Endelig vedtagelse af lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg
Endelig vedtagelse af lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. august 2005
Sager til beslutning
25. Endelig vedtagelse af lokalplan "Karens Minde" med tilhørende kommuneplantillæg
BTU 434/2005 J.nr. 611:152.0001/03
INDSTILLING
Bygge-
og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget
og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at
lokalplan "Karens Minde" vedtages endeligt med den under sagsbeskrivelsen
foreslåede ændring af grænsen mellem underområde ID og III.
Økonomiforvaltningen
indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det
til ovennævnte lokalplan hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages endeligt
med den under sagsbeskrivelsens foreslåede tilsvarende ændring af grænsen
mellem O1- og O2-området ved Karens Minde-bygningen.
RESUME
Planforslagene har været i offentlig høring fra den 22. februar til den 22. april 2005, og i forbindelse hermed har der på Internettet være oprettet en hjemmeside for planforslagene samt en plancheudstilling i Sydhavnens Bibliotek. I begyndelsen af april afholdtes et borgermøde med deltagelse af ca. 70 borgere.
I høringsperioden er der modtaget 50 henvendelser, heraf 2 underskriftsindsamlinger med henholdsvis 85 og 3.580 underskrifter.
Københavns Energi oplyser, at der er en offentlig kloakledning, der skal respekteres, hvilket der er taget hensyn til i forbindelse med fastlæggelse af byggefelter.
Københavns Stiftsøvrighed har ingen bemærkninger.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen oplyser, at forvaltningens ønsker til lokalplanen er opfyldt, og at man vil undersøge muligheden for etablering af boliger til særligt udsatte grupper.
I 29 henvendelser fremhæves de negative påvirkninger af Karens Minde-området ved inddragelse af dele af de rekreative arealer til bolig- og plejeboligbyggeri. Det er bl.a. holdningen, at bebyggelserne vil medføre, at der blive udslettet et stykke vild natur med stor rigdom af dyr. Karakteristiske og uvurderlige landskabsmæssige kvaliteter vil forsvinde, og bebyggelserne vil kun efterlade en smal tarm i Sjælør Boulevards forlængelse.
Hertil bemærkes, at det er forvaltningens opfattelse, at der med planforslagene er sket en rimelig afvejning af behovet for nye boliger, herunder særlig plejeboliger, og de rekreative værdier. Der inddrages ca. 2 ha til nybyggeri, og de r resterer ca. 6,5 ha til rekreative formål, hvoraf ca. 2 ha anvendes til koloni- og nyttehaver. Der vil således i Karens Minde-området fortsat være betydelige grønne arealer for bydelen, der i øvrigt rummer og grænser op til store fredede arealer i Valbyparken og Kalvebodkilen. De nye bebyggelser skal indpasses i området under hensyntagen til det rekreative område, og bebyggelsernes friarealer skal beplantes i samspil hermed.
I 20 henvendelser er man enige i, at bydelen skal have plejeboliger, men der skal findes en alternativ placering hertil. Der foreslås bl.a. en kompromisløsning med plejeboligerne placeret ved Pumpehusvej eller en ombygning af Engholmen og Tranehavegård.
Hertil bemærkes, at placeringen af plejeboligerne ved Verdisvej er foretaget på baggrund af planmæssige vurderinger af forskellige arealer i Kongens Enghave. Et byggeri i 3-4 etager som ønsket af Sundhedsforvaltningen vurderes ikke hensigtsmæssigt ved Pumpehusvej, hvor den tilgrænsende bebyggelse er lav. Med hensyn til ombygning af de eksisterende bygninger i Engholmen og Tranehavegård til moderne plejeboliger oplyser Sundhedsforvaltningen, at dette er helt urealistisk både funktionelt og økonomisk.
I 14 henvendelser anføres synspunkter vedrørende trafik- og parkeringsforhold. Det konstateres, at trafikken til plejeboligerne skal passere igennem det uoverskuelige kryds Hammelstrupvej/Spontinisvej. Bydelen er i forvejen belastet af trafikproblemer og trafikgener. Det er antagelsen, at plejeboligerne vil afstedkomme mange transporter, at 14 parkeringspladser til 70 beboere er for lidt, og der er ikke afsat parkering til de eksisterende boliger. I 4 henvendelser fremføres, at det er positivt, at vejadgangen til C.P. Børnehaven ændres.
Hertil bemærkes, at den forventede daglige biltrafik til og fra plejeboligerne på i alt 50-70 bilture i døgnet ikke vurderes at ville påvirke trafikafviklingen i krydset ved Mozartsvej, Stubmøllevej og Hammelstrupvej væsentligt. En øget trafikmængde i denne størrelsesorden vurderes ikke at have mærkbare konsekvenser for trafikken og miljøet på de berørte veje, der i forvejen betjener de eksisterende boligområder. Lokalplanen kræver ca. 14 parkeringspladser til det aktuelle plejeboligbyggeri, hvilket efter Sundhedsforvaltningens erfaringer fra tilsvarende bebyggelser vil være rigeligt.
I 12 henvendelser fremføres, at bebyggelserne vil få alvorlige konsekvenser for Børnenes Dyremark, der rummer stalde, indhegninger, bure og ridebaner, og de øvrige grønne områder anvendes til leg. Børnenes Dyremark vil på Karens Minde-området miste betydelige græsningsarealer. Samtidig har Københavns Havn givet tilladelse til placering af en midlertidig golf-øvebane på Tippen, hvor hestene også græsser. Med den nyrenoverede stald er der plads til 14 heste, men med lokalplanforslaget og placering af golf-øvebane på Tippen vil der kun være plads til syv til otte heste. Det er afgørende, at Stejlepladsen forbliver et rekreativt område. I flere henvendelser fremføres, at man er glade for, at Børnenes Dyremark officielt bliver en del af Karens Minde-området.
Hertil bemærkes, at den
nuværende anvendelse af arealer til Børnenes Dyremark indskrænkes på Karens
Minde-området, men det er muligt fortsat at sikre tilstrækkelige
græsningsarealer til den nuværende hestebestand, herunder på Tippen beliggende
på den anden side af godsbanen på Københavns Havns arealer, hvor golf-øvebanen
udgør ca. 4,5 ha ud af ca. 21 ha. Dette uden medregning af de fredede arealer,
hvor det formodentligt vil være muligt at placere hestefolde i lighed med de
folde, som er placeret på Amager Fælled. Foldene vil ganske vist være placeret
i en større afstand fra Karens Minde, men de vil være et værdifuldt tilskud til
naturplejen på Tippen, da der ellers er risiko for tilgroning af området.
I 7 henvendelser fremføres, at lokalplanforslaget vil få stor betydning for børnene og deres trivsel. Flere mener, at Borgerrepræsentationen forbryder sig ikke alene mod almindelig sund fornuft, men også mod FN´s børnekonvention og EU´s charter om grundlæggende rettigheder.
Hertil bemærkes, at alle og især børn har behov for grønne rekreative arealer og fritidsinteresser. De rekreative arealer i området indskrænkes, men der forbliver store arealer tilbage, hvor der i stor udstrækning kan finde de samme aktiviteter og arrangementer sted som tidligere.
I 9 henvendelser fremføres kommentarer om, at der vil være risiko for, at mosehullet forsvinder, og at den grønbrogede tudse vil blive påvirket af byggeprocessen, hvor terræn og dræningsforhold bliver ændret. Der gøres opmærksom på, at det ikke fremgår af lokalplanforslaget, at der er foretaget undersøgelser af bestanden af fredede dyrearter, og at det er almindeligt kendt, at den grønbrogede tudse holder til i området.
Hertil bemærkes, at det ikke er forvaltningens opfattelse, at mosehullet vil forsvinde på baggrund af, at der sker bebyggelse i området. I forbindelse med byggesagsbehandlingen kan det sikres, at mosehullet bevares. Der er ikke i forbindelse med lokalplanudarbejdelsen foretaget en undersøgelse af, om der er fredede dyrearter i området. Af hensyn til særligt padders og tudsers årscyklus gennemføres disse undersøgelser mest hensigtsmæssigt i maj til juli, og en undersøgelse er nu gennemført. Resultatet af undersøgelsen viser, at realisering af lokalplanens byggemuligheder ikke vil hindre, at der kan opretholdes en paddebestand i området.
