Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg for et område afgrænset af Oldermandsvej, Lygten, Bisiddervej og skellet til ejendommen matr.nr. 1165 og 1164 Utterslev, København
Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg for et område afgrænset af Oldermandsvej, Lygten, Bisiddervej og skellet til ejendommen matr.nr. 1165 og 1164 Utterslev, København
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. november 2004
Sager til drøftelse
24. Redegørelse om udarbejdelse af forslag til lokalplan og tilhørende kommuneplantillæg for et område afgrænset af Oldermandsvej, Lygten, Bisiddervej og skellet til ejendommen matr.nr. 1165 og 1164 Utterslev, København
BTU 565/2004 J.nr. 619.0029/04
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets samt til Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan og tilhørende forslag til kommuneplantillæg for området afgrænset af Oldermandsvej, Lygten, Bisiddervej og skellet til ejendommen matr.nr. 1165 og 1164 Utterslev, København ("Bisiddervej").
RESUME
S&J Gruppen A/S har anmodet om udarbejdelse af en lokalplan for at muliggøre et skitseforslag til en boligbebyggelse med butikker i stueetagen på ejendommen matr.nr. 332, 1093 og 1292 Utterslev, København, beliggende Lygten 47-49.
Den ansøgte boligbebyggelse er i strid med kommuneplanens rammer, hvori den overvejende del af selve byggegrunden ligger i et område fastlagt til blandet erhverv (E1-område), mens resten af ejendommen ligger i et område fastlagt som boligområde (B4-område).
Forvaltningerne har imidlertid fundet det hensigtsmæssigt, at et forslag til lokalplan omfatter hele det nuværende E1-område mellem Bisiddervej og Oldermandsvej, hvorved området fastlægges som boligområde. Lokalplanforslaget forudsætter således udarbejdelse af et tilhørende forslag til kommuneplantillæg, der overfører dette E1-område til et B4-område.
Lokalplanområdet berøres af et i det kommende kommuneplantillæg om detailhandel fastlagt lokalcenterområdet ved Bispebjerg Station, hvori der muliggøres en udbygningsmulighed for butikker.
Senest har S&J Gruppen A/S og de to øvrige grundejere i området, Statoil Detailhandel A/S og Netto A/S, tilkendegivet, at man er interesseret i at indgå i en samlet bebyggelsesmæssig løsning for området på basis af nogle af forvaltningen opstillede bebyggelsesprincipper. Det tidligere skitseforslag er hermed bortfaldet.
Principperne indebærer en bebyggelsesplan, hvor bebyggelsen udformes som en åben karré, så der i sammenhæng med den eksisterende stokbebyggelse ved Frimestervej dannes et stort indre, fælles gårdrum. Nybebyggelsen skal opføres i 5 etager plus eventuel tagetage. Stueetagen, der ud mod Lygten og Oldermandsvej udformes som en udvidet stueetage, indrettes til butikker med mulighed for indpasning af en servicestation ud mod Oldermandsvej. Bebyggelsesplanen rummer ca. 10.100 m2 etageareal, heraf ca. 2.100 m2 til butikker og lignende og ca. 8.000 m2 til boliger, der muliggør indretning af ca. 90 familieegnede lejligheder. Arkitekturen skal tage udgangspunkt i de omliggende etagebebyggelser, særlig i den kommende bebyggelse på "Enigheden" syd for Bisiddervej.
S&J Gruppen A/S vil lade udarbejde et samlet projekt for området, eventuelt på baggrund af et parallelopdrag. Udviklingen af projektet vil foregå i nøje sammenhæng med det videre lokalplanarbejde, således at der opnås den tilsigtede bebyggelsesmæssige og arkitektoniske kvalitet.
