Mødedato: 24.10.2001, kl. 14:00

Beredskabsplanen for Københavns Kommune

Beredskabsplanen for Københavns Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2001

 

Sager til beslutning

3. Beredskabsplanen for Københavns Kommune

BTU 448/2001 J.nr. 534.0005/97

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at udkastet til civil beredskabsplan for Københavns Kommune (juli 2001) vedtages, idet indholdet af såvel det daglige redningsberedskab som det udvidede krise-/krigsberedskab er besluttet i anden sammenhæng

RESUME

Den civile beredskabsplan i Københavns Kommune

Iht. beredskabslovens §25 skal kommunalbestyrelsen mindst én gang i hver valgperiode vedtage en plan for beredskabet.

I forlængelse af den nye forvaltningsstruktur pr. 1.1.98 har opgaven med at koordinere beredskabsarbejdet været samlet i Københavns Brandvæsen.

I Københavns Kommune indgår flg. dele i den samlede beredskabsplan: det daglige redningsberedskab, det udvidede krise-/krigsberedskab samt det civile beredskab.

Idet beslutningen om en omlægning af det civile beredskab har været imødeset har Beredskabsstyrelsen konsultativt været kontaktet og Beredskabsstyrelsen har anbefalet, at en opdatering af den eksisterende beredskabsplan for faktuelle oplysninger forelægges Borgerrepræsentationen til vedtagelse bilagt Beredskabsstyrelsens oplæg til en omlægning af det civile beredskab til orientering. Hermed ville lovens intentioner været blevet overholdt.

Når meddelelse om Folketingets/regeringens ny beredskabsstruktur m.v. foreligger, vil arbejdet med udarbejdelse af Den Civile Sektors Beredskabsplan for Københavns Kommune umiddelbart blive iværksat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 15. februar 1996 den gældende civile beredskabsplan for Københavns Kommune.

Den civile beredskabsplan er opdelt dels i en almen del, dels i en speciel del. Den almene del har været genstand for politisk behandling, hvorimod den specielle dels behandling har været og er ren administrativ.

I Københavns Kommune har arbejdet vedrørende udarbejdelse af beredskabsplanen (beredskabslovens §25) foregået tredelt, idet der lovgivningsmæssigt skelnes mellem det daglige, fredsmæssige redningsberedskab, krise-/krigsredningsberedskabet og det civile beredskab.

Med Bygge- og teknikudvalgets godkendelse (den 25. november 1998) af en kontrakt med Københavns Brandvæsen foreligger en plan for det daglige, fredsmæssige redningsberedskab gældende til udgangen af 2004.

Hvad angår planlægningen af krise-/krigsredningsberedskabet er det Beredskabskommissionen for Storkøbenhavn (jf. beredskabslovens §11), der forestår denne opgave. Planens generelle del er godkendt af Beredskabskommissionen for Storkøbenhavn (6. juni 2000) og den administrative plan er senest revideret i 2000.

Siden 70'erne har Københavns Kommunes miljøberedskab desuden arbejdet på grundlag af en tværsektoriel miljøberedskabsplan (politisk godkendt den 26. oktober 1978).

Den civile beredskabsplan eller - som den foreslås for fremtiden af Beredskabsstyrelsen – den civile sektors beredskabsplan er kommunens overgribende beredskabsplan, der integrerer det kommunale beredskabs enkelte dele.

Med en forventet omlægning af det civile beredskab til den civile sektors beredskab, vil en krisehåndtering, der hidtil har været planlagt for krig, antages at skulle omfatte en mere generel karakter og følgelig også implementeres som sådan.

Inkluderet i nærværende forslag til plan for det civile beredskab er følgende forslag:

  • der tages initiativ til udarbejdelsen af en risikoanalyse for Københavns Kommune, der kan danne grundlag for etablering af beredskabsstrukturer og en dimensionering af beredskabet i kommunen,
  • med en afklaring om etablering af TETRA som den fremtidige professionelle mobile radiokommunikation til beredskabet genoptages arbejdet med at udarbejde en strategi for telekommunikation til det civile beredskab i kommunen,
  • der etableres en mulig ramme for et beredskabssekretariat, som i en given beredskabssituation vil kunne udføre de fornødne beredskabsopgaver,
  • der etableres en informationscentral ("Københavns Kommunes Informationscentral", arbejdstitel) i regi af Københavns Brandvæsen, som i en given beredskabssituation vil kunne udføre de fornødne informationsopgaver i relation til befolkningen,
  • beslutninger vedrørende etablering af en nødkommandocentral afventer Beredskabsstyrelsens udmeldinger vedr. det fremtidige civile beredskab og den tilhørende vejledning herom,
  • informationsmateriale til personale under Københavns Kommune vedr. beredskabspligten afventer ligeledes Beredskabsstyrelsens udmeldinger vedr. det fremtidige civile beredskab og den tilhørende vejledning herom,
  • med henblik på at tilvejebringe overblik og aktualitet etableres et tværsektorielt beredskabsforum i kommunen.

Idet kommunens civile beredskab ikke lader sig afgrænse til en enkelt eller flere forvaltningsgrene, men udgør en helhed må ovennævnte opgaver gennemføres i henhold hertil.

I forlængelse af en tidligere beslutning om at overføre ansvaret for det civile beredskab fra Overborgmesterens Afdeling til Bygge- og teknikforvaltningen ved Københavns Brandvæsen initieres ovennævnte opgaver med basis i Københavns Brandvæsen som den koordinerende enhed.

BILAG VEDLAGT

  1. Notat af 25. september 2001 fra Københavns Brandvæsen vedrørende beredskabsplanen for Købehavns Kommune
  2. Udkast til forslag til Den civile Beredskabsplan - Københavns Kommune.

 

Jens Jacobsen

 

Til top