Mødedato: 24.10.2001, kl. 14:00

Endelig vedtagelse af lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende kommuneplantillæg

Endelig vedtagelse af lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende kommuneplantillæg

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. oktober 2001

 

Sager til beslutning

17. Endelig vedtagelse af lokalplan "Stubbeløbgade" med tilhørende kommuneplantillæg

BTU 440/2001 J.nr. 611:226.0001/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at lokalplan "Stubbeløbgade" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen foreslåede ændring af § 5, stk. 1, 2 og 3, om bebyggelsens omfang og placering med tilhørende ændring af lokalplanens kortbilag

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at det til lokalplanen "Stubbeløbgade" hørende tillæg til Kommuneplan 1997 vedtages endeligt

RESUME

I forbindelse med den offentlige høring om lokalplanforslaget er der modtaget 6 henvendelser. I de modtagne henvendelser fremsættes ønske om boligbebyggelse i stedet for kontorbebyggelse, ligesom lokalplanforslaget kritiseres for at være for projektspecifikt. Endvidere ønskes promenadearealet inddraget i det byggeretsgivende grundareal.

Henvendelserne giver anledning til at foreslå mindre justeringer af lokalplanen. Således foreslås en begrænset del af byggefeltet udvidet i mindre omfang ind mod gårdrummet, og bebyggelsen forskydes et par meter mod henholdsvis Stubbeløbgade og Sundkrogsgade. Lokalplanens fastlæggelse af etageantal udgår, hvorefter bygningernes højde udelukkende fastlægges til den i lokalplanforslaget angivne maksimale bygningshøjde på 18 m; for de to byggefelter nærmest havneløbet dog højst 14 m. Endelig åbnes mulighed for, at arkitektonisk begrundede markante bygningdele, såsom tårnagtige opbygninger og lignende, kan opføres med større højde end foran angivet.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 31. maj 2001 (BR 225/01) Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets indstilling om offentliggørelse af lokalplanforslaget "Stubbeløbgade" med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997.

Aftryk af indstillingen til Borgerrepræsentationen med tilhørende bilag er fremlagt til gennemsyn som bilag 1.

Offentliggørelsen

Planforslaget har været offentliggjort i perioden 20. juni – 20. september 2001. Der er udsendt 163 pjecer til ejere, lejere og brugere samt 53 pjecer til interessegrupper, foreninger og lignende. I øvrigt har offentliggørelsen været annonceret i områdets lokalaviser.

Endvidere har der i perioden 15. august – 20. september 2001 været opstillet en lokalplanudstilling om forslaget i Østerbrohuset, Århusgade 103. Udstillingen har som annonceret i lokalaviserne 3 eftermiddage været bemandet med henblik på besvarelse af spørgsmål fra borgerne. Ved hver af arrangementerne mødte 1 borger op til information om og drøftelse af forslaget.

Endelig har der i offentliggørelsesperioden været mulighed for via internettet at søge oplysninger om lokalplanforslaget på en særlig hjemmeside. Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for direkte at fremsende indsigelser vedrørende lokalplanforslaget via e-mail.

Der er i forbindelse med offentliggørelsen, inklusive 2 e-mails, modtaget i alt 6 henvendelser, der i kopi vedlægges til gennemsyn som bilag 2 - 7. En oversigt over henvendelserne, der nærmere beskrives nedenfor, er vedlagt som bilag A.

Henvendelser fra kommunens forvaltninger

I. Skrivelse af 29. august 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen meddeler, at der ikke er bemærkninger til forslaget, der tages til efterretning.

Henvendelser fra ejere, beboere, brugere, interessegrupper m.fl.

  1. Skrivelse af 13. september 2001 fra Indre Østerbro Bydelsråd
  2. Bydelsrådet kan ikke støtte lokalplanforslaget, da man er imod placering af flere kontorhuse langs havnen. Man ønsker i stedet en helhedsplan for havnen, der sikrer dennes herlighedsværdier for københavnerne og østerbroerne. Henvendelsen er bilagt en mindretalsudtalelse fra Det Konservative Folkeparti med tilslutning fra Venstre, der støtter lokalplanforslaget.

  3. Skrivelse af 14. september 2001 fra Østerbro Lokalråd
  4. I henvendelsen tilkendegiver Lokalrådet, Trafik- /miljø-/bolig- og byplanudvalget, at man finder lokalplanforslaget (projektet) arkitektonisk flot, men at man savner en helhedsplan, så der bliver en rimelig blanding af erhvervs- og boligbyggeri, og hellere havde set boligbyggeri nærmest vandet og kontorbebyggelse bagved.

