængen på fritidshjemmets areal af forulykkede motorkøretøjer.

 

Forvaltningens bemærkninger

De modtagne henvendelser omhandler især følgende punkter:

a)             Udformningen af multisalen

b)            Ombygning af Nyboder Skoles sidefløje

c)            Størrelse og udformning af Musikfløjen

d)            Ubebyggede arealer, offentlig tilgængelighed og hegning

e)            Trafikforhold

f)             Eventuel cafébygning for Den Frie Udstilling

Ad a) Udformningen af multisalen

Forvaltningen er enig i, at et nybyggeri med det skitserede volumen stiller særlige krav til placering, omfang og udformning af bebyggelsen. Det er imidlertid forvaltningens vurdering, jf. lokalplanforslagets afsnit "Baggrund for lokalplanen", at den valgte placering er mest hensigtsmæssig, og den foreslåede bebyggelse vil være acceptabel under forudsætning af, at højden gøres mindst mulig, samt at bygningen i princippet åbner sig mod alle sider med overvejende transparente glasfacader, således at der opnås en visuel sammenknytning af inde- og udearealerne.

Endvidere er multisalen i forhold til Øster Voldgade trukket mest muligt tilbage på grunden, hvorfor man finder, at karakteren af fritliggende bygninger i et åbent, grønt område er opretholdt. Den forudsatte beplantning med en lav hæk i gadelinien og bagved opstammede træer vil endvidere øge åbenheden til grunden udefra i forhold til den nuværende, til dels tætte, kratagtige bevoksning.

På samme baggrund finder man, at den visuelle sammenhæng mellem de resterende voldpartier i Østre Anlæg og Kastellet i væsentligt omfang er opretholdt.

Det anses for væsentligt, at bebyggelsen gives et nutidigt arkitektonisk udtryk, idet de omliggende bebyggelser – Nyboder Skole og Den Frie Udstilling – er arkitektonisk vidt forskellige, og hver især er udtryk for deres tid. Nybyggeri bør derfor gives en nutidig udformning, der respekterer den omgivende bebyggelse.

For så vidt angår boldbure bemærkes, at disse er en nødvendig funktion for en optimal brug af arealet. Det har derfor været ønsket, at de gives en udformning, så de fremstår så diskret som muligt. Der foreskrives derfor materialer, som i sig selv vil have en høj grad af transparens, ligesom begrønningen medvirker til at boldburene indgår i de grønne omgivelser.

Det tilføjes, at Kulturarvsstyrelsen, der er den statslige myndighed vedrørende blandt andet fredede og bevaringsværdige bygninger, ikke har haft indvendinger mod det foreliggende lokalplanforslag, jf. oven for under 4).

Ad b) Ombygning af Nyboder Skoles Sidefløje

For så vidt angår indlægning af nyt etagedæk og isætning af vinduer i stueetagen på skolens sidefløje bemærkes, at det i byggesagsbehandlingen vil blive påset, at de nye vinduer i Nyboder Skoles sidebygninger med hensyn til såvel placering som udformning vil blive udført i nøje overensstemmelse med de eksisterende vinduer på 1. sal, hvorfor forvaltningen finder, at dette ikke i nævneværdigt omfang vil påvirke bebyggelsens bevaringsværdighed.

Ad c) Størrelse og udformning af Musikfløjen

Lokalplanforslaget udelukker ikke, at heromhandlede bygning nedrives og erstattes af en ny 2-etages bygning, men det foreliggende projekt til skolens udbygning forudsætter den eksisterende bygning bevaret og påbygget en ny 1. sal. Det skal bemærkes, at Musikfløjen som skolen i øvrigt ikke er bygningsfredet.

For så vidt angår spørgsmålet om tilførslen af himmellys til opholdsarealet mellem musikfløjen og villaen (og mellem villaen og skolen), bemærkes, at langt størstedelen af fritidshjemmets opholdsarealer er beliggende sydvest for bebyggelserne og således har optimal lystilgang.

Med hensyn til den maksimale bygningshøjde i byggefelt B (Musikfløjen) bemærkes, at denne er fastsat ud fra, at den eksisterende bygning har en etagehøjde på ca. 4 m i stueetagen, hvorfor der med yderligere én etage i samme højde fås en gesimshøjde på 8 m og med tillæg af tag med lav hældning en maksimal bygningshøjde på 10 m. Det er dog tænkeligt, at der ved den endelige projektering vil blive tale om en 1. sal af mindre højde end stueetagen.

