Bannere til udendørs kulturformidling
Bannere til udendørs kulturformidling
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004
Sager til beslutning
17. Bannere til udendørs kulturformidling
BTU 96/2004 J.nr. 21531:117.0002/04
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og
Borgerrepræsentationen anbefaler
at et
koncept for udendørs kulturformidling udvikles og implementeres i Københavns
Kommune
at der
udarbejdes et detailprojekt for placering af bannerstandere og gives en anlægsbevilling
på 0,5 mio. kroner (konto 2.22.3, vejanlæg) til etablering af bøsninger til
bannerstandere
at der
fastsættes retningslinier for hvilke kulturelle, nationale og bymæssige begivenheder,
der kan komme i betragtning under begrebet udendørs kulturformidling, som
beskrevet i indstillingens sagsbeskrivelse
RESUME
Wonderful Copenhagen har rettet henvendelse til Københavns Kommune om udvikling af et fælles koncept for udendørs kulturformidling. Formålet med projektet er, at skabe gode rammer for byens udendørs kommunikation i anledning af større kulturelle begivenheder, som f.eks. H.C. Andersen-året i 2005, royale bryllupper og mærkedage, festivaler, politiske topmøder, større kunstudstillinger mv. Projektet skal være med til at understøtte udviklingen af København som en levende kulturby, herunder være et led i byens kommunikation med borgerne og være med til at understøtte formidlingen af byens kulturelle liv og dynamik til både borgere og besøgende.
Projektet forudsættes gennemført som en permanent løsning ved etablering af 100 bøsninger for bannerstandere på centrale akser, torve og pladser i Indre By samt ved terminaler og enkelte store indfaldsveje.
Bøsningerne finansieres ved, at der gives en anlægsbevilling (konto 2.22.3, vejanlæg) på 0,5 mio. kr. Finansieringen kan tilvejebringes indenfor Vej & Parks Investeringsplan 2004, idet forvaltningen har konstateret, at der til projektet Vanløse Stationsforplads er reserveret 1,5 mio. kr. mere end nødvendigt. En del af disse midler foreslås anvendt til bøsninger.
Bøsningerne vil som udgangspunkt tilhøre Københavns Kommune, Bygge- og Teknikforvaltningen ved Vej & Park. I konsekvens heraf foreslås det, at forvaltningen bemyndiges til at give tilladelse til udendørs kulturformidling efter aftalte retningslinier, som beskrevet i denne indstillings sagsbeskrivelse.
Retningslinierne for udendørs kulturkommunikation tager udgangspunkt i, at den begivenhed eller det arrangement, der kan reklameres for, skal være af væsentlig bymæssig, national, international eller kulturel betydning. Derudover forudsættes det, at der er offentlig adgang til arrangementet, eller at det på anden vis lever op til et offentlighedskriterium, f.eks. EU-topmøder og lignende.
Mediet for udendørs kulturformidling er driftsmæssigt økonomisk neutralt for Københavns Kommune.
SAGSBESKRIVELSE
Wonderful Copenhagen har rettet henvendelse til Københavns Kommune om udvikling af et fælles koncept for udendørs kulturformidling. Baggrunden for projektoplægget er, at der hos flere aktører i Københavns kulturliv og turismeerhverv er et udbredt ønske om bedre muligheder for at kommunikere til borgerne i anledning af kulturelle begivenheder. Dette ønske fremsættes ofte blandt byens kulturinstitutioner, hvoraf mange i disse år oplever en stigende konkurrence om besøgende og turister. Den stigende konkurrence om de besøgende medfører et behov for at kunne synliggøre sig på kulturlivets egne præmisser.
Hertil kommer, at byens kulturscene ofte udvikler sig gennem store regionale og nationale kultursatsninger. Dette er i tråd med en international trend, hvor byer i hele Europa forsøger at etablere kulturelle begivenheder og festivaller, for at manifestere sig som europæiske kulturbyer. Når man som turist kommer til disse byer, efterlader kommunikationen i bybilledet sjældent tvivl om, hvad der foregår på byernes kulturscener.
For det tredje er der i de kommende år endog meget store folkelige begivenheder i vente for København, byens borgere og gæster. Først og fremmest kronprinsebrylluppet mellem HKH Kronprins Frederik og Miss Mary Donaldson, men også H.C. Andersen jubilæet i 2005 og designbegivenheden, INDEX, samme år.
Det er på den baggrund, at Wonderful Copenhagen foreslår, at der etableres en velordnet og afbalanceret model for synliggørelse af Københavns kulturtilbud og aktiviteter i bybilledet.