  5. Skrivelse af 18. september 2001 fra Københavns Havn
  6. Københavns Havn finder lokalplanforslaget for projektspecifikt i forhold til et ca. 10 år gammelt projekt og ønsker en større frihedsgrad i den kommende detailprojektering, hvilket man er indstillet på at samarbejde med kommunen om. Henvendelsen er vedlagt en skrivelse af 27. april 2001 fra Utzon Arkitekter, hvori der herudover ytres ønske om mulighed for indregning af promenadearealet i det byggeretsgivende grundareal og en maksimal bygningshøjde på 20 m mod Sundkrogsgade, ligesom der ønskes mulighed for lokalt højere bygningsdele, såsom tårne. Skrivelsen er bilagt et revideret projektforslag af 22. august 2001, udarbejdet af Utzon Arkitekter.

  7. Skrivelse og mail af 19. september 2001 fra Ryvang Lokalråd
  8. Lokalrådet finder, at lokalplanforslaget vil medføre kedelige trafikale- og miljømæssige konsekvenser for resten af Østerbro, specielt Ryvangs-området. Man finder, at området burde udnyttes til boligbebyggelse i stedet for kontorbebyggelse, ligesom man finder, at mulighederne for at krydse jernbanen og Kalkbrænderihavnsgade bør øges og efterlyser en overordnet trafikløsning for hele Storkøbenhavn.

  9. Mail af 19. september 2001 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse

I henvendelsen gives udtryk for, at den projekterede bebyggelse har uomtvistelige arkitektoniske kvaliteter, og der gives udtryk for, at den eksisterende kulkran på kørebro må anses for absolut bevaringsværdig, og der spørges om, hvilke planer der er for denne.

Forvaltningernes bemærkninger

Ad 1, 2 og 4: Ønsket om boligbebyggelse i stedet for serviceerhverv (kontor) er et kommuneplanmæssigt spørgsmål, hvorved bemærkes, at lokalplanforslaget følger de overordnede og langsigtede intentioner for området, der er fastlagt i Kommuneplan 1997 og i det tilhørende forslag til kommuneplantillæg. Nordhavnen udgør i Kommuneplan 1997 (og i forslaget til Kommuneplan 2001) et af de såkaldte perspektivområder i havnen, hvor den vestlige del på længere sigt skal søges omdannet til bymæssige formål. Området langs Kalkbrænderihavnskaj tænkes således med tiden udviklet til et funktionsblandet byområde med boliger og erhverv, der kan drage fordel af herlighedsværdierne ved beliggenheden ud til vandet.

Imidlertid må den heromhandlede ejendom under hensyn til beliggenheden umiddelbart syd for to miljøbelastende virksomheder anses for mindre egnet til boligbebyggelse. På kort sigt er der således tale om en afrunding af udbygningen omkring Kalkbrænderihavnen.

Ad 3: Indledningsvis skal oplyses at lokalplanforslaget er foranlediget af anmodning fra Københavns Havn i december 2000. En lokalplan ønskedes at få muliggjort det i forslaget viste projekt, udarbejdet af Utzon Arkitekter for ca. 10 år siden. Forvaltningen har på den givne foranledning nærmere drøftet sagen med Københavs Havn og det projekterende arkitektfirma. Det er herunder nærmere tilkendegivet, at byggefeltet mod Sundkrogsgade ønskes udvidet i begrænset omfang ind i gårdrummet, samt at det hævede plateau, jf. lokalplanforslagets § 5, stk. 3, i en afstand af op til 45 m fra den eksisterende vejlinie for Sundkrogsgade ønskes opført i indtil 3 m over det omgivende terræn for at give mulighed for tilkørsel i niveau til bebyggelsens parkeringsanlæg. Herudover ønskes at det samlede byggefelt inklusive det hævede plateau kan forskydes ca. 2 m mod nord ud til vejlinien for S tubbeløbgade, og at byggefelterne A og B parallelforskydes ca. 2 m mod øst på det hævede plateau. Endvidere ønskedes der ikke fastlagt maksimalt etageantal, men alene maksimale bygningshøjder, og at der ud over den maksimale bygningshøjde åbnes mulighed for at opføre arkitektonisk markante bygningsdele såsom tårne og lignende. Det blev endvidere afklaret, at den af arkitektfirmaet ønskede maksimale bygningshøjde på 20 m, drejer sig om kote 20 m, hvilket imidlertid er sammenfaldende med forslagets 18 m over terræn.

Forvaltningen finder ikke anledning til at modsætte sig den ovennævnte begrænsede udvidelse af byggefeltet ind i gårdrummet og de begrænsede forskydninger af dette, ligesom bestemmelser om bygningshøjden alene ved m-angivelse anses for tilstrækkelig. En bestemmelse om opførelse af højere, arkitektonisk begrundede bygningsdele er i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser og vil kun kunne tillades ved dispensation. En tilsvarende bestemmelse, der muliggør dette, er i øvrigt optaget i den syd for området gældende lokalplan nr. 290. De omhandlede ændringer anses for at have en karakter, som ikke ændrer ved den bebyggelsesform og det bebyggelsesomfang, der er forudsat i lokalplanforslaget.

