Etablering af parkeringspladser ved Flintholm Station
Etablering af parkeringspladser ved Flintholm Station
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2001
Sager til beslutning
8. Etablering af parkeringspladser ved Flintholm Station
BTU 452/2001 J.nr. 2130.0008/98
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der etableres 38 parkeringspladser i tilknytning til den nye Flintholm Station
at forvaltningen indgår aftale med Frederiksberg Kommune om p-pladserne som beskrevet i denne indstilling
RESUME
Med Folketingets vedtagelse i maj 2000 af en anlægslov for etablering af en S-togslinie mellem Hellerup Station og en ny station ved Ellebjergvej i Vigerslev (Ringbanen) har Banestyrelsen som anlægsmyndighed bl.a. igangsat arbejdet med udformningen af stationerne på linien. Etableringen af stationen i Grøndalsparken (Flintholm Station) er fremrykket i forhold til de øvrige stationer af hensyn til åbningen af Metrolinien til Vanløse i 2003.
Bygge- og Teknikudvalget godkendte på mødet den 4. april 2001 (BTU 168/2001) udformningen af stationsforpladsen ved Flintholm Station. Endvidere godkendte udvalget, at forvaltningen undersøger mulighederne for at supplere forpladsen med 50 parkeringspladser.
Banestyrelsen har som anlægsmyndighed udarbejdet et forslag til etablering af 38 p-pladser. Forvaltningen kan anbefale Banestyrelsens forslag, idet løsningen findes at ville kunne etableres i overensstemmelse med intentionerne om at indpasse stationsforpladsen under mest mulig hensyntagen til den omkringliggende park (Grøndalsparken). Forvaltningen kan under hensyn til den rejste fredningssag på Grøndalsparken endvidere tilslutte sig, at der kun etableres 38 p-pladser.
Omkostninger ved etablering af de 38 p-pladser kan ifølge Banestyrelsen afholdes indenfor den i anlægsloven reserverede ramme til etablering af personbilsparkeringspladser ved Flintholm Station. Ændringen af det godkendte projekt for stationsforpladsen kan således gennemføres uden yderligere omkostninger for Københavns Kommune.
Forvaltningen foreslår på den baggrund, at der indgås en aftale med Frederiksberg Kommune om parkeringspladserne.
SAGSBESKRIVELSE
Regeringen indgik sammen med SF og Enhedslisten indgik den 28. december 1998 en politisk aftale om styrkelse af den kollektive trafik, herunder beslutning om etablering af en S-togsringbane mellem Hellerup St. og en ny station ved Ellebjergvej (Ny Ellebjerg St.). Beslutningen er efterfølgende udmøntet i lov nr. 476 af 31. maj 2000 om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup St. og Ny Ellebjerg St.
Ringbanen planlægges taget i drift i 2005. Planlægningen af den nye Station ved Grøndals Parkvej (Flintholm St.) er imidlertid fremrykket i forhold til de øvrige stationer som følge af, at Metroen til Vanløse, der krydser Ringbanen her, planlægges åbnet i 2003.
Da Københavns Kommunes forplads ved Flintholm Station er beliggende med direkte adgang fra byens overordnede vejnet (Ring 2) har Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune drøftet mulighederne for at der etableres de ca. 50 parkeringspladser i tilknytning til stationen, som anlægsloven åbner mulighed for kan etableres i Frederiksberg Kommune. Da forpladsen i Frederiksberg Kommune er beliggende med adgang fra en boligvej (Flintholm Allé), har Frederiksberg Kommune forespurgt, om de 50 p-pladser kan etableres i tilknytning til forpladsen ved Grøndals Parkvej.
På Bygge- og Teknikudvalget møde den 4. april 2001 (BTU 168/2001) godkendte udvalget, at forvaltningen undersøger mulighederne for at etablere 50 p-pladser i tilknytning til stationsforpladsen ved Grøndals Parkvej.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Med udgangspunkt i udvalgets beslutning på mødet den 4. april 2001 henvendte forvaltningen sig til Banestyrelsen med anmodning om, at der blev udarbejdet et forslag til indpasning af op til 50 p-pladser i det foreliggende projekt for stationsforpladsen ved Grøndals Parkvej. Forvaltningen angav som udgangspunkt for arbejdet, at p-pladserne skal respektere fredningsgrænsen til Grøndalsparken.