I 3 henvendelser fremføres, at der er tilslutning til de foreslåede retningslinier for Karens Minde-bygningen med tilhørende stald og Dansepavillon. Der foreslås dog ændring af lokalplanforslagets områdeinddeling, så det sikres, at alle bygninger, der drives af Kulturhuset, hører ind under samme område.
Hertil bemærkes, at grænsen mellem underområde ID omkring Karens Minde-bygningen og det rekreative område III er fastlagt bl.a. ud fra et ønske om at sikre forlængelsen af Sjælør Boulevard som grøn kile. Forvaltningen finder det derfor væsentligt at fastholde den vestlige afgrænsning af område ID, mens den sydlige afgrænsning vil kunne ændres. Forvaltningen foreslår således, at grænsen mellem underområde ID og III fastlagt i lokalplanens § 2, stk. 2 med tilhørende tegning nr. 1 rykkes ca. 21 m mod syd, hvorved der opnås begrænsede muligheder for supplerende bebyggelse til kulturelle formål i forbindelse med Karens Minde-kulturhus. Det foreslås samtidig, at kommuneplantillæggets grænse mellem O2-området omfattende Karens Minde-bygningen og O1-området ændres tilsvarende.
I 6 henvendelser fremføres, at
processen omkring lokalplanforslaget er foregået uden demokrati og dialog
med borgerne.
Hertil bemærkes, at forvaltningen respekterer de lokale beboergruppers engagement. Der har været møder og er ført korrespondance med beboergrupperne før planforslagenes fremlæggelse, og forvaltningen har udarbejdet planforslagene også under hensyntagen til de rekreative interesser.
I 2 henvendelser fremføres, at lokalplanforslaget er i strid med kommunens Agenda 21 planer, og at den endelige vedtagelse bør afvente revisionen af kommuneplanen. Kommunens Agenda 21 plan vedtaget i januar 2005 beskriver, at kommunen har en målsætning om at styrke og forny det gr ønne i byen, hvilket indsigerne ikke mener overholdes i lokalplanforslaget. Det er opfattelsen, at lokalplanen presses igennem lige før, der skal være offentlig debat om revision af kommuneplanen.
Hertil bemærkes, at planerne tager udgangspunkt i den gældende kommuneplan, og at byggeønskerne er fremført længe før Agenda 21 planen og revisionen af Kommuneplan 2001 blev påbegyndt. Lokalplanen og kommuneplantillægget er tillige et udtryk for, at der planmæssigt er sikret et betydeligt større areal end tidligere til rekreativ anvendelse.
I 6 henvendelser fremføres, at plejeboligernes arkitektur er grim og ikke passer ind i de eksisterende bebyggelser og deres arkitektoniske udformning.
Hertil bemærkes, at illustrationen i lokalplanens redegørelse kun er en volumenmodel ud fra Sundhedsforvaltningens foreløbig forslag til byggeprogram, og at plejeboligerne bliver udbudt i en konkurrence, hvori også arkitektoniske hensyn indgår.
I én henvendelse fremføres specielt, at den tæt-lave boligbebyggelse ikke ønskes. I 3 henvendelser tilkendegives, at det er positivt, at der bygges familieboliger, og 5 henvendelser tilslutter sig Olle-Kolle (seniorboliger) i området. To henvendelser handler om, at lokalplanen ikke bør fastlægge størrelser på boligerne.
Hertil bemærkes, at det generelt er kommunens boligpolitik, at der skal opføres attraktive familieboliger. Bestemmelsen om boligstørrelser kan fraviges bl.a. i forbindelse med opførelse af seniorboligfællesskaber.
I 8 henvendelser fremføres, at Tippen vil blive ødelagt, hvis der også bebygges her. Der er allerede givet tilladelse til en golf-øvebane, der vil destruere de enestående naturområder yderligere.
Hertil bemærkes, at Tippen og den tilladte golf-øvebane på den anden side af godsbanen er placeret på tidligere opfyld og ikke er omfattet af lokalplanen. Selve Tippen er fredet, mens området mellem Tippen og godsbanen er udlagt til boligbebyggelse på længere sigt. Det er på en mindre del af dette areal, at der er givet tilladelse til en midlertidig golf-øvebane, hvis anlæggelse i øvrigt p.t. er stillet i bero.
Herudover omhandler 7 henvendelser forskelligartede forhold.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen
tiltrådte i mødet den 10. februar 2005 (BR (74/05) Bygge- og Teknikudvalgets og
Økonomiudvalgets indstillinger af henholdsvis 12. og 18. januar 2005 om
offentliggørelse af lokalplanforslaget "Karens Minde" med tilhørende forslag
til tillæg til Kommuneplan 2001.
Indstillingen med
tilhørende bilag er vedlagt til gennemsyn i borgmester Sørens Pinds forkontor,
Rådhuset, 1. sal som bilag A.
Offentliggørelse
Der er udsendt
2.602 foldere til ejere, lejere og brugere og 33 foldere til interessegrupper,
foreninger og lignende. I høringsperioden har der været en udstilling i Sydhavnens
Bibliotek med plancher, der illustrerer planforslagenes indhold.
Den 5. april 2005
blev der afholdt borgermøde i Karens Minde Kulturhus med ca. 70 borgere. Mødet
var et debatmøde med to medlemmer af Bygge- og Teknikudvalget i panelet. Efter
en orientering om planforslagene var der mulighed for at stille spørgsmål til
de to politikere. Til at svare på faglige spørgsmål var der repræsentanter fra
Plan & Arkitektur, Vej & Park og Sundhedsforvaltningen. Følgende hovedpunkter
blev rejst:
-
Inddragelse af
rekreative arealer
-
Trafik- og
parkeringsforhold
-
Alternative
placeringer af plejeboligerne
-
Processen omkring
valg af plejeboligernes placering
-
Tæt-lavt
boligbyggeri, hvor der var både modstand samt positive tilkendegivelser om
seniorboliger
-
Øvrige emner
Der vedlægges som bilag 1 et referat af borgermødet samt
som bilag 2 resultatet af de
evalueringsskemaer, der blev omdelt på mødet.
Herudover har der i
offentlighedsperioden været mulighed for at søge oplysninger om planforslagene.
Hjemmesiden indeholdt en debatside, hvor der var mulighed for at fremføre
synspunkter vedrørende forslaget, og der er indsendt 3 indlæg til debatsiden.
Derudover indeholdt hjemmesiden mulighed for at fremsende indsigelser via
e-mail, hvilket er benyttet af 8 indsigere.
I
offentlighedsperioden er der modtaget 50 henvendelser, heraf 3 fra offentlige
myndigheder. 2 af henvendelserne er fremsendt som underskriftsindsamlinger med
henholdsvis 85 og 3.580 underskrifter. Kopi af henvendelserne er fremlagt på borgmester
Sørens Pinds forkontor som bilag B.
En oversigt over
henvendelserne og indholdet heri samt forvaltningernes bemærkninger er vedlagt
som bilag 3. Nedenfor er
henvendelsernes indhold og forvaltningernes bemærkninger opdelt i følgende
afsnit:
-
Henvendelser fra
offentlige myndigheder m.v.
-
Inddragelse af
rekreative arealer
-
Alternative
placeringer af plejeboligerne
-
Trafik- og
parkeringsforhold
-
Børnenes Dyremark
-
Børns rettigheder
-
Mosehullet og den
grønbrogede tudse
-
Karens
Minde-bygningen
-
Demokrati og Dialog
-
Agenda 21 planer
og revision af kommuneplanen
-
Plejeboligbebyggelsens
arkitektur
-
Den tæt-lave
boligbebyggelse
-
Tippen
-
Øvrige emner
Henvendelser fra offentlige myndigheder m.v.
Brev af 20. april 2005 fra Københavns Energi
Det oplyses, at der
er en offentlig kloakledning, der skal respekteres.
Bemærkning
Der er taget hensyn
hertil i forbindelse med fastlæggelse af byggefelter i lokalplanforslaget.
Brev af 2. marts 2005 fra Københavns Stiftsøvrighed
Ingen bemærkninger.
Brev af 19. april 2005 fra Familie- og
Arbejdsmarkedsforvaltningen
Det oplyses, at
forvaltningens ønsker til lokalplanen er opfyldt, og at man vil undersøge
muligheden for etablering af boliger til særligt udsatte grupper.
Inddragelse af rekreative arealer
I 29 henvendelser
fremføres, at det vil indebære negative påvirkninger af Karens Minde-området,
hvis de foreslåede bebyggelser opføres.