Hidtil har synliggørelsen været ad hoc præget som f.eks. under Kulturby 96. Endvidere er mulighederne for at anvende de kommercielle kanaler i byens udendørsmiljø ofte for dyre for aktørerne i byens kulturliv.
Formålet med forslaget er således at understøtte udviklingen af København som en levende kulturby, der formidler kulturelle begivenheder til sine borgere. Forbedrede rammer vil understøtte byens mange kulturinstitutioner og aktører, for hvem en mere aktiv markedsføring bliver stadig mere afgørende i takt med, at kulturen i stigende grad kommer til at fungere på markedsvilkår.
På vegne af samarbejdspartnere i kulturlivet har Wonderful Copenhagen taget initiativ til i samarbejde med forvaltningen at afsøge mulighederne for en praksis for, hvordan udendørs kulturformidling kan udvikles i København.
Det understreges, at der i undersøgelsen er lagt stor vægt på, at retningslinierne for anvendelse er restriktive, med henblik på at undgå tivolisering og yderligere kommercialisering af byen.
Projektet foreslås gennemført som en permanent løsning, der tilgodeser udendørs kulturformidling såvel som større begivenheder, gennem etablering af 100 bøsninger for bannerstandere på centrale akser, torve og pladser i Indre By samt ved terminaler og enkelte store indfaldsveje (Bilag 2).
Bøsningerne vil, som udgangspunkt, tilhøre Københavns Kommune, Bygge- og Teknikforvaltningen ved Vej & Park. I konsekvens heraf foreslås det at forvaltningen bemyndiges til at give tilladelse til udendørs kulturformidling efter aftalte retningslinier, som beskrevet nedenfor.
Forvaltningen vil arbejde for og sikre, at der findes designmæssige løsninger som passer til byens eksisterende designlinie. Løsningen skal som udgangspunkt respektere byens regler for skiltning og borgernes interesser i en velordnet og (mediemæssigt) ren by.
Kulturformidlingen differentieres i to modeller, en lille og en stor:
Den lille model med opsætning af bannere ved få, udvalgte trafikknudepunkter.
· Den lille model kan anvendes ved større udstillinger, festivaler mv.
· Den Store model med mulighed for opsætning på udvalgte pladser i Indre By og etablering af banneralléer. Denne model finder kun anvendelse ved store nationale og folkelige begivenheder som f.eks. kongelige bryllupper.
Københavns Kommune har en tradition for at markere især royale begivenheder med bannere. I de senere år er en række andre begivenheder med betydning for byen, som f.eks. Kulturby 96 og Tivolis jubilæum, blevet markeret på samme måde. Hver gang er der blevet afsat ressourcer til at udarbejde opsætningsplaner, udvikling af bannere, nedstøbning af standere og retablering.
Set i lyset af den generelle udvikling i brugen af det offentlige rum til formidling og kommunikation, vil det være hensigtsmæssigt med et koncept for udendørs kulturformidling, der opererer med permanente placeringer og faste retningslinier.
Retningslinier for udendørs kulturformidling
Nedenfor er forslået nogle overordnede retningslinier for anvendelse af det nye, udendørs medie.
Hovedprincipper:
1. Mediet kan kun anvendes til ikke-kommercielle budskaber – det vil sige begivenheder på byens kulturscene, nationale, regionale og internationale begivenheder og mærkedage (royale, politiske og folkelige).
2. Mediet kan kun anvendes ved arrangementer, som har offentlig adgang og interesse. Dette udelukker dog ikke, at der kan være en entré-udgift forbundet med adgangen til arrangementet – f.eks. når det foregår på et museum.
3. Kun ved større regionale, nationale og internationale begivenheder kan den store model tages i anvendelse.
4. For adgang til mediet foreslås endvidere flg. bestillingsprincipper:
· Først-til-mølle-princippet gælder for adgang til mediet, dog således at nationale begivenheder har forrang
· Mediet er maksimalt til rådighed i 14 dage ad gangen, med mulighed for forlængelse i særlige tilfælde
· Ved den lille model kan tre arrangementer have adgang til mediet på samme tid, mens den store model blokerer for adgang for andre begivenheder
· Københavns Kommune, ved Bygge- og Teknikforvaltningen, udpeger de steder i byen, hvor bøsningerne for bannerstandere placeres
· Bygge- og Teknikudvalget orienteres i god tid ved et efterretningsnotat om alle arrangementer
· &nb sp; I tvivlstilfælde forelægges sagen for Bygge- og Teknikudvalget
De fire hovedprincipper er tænkt som bærende principper, når og hvis forvaltningen i fremtiden skal afgøre, om en begivenhed skal have adgang til det nye medie.