Redegørelsen indeholder en nærmere orientering om lov om miljøvurdering af planer og programmer, der trådte i kraft den 21. juli 2004, og omfatter på den baggrund en miljøscreening af oplægget til lokalplanforslag, hvorefter man vurderer, at der ikke er behov for en miljøvurdering. Forvaltningerne forventer på næste udvalgsmøde at fremlægge en indstilling til Borgerrepræsentationen om den nærmere fremgangsmåde ved afgørelser om miljøvurdering af planer.
SAGSBESKRIVELSE
S&J Gruppen A/S har erhvervet ejendommen matr. nr. 332, 1093 og 1292 Utterslev, København, beliggende Lygten 47-49 med henblik på opførelse af boligbyggeri. Efterfølgende har grundejeren søgt om tilladelse til et skitseforslag til en boligbebyggelse med butikker i stueetagen.
Forslaget har et sådant omfang, at det forudsætter udarbejdelse af lokalplan. Endvidere er anvendelse af ejendommen til boliger ikke i overensstemmelse med de for området gældende rammer i Kommuneplan 2001, hvori størstedelen af ejendommen ligger i et område fastlagt til blandet erhverv (E1-område). Den ansøgte anvendelse til boligbebyggelse forudsætter derfor udarbejdelse af et samtidigt kommuneplantillæg, der ændrer rammerne for området fra et erhvervsområde til et boligområde.
Forvaltningerne har fundet den ønskede anvendelse hensigtsmæssig, men har samtidig vurderet det ønskeligt, at en lokalplan og et kommuneplantillæg omfatter hele det nuværende område mellem Oldermandsvej, Lygten og Bisiddervej. Det vil sige at matr.nr. 629 UT, Lygten 51, umiddelbart nord for den aktuelle ejendom og matr.nr. 630 UT, Lygten 53, på hjørnet af Lygten og Oldermandsvej, som begge indgår i E1-området, inddrages i lokalplanområdet. Lokalplanområdet ligger umiddelbart nord for området ved Bygmestervej, der omfattes af lokalplan nr. 380, endeligt bekendtgjort den 23. juni 2004, hvori området fastlægges som boligområde. En omdannelse til boligformål af hele erhvervsområdet nord for Bisiddervej, der ligger som en lille erhvervsenklave omgivet af eksisterende og kommende boligbebyggelser, vil således udgøre en naturlig afrunding af boligudbygningen i kvarteret.
Forvaltningerne har på den baggrund afholdt et møde med S&J Gruppen A/S samt repræsentanter for de to øvrige grundejere inden for området; Statoil Detailhandel A/S, som ejer matr.nr. 629 UT, og Netto A/S, som ejer matr.nr. 630 UT. Grundejerne tilkendegav herunder, at man er interesseret i at indgå i en samlet bebyggelsesmæssig løsning opført i én etape på basis af de principper, der er beskrevet nedenfor i afsnittet om bebyggelsesprincipper. Netto A/S ønsker at placere en butik i den kommende bebyggelse på hjørnet af Bisiddervej og Lygten, mens Statoil Detailhandel A/S ønsker indpasset en servicestation i stueetagen ud mod Oldermandsvej på hjørnet til Lygten. Grundejerne har efterfølgende bekræftet ovenstående pr. brev. Det tidligere skitseforslag fra S&J Gruppen er hermed bortfaldet.
Kommuneplanlægning
I rammerne for lokalplanlægning i Kommuneplan 2001 er størstedelen af det kommende lokalplanområde fastlagt til blandet erhverv (E1-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 24 m. E1-områder må anvendes til industri-, værksteds-, håndværks-, lager-, engros-, og transportvirksomhed med dertil hørende administration og lignende samt til serviceerhverv, såsom administration liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning samt andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Endvidere kan der tillades virksomheder af offentlig/almen karakter, såsom tekniske anlæg samt institutioner og andre sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle servicefunktioner samt grundskoleundervisning, når anvendelsen er forenelig med anvendelsen til blandet erhverv.