Det fremføres
bl.a., at bebyggelse på Karens Minde-området vil udslette et stykke vild natur
med stor rigdom af fugle og andre dyr, der ikke findes andre steder i København.
Det er et grønt rekreativt område med en landskabelig og selvgroet karakter med
en stor biodiversitet, der giver gode levesteder for dyr. Området har smukke
græsstier, græssende dyr, fritvoksende træer og et mosehul mm., som er et følsomt
område, der reelt vil forsvinde, hvis arealet beskæres.
I flere
henvendelser anføres det, at karakteristiske og uvurderlige landskabsmæssige
kvaliteter vil forsvinde, og at bebyggelserne kun vil efterlade en smal tarm i
Sjælør Boulevards forlængelse. Området betragtes som en del af et samlet
naturskønt område fra Kalvebodløbet til Sjælør Boulevard. Gennemførelsen af
lokalplanen vil medføre destruktion af denne helhed, som ikke kan splittes i
små bidder. Der er ikke andre steder i København, man kan se græssende heste og
børn, der rider på dem.
Der trives et rigt
børne- og voksenliv på Karens Minde-området. Børneinstitutioner, forældre med
børn og andre bruger området som naturlegeområde og til fest mv., også brugere
fra Valby og Vesterbro.
Der er mange lokale
beboergrupper med tilknytning til området, og bl.a. Naturgruppen har friholdt
Karens Minde-området for bjørneklo, ligesom området er blevet præmieret flere
gange.
Karens
Minde-området har i dag en varieret natur, som i langt højere grad end egentlige
parker styrker den biologiske mangfoldighed og giver børn og unge muligheder
for naturoplevelser tæt på byen. Området bruges af børnene til rollespil og
anden leg. Det anvendes af institutioner og til børnekultur samt til Sankt Hans
bål. Med bebyggelserne vil det store grønne område blive kraftigt reduceret.
Et oprindeligt
markskel mod tidligere nabomarker og strandlinien vil forsvinde, og et stykke
af Karens Mindes forhistorie som landbrug vil ikke længere være til stede.
Bemærkninger:
Selv om der ved de
planlagte bebyggelser sker indskrænkninger i de eksisterende forhold, forbliver
der store rekreative arealer tilbage i Karens Minde-området. Med lokalplanen og
kommuneplantillægget udlægges ét boligområde, 3 områder med eksisterende
institutioner samt plejeboligområdet til institutionsformål, og det resterende
område udlægges til rekreative formål. I forhold til den gældende kommuneplan
2001 sker der med kommuneplantillægget en indskrænkning af områder udlagt til
boliger og institutioner til fordel for rekreative formål. O1-området på Karens
Minde udvides således fra ca. 3 til ca. 6 ha.
De planlagte
bebyggelser og mindre udvidelser af institutionerne inddrager ca. 2 ha således,
at der inklusive friarealerne omkring Karens Minde-bygningen er ca. 6,5 ha tilbage,
hvor ca. 2 ha anvendes til kolonihaver/nyttehaver. Dette er stadig et stort rekreativt
område, som kan udvikles og styrkes med det naturpræg, det har i dag.
Bebyggelserne skal
indpasses i området under hensyntagen til det rekreative område, og friarealerne
til bebyggelserne skal åbnes med beplantning imod de rekreative arealer således,
at der under hensyntagen til områdets eksisterende karakter og naturværdier
sker en visuel sammenkobling mellem arealerne.
Det er således
forvaltningens opfattelse, at der med planforslagene er sket en rimelig afvejning
af hensynet til den natur, der har udviklet sig siden opførelsen af Karens
Minde åndssvageasylen i 1880, og behovet for såvel nye boliger, herunder særlig
plejeboliger som mindre udvidelser af de eksisterende institutioner.
Den biologiske
mangfoldighed og stabiliteten i et naturlignende område er afhængigt af
områdets udbredelse, rekreative tryk og pleje. Byggeri og det mindre areal til
Børnenes Dyremark vil øge presset på de tilbageværende arealer og derfor
påvirke det naturmæssige indhold i området. Men det vil ikke nødvendigvis være
ødelæggende for eller resultere i, at dyrearter udryddes eller trues. Omhu i
projektering og byggefasen, sammen med nærheden til Valbyparken og Tippen vil
således som udgangspunkt være med til at sikre dyrelivets fortsatte
tilstedeværelse i lokalområdet.
Byggefeltet for
plejehjemmet gennemskæres af den oprindelige hegnsplantning, der markerede
Karens Mindes afgrænsning. Værdien af dette spor gennem området skal imidlertid
prioriteres op mod at sikre et samlet grønt område omkring det kunstigt skabte
mosehul. Ud fra en samlet vurdering er byggefeltet derfor af hensyn til den
rekreative og naturmæssige udnyttelse placeret så tæt på de eksisterende
bebyggelser som muligt, hvilket indebærer at markskellet fjernes.
Hele Karens
Minde-området anvendes i stor udstrækning til rollespil, almindelig leg,
kulturarrangementer, og én gang om året anvendes Stejlepladsen til Sankt Hans
bålplads. Det bør være muligt at finde en egnet placering én gang om året et
andet sted i området for at fastholde traditionen med Sankt Hans-fest i
bydelen. Alle de øvrige funktioner bør også kunne fastholdes på de
tilbageværende arealer.
Alternative placeringsmuligheder af plejeboligerne
I 20 henvendelser
foreslås, at plejeboligerne placeres andre steder i bydelen. Alle er enige i,
at bydelen skal have plejeboliger, men ønsker der findes en alternativ placering.
Nogle foreslår en
kompromisløsning med plejeboligerne placeret ved Pumpehusvej med inddragelse af
autoværkstederne og en mindre del af Karens Minde-området.
Et andet forslag er
en ombygning af Engholmen og Tranehavegård, som vil kunne indrettes til mindst
50 plejeboliger i blot 2 af disse ejendomme. I flere år har ældreboliger stået
tomme, hvilket er spild af ressourcer, når disse kan ombygges til plejeboliger.
Kommunen hævder, at det vil være for kostbart at ombygge Tranehavegård. En del
er allerede ombygget med store badevære
lser og er kørestolsegnede. Boligerne i
de to lange blokke vil kunne anvendes til plejeboliger måske med opførelse af
en branddør på midtergangen. Her vil de ældre kunne iagttage bylivet.
En anden spørger,
hvorfor plejeboligerne ikke kan placeres længere ned ad Kalveboderne f.eks. ved
siden af Hvidovre Roklub eller ved baneanlægget ved Ellebjerg Station. Som et
andet alternativ nævnes Sluseholmen.
I én henvendelse
påstås, at Plan & Arkitektur har betroet de lokale beboere, at ingen andre
placeringsmuligheder er blevet undersøgt.
Bemærkninger:
I 1998 foretog
forvaltningen en planmæssig vurdering af 6 forskellige muligheder for at
placere plejeboliger i bydelen: arealer ved Gamle Vasbygade, "Sukkergrunden"
ved Borgmester Christiansens Gade, Jernbanearealet ved Sjælør Station, Verdisvej/Tartinisvej,
havnearealer (Teglværkshavnen) og Tranehavegård. Det blev, af det daværende
Kongens Enghave Bydelsråd, konkluderet, at plejeboligerne ønskedes opført ved
Verdisvej.
Derfor blev der i
1999 iværksat et lokalplanarbejde for hele Karens Minde-området med placering
af plejeboligerne ved Verdisvej og et tæt-lavt boligbyggeri ved Pumpehusvej. I
forbindelse med Københavns Kommunes 2000-budgetforhandlinger blev planerne
imidlertid sat i bero.
Behovet for
plejeboliger i Kongens Enghave blev taget op igen i forbindelse med budgetaftalen
i 2003, hvor det blev besluttet at afsætte midler hertil.
I forbindelse
hermed blev Bygge- og Teknikforvaltningen spurgt, om Verdisvej stadig var egnet
hertil, hvilket forvaltningen vurderede, var tilfældet.
De lokale
beboergrupper tilkendegav i efteråret 2003 deres utilfredshed med, at man ville
gøre indhug i de rekreative værdier. Beboerne mente, at en placering af
plejeboliger ved Verdisvej ville give meget trafik i det ellers rolige
boligområde, hvor de tilstødende veje er blevet lukket for trafik, moseområdet
ville blive indskrænket, og i øvrigt ville de rekreative værdier i bydelen
blive ødelagt.