Med brev af 9. august 2001 har Banestyrelsen fremsendt et forslag til etablering af p-pladser i tilknytning til forpladsen ved Grøndals Parkvej, jf. bilag 1. Under hensyn til, at fredningsgrænsen til Grøndalsparken skal respekteres, har Banestyrelsen ladet udarbejde et forslag, hvor der er fundet plads til 38 p-pladser.
Løsningen består af følgende 2 elementer: Et nyt p-anlæg med 23 pladser på arealet, hvor der tidligere lå en banedæmning, der forbandt den Ydre Godsbanering med Vanløse St., samt en ændret udformning af selve stationsforpladsens midterø, hvor der etableres 15 skråparkeringspladser.
Fælles for begge løsninger er, at parkeringsområderne indpasses i det allerede projekterede forpladsprojekt, således at karakteren af det samlede pladsareal fastholdes.
Parkeringsareal nordøst for forpladsen, 23 pladser
Parkeringsarealet tilsluttes den nordlige ende af stationsforpladsen via en forbindelse på tværs af gangarealet og den dobbeltrettede cykelsti. Oversigtsforholdene er gode, og under forudsætning af at belægningerne udformes under hensyntagen til de svage trafikanter, vurderer forvaltningen, at løsningen ikke medfører øget risiko for disse. Overkørslen skal således etableres som en hastighedsdæmpende foranstaltning med ramper for bilerne og med belægningsoverflader, som tydeligt markerer prioriteringen af stiarealerne.
Adgangen til p-arealet vil ske direkte fra indkørslen til forpladsen (og ikke først rundt om midterøen). Trafikken til og fra p-arealet vurderes ikke at ville medføre større ulemper i form af kødannelser m.v.
Der plantes bøgehække omkring p-arealet svarende til den hækbeplantning, der i dag er et gennemgående motiv i Grøndalsparken.
Skråparkeringspladser på forpladsen, 15 pladser
De 15 skråparkeringspladser etableres i midterøens planlagte "kys og kør" lomme. "Kys og kør" pladsen flyttes over på stationssiden af midterøen og bliver mindre. Det vurderes at være acceptabelt, i og med at skråparkeringspladserne også vil kunne benyttes til "kys og kør".
Etableringen af skråparkeringspladserne medfører en øget risiko for uheld i forhold til busdriften (når personbiler skal bakke ud), men med den forventede begrænsede trafikintensitet finder forvaltningen, at forholdene er acceptable.
Samlet vurdering
Forvaltningen vurderer, at den af Banestyrelsen foreslåede løsning med 38 p-pladser tilgodeser såvel behovet for parkeringspladser i tilknytning til stationen som kravet om en æstetisk acceptabel løsning i forhold til Grøndalsparken. På den baggrund foreslås det, at forvaltningen bemyndiges til at indgå en aftale med Frederiksberg Kommune om etablering af p-pladserne, jf. bilag 2
Økonomi
Banestyrelsen vurderer, at etablering af de 15 p-pladser på forpladsens midterø vil være udgiftsneutral i forhold til det udbudte pladsprojekt. Der vil således kun være merudgifter til etablering af de 23 p-pladser nordøst for forpladsen. Her vurderer Banestyrelsen, at anlægsomkostningerne vil kunne holdes inden for den ramme på 2 mio. kr., der er reserveret i anlægsloven til etablering af 50 personbilsparkeringspladser.
Etableringen af de 38 p-pladser vil således være udgiftsneutral for Københavns Kommune, jf. Borgerrepræsentationens beslutning om medfinansiering af bl.a. Flintholm Station den 7. december 2000 (BR 526/2000)
En placering af parkeringspladserne i tilknytning til Grøndals Parkvej vurderes alt andet lige at være mere skånsom over for nærmiljøet end en placering i Frederiksberg Kommune, da sidstnævnte ville have medført, at biler til og fra parkeringspladsen skulle køre ad boligveje.
Høring
Banestyrelsen forestår som anlægsmyndighed orienteringen af offentligheden og herunder eventuelle forhandlinger med berørte naboer.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1.: Parkering Flintholm Station.
Bilag 2.: Udkast til aftale med Frederiksberg Kommune om parkeringspladser ved Flintholm Station
Ole Bach