En mindre del af det kommende lokalplanområde indgår i et fastlagt, større boligområde (B4-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 130 og et maksimalt etageantal på 5 eksklusive tagetage, samt en friarealprocent på 50 for boliger og 10 for erhverv.
På bilag 8 er vist kommuneplanens rammer for lokalplanlægning i området.
Det kommende lokalplanområde ligger i et område, der berøres af forslaget til kommuneplantillæg om detailhandel, der forventes forelagt Borgerrepræsentationen den 25. november d.å. til endelig vedtagelse. I kommuneplantillæggets rammer for detailhandel i bydelen Bispebjerg er der fastlagt et lokalt centerområde ved Bispebjerg Station, der omfatter facadebebyggelsen langs vestsiden af Lygten mellem Bisiddervej og Tagensvej og langs Tagensvej mellem Lygten og Borgskrivervej, et maksimalt bruttoetageareal til butiksformål på 3.000 m2. I de enkelte dagligvare- og udvalgsvarebutikker må arealet ikke overstige henholdsvis 1.000 m2 og 500 m2 bruttoetageareal.
Inden for det fastlagte lokalcenterområde er der i dag skønsmæssigt 1.000 m2 eksisterende butiksareal, inklusive eksisterende butiksareal (ca. 700 m2) inden for det kommende lokalplanområde.
Servitutter
For det kommende lokalplanområde gælder en række tinglyste servitutter.
På matr.nr. 332 UT er i 1916 tinglyst to skødeservitutter. Servitutterne bestemmer bl.a., at der på ejendommen må opføres beboelsesbygninger i højst to etager samt kvist. På hver etage må indrettes én bolig, idet kvisten dog ikke må indrettes til selvstændig bolig. Kun ¼ af grunden må bebygges. Ejendommen må ikke benyttes til erhverv.
I en deklaration tinglyst i 1934 fastlægges en bebyggelsesplan for stokbebyggelsen mellem Oldermandsvej og Bisiddervej, hvori den vestligste del af matr.nr. 332 samt matr.nr. 1093 og 1292 UT indgår som grønt areal for boligbebyggelsen.
En deklaration tinglyst i 1937 bestemmer bl.a., at der på ejendommene kan tillades indrettet mindre håndværks- og industrivirksomhed samt oplagspladser, når det ikke er til ulempe for de omboende. Endvidere indeholder deklarationen bestemmelse om dispensationsmuligheder fra de tidligere tinglyste servitutter om bebyggelse.
I henhold til deklarationer tinglyst i 1937 udvides ovennævnte servitutter om bebyggelse og benyttelse til at omfatte den vestligste og sydligste del af matr.nr. 332 UT.
Lokalplanområdet og kvarteret
Eksisterende forhold fremgår af bilag 1, 2 og 3.
Det kommende lokalplanområde ligger i Nordvest-kvarteret i bydelen Bispebjerg. Området omfatter ejendommene matr.nr. 332, 1093 og 1292 UT, der udgør en samlet ejendom, samt ejendommene matr.nr. 629 og 630 UT. Det samlede grundareal er 7.772 m2. Mod nord og syd afgrænses området af henholdsvis Oldermandsvej og Bisiddervej, der begge er lokalgader med status som private fællesveje, mens Lygten, der afgrænser området mod øst, er en offentlig vej med funktion som fordelingsvej. Vejen er forsynet med cykelsti og fremtræder med en karakterfuld allébeplantning. Lygten har en trafikbelastning på 16.100 biler i døgnet, heraf 6 pct. tung trafik. Støjniveauet langs vejen er beregnet til 68 dB(A).
Matr.nr. 332 UT rummer i dag en erhvervsbebyggelse (tidl. Ankerstjerne Film- og Videolaboratorium) bestående af 1-2 etages bygninger, herunder to oprindelige villaer fra 1920erne, der ligger ud mod Lygten. Ingen af bygningerne er bevaringsværdige. Matr.nr. 1093 og 1292 UT er anlagt som grønt areal (opr. grønt afstandsbælte), der fungerer som friareal for boligbebyggelsen ved Frimestervej.