Beboergrupperne
foreslog samtidig forskellige alternative placeringsmuligheder. En af disse var
en placering ved siden af pumpestationen ved Pumpehusvej, hvor der i dag er autoværksteder.
Forvaltningen vurderede, at der med respekt for større kloakledninger kunne
fastlægges et byggefelt på ca. 1.500 m2, hvilket betyder, at byggeriet
skal opføres i 3-4 etager. Med en bebyggelsesprocent på 110 og et friarealkrav
på 60 pct. af etagearealet forudsattes en del af pumpestationens areal
inddraget. Forvaltningen fandt imidlertid, at bebyggelse på dette sted bør være
lav bebyggelse i maksimalt 2 etager under hensyntagen til de omkringliggende
kolonihaver med helårsbeboelse. Bebyggelse i nær tilknytning til
kolonihaveområderne bør understøtte områdernes karakteristiske træk. Derfor
vurderedes det vanskeligt at argumentere byarkitektonisk for at placere et byggeri
i 3-4 etager på dette sted. Der blev også foreslået en placering umiddelbart
syd for Strandparksskolen, hvor forvaltningen ud fra samme synspunkter fandt,
at der skal være lav bebyggelse med en bebyggelsesprocent på højst 60. Desuden
ønskede forvaltningen ud fra en boligpolitisk synsvinkel at fastholde en
mulighed for at opføre tæt-lavt boligbyggeri på Karens Minde-området, og den
bedste placering heraf vil byplanmæssigt være området syd for Strandparkskolen.
Et forslag fra Karens Minde Lauget fra maj 2004 om en placering ved
Pumpestationen, hvor Pumpehusvej og en mindre del af Stejlepladsen blev
inddraget vil give de samme problemer. Ved vurdering af alternativer er der
også taget hensyn til Sundhedsforvaltningens ønsker til et moderne og rationelt
plejeboligbyggeri med en sammenhængende bebyggelse i 3-4 etager med kort
afstand til kollektiv trafik.
Derfor er arealet
ved Verdisvej blevet fastholdt som placeringen af de kommende plejeboliger i
Kongens Enghave. En bebyggelsesprocent på 110 her, svarende til de øvrige
beboelsesblokke, forudsætter et væsentligt mindre grundareal end en bebyggelsesprocent
på 60. Med en bebyggelse på 6.200 m² kræves en grund på 5.700 m² med en bebyggelsesprocent
på 110 og en grund på 10.400 m² med en bebyggelsesprocent på 60.
Det er således ikke
korrekt, at Plan & Arkitektur aldrig har vurderet alternative placeringsmuligheder.
Der er mange, der
har foreslået en ombygning af Tranehavegård og Engholmen. Der har tidligere
været overvejelser i Sundhedsforvaltningen om benyttelse af enkelte bygninger i
ovennævnte bebyggelser til plejeboligformål, men det er opgivet. De fysiske
rammer og tilhørende økonomi anses ikke som et brugbart alternativ til nyt
plejeboligbyggeri. De relativt moderne badeværelser, der henvises til, opfylder
ikke de nugældende arbejdsmiljømæssige størrelseskrav for fysisk plejekrævende
beboere, der skal have omfattende personlig bistand, hvilket typisk vil være
tilfældet. Nyopførelse af plejeboliger på Karens Minde-arealet er valgt for på
én gang at imødekomme behovet for fysiske rammer, der kan understøtte de
særlige boligmæssige udfordringer i et tidssvarende plejefagligt miljø, sikre
en hensigtsmæssig økonomi i plejedriften og en overholdelse af det gældende
rammebeløb i anlægsfasen. Både Sundhedsforvaltningen, Ældrerådet og Ældresagen
har kunnet bifalde placeringen på det kommunale areal ved Karens Minde.
Beboerne vil kunne drage fordel af beliggenheden ud til de grønne arealer
samtidig med, at det er beliggende i tilslutning til et gammelt udbygget
boligområde med tilhørende butiksudbud og offentlige transportmidler i rimelig
afstand. Dette sidste er ikke mindst væsentligt for både pårørende og personale.
Sundhedsforvaltningen
anser ikke, at en placering ved Sluseholmen som foreslået rummer de samme
kvaliteter i relation til den eksisterende bydel og ældrebefolkningen eller på
anden måde forekommer realistisk.
Trafik- og parkeringsforhold
I 14 henvendelser
anføres synspunkter vedrørende de trafikale forhold ved placering af
plejeboligerne ved Verdisvej og det tæt-lave boligbyggeri ved Pumpehusvej.
Det fremføres, at
al trafik til og fra plejeboligerne skal passere igennem kvarterløftets
nyanlagte "Grønne Nerve" ved Krydset Stubmøllevej/Mozartsvej og/eller via den
meget smalle og ensrettede Spontinisvej for at ende i krydset
Hammelstrupvej/Spontinisvej, der allerede i dag er ret uoverskuelig bl.a. på
grund af busser. Herfra fortsættes ad Spontinisvej, hvor trafikken skal være
dobbeltkørende, hvilket ikke kan lade sig gøre. Spontinisvej er ikke funderet
til tunge køretøjer, den er for smal, og må udvides. Indsigerne forudser, at
det bliver nødvendigt at ekspropriere til en af siderne. Plan & Arkitektur
synes ikke at have taget stilling til tilkørselsforholdene. Trafikmæssigt vil
plejeboligerne afstedkomme mange transporter som renovationsbiler,
varetransport, flyttebiler, ambulancer m.v.
Bydelen er i
forvejen belastet af trafikproblemer og trafikgener. Al denne trafik gør det
nødvendigt med et fristed som Karens Minde og Tippen. Byggeriet vil ødelægge
store dele af området og øge trafikken. Der bliver stillet spørgsmål om, hvem
der skal betale for den ødelæggelse, dette vil afstedkomme, og om hvordan
Verdisvej/Spontinisvej vedligeholdes og sneryddes.
I én henvendelse
fremføres, at der er blevet talt biler i området, der viser, at vejene tættest
på plejeboligerne i dag allerede er fyldt op med biler. 14 parkeringspladser
tilgodeser ikke områdets behov, når gruspladsen bliver inddraget til byggeri,
da disse parkeringspladser bliver brugt af beboerne fra Tartinisvej og
Verdisvej. Beboerne parkerer i dag på området, hvor der skal bygges
plejeboliger, og 30-40 biler skal finde nye pladser. Der tænkes anlagt 14
parkeringspladser til 70 beboere, hvilket anses for urealistisk få i forhold
til, hvor mange ansatte der skal være, taxier til dagbrugere, besøg af pårørende
osv.
Wagnersvej og
Pumpehusvej er i miserabel stand. Øget trafik her vil kræve mange forbedringer.
Hvis der bygges på Stejlepladsen, bør der rettes op på disse forhold. Snerydning
og saltning i vinterperioden forsømmes groft på disse to veje. Der skal også
sikres parkeringsmuligheder på Pumpehusvej.
I 4 henvendelser
fremføres, at det er positivt, at vejadgangen til C.P. Børnehaven ændres.
Bemærkninger:
Mozartsvej og
Stubmøllevej er udpeget som bydelsgader i kommuneplanen, hvilket betyder, at de
skal sikre trafikafviklingen rundt i bydelen. Der kører i dag 4-5.000 biler på
et hverdagsdøgn på begge veje. Den ekstra trafik, som plejehjemsbebyggelsen
giver anledning til, vurderes ikke at ville påvirke trafikafviklingen i krydset
ved Mozartsvej, Stubmøllevej og Hammelstrupvej mærkbart.
På baggrund af den
trafik og det antal parkeringspladser, som Sundhedsforvaltningen har erfaring
for ved andre plejeboliger i kommunen, har Bygge- og Teknikforvaltningen
vurderet, at der kan forventes en daglig trafik på 25 – 35 biler til plejeboligerne
fordelt over døgnet, svarende til i alt 50 – 70 enkeltture. En øget
trafikmængde i denne størrelsesorden vurderes ikke at have mærkbare
konsekvenser for trafikken og miljøet på de berørte veje, der i forvejen
betjener de eksisterende boligområder.
Biltrafikken
til/fra plejehjemmet bør benytte Verdisvej, Spontinisvej og Hammelstrupvej som
adgangsveje. Ved at afvikle trafikken på disse veje sikres, at lokalområdet generes
mindst muligt.