De fire hovedprincipper og forslag til driftsmodel beskrives uddybende i det følgende.
Kun ikke kommercielle begivenheder/budskaber
Udendørs kulturformidling henvender sig til byens borgere og besøgende. Hovedbudskabet må ikke være kommercielt, hvorfor en lang række begivenheder vil falde uden for, hvad mediet kan kommunikere. Det være sig produktlanceringer, produktpromovering, udsalgsdage m.v.
Det er ikke et parameter for adgang til mediet, om der er tale om et betalingsarrangement eller ej. Eksempelvis kræver Kulturnatten deltagerbetaling, ligesom Copenhagen Jazz Festival trods en række åbne arrangementer, er baseret på koncerter der kræver entré. Dette til trods, er det ikke svært at kategorisere disse to eksempler som ikke kommercielle begivenheder. Tilsvarende gælder for større udstillinger på f.eks. Nationalmuseet eller Statens Museum for Kunst.
Kun offentlige arrangementer
Begivenheder skal have bred offentlig interesse og have offentlig adgang. Der skal desuden være tale om "Københavnerbegivenheder".
En række begivenheder vil befinde sig i en gråzone. Det danske EU formandskab, der samlede tusindvis af politikere, embedsmænd og journalister i København i december 2002 var eksempelvis et lukket arrangement, om end begivenheden samlede demonstranter, NGO'er og interessenter fra hele Europa i byen til aktiviteter, der intet havde med det formelle topmøde at gøre. Et andet eksempel er FN's Sociale Topmøde i København i 1995. Trods Topmødets inklusive karakter, summede hele byen af en række aktiviteter og arrangementer, der havde Topmødet som udgangspunkt.
I tvivlstilfælde vil sagen derfor blive forelagt Bygge- og Teknikudvalget.
Stor og lille model
I bilag 1 til denne indstilling er der opstillet eksempler på tilbagevendende kulturbegivenheder, som vil kunne opnå godkendelse til det nye medie i bybilledet. Som det fremgår, er der endog meget stor forskel på begivenhederne.
Blandt begivenhederne opridset under "Mega Events" vil hele byen i udstrakt grad kommer til at mærke til begivenheden, mens andre arrangementer retter sig mod et smallere publikum, og drives af mindre aktører i kulturlivet. Det foreslås derfor, at der arbejdes med to modeller – en stor og en lille - for udendørs kommunikation.
1. Den store model
Den store model er tiltænkt begivenheder, der er af en størrelse og interesse, der gør den til en international begivenhed. Der vil kun være ganske få arrangementer af denne type. Eksempler herpå er kronprinsebrylluppet mellem HKH Kronprins Frederik og Miss Mary Donaldson, men også H.C. Andersen jubilæet i 2005 og Index 2005 samme år er af denne karakter.
Udendørs kulturformidling til byens borgere og gæster vil være at finde ved centrale akser og på torve og pladser i Indre By samt ved terminaler og udvalgte indfaldsveje. (Bilag 2)
2. Den lille model
Den lille model vil oftere finde anvendelse. Udendørs kulturformidling er tiltænkt begivenheder af national og international interesse rettet mod de fysiske steder, der er forbundet med begivenhedens afholdelse.
Kulturformidlingen til byens borgere og gæster vil være at finde ved - for begivenheden - centrale terminaler og pladser samt ved udvalgte indfaldsveje. (Bilag 2)
Adgang til mediet
For adgang til udendørs kulturformidling gælder en række bestillingsprincipper.
For begivenheder, der opfylder kriterierne for adgang til mediet, gælder, at "først til mølleprincippet" regulerer hvilke begivenheder, der i tilfælde af flere ansøgere på én gang, får adgang til mediet. Dog vil nationale begivenheder have forrang.
Som det fremgår af driftsmodellen (jf. nedenfor) er omkostningen for begivenheder, der ønsker at benytte mediet såvel af fast som variabel karakter. Det koster et beløb alene at få adgang til mediet, og der er en pris pr. dag, mediet benyttes. Mediet er maksimalt til rådighed i 14 dage, med mulighed for forlængelse i særlige tilfælde.
Forudsat at det i bybilledet er muligt at opdele områderne
for kulturformidling, kan der ved den lille model gives op til tre
arrangementer adgang til mediet på samme tid. Eksempelvis kan man forestille
sig, at Statens Museum for Kunst ønsker at formidle en ny udstilling på bannerstandere
ved fx Hovedbanegården, Kgs. Nytorv og Østerport samtidig med, at der er
børnefilmfestival, som benytter bannerstandere på metroforpladserne.