Matr.nr. 629 UT, Lygten 51, anvendes til servicestation og kiosk/nærbutik (Statoil) og rummer bebyggelse i 1 etage.
Matr.nr. 630 UT, Lygten 53, benyttes til butik (Netto), der er indrettet i en nyere 1-etages bygning i gule sten.
Området øst for Lygten præges af fritliggende, lave rødstensbygninger oprindelig opført som fagforeningshuse. Et af husene benyttes nu af Teknisk Skole. På hjørnet ved Tagensvej ligger Lygten Varmeværk, der med sit store volumen og høje skorsten udgør områdets vartegn. Vest for varmeværket, umiddelbart ved Bispebjerg Station, forudsættes opført en kollegiebebyggelse med 262 kollegieboliger i to punkthuse i henholdsvis 9 og 10 etager. Længst mod syd ved Fyrbødervej på kommunens tidligere ejendom er givet principiel tilladelse til opførelse af en 3-4 etages bebyggelse med 51 almene særboliger
Nord for Oldermandsvej præges kvarteret af store, 5 etagers boligbebyggelser i gule sten. Bebyggelserne er udformet som åbne karreer, stok- og vinkelbebyggelser med grønne arealer imellem. Disse bebyggelser fra 1930erne og 40erne indgår i den i sin tid udarbejdede, samlede bebyggelsesplan for Bispebjergområdet og er gennemgående kendetegnet af en gedigen arkitektonisk kvalitet. Boligbebyggelsen umiddelbart nord for lokalplanområdet har ifølge Bydelsatlas Bispebjerg en høj arkitektonisk værdi.
Umiddelbart vest for det kommende lokalplanområde ligger en ret anonym, 5-etages stokbebyggelse i gule sten opført i midten 1940erne.
Syd og sydvest for Bisiddervej præges kvarteret af serviceerhverv og lettere industri i bebyggelser af varierende skala og kvalitet. Erhversbygningerne på den nordlige del af grunden umiddelbart syd for Bisiddervej er for nylig blevet nedrevet for at give plads til et nyt boligbyggeri inden for rammerne af lokalplan nr. 380 "Bygmestervej", der muliggør opførelse af en karrépræget boligbebyggelse i 3, 4 og 5 etager. Ud mod Lygten og Bisiddervej skal den kommende bebyggelse opføres i 5 etager samt eventuel tagetage og placeres tilbagetrukket fra vejlinien i samme facadelinie som det tidligere mejeri "Enighedens" gamle hovedbygning. I lokalplanen fastlægges "Enighedens" oprindelige mejeribygninger som bevaringsværdige. Bygningerne anvendes i dag af virksomheder inden for film- og musikbranchen og fastlægges i lokalplanen til boliger og serviceerhverv (C-anvendelse).
Det kommende lokalplanområde har nær adgang til et varieret udbud af butikker, dels i det nærliggende Nørrebro Bycenter, dels på strøggaden Nørrebrogade/Frederikssundsvej. I lokalområdet er der et mindre supermarked (Netto) og en servicestation med en mindre kiosk/nærbutik, en mindre købmand/kiosk på hjørnet af Lygten og Landsdommervej og en række små butikker langs Tagensvej.
Området ligger tæt på Lersøparken, Grundtvigskolen og den kommende børneinstitution på Bygmestervej. Der er kort afstand til Bispebjerg Station og flere buslinier.
Inden for området må der antages at være jordforurening som følge af anvendelsen til filmlaboratorium og benzintank.
