Mødedato: 25.02.2004, kl. 14:00

Busfremkommelighed på Tagensvej og Frederiksborgvej

Busfremkommelighed på Tagensvej og Frederiksborgvej

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. februar 2004

 

 

Sager til beslutning

 

15.      Busfremkommelighed på Tagensvej og Frederiksborgvej

 

BTU 110/2004  J.nr. 2139.0010/04

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gennemføres et projekt til forbedring af bustrafikkens fremkommelighed på Tagensvej og Frederiksborgvej, som beskrevet i denne indstilling.

at der gives en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) på 900.000 kr.  i form af en udgiftsbevilling på 1,8 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 900.000 til etablering af ovennævnte. Projektet samfinansieres med HUR med 50 % til hver af parterne. Købehavns Kommunes andel finansieres af de midler der j.fr. Borgerrepræsentationens beslutning af 5. februar 2004 (BR 35/04) er overført fra "Pulje til trafik og nye boligområder" til Vej & Parks anlægsramme, til gennemførelse af busfremkommelighedsprojekter

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget anbefalede på mødet den 26. november 2003 (BTU 542/2003) dels at "BUSSTRATEGI 2003" lægges til grund for de kommende års aktiviteter for forbedring af bustrafikkens fremkommelighed i København, dels at der af "Pulje til trafik og nye boligområder" overføres de resterende 7,1 mio. kr. reserveret til busfremkommelighed, således at der i 2004 kan iværksættes et antal højt prioriterede projekter til forbedring af bustrafikkens forhold. Det aktuelle projekt på Tagensvej og Frederiksborgvej er ét af disse projekter.

Projektet omfatter signaltekniske arbejder i form af aktiv busprioritering i ni kryds på Tagensvej og Frederiksborgvej på strækningen fra Nørre Allé til Emdrup Torv, så busserne kan fastholde og forlænge det grønne lys.

 

Ved Tuborgvej etableres bushelle ved stoppestedet i retning mod byen.

 

Ved Hovmestervej forsynes de lange fodgængerfelter over Tagensvej med midterheller. Herved bortfalder behovet for den nuværende ekstraordinært lange sikkkehedstid med rødt lys for fodgængere i disse felter, og der opnås længere grøntid både for fodgængere og busser.

 

Ændringerne vil betyde, at busserne i gennemsnit vil spare ca. 3 minutters rejsetid mod byen om morgenen og ca. 2 ½ minuts rejsetid ud af byen om eftermiddagen. Desuden vil de periodiske forsinkelser mod byen i krydset ved Nørre Allé blive begrænset betydeligt, og enkelte busser vil her spare en forsinkelse på op til 4 minutter. Den øvrige biltrafik vil normalt opnå en mindre reduktion i rejsetid i forhold til dagens situation. Cykeltrafikken vil samlet set få lidt bedre forhold end de har i dag.

Desuden vil de signaltekniske ændringer i krydset Nørre Allé / Tagensvej løse et betydeligt sikkerhedsproblem, da cyklister lige ud ad Tagensvej (fra byen) og højresvingende biler fra Tagensvej mod Nørre Allé (ud af byen) ikke længere vil have grønt lys samtidig.

Endelig vil etableringen af midterheller i fodgængerovergangene i krydset ved Hovmestervej imødekomme et lokalt ønske om bedre forhold for langsomtgående fodgængere i dette kryds.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Busfremkommelighedsprojektet på Tagensvej og Frederiksborgvej er det første element i udmøntningen af strategien for de kommende års arbejde med forbedring af bustrafikkens forhold i København ("Busstrategi 2003").

 