Spontinisvej er
relativt smal på denne strækning, og der kan på sigt evt. blive tale om at
indføre p-forbud i den ene side for at sikre trafikafviklingen. Der er
reserveret vejudlægsarealer på begge sider af Spontinisvej, men der er ingen
planer om at inddrage dem for at sikre trafikken til/fra plejehjemmet.
Lokalplanen kræver
1 parkeringsplads for hver 5 plejeboliger, svarende til 14 pladser. Dette krav
er lavere end ved traditionelt bolig- eller erhvervsbyggeri, hvilket er
beregnet ud fra Sundhedsforvaltningens erfaringer fra andre plejeboliger i kommunen.
Erfaringen fra plejeboliger i bl.a. Valby har vist, at det praktiske behov for
p-pladser snarere ligger i retning af 1 p-plads pr. 7 boliger svarende til 10
pladser. Der skønnes derfor at være en passende margen for udsving i det
stillede krav, herunder til korttidsparkering.
I forbindelse med
byggeriet skal der etableres det antal parkeringspladser, der er nødvendige for
at dække det forventede behov. Det kan derimod ikke pålægges det nye byggeri at
etablere parkeringspladser til at dække det øvrige behov i bydelen. Det skal
medgives, at beboernes hidtidige praksis med at benytte gruspladsen for enden
af Verdisvej umuliggøres af nybyggeriet. Gruspladsen e
r i dag ikke vejareal,
men et areal udlagt til offentlige formål i byplan nr. 15. Der bliver
imidlertid mulighed for at tage spørgsmålet om gadeparkering op, idet der med
nybyggeriet skal tages stilling til anlæg/omlægning af Tartinisvej og Verdisvej
ud for ejendommen i samarbejde med de tilstødende grundejere. Det anses i
øvrigt for ønskeligt at kombinere gadeparkeringen med træbeplantning.
Generelt skal det bemærkes, at de mere detaljerede
kommentarer vedr. parkering og vejadgange varetages i den konkrete
byggesagsbehandling og kommende vejsag, en proces, der efterfølger
lokalplanvedtagelsen.
Med hensyn til de
dårlige veje skal det pointeres, at det påhviler grundejerne langs de private
fællesveje at vedligeholde vejene, og plejehjemmet vil som grundejer i området
også skulle deltage i denne fremtidige vedligeholdelse.
Mozartsvej,
Stubmøllevej og Hammelstrupvej er offentlige veje, mens de øvrige er private
fællesveje. Byggeriet vil give anledning til transport med tunge køretøjer, og
disse vil kunne medføre skader på vejene. Det påhviler bygherren at sikre, at adgangsveje
(både offentlige og private) afleveres i samme stand som før byggeriet. Det er
endvidere bygherrens ansvar at dokumentere vejens før-tilstand ved foto og
lignende registreringer, men det kan naturligvis anbefales, at dialogen startes
allerede inden byggeriets begyndelse.
Vedrørende
Wagnersvej og Pumpehusvej er det korrekt, at disse er i miserabel stand.
Pumpehusvej er aldrig blevet anlagt som en permanent vej. Der er en lokalplan
under udarbejdelse for Haveforeningen Frederikshøj og Havebyen Mozart. I
forbindelse med denne udlægges Pumpehusvej med en rimelig vejbredde, fortov og
parkering i begge sider.
I forbindelse med
opførelse af det tæt-lave boligbyggeri forventes det, at der stilles krav om,
at Pumpehusvej skal omlægges og anlægges som egentlig vej. Udgiften til dette
bliver fordelt mellem de grundejere, der har adgang hertil.
Børnenes Dyremark
I 12 henvendelser
fremføres, at det vil få alvorlige konsekvenser for Børnenes Dyremark, hvis der
inddrages arealer på Karens Minde.
Børnenes Dyremark
er en forening, der tilbyder børn fra bydelen og andre bydele muligheden for at
holde kaniner, heste, høns, geder og får på området og i bygningerne, som
foreningen lejer af kommunen. Der er stalde, indhegninger, bure, ridebaner, og
de øvrige grønne områder anvendes til leg. Børnenes Dyremark har eksisteret i
godt og vel tyve år og i fire/fem år som forening. Det vil være til stor skade
for Børnenes Dyremark og dens brugere, der benytter hele Stejlepladsen, hvis
denne nedlægges.
Børnenes Dyremark
vil miste betydelige græsningsarealer. Samtidig har Københavns Havn givet
tilladelse til placering af en midlertidig golf-øvebane på Tippen på trods af,
at Børnenes Dyremark har en mundtlig aftale om, at hestene kan have fold her.
Disse to uafhængige tiltag kan få katastrofale følger for foreningen. Hvis
Tippen engang bliver bebygget med boliger, så vil det være et klart dødsstød
til foreningen.
Karens Minde giver
børnene en mulighed for at studere naturen samt kulturelt at få et
tilhørsforhold til lokalområdet.
Med den
nyrenoverede stald er der plads til 14 heste, men med lokalplanforslaget og
placering af golf-øvebanen på Tippen vil der kun være plads til syv til otte
heste. Der bliver langt for børnene at gå, når de skal helt over på Tippen, og
det bliver derfor et problem at få hestene på græs. På grund af golf-øvebanen
skal de også gå meget længere med diverse rideudstyr. Det er afgørende, at
Stejlepladsområdet bliver gjort til et O1- og ikke et B1-område.
I flere
henvendelser fremføres, at man er glade for, at Børnenes Dyremark officielt bliver
en del af Karens Minde-området.
Bemærkninger:
Den nuværende
anvendelse af arealer til Børnenes Dyremark indskrænkes på Karens
Minde-området, men det er muligt fortsat at sikre tilstrækkelige græsningsarealer
til den nuværende hestebestand, herunder på Tippen beliggende på den anden side
af godsbanen på Københavns Havns arealer, hvor golf-øvebanen kun udgør ca. 4,5
ha ud af ca. 21 ha uden medregning af de fredede arealer. Hvordan dette behov
for græsning på sigt indpasses i en byudvikling kunne eventuelt ske ved at
inddrage græsningsmuligheder på den fredede del af Tippen, hvor det
formodentligt vil være muligt at placere hestefolde i lighed med de folde, som
er placeret på Amager Fælled. Foldene vil ganske vist være placeret i en større
afstand fra Karens Minde, men de vil være et værdifuldt tilskud til naturplejen
på Tippen, da der ellers er risiko for tilgroning af området. Det må således
fortsat være muligt at opnå tilladelse til, at Børnenes Dyremark kan have heste
græssende på den anden side af godsbanen. I øvrigt er anlæggelsen af
golf-øvebanen p.t. stillet i bero. En anden mulighed for græsningsarealer til
heste kunne være i Valbyparken.
Børns rettigheder
I 7 henvendelser
fremføres, at lokalplanforslaget vil få stor betydning for børnene og deres
trivsel, idet børn får mindre og mindre plads i daginstitutionerne, hvor der er
meget støj. Naturen er en god modvægt til den stressede tilværelse. Børn bliver
mindre syge, masser af lys og luft er godt for kroppen, naturen giver fred og
ro.
I 2 henvendelser
anføres at Borgerrepræsentationen forbryder sig ikke alene mod almindelig sund
fornuft, men også mod FN´s børnekonvention og EU´s charter om grundlæggende
rettigheder. Der henvises til forskellige artikler om børns ve og vel og børns
udvikling og om børns ret til medbestemmelse. Der henvises desuden til
forskellige rapporter og undersøgelser om børns situation i daginstitutioner i
dag, og om hvorfor det er nødvendigt, at de har adgang til naturen.
Der kæmpes for, at
børnene kan have sunde og gode fritidsinteresser i et til tider hårdt og
belastet miljø, og så vil man ødelægge Børnenes Dyremark. Børnene har ikke brug
for plejehjem, boligbyggeri og golf-øvebaner, men har brug for de få rekreative
områder, der er tilbage i Sydhavnen.
Området har en
central plads i flere børn og unges liv, det er et alternativ til kedsomhed og
spredning af hash-handlen. Mange af de etablerede tilbud vil forsvinde, hvis
lokalplanforslaget stemmes igennem.
Bemærkninger:
Der er ingen tvivl
om, at alle har behov for grønne rekreative arealer og fritidsinteresser. Især
har børn, der i dag lever en institutionstilværelse, brug for at kunne udfolde
sig udendørs i rekreative grønne omgivelser.