Kvarterets fremtidige udvikling
Kvarteret omkring det foreslåede lokalplanområde ligger i tilknytning til den nye Ringbane. Kvarteret forventes i de kommende år at undergå en omfattende udvikling, herunder omdannelse af større ældre erhvervs- og banearealer til bolig- og parkformål. Området omkring Nørrebro Station er bl.a. behandlet i kvarterløftsplanerne for Nørrebro park Kvarter og for Nord-Vest samt i debatoplægget "Byudviklingsmuligheder omkring Nørrebro Station" me d henblik på at vurdere udviklingsmulighederne i disse centralt beliggende områder for både Bispebjerg og Ydre Nørrebro.
Inden for rammerne af lokalplan nr. 379 "Rebslagervej" og lokalplan nr. 380 "Bygmestervej" forventes der i de nærmeste år opført ca. 450 nye familieboliger, hvortil kommer kollegieboligerne ved Bispebjerg Station og de almene særboliger ved Fyrbødervej, der opføres inden for rammerne af lokalplan nr. 216 "Lygten"; i alt ca. 760 boliger. Lokalplan nr. 380 indeholder derudover en restrummelighed på ca. 100 boliger, der imidlertid først forventes at blive aktuelle senere, idet den nuværende erhvervsbebyggelse langs den vestlige del af Bygmestervej forventes bibeholdt indtil videre.
I henhold til den fastlagte bebyggelsesplan i lokalplan nr. 216 forudsættes opført tre punkthuse til kontorformål ved Bispebjerg Station/Tagensvej udover de kommende to punkthuse med kollegieboliger.
På bilag 4 er vist den kommende udvikling i kvarteret.
Bebyggelsesprincipper
Som nævnt ovenfor er det tidligere skitseforslag fra S&J Gruppen A/S bortfaldet. Imidlertid har de tre grundejere med S&J Gruppen A/S som bygherre tilkendegivet, at man agter at lade udarbejde et projekt, eventuelt på baggrund af et parallelopdrag, hvor udgangspunktet vil være nedenstående bebyggelsesprincipper. Det kommende projektudviklingsarbejde, som vil foregå i tæt sammenhæng med det videre lokalplanarbejde, kan imidlertid medføre mindre justeringer af de opstillede principper, dog således at hovedintentionerne fortsat vil blive fastholdt.
På bilag 5 og 6 er vist et bebyggelsesprincip i form af en principiel bebyggelsesplan for området. Bebyggelsesplanen tager udgangspunkt i bebyggelsesprincipperne i lokalplan nr. 380 "Bygmestervej" samt i bebyggelsesmønsteret i bebyggelserne nord for Oldermandsvej. Bebyggelsen skal herefter udformes som en åben karrébebyggelse i 5 etager plus tagetage. I sammenhæng med den vestlige naboejendom (Frimestervej 2-18) skabes der hermed et stort indre gårdrum, som skal være fælles med nævnte naboejendom. Ud mod Lygten skal bebyggelsen placeres i samme facadelinie som bebyggelsen på "Enigheden", dvs. ca. 8 m tilbagetrukket fra vejlinien. Ud mod Lygten placeres en fremskudt butiksetage, der fanger facadeflugten af den krumme facade på bebyggelsen nord for Oldermandsvej. Stueetagen gennembrydes af to portåbninger, der giver adgang til gårdrummet, hvorfra der er adgang til boligerne. Ud mod Bisiddervej placeres bebyggelsen ligeledes tilbagetrukket fra vejlinien, således at Bisiddervej vil fremtræde som et bredt, grønt gaderum. Ud mod Oldermandsvej placeres bebyggelsen i vejlinien og dermed i samme flugt som gavlene på stokbebyggelsen langs Oldermandsvej. Ud mod Oldermandsvej skal det være muligt at placere en servicestation i stueetagen, som mod gårdsiden skyder sig frem som et 1-etages udbygning. En eventuel kiosk/nærbutik i forbindelse med servicestationen forudsættes placeret i den 1-etages butiksetage ud mod Lygten. Det bemærkes, at det ved henvendelse til Miljøkontrollen er blevet oplyst, at det er muligt at indpasse en servicestation i en boligbebyggelse, når en række miljøkrav er opfyldt.