Projektet bygger på et forarbejde gennemført af Vej & Park i samarbejde med HUR. Frederiksborgvej og Tagensvej trafikeres i dag med buslinien 6A med op til 14 busser i timen i hver retning, og er dermed en relativ vigtig forbindelse i det overordnede kollektive trafiknet. Bustrafikkens fremkommelighed på strækningen kan ikke betegnes som direkte dårlig i dagens situation, men med en relativ begrænset indsats kan man opnå meget store forbedringer, og dermed opnås en betydelig gevinst i forhold til anlægsinvesteringen.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Tagensvej har en årsdøgntrafik på ca 20.000 biler og mellem 3.000 cyklister på den yderste del af strækningen og 17.000 cyklister på strækningen mellem Nørre Allé og søerne. Buslinie 6A kører med op til 14 afgange i hver retning i timen, og befordrer ca. 800 passagerer i timen i retning mod byen om morgenen og ud af byen om eftermiddagen.  Med den nuværende situation er observeret, at bustrafikken i morgenmyldretiden mod byen har en samlet ventetid på op til 7 minutter ved de signalregulerede kryds på strækningen. Specielt i krydset ved Nørre Allé er der i nogle situationer observeret forsinkelser på op til 4 ½ minut. Der er således en meget stor rejsetidsgevinst at hente ved at sikre dels, at "den grønne bølge" tager hensyn til bussernes trafikrytme, dels at den generelle trafikafvikling er så god, at busserne ikke "hænger" i en kø før de meste belastede kryds.

 

De foreslåede signaltekniske tiltag er baseret på traditionel signalteknik, idet avanceret teknik som f.eks. adaptive signalsystemer vil være for dyre i forhold til den mergevinst, der er mulighed for at opnå.

 

Generelt gælder, at fordelingen af grøntid i de enkelte kryds er fastholdt uændret, så fodgængeres forhold ved krydsning af Tagensvej ikke forringes. Som i dag anvendes der også fast tidsstyrede signalprogrammer for henholdsvis morgen, eftermiddag og dagtimer.

 

Samordningen ("den grønne bølge") mellem krydsene er derimod optimeret, og her indgår nu også bussernes skønnede stoppestedsophold ved fastsættelsen af den grønne bølge. Det er videre lagt til grund, at biler maksimalt må udsættes for to stop på strækningen som følge af en for dem ikke ideel samordning. I samordningen er således taget hensyn til både bussers og bilers fremkommelighed.

 

Som overbygning på dette fast tidsstyrede system etableres aktiv busprioritering i de fleste kryds. Det sker på de steder, hvor der er risiko for, at bussen efter et tilfældigt forlænget stoppestedsophold ikke kan følge den grønne bølge. Herved kan bussen forlænge det grønne lys nogle sekunder, og nå med over, hvis den befinder sig mindre end 80 – 100 meter fra krydset på det tidspunkt, hvor signalet ellers ville skifte til gult.

 

Nedenstående tabeller viser den beregnede gennemsnitlige køretid for busser og biler i den nuværende situation og i en situation med den foreslåede busprioritering.

 


Strækningen
 Jagtvej - Emdrup torv

Busser -
fra byen

Busser -
mod byen

Biler -
fra byen

Busser -
mod byen

Nuværende forhold

520 sek.

690 sek.

390 sek.

350 sek.

Med busfremkommelighed

460 sek.

520 sek.

310 sek.

350 sek.

Forskel

- 60 sek.

-170 sek.

-80 sek.

0 sek.

Figur 1. Beregnet ændring i køretiden for busser og biler i morgentrafikken

 

Strækningen
 Jagtvej - Emdrup torv

Busser -
fra byen

Busser -
mod byen

Biler -
fra byen

Busser -
mod byen

Nuværende forhold

630 sek.

590 sek.

350 sek.

400 sek.

Med busfremkommelighed

490 sek.

540 sek.

350 sek.

300 sek.

Forskel

- 140 sek.

-50 sek.

0 sek.

-100 sek.

Figur 2. Beregnet ændring i køretiden for busser og biler i eftermiddagstrafikken

Ud over de her viste besparelser i køretid skal lægges gevinsten ved at undgå de ovennævnte periodiske forsinkelser i krydset ved Nørre Allé. Cykeltrafikken vurderes generelt at opnå bedre fremkommelighed, da etablering af grøn bølge for busser normalt også vil medføre en forholdsvis god grøn bøl ge for hurtige cyklister.

 

I Krydset ved Nørre Allé (Fredrik Bajers Plads) er ligeledes konstateret relativt mange trafikuheld med bløde trafikanter, hvor højresvingende biler (fra Tagensvej mod Nørre Alle) rammer ligeud kørende cyklister ad Tagensvej fra byen. Ved den foreslåede ændring af signalanlægget vil de to trafikstrømme ikke længer have grønt lys samtidig. Denne løsning forventes at betyde en reduktion på gennemsnitlig ét cyklistuheld årligt.