Børns rettigheder
og børns ve og vel er et element i planlægningen af vores by. Det er dog ikke
forvaltningens opfattelse, at det er i strid med FN´s børnekonvention eller
EU´s Charter om børns rettigheder, at en del af området anvendes til
bebyggelse, idet der fortsat vil være store arealer tilbage, hvor der i det
væsentlige kan finde de samme aktiviteter og arrangementer sted som tidligere.
Mosehullet og den grønbrogede tudse
I 9 henvendelser
fremføres kommentarer om, at de planlagte bebyggelser vil påvirke Mosehullet,
der kan risikere at forsvinde, og at den grønbrogede tudse holder til i området.
Et mosehul er et
følsomt område, der anføres reelt vil forsvinde, hvis arealet beskæres.
Indsigerne påpeger en risiko for, at mosehullet forsvinder ved byggeprocessen,
hvor terræn og dræningsforhold bliver ændret. Danmarks Naturfredningsforening,
Lokalkomitéen for København gør opmærksom på, at Mosehullet er blevet anlagt af
Københavns Kommune og Danmarks Naturfredningsforening for ca. 15 år siden for
at bevare forekomsten af den grønbrogede tudse på stedet. Det er blevet
vurderet af en paddeekspert, at opførelsen af plejeboligerne umiddelbart vil skade
vandhullet. For at kunne få vand, skal det modtage regnvand fra et betydeligt
areal i omgivelserne. Som bygningen er placeret, vil vandhullet modtage
væsentligt mindre vand og derfor tørre hurtigere ud. Der vil ske en betydelig
begrænsning af paddernes leveområde. Da kommunen selv har været med til at
skabe Mosehullet, bør kommunen fortsat tage hensyn til det oprindelige formål
og ikke aktivt være med til at fjerne det. Moseområdet er et væsentligt område
som ynglested for "den grønbrogede tudse".
I to henvendelser
bliver der gjort opmærksom på, at det ikke fremgår af lokalplanforslaget, at
der er foretaget undersøgelser af bestanden af fredede dyrearter. Ifølge EU´s habitatdirektiv
(artikel 12) har kommunen pligt til at undersøge området for beskyttede arter
og sikre sig, at de opretholdes i samme omfang som hidtil. Lokalplanen skal
redegøre for, hvordan bestanden kan bevares i uindskrænket omfang. Det er
almindeligt kendt, at den grønbrogede tudse holder til i området. Naturklagenævnet
har afgivet domme, der støtter, at der skal være bindende bestemmelser i
lokalplanen til sikring af bestandens bevarelse. Man finder ikke, at
politikerne i udvalget har fået forelagt det fornødne grundlag fra forvaltningen
forud for vedtagelse af forslaget. Det fremføres, at Vej & Park på
borgermødet sagde, at man i april vil udføre en undersøgelse af den grønbrogede
tudse. Den grønbrogede tudse bliver imidlertid først aktiv i maj og vil ikke
kunne konstateres i april. Man henstiller, at undersøgelsen udskydes til maj. I
over 25 år har lokale frivillige stridt for at bevare den grønbrogede tudse,
der efterhånden kun findes nogle få isolerede steder i Danmark. Den grønbrogede
tudse er en speciel og bevaringsværdig dyreart. Padderne er en vigtig del af
naturens økosystem. Den grønbrogede tudse tåler meget, men med talrige
byggeprojekter med dræninger og opfyldninger er vandhuller forsvundet. Tudsen i
Sydhavnen har kun overlevet på grund af områdets beboere. Der blev gjort et
kraftigt indhug i bestanden, da Øresundsbanens godsshunt skulle anlægges. Hvis
der nu bygges på de sidste grønne arealer på Karens Minde, er det slut. De
sidste små kolonier vil ikke kunne tåle, at der bliver sat en "prop" imellem de
forskellige vandhuller, og at anlægsarbejdet isolerer de små bestande fra hinanden.
Bydelen identificerer sig med Den Grønbrogede tudse, og det vil i bydelen blive
opfattet hårdt, hvis den forsvinder.
Danmarks
Naturfredningsforening, Lokalkomitéen bemærker, at Mosehullet er blevet
registreret i begyndelsen af april, hvor der var mange Skrubtudser og Butsnudet
frø, men ingen grønbroget tudse. Den grønbrogede tudse er først aktiv i begyndelsen
af maj måned. Den opholder sig i kolonihaverne syd for området, hvorfor det er
sandsynligt, at den stadig er i lokalplanområdet.
Bemærkninger:
Det er ikke
forvaltningens opfattelse, at Mosehullet, som er et kunstigt vandhul, vil forsvinde
på baggrund af, at der sker bebyggelse i området. I forbindelse med byggesagsbehandlingen
kan området afskærmes, og det kan sikres, at afvanding af tagflader og fra
friarealer, der ikke saltes eller gødes, sker til mosehullet. Dette vil fastholde
nogenlunde den samme vandmængde og årstidsvariation, der er i dag.
Der er ikke i
forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget foretaget en undersøgelse
af fredede dyrearter i området. Ifølge EU lovgivningen (Habitatdirektivet,
artikel 12) har kommunen pligt til at undersøge området for beskyttede arter og
sikre sig, at de opretholdes i samme omfang som hidtil. Af hensyn til særligt
padder og tudsers årscyklus gennemføres disse undersøgelser mest
hensigtsmæssigt i maj til juli. Forvaltningen har derfor fået udført en sådan
undersøgelse i maj – juli 2005. Resultatet af undersøgelsen viser, at
realisering af lokalplanens byggemuligheder ikke hindrer, at der kan opretholdes
en paddebestand i området.
Kommunen skal i
øvrigt vurdere om anlæg i området kan påvirke bestanden negativt, og hvilke
foranstaltninger, der skal til for, at bestanden kan bevares i uindskrænket omfang.
I forhold til de nye bebyggelser er det derfor vigtigt, at der i forbindelse
med byggesagsbehandlingen tages hensyn til, at byggepladsaktiviteter ikke
påvirker mosehullets nære omgivelser, og at afvanding og anlæg af byggeri og
friarealer udføres under hensyntagen til frøhullets opland og eventuelle bestand
af særligt den grønbrogede tudse.
Det er endvidere
forvaltningens vurdering, at det vil være hensigtsmæssigt i forbindelse med
godkendelse af projekt og anlægsarbejderne, at få udarbejdet en revideret
pleje- og udviklingsplan for området, som i videst muligt omfang tilgodeser de
tilbageværende naturmæssige værdier og integrationen af disse i den rekreative
udnyttelse.
Karens Minde-bygningen
I 3 henvendelser
fremføres, at der er tilslutning til de foreslåede retningslinier for Karens
Minde-bygningen med tilhørende stald og Dansepavillon. Der foreslås dog ændring
af lokalplanforslagets områdeinddeling, så det sikres, at Dansepavillonen
inddrages i område ID, og at alle bygninger, der drives af Kulturhuset, hører
ind under samme område. Der ønskes indført en passus om, at der kan dispenseres
for højder og udseende ved eventuel genopførelse af særlige bygninger.
Bemærkninger:
Områdegrænsen
omkring Karens Minde-bygningen er fastlagt således, at så stort et område som
muligt udlægges til rekreative formål.
Afgrænsningen mod
vest er defineret ud fra, at et grønt strøg i Sjælør Boulevards forlængelse
fastholdes som et overordnet strukturgivende element gennem området, og de
øvrige områdegrænser længere nede i området er ligeledes fastlagt i denne
linie. Forvaltningen kan derfor ikke anbefale en ændring af linien. Den sydlige
afgrænsning derimod vil godt kunne ændres således, at det vil være muligt at opføre
mindre bygninger til kulturelle formål, der har tilknytning til Kulturhuset.
Dansepavillonen vil fortsat kunne blive beliggende i det rekreative område, men
her vil der ikke kunne opføres yderligere bygninger i tilknytning til
Kulturhuset, medmindre de har et rekreativt formål.