Bebyggelsesplanen rummer ca. 10.100 m2 etageareal, svarende til en bebyggelsesprocent på 130 for det kommende lokalplanområde som helhed og dermed svarende til de kommuneplanmæssige rammer for de omliggende boligområder. Stueetagen, der indrettes til butiksformål, rummer ca. 2.100 m2 etageareal (ekskl. portgennemgange og boligopgange). Boligetagearealet udgør ca. 8.000 m2, der muliggør indretning af knap 90 familieegnede boliger med en gennemsnitlig størrelse på ca. 90 m2 etageareal. I kælderetagen ud mod Lygten (samlet husdybde på 18 m) er det muligt at etablere ca. 70 p-pladser.
Forslag til lokalplan
Lokalplanens
afgrænsning og indhold
Lokalplanområdet omfatter ejendommene matr.nr. 332, 629, 630, 1093 og 1292 Utterslev, København, og afgrænses som vist på bilag 7.
Lokalplanens formål er at muliggøre, at området kan anvendes til opførelse af en kvalitetspræget boligbebyggelse med familieegnede helårsboliger samt butikker og lignende i stueetagen. Bebyggelsen skal i sin struktur og karakter bygge videre på bebyggelsesprincipperne i den planlagte boligbebyggelse syd for Bisiddervej. Bebyggelsen skal fremstå i en kvalitetspræget nutidig arkitektur, der indgår en god helhedsvirkning sammen med de omgivende bebyggelser.
Områdets anvendelse fastlægges til boligformål. Boliger skal anvendes til helårsbeboelse og skal indrettes som familieegnede lejligheder med en gennemsnitsstørrelse på mindst 90 m2. Stueetagen må anvendes til publikumsorienterede funktioner, såsom butikker, liberale erhverv og lignende samt servicestation ud mod Oldermandsvej. Bruttoetagearealet af de enkelte butikker må ikke overstige 1.000 m2 for dagligvarebutikker og 500 m2 for udvalgsvarebutikker. I området kan der endvidere indrettes kollektive anlæg, institutioner og andre sociale, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse til boliger.
Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 130. Bebyggelsen skal placeres inden for de principielt fastlagte byggefelter A, B og C som vist på bilag 6.
Bebyggelse i byggefelt A skal placeres med facade i byggefeltets afgrænsning mod omgivende veje. Husdybden må ikke overstige 10 m, heri ikke medregnet altanudkragninger og eventuelle karnapper. Bebyggelsen skal opføres i 5 etager samt eventuel tagetage, der kan udformes som en penthouse-etage. Bygningshøjden må ikke overstige 20 m.
Ud mod Lygten må der inden for et nærmere angivet byggefelt B opføres bebyggelse i 1 etage. Bebyggelsen skal placeres i byggefeltets afgrænsning mod Lygten (vejlinie) og skal sammenbygges med etagebebyggelsen i byggefelt A.
På matr.nr. 630 UT ud mod Oldermandsvej må der inden for det principielt viste byggefelt C indrettes servicestation i 1 etage. Ind mod gårdrummet må der inden for byggefeltet opføres bebyggelse i 1 etage som overdækning henover servicestationen. I forbindelse med det videre lokalplanarbejde vil der ske en nærmere afgrænsning af byggefelt C på basis af et kommende projekt.
Der fastlægges principiel placering af to portgennemgange ud mod Lygten.
Alle boliger skal i videst muligt omfang forsynes med opholdsaltan.
Der vil indgå bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden, der i vidt omfang vil tage udgangspunkt i bestemmelserne i lokalplan nr. 380 "Bygmestervej", hvorefter facader skal fremtræde i blank mur i gullige tegl, og tagbeklædningen skal være tegl, skifer eller zink, idet penthouse-etager kan fremtræde med fladt tag.