 

Ligeud kørende cyklende ad Tagensvej mod byen får ved Nr. Allé en betydelig fremskudt start i forhold til bilerne. Herved forbedres også afviklingsforholdene for højresvingende biler mod Skt. Hans Torv, hvilket er af stor betydning for bussernes fremkommelighed, da højresvinget sker fra busbanen. I øvrigt udformes signalreguleringen med en faserækkefølge, der ikke tilskynder gennemkørende biltrafik fra Lyngbyvejen til Søtorvet til at køre over Skt. Hans Torv frem for over Fredensbro.

Ændringen i krydset medfører ikke ændret kapacitet i Lyngbyvejens indføring.

For at opnå ovenstående forbedringer er det nødvendigt at forbyde det skarpe venstresving fra Tagensvej nordvestfra til Nr. Allé mod nord. Dette venstresving er talt til maksimalt 69 biler i timen (kl. 8-9), hvoraf størstedelen straks efter svinger til højre mod Rigshospitalet. Disse biler vil fremover være henvist til at svinge ved Blegdamsvej, alternativt ved Jagtvej.

 

Etableringen af midterheller i det signalregulerede kryds ved Hovmestervej vil skabe bedre forhold for langsomme fodgængere på tværs af Tagensvej, og samtidig gøre det muligt at forlænge grøntiden for busser i de situationer, hvor de ellers ville komme frem til krydset netop når det er blevet rødt lys for dem.

 

Endelig foreslås, at der etableres en bushelle i stoppestedet ved Tuborgvej (fra byen). Denne bushelle vil først og fremmest skabe bedre forhold for af- og påstigende buspassagerer, men vil også i nogen grad gøre det lettere for busserne at "flette ind" ind i den øvrige trafik når de forlader stoppestedet.

 

I projektet er undersøgt muligheden for at etablere busbaner på større eller mindre dele af strækningen. Det vurderes dog, at etablering af busbaner vil medføre kapacitetsproblemer for den øvrige trafik på strækningen, samt en stor reduktion i antallet af parkeringspladser. Den tidsmæssige gevinst for bustrafikken vil være begrænset, og set i forhold til generne for den øvrige trafik og en betydelig anlægsomkostning, kan en løsning med busbaner ikke anbefales.

 

Økonomi

Der søges en anlægsbevilling under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg) på 900.000 kr.  i form af en udgiftsbevilling på 1,8 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 900.000 til etablering af ovennævnte. Projektet samfinansieres med HUR med 50 % til hver af parterne.

 

Af den samlede anlægssum på 1,8 mio. kr. planlægges 1,2 mio. kr. anvendt til signalteknik, mens de resterende 600.000 kr. planlægges anvendt til etablering af ét fremrykket stoppested ved Tuborgvej og to midterheller i krydset ved Hovmestervej.

Købehavns Kommunes andel finansieres af de 7,1 mio. kr., der j.fr. Borgerrepræsentationens beslutning af 5. februar 2004 (BR 35/04) er overført fra "Pulje til trafik og nye boligområder" til Vej & Parks anlægsramme, til gennemførelse af busfremkommelighedsprojekter.

 

Miljøvurdering

Brug af trafikstyring i signalanlæggene mindsker generelt ventetiden for busserne og medfører færre stop. Dermed vil miljøbelastningen fra bussernes tomgangskørsel og accelerationer bliver formindsket. Samtidig vil hurtigere transport med busserne gøre busserne til et mere attraktivt alternativ til andre transportformer.

Den aktive prioritering af busserne sker ikke på andre motorkørende trafikanters bekostning. Derfor vurderes miljøeffekten fra privatbilismen samlet at være neutral eller en smule positiv.

 

Høring

Løsningsforslaget er udarbejdet i samarbejde med HUR.

 

Københavns Politi har detailgodkendt ændringerne af krydset Tagensvej / Nørre Allé og har principgodkendt de øvrige dele af projektet.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Oversigt over de kryds hvor der foreslås signaltekniske ændringer

Bilag 2: Beskrivelse af ændringerne i de enkelte kryds

Bilag 3: Skitse med midterheller i krydset ved Hovmestervej

Bilag 4: Skitse med placering af bushelle ved krydset med Tuborgvej

 

 

Ole Bach


 


Til top