Ad d) Ubebyggede arealer, offentlig tilgængelighed og hegning

Indledningsvis bemærkes, at formålsparagraffens passus og bestemmelsen i § 7 om "størst mulig offentlig tilgængelighed" ikke er til hinder for, at fritidshjemmets opholds- og legeareal må være hegnet og ikke almindeligt tilgængelig i institutionens åbningstid.

Forvaltningen kan hverken gå ind for en 2½ m høj hæk eller etablering af en 2 m høj begrønnet betonmur, da dette på afgørende vis vil fratage området dets åbne karakter. Ud over den i lokalplanforslaget forudsatte lave hæk omkring lokalplanområdet med opstammede træer bag hækken muliggør lokalplanen, at der opsættes transparent hegn i 2 m højde omkring legearealerne. Sikring mod eventuel indtrængning af forulykkede motorkøretøjer kan eksempelvis etableres ved med passende mellemrum bag hækken at opsætte steler eller lave granitplinte.

Ad e) Trafikforhold

Med hensyn til trafikken på Øster Voldgade skal forvaltningen bemærke, at denne ikke reguleres af lokalplanlægningen. Øster Voldgade er i Kommuneplan 2001 udpeget til regional vej. De regionale veje skal sikre sammenhængen mellem København og den øvrige Øresundsregion. Den nødvendige biltrafik skal sikres en hensigtsmæssig og glidende trafikafvikling på de bedst egnede veje, herunder primært på det regionale vejnet.

Kommunen arbejder for, at tung trafik mellem Nordhavn og Motorvejsnettet mod syd og vest frem for at køre gennem byen vælger en rute ad Lyngbyvej og Motorringvejen. I sit høringssvar til udbygningen af Motorringvejen lagde Københavns Kommune derfor vægt på, at der blev etableret en direkte forbindelse fra Lyngbyvej til Motorringvejen mod vest. Desværre er denne direkte forbindelse ikke medtaget i det endelige projekt for Motorringvejens udbygning.

Foranlediget af trafikuheldet den 11. december 2003, hvor en tankbil kørte ind i Nyboder Skole tæt ved skolens hovedindgang, har forvaltningen besluttet at opsætte skilte, der gør opmærksom på vejsvinget og med en hastighedsangivelse på 40 km/t. Disse skilte skal ses som et supplement til den midterhelle, der i samarbejde med skolen blev etableret i Øster Voldgade i 1999 med henblik på at dæmpe hastigheden. Derudover har forvaltningen taget kontakt til skolebestyrelsen med henblik på yderligere at drøfte forbedringer af skolebørnenes forhold i trafikken.

Miljøkontrollen er opmærksom på problematikken omkring støjbelastningen af skoler, og det er planen, at der i løbet af 2004 skal opstartes en støjkortlægning af alle kommunens skoler. Støjkortlægningen skal forbedre Miljøkontrollens viden om hvilke skoler, der er særligt støjudsat, samt sætte fokus på problematikken.

Ad f) Eventuel cafébygning for Den Frie Udstilling

Med hensyn en eventuel cafébygning for Den Frie Udstilling bemærkes, at tilladelse hertil vil forudsætte dispensation fra lokalplanen efter forudgående naboorientering og efter en konkret vurdering af et detaljeret projekt, i hvilken forbindelse fredningsmyndigheden ligeledes vil blive inddraget i det omfang, det eventuelt berører den eksisterende fredede udstillingsbygning.

Endvidere bemærkes, at eventuel opførelse af en cafébygning for Den Frie Udstilling med en placering som foreslået ud mod Øster Voldgade vil kunne gennemføres uden at ændre de nuværende tilkørselsforhold til udstillingsbygningen.

 

Økonomi

-

 

Miljøvurdering

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

 

Høring

-

 

BILAG VEDLAGT

1.             Referat fra borgermødet

2.             Evaluering af borgermødet

3.             Oversigt over modtagne henvendelser

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.            Offentliggørelsesmaterialet omfattende indstilling med bilag, orienteringsfolder og forslaget til lokalplan

B.            Kopi af de i bilag 3 nævnte henvendelser

 

Jens Ole Nielsen


 


Til top