Mødedato: 24.05.2000, kl. 14:00

Forslag til skiltemanual for Fisketorvet Shopping Center og Cinemaxx som opfølgning på dispensationsbetingelser

Forslag til skiltemanual for Fisketorvet Shopping Center og Cinemaxx som opfølgning på dispensationsbetingelser

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. maj 2000

 

 

Sager til beslutning

 

11. Forslag til skiltemanual for Fisketorvet Shopping Center og Cinemaxx som opfølgning på dispensationsbetingelser

 

BTU 257/2000 J.nr. 611:130.0002/99

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at forslag til udformning og placering af skiltning og reklamering for centerbebyggelsen som vist på vedlagte bilag A, B og C tiltrædes på betingelse af, at de udskiftelige reklamebannere rummer enten et eller fire motiver pr. stk. og at tekstbudskaberne underordner sig motiverne i størrelse og omfang

 

RESUME

På mødet den 14. april 1999 godkendte Bygge- og Teknikudvalget forvaltningens indstilling om dispensation fra lokalplan nr. 202, bl.a. om at det gennemgående facademateriale skal være tegl bl.a. på betingelse af, at forslag til design og placering af centrets skiltning og reklamering forelægges til udvalgets godkendelse.

Efter flere drøftelser med centerledelsen og Kieler Architects med henblik på at opnå enighed om et skiltekoncept har arkitektfirmaet den 8. maj 2000 ansøgt om tilladelse til opsætning af skilte og reklamering på centerbygningen. Forvaltningen finder, at det nu foreliggende forslag til udformning og placering af skilte og reklamer samlet set modsvarer det store bygningsvolumen og bryder facadeskemaets "lukkede" karakter. På denne baggrund kan forvaltningen anbefale forslaget som vist på vedlagte bilag.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På mødet den 14. april 1999 (BT 103/99) godkendte Bygge- og Teknikudvalget forvaltningens indstilling om dispensation bl.a. fra § 7, stk. 1, i lokalplan nr. 202 om at det gennemgående facademateriale skal være tegl i forbindelse med opførelse af handelscentret på Fisketorvet. Projektet overholdt ikke bestemmelsen for den vestlige facades vedkommende, hvor det dominerende materiale er lette skærmpartier afbrudt af mindre teglpartier ved indkørsler til parkeringspladserne. Udvalget besluttede samtidig at ændre to af dispensationsbetingelserne, således at forslag til materialer, farver og detailudformning af skærmpartierne samt forslag til placering og design af centrets skiltning forelægges til godkendelse i udvalget, og ikke kun i forvaltningen som indstillet.

På mødet den 2. juni 1999 (BT 244/99) godkendte Bygge- og Teknikudvalget forvaltningens indstilling om godkendelse af materialer, farver og detailudformning af vestfacadens skærmpartier. Af sagsbeskrivelsen fremgår, at indstilling om godkendelse af skiltekoncept for centerbebyggelsen som helhed forelægges udvalget på et senere tidspunkt.

 

Ansøgning

Den 17. februar 2000 ansøgte Kieler Architects A/S om tilladelse til opsætning af skilte i overensstemmelse med et vedlagt forslag til skiltemanual. Hovedproblemet i forslaget var omfanget og mangfoldigheden af centerbudskaber og skiltetyper/logoer for centrets mange forskellige butikker. Efterfølgende har der været flere drøftelser med arkitektfirmaet og lederen af centret med henblik på at opnå enighed om et skiltekoncept, der på en gang er tilpasset bebyggelsens facadeskema, lever kvalitativt op til beliggenheden ved havnen og tilgodeser centrets behov for udadtil at markere, hvilke funktioner og aktiviteter den ellers "lukkede" bygning rummer.

På denne baggrund fremsendte arkitektfirmaet den 8. maj et revideret forslag, hvor skiltning på facaderne for de enkelte butikker er udeladt.

Forslaget indeholder:

Skilt og logo for shoppingcentret placeres på henholdsvis den halvcirkulære skærm ved centrets hovedindgang, bygningens runde sydvestlige hjørne og restauranttårnet mod nordøst. Skilt og logo er udskåret i aluminiumsplader og belyst ved en dobbelt række blå neonrør langs kanterne. Hovedindgangen markeres yderligere af 6 stk. flagstænger med blåt/hvidt logo, placeret i midten af rundkørslen og udført helt i aluminium.

Skilt for Cinemaxx udformes som fritstående bogstaver med indbyggede neonrør placeret over et gennemgående neonrør i tagkanten af glasfacaden mod nord. Biograflogo og et mindre skilt i samme udførelse placeres som fritsiddende bogstaver på henholdsvis nord- og vestfacadens blanke murpartier. Under skiltet på vestfacaden opsættes en belyst biografplakat i armeret sejldug.

Mindre skiltning for shoppingcenter henholdsvis Cinemaxx udformes ved hovedindgangen som fritsiddende bogstaver med indbyggede neonrør. Mindre skilte ved øvrige indgange til center, biograf og restaurant udformes som bøjede neonrør. På Cinemaxx's sydfacade, indadtil mod øverste parkeringsdæk, opsættes billboards for kommerciel markedsføring.

Udskiftelige bannere for overordnede centerbudskaber udført i armeret sejldug opspændt mellem vandrette rustfri stålrør opsættes på skærmpartierne mod vest og syd og ud for glasindgangspartierne mod øst.

Forvaltningen finder, at hovedskiltning, logoer, flagborg og de mindre skilte ved indgangspartierne for Shoppingcenter, Cinemaxx og restaurant er udført i en høj kvalitet med en dimensionering og placering, der tilpasser sig bygningens fjernvirkning, volumen og facadeskema.

Opsætning af bannere er som udgangspunkt i modstrid med forvaltningens almindelige retningslinier for skiltning, der kun tillader sådanne ved kulturelle institutioner og midlertidigt på øvrige bygninger i forbindelse med særlige begivenheder. Som alternativ til en kakafoni af skilte og logoer for centrets butikker finder forvaltningen imidlertid, at forslaget er mere i overensstemmelse med bygningens særlige karakter. Bannere med enkle budskaber og motiver opsat i afgrænsede felter i en fast rytme på de transparante skærmpartier som vist vil bryde de store facadefladers "lukkede" karakter og tilgodese behovet for udadtil at markere, hvilke aktiviteter der foregår i centret. Af hensyn til helhedsindtrykket forudsættes det, at hver enkelt banner rummer enten et eller fire motiver, og at tekstbudskabet underordner sig motivet i størrelse og omfang.

Forvaltningen kan på denne baggrund anbefale forslaget.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Hovedskiltning for Shoppingcenter

Bilag B: Hovedskiltning for Cinemaxx og mindre skilte ved hovedindgangen

Bilag C: Bannere for centerbudskaber

 

 

Knud E. Rasmussen

 

 

Til top