Der fastlægges en parkeringsdækning på 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Mindst 2/3 af pladserne skal etableres i underjordisk anlæg. Adgang til parkeringsanlægget kan foregå fra Bisiddervej og Oldermandsvej. Resterende pladser kan anlægges som "grøn" terrænparkering langs Bisiddervej og inde i gårdrummet eller eventuelt andetsteds i kvarteret efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere godkendelse.
Friarealet (eksklusive tilkørsels- og parkeringsarealer) skal udgøre mindst 50 pct. af boligetagearealet og mindst 10 pct. af erhvervsetagearealet. Gårdrummet skal anlægges som fælles gårdanlæg med den tilgrænsende boligejendom ved Frimestervej (ejendommen matr.nr. 1164 og 1165 UT) og skal indrettes med en åben, grøn parkkarakter. Det nuværende beplantningsbælte i områdets vestlige del skal så vidt muligt bibeholdes, idet der dog kan tillades udtyndinger i beplantningen. Gamle karaktergivende træer skal bevares i videst muligt omfang. Det ubebyggede areal mellem bebyggelsen og Bisiddervej skal – såfremt det ikke anlægges som parkering og lignende - indrettes med beplantning. Såfremt byggefelt B eller dele heraf ikke udnyttes til bebyggelse, skal det ubebyggede areal mellem Lygten og byggefelt A indrettes med beplantning.
Ved endelig vedtagelse af lokalplanen ophæves gældende servitutter, for så vidt angår lokalplanområdet.
Forslag til tillæg
til Kommuneplan 2001
I kommuneplantillægget overføres størstedelen af området fra et E1-område (blandet erhverv) til en del af det omliggende B4-område (boligområde).
Området må herefter anvendes til boliger. Herudover kan der tillades kollektive anlæg og institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, som er forenelige med anvendelsen til boliger. Endvidere kan der tillades serviceerhverv, såsom butikker, liberale erhverv og erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk. Den maksimale bebyggelsesprocent er 130, det maksimale etageantal er 5 eksklusive tagetage, og friarealprocenten for boliger er 50 og for erhverv 10.
I det lokale centerområde langs Lygten må bruttoetagearealet af de enkelte butikker højst være 1.000 m2 for dagligvarebutikker og 500 m2 for udvalgsvarebutikker..
På bilag 8 er vist gældende rammer for lokalplanlægningen i Kommuneplan 2001 samt de foreslåede rammeændringer.
Lov om miljøvurdering af planer
Den 21. juli 2004 er lov om miljøvurdering af planer og programmer (lov nr. 316 af 5. maj 2004) trådt i kraft.
Det betyder, at alle offentlige, lovbundne planer og ændringer heraf – eksempelvis lokal-, kommune- og regionplaner samt tillæg hertil, der påbegyndes efter denne dato, skal miljøvurderes, såfremt planen omfattes af et af følgende kriterier:
1. Planen fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der er nævnt i lovens bilag 3 og 4, dog undtaget planer for mindre områder på lokalt plan, såfremt disse ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.
2. Planen omhandler forhold, der kan påvirke et udpeget internationalt naturbe-skyttelsesområde væsentligt.
3. Planen fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til projekter, der vurderes at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.
Alle planforslag skal således screenes for, om den endelige plan vil være omfattet af disse kriterier. Screeningen skal foretages af den myndighed, der er ansvarlig for udarbejdelsen af planen.
Resultatet af screeningen skal offentliggøres enten i form af en offentliggørelse af miljørapporten sammen med planforslaget eller ved offentliggørelse af, at planen ikke vurderes at forudsætte en miljøvurdering. Denne offentliggørelse skal senest fo-retages i forbindelse med offentliggørelsen af forslaget med en begrundelse for afgø-relsen, oplysninger om klageadgang til naturklagenævnet og angivelse af en klage-frist på 4 uger.
