Borgmester Søren Pinds forslag om parkeringslicenser til sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem
Borgmester Søren Pinds forslag om parkeringslicenser til sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. august 2005
Sager til drøftelse
37. Borgmester Søren Pinds forslag om parkeringslicenser til sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem
BTU 389/2005 J.nr. 312.0008/04
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller til Bygge- og
Teknikudvalget at det af borgmester Søren Pind stillede forslag om at indføre
en særlig parkeringslicens med ret til gratis parkering overalt i Københavns
Kommune for sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem, drøftes i
lyset af den vedtagne parkeringsstrategi for Københavns Kommune.
RESUME
Borgmester Søren Pind stillede på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 10. marts 2004 forslag om, at der kan udstedes parkeringslicenser med ret til gratis parkering overalt i byen til sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem. Forslaget henviser til en henvendelse af 13. januar 2004 fra Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital.
De foreslåede parkeringslicenser til sygeplejersker kan ikke udstedes indenfor det regelsæt, som Borgerrepræsentationen har fastlagt for udstedelse af parkeringslicenser. De foreslåede parkeringslicenser er en ny type parkeringslicens, hvor udstedelseskriteriet ikke som i de eksisterende ordninger er "beliggenhed/bopæl", men turens formål.
Bygge- og Teknikforvaltningen finder, at indførelse af den foreslåede nye licenstype er en principiel ændring af de eksisterende og de vedtagne parkeringsordninger for Indre By og brokvartererne – og skal følgelig vedtages af Borgerrepræsentationen.
Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler, at en sådan principiel ændring af de eksisterende parkeringsordninger ses i sammenhæng med den netop vedtagne parkeringsstrategi for Københavns Kommune.
Videncenter for Sårheling er tidligere svaret som gengivet i
bilag 2
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Bygge- og Teknikforvaltningen har modtaget en henvendelse fra Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital. Videncentret stiller sig uforstående overfor, at Parkering•København har givet afslag på en anmodning om parkeringslicenser til centrets udgående funktion.
Borgmester Søren Pind har i forbindelse hermed på Bygge- og Teknikudvalgets møde den 10. marts 2004 stillet forslag om, at der indføres en særlig parkeringslicens med ret til gratis parkering overalt i Københavns Kommune for sygeplejersker, der behandler patienter i eget hjem.
Bygge- og Teknikudvalget behandlede sagen på mødet den 21. april 2004 og godkendte, at forslaget behandles sammen med parkeringsstrategien, samt at Videncentret for Sårheling svares som gengivet i bilag 2.
Idet parkeringsstrategien nu er vedtaget fremsættes forslaget til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalget.
Uddybning af indstilling og evt.
alternativer hertil
Inden for de regler, Borgerrepræsentationen pt. har fastsat for Bygge- og Teknikforvaltningens administratio n af parkeringsforholdene, er der ikke mulighed for at udstede sådanne licenser.
For parkering i parkomatområdet i Indre By kan der udstedes op til 2 erhvervslicenser til virksomheder der er hjemmehørende i Indre By. Virksomheder, der ikke er hjemmehørende i Indre By, kan købe månedskort, der giver ret til parkering i en bestemt parkeringszone og de zoner, der har en lavere sats for parkomatbetaling.
For parkering i brokvartererne kan der udstedes op til 2 erhvervslicenser til virksomheder, der er hjemmehørende i en de zoner, som er defineret for 2-timers ordningen i brokvartererne. Erhvervslicensen giver adgang til gratis parkering på offentlig vej i den parkeringszone, hvor virksomheden er hjemmehørende eller i en nabozone. Ved parkering uden for den parkeringszone, hvortil der er givet erhvervslicens, må virksomheden enten begrænse parkeringen til under 2 timer eller løse en skrabebillet, der gælder for hele 2-timers området. (2-timers billet eller dagbillet).
Borgmester Søren Pind forslags indebærer indførelse af formålsbestemte parkeringslicenser, hvortil der ikke er knyttet en betingelse om beliggenhed i Indre By eller brokvartererne. Denne type licenser er der ikke mulighed for i de gældende parkeringsordninger.