For så vidt angår muligheden for i indtil 45 m afstand fra vejlinien for Sundkrogsgade at øge det hævede plateau op til 3 m over terræn, finder man imidlertid ikke at kunne gå ind herfor, da en forøgelse af platauets højde dels vil hæmme udsynet fra havnepromenaden og ind mod bebyggelsens gårdrum, dels vil forekomme stærkt dominerende mod omgivelserne. Endelig bemærkes, at der i lokalplanen intet er til hinder for, at det fastlagte promenadeareal matrikulært henlægges til ejendommen matr. nr. 5872 Udenbys Klædebo Kvarter, København, og således indgår som byggeretsgivende areal, hvilket i øvrigt har været tilfældet for en række tilsvarende promenadearealer langs havneløbet.

Der henvises til det efterfølgende afsnit Ændring af lokalplanen.

Ad 5: Den pågældende kran er ikke i bygningsregistranten for Indre Østerbro angivet som bevaringsværdig, hvorfor forvaltningen ikke finder anledning til at foreslå optaget bestemmelse om dennes bevaring. Bygherren, ejeren af Unionkul, Klaus Kastbjerg, har imidlertid oplyst at være interesseret i, efter en afkortning af kransporet, at bevare denne som et historisk spor og som et vartegn i forbindelse med den kommende bebyggelse.

Forslag til ændring af lokalplanen

På baggrund af ovenstående foreslår forvaltningerne, at lokalplanen ændres som følger:

  • Den til lokalplanen hørende tegning nr. 27.452 ændres således, at det samlede byggefelt inklusive det hævede plateau forskydes mod nord og byggefelterne A og B mod øst, og at byggefeltet langs Sundkrogsgade gives en 5 m større dybde ind mod gårdrummet, samt at etageangivelserne erstattes med hødjdeangivelser i meter, jf. den som bilag C vedlagte reviderede plan nr. 27.510.
  • Lokalplanens § 5, stk. 2, 1. afsnit ændres til følgende: Bebyggelse skal placeres og opføres i overensstemmelse med den på tegning nr. 27.510 viste principielle bebyggelsesplan. I byggefelt A må bygningshøjden ikke overstige 18 m over terræn og i byggefelterne B ikke overstige 14 m over terræn.
  • Lokalplanens § 5, stk. 1, sidste punktum, gives følgende tilføjelse: Når arkitektoniske hensyn begrunder det, kan der efter Bygge- og Teknikudvalgets nærmere godkendelse opføres markante bygningsdele af mindre udstrækning, såsom tårnagtige opbygninger og lignende, med større højde end foran angivet.
  • Lokalplanens § 5, stk. 3 ændres som følger: Bebyggelsen må opføres på et hævet plateau med underliggende parkeringsanlæg mv. med principiel udstrækning som vist på tegning nr. 27.510. Koten af det hævede overfladeareal må inklusive belægning ikke overstige 1,5 m i forhold til det omgivende terræn.

Et i overensstemmelse med ovenstående ændret forslag til lokalplantekst er vedlagt som bilag B, med tilhørende kortbilag vedlagt som bilag C.

De foreslåede ændringer skønnes ikke i væsentligt omfang at berøre omgivelserne eller være af en sådan karakter, at supplerende høring er fornøden, jf. § 27, stk. 3, i lov om planlægning.

Forslag til Kommuneplan 2001

Lokalplanforslaget inklusive de foreslåede ændringer er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2001, som har været i offentlig høring fra 1. marts - 1. juni 2001. Såfremt forslag til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt uden ændringer for så vidt angår heromhandlede område, vil nærværende tillæg til Kommuneplan 1997 bortfalde.

Miljøvurdering

Miljøkontrollen har udtalt sig i sagen i forbindelse med lokalplanforslagets udarbejdelse. Der henvises herom til afsnittet "høring" i den ovennævnte instilling angående lokalplanforslaget.

BILAG VEDLAGT

A. Oversigt over modtagne henvendelser

B. Forslag til ændret lokalplantekst

C. Ændret kortbilag nr. 27.510 til lokalplanen

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

  1. Aftryk af Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets indstilling om offentliggørelse af lokalplanforslaget med tilhørende tillæg til Kommuneplan 1997
  2. Skrivelse af 29. august 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  3. Skrivelse af 13. september 2001 fra Indre Østerbro Bydelsråd
  4. Skrivelse af 14. september 2001 fra Østerbro Lokalråd
  5. Skrivelse af 18. september 2001 fra Københavns Havn, bilagt revideret skitseprojekt af 22. august 2001, udarbejdet af Utzon Arkitekter
  6. Skrivelse af 19. september 2001 fra Ryvang Lokalråd
  7. Skrivelse (mail) af 19. september 2001 fra Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse

 

 

 

 

 

Erik Jacobsen Jens Jacobsen

 

Til top