En miljøvurdering af planer i henhold til planloven eller ændringer af disse medfø-rer, at der skal udarbejdes en miljørapport, der skal offentliggøres sammen med planforslaget. Miljørapporten skal indeholde en vurdering af planens indvirkning på miljøet i forhold til såvel de sædvanlige miljøforhold, såsom støj, luft- og jordforu-rening, som de "blødere" miljøværdier, såsom kulturhistorie, arkitektur og natur-værdier. Rapporten svarer dermed stort set til en VVM-redegørelse.
Udarbejdelsen af miljørapporten, en tilpasning af planen til rapportens konklusioner samt en sammenfattende redegørelse for rapportens effekt på planen og den planlag-te overvågning af miljøindvirkningerne vil være en betingelse for planens endelige vedtagelse.
I forhold til udarbejdelse af planforslag er det nødvendigt at foretage screeningen senest i forbindelse med udarbejdelsen af redegørelsen om iværksættelse af planfor-slag (startredegørelsen), da en eventuel miljøvurdering i givet fald skal gennemføres under udarbejdelsen af planforslagene, og miljørapporten skal foreligge sammen med planforslagene.
Forvaltningerne agter på den baggrund at tage initiativ til udarbejdelse af indstilling til Borgerrepræsentationen med henblik på at bemyndige forvaltningerne til at træf-fe screeningsafgørelser for miljøvurdering. En indstilling herom forventes forelagt udvalgene inden årets udgang.
Forvaltningernes screeningsafgørelser i lokal- og kommuneplansager vil blive fore-lagt udvalgene i forbindelse med startredegørelsesindstillinger og vil blive offentliggjort umiddelbart herefter. Eventuelle klager over afgørelsen forventes dermed afklaret inden fremlæggelsen af planforslagene.
"Bisiddervej"
Forvaltningerne har som eksempel på screening vurderet nærværende sag efter reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer. Endelig afgørelse herom må imidlertid afvente den nærmere fastlæggelse af kompetencen til at træffe sådanne afgørelser, jf. ovenfor.
Planforslagene vurderes ikke at medføre, at der skal foretages en miljøvurdering.
Baggrunden herfor er, at planforslagene ikke muliggør anlægsarbejder, der er optaget i lovens bilag, eller projekter, der i størrelse og omfang samt i forhold til lokal-områdets nuværende udformning og karakter vurderes at få en væsentlig indvirkning herpå.
Den bebyggelse, der muliggøres ved planerne, vil med hensyn til placering, udformning, omfang, højde og lignende indgå på en harmonisk måde i forhold til de eksisterende og kommende bebyggelser langs Lygten og det bagved liggende etageboligområde og vurderes ikke at medføre en væsentlig ændring af lokalområdets trafikale belastning.
Den nuværende beplantning inden for planområdet vurderes ikke at indeholde sådanne særlige kvaliteter, at den som helhed skal opretholdes, men vil blive suppleret og erstattet med nye beplantninger, hvorved der opretholdes et væsentligt grønt islæt i området.
I fo rhold til den nuværende uhomogene bebyggelse langs Lygten vil planforslagene muliggøre en forskønnelse og en rumlig opstramning, hvor overvejende sammenhængende etagebebyggelse langs denne del af Lygten danner en klar bygningsfront i forhold til det overfor beliggende område med fritliggende bygninger i parklignende omgivelser.
BILAG VEDLAGT
1. Luftfoto af området
2. Oversigtskort med angivelse af lokalplanområdets
beliggenhed
3. Tegning med angivelse af eksisterende forhold
4. Tegning med angivelse af den fremtidige udvikling
i kvarteret
5. Tegning med angivelse af bebyggelsesprincipper
(bebyggelsesplan)
6. 3D-illustration af bebyggelsesplan
7. Tegning med angivelse af lokalplanens afgrænsning
og forslag til byggefelter
8. Tegning med angivelse af gældende rammer for
lokalplanlægningen i Kommuneplan 2001 samt forslag til ændrede rammer
Erik
Jakobsen Mette
Lis Andersen