Forvaltningen har overvejet mulighederne for at dispensere fra de gældende regler i det foreliggende tilfælde. I overvejelserne herom finder forvaltningen for det første
at der er tale om et principielt nyt tildelingskriterium, nemlig turens formål i stedet for de nuværende "beliggenhedskriterier" og for det andet,
at det forvaltningsmæssige lighedsprincip bør tillægges stor vægt. Imødekommes borgmesterens forslag vil der være mange andre servicevirksomheder, der vil kunne kræve dispensation. Derudover vil mange virksomheder kunne kræve, at deres erhvervslicenser skal være gyldige overalt i Københavns Kommune.
Den konkrete anmodning fra Videncenter for Sårheling er begrundet med, at centret ikke ønsker at pådrage sig den risiko, der er for at få parkeringsbøder, fordi det er vanskeligt at forudse varigheden af det enkelte besøg. Centrets vilkår adskiller sig ikke herved fra de vilkår andre servicevirksomheder er underlagt.
Det er korrekt, at centret herved påføres parkeringsomkostninger og at det er en sandsynlig konsekvens af parkeringsreglerne, at disse omkostninger helt eller delvist overvæltes på kunderne, herunder offentlige servicevirksomheder.
I forhold til om spørgsmålet om hvem der skal administrere og betale de offentlige servicevirksomheders øgede parkeringsudgifter som følge af betalingsparkering, er der principielt to forskellige løsningsmuligheder:
Alternativ 1. Offentlige servicevirksomheder betaler selv de øgede parkeringsomkostninger svarende til de forhold, der gælder for private virksomheder. For de udgående servicemedarbejdere betyder det, at de enten får stillet bil med tilhørende månedskort til rådighed eller får refunderet deres udlæg til parkeringsomkostninger på sædvanlig vis – typisk via "kassen" eller personaleadministrationen. De offentlige servicevirksomheder kompenseres via en budgetudvidelse svarende til den forventede stigning i parkeringsomkostninger.
Alternativ 2. For visse nærmere definerede grupper af offentlige serviceydelser udstedes der et "parkeringskort", der giver ret til gratis parkering i parkomatområdet (og 2-timers zonen indtil denne er udfaset). Denne ordning indebærer at der skal defineres et antal servicefunktioner, hvortil der kan udstedes "frikort". Desuden må Parkering•København budgetmæssigt kompenseres for tab af parkomatindtægter subsidiært fald i salg af månedskort. Forvaltningen finder af nedenstående grunde at alternativ 1 er bedst i overensstemmelse med de principper om moderne virksomhedsledelse, som introduceres i den offentlige sektor i disse år:
§ Der opnås større fleksibilitet ved at lade den enkelte institution administrere parkeringsomkostningerne end der er mulighed for ved et centralt fastsat regelsæt
§ Der opstår færre "konflikter" om retten til frit parkeringskort, når afgørelsen kan foretages decentralt på den enkelte institution
§ Parkering•København skal ikke administrere forskellige særordninger.
§ Parkeringsvagternes mulighed for at udøve kontrollen lettes, hvis der udover billetter kun findes de sædvanlige licenser og kort.
Det er desuden et grundvilkår, at der er omkostninger forbundet ved at parkere i en storby som København. Omkostningerne viser sig dels i form af en pris for parkering og dels ved et tidsforbrug til at finde en parkeringsplads inden for en acceptabel gangafstand. I parkeringspolitikken søger kommunen til stadighed at fastsætte prisen på parkering på et niveau, så det er muligt inden for en rimelig tid at finde en parkeringsplads. Det forvaltningens opfattelse, at en sådan anvendelse af prismekanismen bidrager til, at såvel erhvervslivets som det offentliges samlede omkostninger i forbindelse parkering begrænses til det lavest mulige niveau.
Bygge- og Teknikforvaltningen anbefaler på denne baggrund, at forslaget om at udstede parkeringslicenser på baggrund af formålskriterier, bl.a. sygepleje i patientens eget hjem, drøftes i lyset af den netop vedtagne parkeringsstrategi for Københavns Kommune.
Andre konsekvenser
Ingen
BILAG VEDLAGT
Bilag 1. Brev fra overlæge Michael Lohmann, Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital
Bilag 2. Borgmesteren svarbrev til overlæge Michael Lohmann, Videncenter for Sårheling, Bispebjerg Hospital