Forvaltningen
foreslår, at grænsen mellem underområde ID og III fastlagt i lokalplanens § 2,
stk. 2 med tilhørende tegning nr. 1 forskydes ca. 21 m mod syd, hvorved der
opnås begrænsede muligheder for supplerende bebyggelser til kulturelle formål i
forbindelse med Karens Minde-kulturhuset. Aktuelt har forvaltningen således
modtaget et byggeandragende fra Karens Minde-kulturhuset om opførelse at et
midlertidigt musikøvelokale, hvilket ikke vil kunne tillades i det rekreative
område. Dette byggeandragende har vist, at grænsen er valgt for snævert på
Kulturhuset, hvis der her skal være mulighed for eventuelle supplerende
bebyggelser. Det foreslås, at kommuneplantillæggets sydlige grænse for
O2-området omfattet Karens Minde-bygningen ændres tilsvarende.
Med hensyn til at
indføje en dispensationsmulighed er en sådan allerede indeholdt i lokalplanen,
og det vil være en konkret vurdering af det enkelte projekt, om en dispensation
kan meddeles.
Demokrati og dialog
I 6 henvendelser
fremføres, at processen omkring lokalplanforslaget er foregået uden demokrati
og uden dialog med borgerne. Det er opfattelsen, at hvor der findes et lokalt
demokrati, bør Rådhuset udnytte dette til dialog og medindflydelse. I
tidsrummet for lokalplanudarbejdelsen er der eksperimenteret med lokale
demokratiformer, hvor Kongens Enghave har været en del heraf, og hvor mange
lokale beboere har deltaget. Sammenholdt med dette er lokalplanforslaget en
hån. Forslaget muliggør byggeri på det eneste grønne område, der med rette kan
kaldes natur. Lokale grupper har bekæmpet bjørneklo i årevis og har peget på
alternative muligheder, der ikke er blevet undersøgt seriøst. Lokalplanen
presses igennem lige før, der skal være offentlig debat om revision af
kommuneplanen. Det er en underkendelse af den demokratiske proces, når Borgerrepræsentationen
med undtagelse af Enhedslisten ikke viser sig lydhør overfor lokalbefolkningens
alternative forslag til placeringen af bl.a. plejeboligerne. I én henvendelse
fremføres, at Karens Minde Lauget i juni 2004 fremsendte et høringssvar til
lokalplanen, som ikke er taget til følge i det videre arbejde.
Bemærkninger:
Forvaltningen
respekterer de lokale beboergruppers engagement og de initiativer, som bl.a.
bydelsforsøgene og kvarterløftsprojektet har igangsat. Da beslutningen om
plejeboligbebyggelsen blev truffet i 1998 under Bydelsrådet, var der møder
mellem lokale grupper og kommunen. Da lokalplanarbejdet igen gik i gang i 2003,
var der på ny et møde med lokale beboergrupper og kommunen angående placering
af plejeboligerne. Der var ingen af de foreslåede alternativer, som
forvaltningen fandt bedre.
Med de fremlagte
planforslag er det søgt at afveje de forskellige hensyn og interesser bedst
muligt, og forslagene er i overensstemmelse med normal procedure blevet sendt i
offentlig høring. Resultatet heraf viser, at der fortsat er uenighed om
placeringen af bebyggelserne, som et betydeligt antal af beboerne ikke ønsker
på Karens Minde-området.
Med hensyn til det
af Karens Minde Lauget fremsendte forslag til tilføjelser til lokalplanen var
det hovedformålet, at hele området skulle udlægges til rekreative formål uden
plejeboliger eller tæt-lavt boligbyggeri. Da lokalplanen som bekendt muliggør
byggerierne, er disse forslag irrelevante.
Agenda 21 planer og revision af kommuneplanen
I 2 henvendelser
fremføres, at lokalplanforslaget er i strid med kommunens Agenda 21 planer, og
at den endelige vedtagelse bør afvente revisionen af kommuneplanen, der
forventes endeligt vedtaget ultimo 2005. Politikerne har vedtaget Agenda 21
planer, men i praksis er det åbenbart tomme ord. Kommunens Agenda 21 plan vedtaget
i januar 2005 beskriver, at kommunen har en målsætning om at styrke og forny
det grønne i byen. Børn og unge i alle bydele skal have adgang til grønne
områder med varieret natur. Disse målsætninger overholdes ikke i
lokalplanforslaget, eftersom værdifulde naturområder indskrænkes kraftigt.
Siden Agenda 21 er blevet en del af Københavns Kommunes officielle politik, har
kommunen skrevet mange smukke ord om bynær natur, bl.a. i kommunens Agendaplan
og i Kommuneplanstrategien. Det er opfattelsen, at lokalplanen presses igennem
lige før, der skal være offentlig debat om revision af kommuneplanen.
Lokalplanen ønskes sat i bero, indtil kommuneplanhøringen er overstået, og der
er vedtaget en ny.
Bemærkninger:
Kommunen har
vedtaget en Agenda 21 plan og en Kommuneplanstrategi. Men planerne om
plejeboligbebyggelsen og det tæt-lave boligbyggeri i Karens Minde-området blev
påbegyndt i 1998. På baggrund af budgetforhandlingerne for 2000 blev
plejeboligbyggeriet imidlertid sat i bero, og kommunen valgte også at udskyde
det tæt-lave boligbyggeri. I budgetforhandlingerne i 2003 blev der igen afsat
penge til plejeboliger i bydelen, og planerne herfor blev genoptaget med
udgangspunkt i Kommuneplan 2001. Disse planer er altså vedtaget længe før,
Agenda 21 planen og revisionen af Kommuneplan 2001 blev påbegyndt. Samtidig
skal det præciseres at dette kommuneplantillæg og lokalplanforslag stadig er en
væsentlig bedre sikring af de rekreative værdier i området i forhold til det
planmæssige udgangspunkt.
Plejeboligbebyggelsens arkitektur
I 6 henvendelser
fremføres, at plejeboligernes arkitektur er grim og ikke passer ind i de
eksisterende bebyggelser og deres arkitektoniske udformning. Byggeriets arkitektur
bør genovervejes. Der bør være tre etager og udnyttet tagetage, idet en 4
etages bebyggelse med fladt tag vil komme til at fremstå som en mastodont.
Bemærkninger:
Plejeboligb
ebyggelsens
arkitektur er endnu ikke fastlagt. Illustrationen i lokalplanens redegørelse er
kun en volumenmodel ud fra Sundhedsforvaltningens foreløbige forslag til byggeprogram.
Plejeboligerne bliver udbudt i en konkurrence, hvor lokalplanforslagets
intentioner og bestemmelser om høj arkitektonisk kvalitet vil indgå i valget af
hvilket konkret projekt, der skal realiseres, herunder den arkitektoniske
udformning. Lokalplanen hindrer i øvrigt ikke sadeltag, men det er i sig selv
ikke en garanti for god arkitektur. Der vil blive lagt vægt på, at det store
bygningsvolumen udformes med variation og lethed, herunder facader med
fremspring, tilbagerykninger, materialevalg og lignende, der giver en reliefvirkning.
Den tæt-lave boligbebyggelse
I én henvendelse
fremføres specielt, at dette byggeri ikke ønskes. I tre henvendelser tilkendegives,
at det er positivt, at der bygges familieboliger, og 5 henvendelser tilslutter
sig Olle-Kolle (seniorboliger) i området. En henvendelse er positiv overfor, at
der skal bygges boliger syd for Strandparkskolen. Det vil skabe yderligere
dimensioner i forhold til boligmiljøet i Sydhavnen. Det skal være
familieboliger og ikke seniorboligfællesskaber. Der er i dag overflod af små
lejligheder i bydelen, som egner sig til pensionister og unge. Der er mange,
der flytter fra bydelen på grund af pladsmangel. Derfor bør Københavns Kommune
fastholde sin boligpolitik til at udvikle boligsammensætningen. I én
henvendelse foreslås, at gennemsnitsstørrelsen på familieboligerne udgår, idet
den fastsatte gennemsnitsstørrelse gør byggeriet alt for dyrt. Det skal i
stedet præciseres, at boligerne skal være fleksible, egnede for en varieret
beboersammensætning og i væsentligt omfang for familier med børn. Skanska fremhæver,
at Stejlepladsen egner sig godt til at opføre boligprojektet BoKlok, men
lokalplanforslaget har en gennemsnitsstørrelse på 100 m² bruttoetageareal, som
man ønsker udgår, idet store lejligheder ikke i sig selv giver kvalitet. Der
skal lægges vægt på veldisponerede og fleksible lejligheder.
Der er flere, der
tilkendegiver, at de godt kunne tænke sig at bo i "Olle-Kolle" på stejlepladsen.