Den store model, der sjældent vil blive benyttet, blokerer for adgang for andre begivenheder til samtidig at formidle via bannere.
Beskrivelse af bøsninger, master, bannere og reklamering
Bøsningerne foreslås udført som et rør for nedsætning af bannerstanderne, og afsluttes i belægningen med et rundt dæksel i støbejern med Københavns Kommunes byvåben som logo.
Masterne foreslås udført i stål som koniske rør i højden 7,5 m. Materialet foretrækkes for at sikre, at masten kan modstå vindpåvirkning. Overfladen er valgt med henblik på en fornuftig driftsøkonomi, idet en overfladebehandling som f.eks. pulverlakering vil give unødige udgifter til udbedring af ridser mv. efter hver opsætning.
I fo rbindelse med tidligere arrangementer har forvaltningen ved Plan & Arkitektur udarbejdet et koncept for bannere 60 x 450 cm, hvor der er givet mulighed for, at de nederste 60 cm kan påføres sponsorlogo. (Bilag 3)
Driftmodel
Overordnet gælder følgende retningslinier for driftsmodellen:
Kulturmediet er økonomisk neutralt for Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen.
Vej og Park godkender, ud fra retningslinierne, begivenhederne på indstilling fra Wonderful Copenhagen.
Wonderful Copenhagen er operatør på driften.
Proces ved henvendelse fra begivenhed/kulturinstitution:
1.
Henvendelse til WoCo
Økonomi
Bøsningerne finansieres ved, at der gives en anlægsbevilling (konto 2.22.3, vejanlæg) på 0,5 mio. kr. Finansieringen kan tilvejebringes indenfor Vej & Parks Investeringsplan 2004, idet forvaltningen har konstateret, at der til projektet Vanløse Stationsforplads er reserveret 1,5 mio. kr. mere end nødvendigt. En del af disse midler foreslås anvendt til bøsninger.
Overslag for etablering af bøsninger til bannerstandere:
Anlægsomkostninger; bøsninger |
400.000 |
Projektering/uforudsigelige udgifter |
100.000 |
I alt |
500.000 |
Til sammenligning har udgifterne ved tidligere arrangementer med bannerudsmykning udgjort:
Kulturby 96: 457.038 kr.
Tivolis jubilæum: 131.563 kr.
Dronning Margrethe II's 25-års jubilæum og Kalmarunionen: 100.000 kr.
Drift
Udendørs kulturformidling er driftsmæssigt økonomisk neutralt for Københavns Kommune.
Der er udført markedsresearch der i runde tal viser flg. omkostninger forbundet med opsætning af bannere i.f.m. udendørs kulturformidling:
Leje af flagstang |
Fast leje ca. 900 kr. /stk. (op- og nedtagning) Pr. dag: 60 kr. |
Køb af banner |
Vinylbanner (printes dobbeltsidet) 1200,- |
Priseksempel, lille model (25 bannere), 14 dage:
Leje + opsætning af stænger |
Kr. 69.480 |
Trykning af bannere |
Kr. 30.000 |
Gebyr Vej & Park |
Kr. 0 |
Adm. gebyr WoCo |
Kr. 4.000 |
Ialt |
Kr. 103.480 |
Priseksempel, stor model (100 bannere), 14 dage:
Leje + opsætning af stænger |
Kr. 174.000 |
Trykning af bannere |
Kr. 120.000 |
Gebyr Vej & Park |
Kr. 0 |
Adm. gebyr WoCo |
Kr. 6.000 |
Ialt |
Kr. 300.000 |
En løsning med permanent opstilling af bøsninger til bannerstandere vil reducere ressourceforbruget til ad-hoc nedstøbning. Samtidig undgås unødvendige grave- og retableringsarbejder på en række af byens vigtigste gader og pladser.
Rent æstetisk vil et koncept for hvor og i hvilke sammenhæng, der kan arbejdes med udendørs kulturkommunikation medvirke til at der ikke skabes unødvendig medie-'støj' i byens gadebilleder.
Høring
Projektet er udviklet i samarbejde med Wonderful Copenhagen.
Københavns Politi vil få den endelige plan for bannerstandernes placering til
godkendelse, hvis Bygge- og Teknikudvalget vedtager projektet.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Liste over årlige begivenheder/arrangementer
Bilag 2: Forslag til placering af bøsninger for bannerstandere
Bilag 3: Skitse af banner
Ole Bach