I én henvendelse fremføres, at det skal fremgå af lokalplanen, at halvdelen af
boligerne opføres som almene boliger, og den anden halvdel som private eller
støttede andelsboliger. Det skal fremgå klart, at udgifterne ikke må være
større end, at indflytterne kan betale huslejen med en pension og boligydelse.
Boligerne skal være af en størrelse, så det er muligt at opnå boligydelse. Det
var ønsket, at der blev opført et beboerhus, hvilket nok vil kræve, at grunden
foran pumpehuset også inddrages.
Bemærkninger:
Det er kommunens
boligpolitik, at der skal opføres attraktive familieboliger. Stejlepladsen er
et kommunalt-ejet areal, som forvaltningen finder, kan udnyttes til tæt-lavt
boligbyggeri i overensstemmelse hermed. I forbindelse med den politiske
behandling af lokalplanforslaget var der tilslutning til ideen om seniorboligfællesskaber/Olle-Koller
i boligområdet, og i lokalplanforslaget blev denne mulighed sikret. I det
omfang, der opføres familieboliger indstiller forvaltningen, at en gennemsnitsstørrelse
på mindst 100 m² fastholdes.
Med hensyn til
ejerformen kan lokalplanen ikke fastlægge retningslinier herfor. Dette vil
imidlertid i givet fald kunne ske i det kommende udbud af grunden, som også vil
afklare grundprisen.
Grunden foran
pumpehuset indgår ikke i lokalplanområdet.
Tippen
I 8 henvendelser
fremføres, at Tippen vil blive ødelagt, hvis der også bebygges her. Der er
allerede givet tilladelse til en golf-øvebane, der vil destruere de enestående
naturområder yderligere.
En henvendelse
finder det påkrævet også at inddrage naturområdet Tippen i diskussionen, idet Tippens
skæbne som golf-øvebane er afgjort. Indsigeren finder det kritisabelt, at
Sydhavnsrådet eller andre repræsentanter for lokale interesser ikke har haft
mulighed for at diskutere anvendelsen af naturområdet. Tippens anvendelse burde
være omfattet af en lokalplan. Virkningerne af lokalplanforslaget forværres af
etableringen af golf-øvebanen. Det ses gerne, at Tippen blev fredet uden
golf-øvebane, så dette fine naturområde ikke også gradvist forsvinder.
Bemærkninger:
Selve Tippen er
fredet, mens området mellem denne og godsbanen i kommuneplanen er udlagt til
boliger på længere sigt. Den midlertidige golf-øvebane ikke er i strid med de
planmæssige rammer eller fredningsmæssige forhold.
Øvrige bemærkninger
7 henvendelser
omhandler en række forskelligartede forhold:
Det anføres, at
beboerne har forsøgt at gøre plejeboligerne til et bæredygtigt byggeri, men at
kommunen blot har svaret, at kommunens miljøregler vil blive overholdt, og at
de ikke har hørt videre. Vedrørende plejeboligerne er der endvidere kommentarer
om indretningen, hvor det nævnes, at plejeboligerne skal indeholde minikøkken
til hver bolig, og at der bør etableres storkøkken, vaskeri, fjerndepoter,
biler og cykler m.v. Skal der bygges nyt, må det koste det nødvendige, det er
boliger for ældre.
Det anføres, at det
frygtes, at lokalplanlægning m.v. er led i en "Salami-metode", hvor der
gradvist inddrages rekreative arealer til bebyggelse.
Det anføres, at
Foreningen "Det Grønne Knæ" har udarbejdet en bevaringsplan for de rekreative områder
i Kongens Enghave.
Det fremføres, at
Kultur- og Fritidsforvaltningens bemærkning til lokalplanforslaget, som støtter
op om beboernes synspunkter, og Københavns Bymuseums kommentar om
matrikelskellet burde være nævnt i lokalplanforslaget sammen med mindretallet.
Bemærkninger:
Med hensyn til
kommentaren om det bæredygtige byggeri henholder Sundhedsforvaltningen sig til,
at byggeriet, der planlægges opført som støttet boligbyggeri, som minimum vil
følge de af Borgerrepræsentationen vedtagne retningslinier for miljøorienteret
nybyggeri. Hvor langt man yderligere vil kunne komme i bestræbelserne på et
miljøvenligt byggeri inden for de lovmæssigt fastsatte økonomiske rammer for
plejeboliger, er det endnu for tidligt at udtale sig om.
Sundhedsforvaltningen
har noteret sig bemærkningerne vedrørende køkkenfunktioner og vaskeri, forhold
der indgår i de videre overvejelser.
Med lokalplanen og
kommuneplantillægget er der lagt op til, at de resterende rekreative områder
fastholdes.
"Det Grønne Knæ"s
bevaringsplan for Karens Minde-området og Tippen har bl.a. involveret en
indsats for at få anlagt stier og bekæmpet bjørneklo. Denne plan er fremsendt
til forvaltningen og tager udgangspunkt i at bevare området i sin helhed som et
rekreativt naturområde. Disse ideer og tiltag har været med til at fastholde og
pleje områdets rekreative og naturmæssige værdier på tværs af planmæssige
retningslinier og ejerforhold, men er som sådan alene et lokalt initiativ på
arealer, der tilhører Københavns Kommune og Københavns Havn.
Forvaltningen støtter
varmt det store stykke arbejde, der er foretaget af lokale beboere, og som
bydelen er blevet belønnet for med "Det Grønne Blad" tre år i træk og årets Miljøpris
i 2004. Forvaltningen negligerer ikke beboernes indsats og arbejder også selv
for bevarelse af naturområder. Der skal imidlertid også være plads til andre
funktioner, som er med til at gøre bydelen "selvforsynende" og opfylde
relevante behov for udvikling. I dette tilfælde bliver det på bekostning af en
del af arealer, der hidtil har været ubebyggede og anvendt til rekreative
formål. Det er i denne forbindelse relevant, at området ligger tæt på de meget
store rekreative områder Tippen, Valbyparken og Vestamager.
Med hensyn til
bemærkningen om, at der mangler synspunkter fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
og Københavns Bymuseum i det offentliggjorte lokalplanforslag, skal nævnes, at
disse synspunkter i overensstemmelse med sædvanlig praksis er refereret og
kommenteret i indstillingen vedrørende planforslagene. Indstillingen indgår i
offentliggørelsesmaterialet, som man får tilsendt, hvis man anmoder om det, og
den kan i øvrigt læses på kommunens hjemmeside.
Miljøvurdering
Der henvises til
den miljøvurdering, der er afgivet i forbindelse med indstillingen om endelig
vedtagelse af planforslagenes offentliggørelse.
Foreslåede ændringer
På baggrund af
henvendelser fra Karens Minde Kulturhusforening samt andre om en ændring af
grænsen mellem underområde ID omfattende Karens Minde-bygningen og underområde
III, foreslår forvaltningen, at denne grænse, som fastlagt i lokalplanens § 2,
stk. 2, med tilhørende tegning nr. 1, flyttes mod syd som vist på den som bilag 4 vedlagte nye tegning nr. 1, og
at der sker konsekvensrettelser på tegning nr. 2. Det foreslås ligeledes, at
kommuneplantillæggets sydlige grænse for O2-området omfattende Karens
Minde-bygningen ændres i overensstemmelse hermed som vist på vedlagte bilag 5. Ændringerne skønnes ikke at
være af væsentlig betydning for borgere eller andre myndigheder, og der er
derfor ikke foretaget supplerende høring, jf. planlovens § 27, stk. 3. Ved
ændringen opnås begrænsede muligheder for supplerende bebyggelser til
kulturelle formål i forbindelse med Karens
Minde-kulturhuset.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Notat fra
borgermødet
Bilag 2: Evaluering
af borgermødet
Bilag 3: Skema over
modtagne henvendelser
Bilag 4:
Lokalplantegning nr. 1 med ændring af grænsen mellem underområde ID og III ved
Karens Minde-bygningen
Bilag 5: Tegning
vedrørende kommuneplantillægget med ændring af grænsen mellem O1- og O2-området
ved Karens Minde-bygningen
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL
VÆRELSE 36
Bilag A:
Indstilling med bilag forelagt Borgerrepræsentationen den 10. februar 2005
Bilag B: Kopi af
modtagne henvendelser samt underskriftsindsamling.
Erik Jacobsen
Mette Lis Andersen