Busfremkommelighed, punktprojekter 2002
Busfremkommelighed, punktprojekter 2002
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 24. april 2002
Sager til beslutning
17. Busfremkommelighed, punktprojekter 2002
BTU 179/2002 J.nr. 2139.0016/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender
at busfremkommelighedsprojekter i Københavns i år 2002 gennemføres i overenstemmelse med nærværende sagsfremstilling
RESUME
Handlingsplanen for Trafikafvikling i København 2001-2005 indeholder 17 delprojekter, hvoraf et af projekterne består i punktforbedringer for bussernes fremkommelighed. Dette projekt uddybes i denne indstilling. De beskrevne foranstaltninger finansieres via anlægsrammen for Handlingsplan for Trafikafvikling i København 2001-2005.
HUR og Københavns Kommune har i løbet af de seneste år gennemført en række samarbejdsprojekter til forbedring af bussernes fremkommelighed i København. HUR og Bygge- & Teknikforvaltningen ønsker at fortsætte samarbejdet i år 2002 og foreslår følgende projekter for 2002:
- punktprojekter til forbedring af fremkommeligheden for stambus 2A og 5A
- punktprojekter til forbedring af fremkommeligheden for andre buslinier.
Stambus 2A er nyt navn for linie S4 med rute imellem Tingbjerg og Lufthavnen. Stambus 5A er nyt navn for linie S3 med rute imellem Husum-Sundbyvester Plads.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrunden for projekterne er ønsket om at forbedre bussernes fremkommelighed i København og derved sikre, at busserne er et attraktivt og konkurrencedygtigt alternativ til den stigende privatbilisme.
De foreslåede busfremkommelighedstiltag vil fortrinsvis blive udført i signalanlæg, da disse ofte virker forsinkende på busserne. Ved etablering af busprioritering i signalanlæggene er det muligt at tilpasse de enkelte signalers grøntider til bussernes ankomst og derved forbedre bussernes fremkommelighed.
I forbindelse med sidste års fremkommelighedsprojekter blev der etableret en del rødhvileanlæg. Ved denne løsning vil signalanlægget vise rødt i alle retninger hvis ikke der er trafik i eller på vej til krydset. Herved kan signalet hurtigt skifte til grønt for den retning, hvorfra der kommer trafik. Løsningen sikrer, at busserne ikke bliver stoppet af rød lys, når der ikke er trafik fra tværretningen. Bil- og cykeltrafik detekteres automatisk ved spoler nedfræset i vejen. Fodgængere kan få grønt lys ved at trykke på fodgængertrykkene.
Ved fremkommelighedsprojekterne for 2002 er der primært valgt løsninger med aktiv busprioritering, hvor de eksisterende signaler udbygges og justeres. Busserne får således mulighed for at forlænge grøntiden, så de når med over, hvis der er grønt i deres retning. Ingen af de prioriterede projekter indeholder etablering af fodgængertryk.
Uddybning af indstilling
Projekterne, som foreslås gennemført i år 2002, består primært af en række punktprojekter til forbedring af fremkommeligheden for stambuslinierne 2A og 5A, som sættes i drift ved metroens åbning til oktober.
Punktprojekterne kan etableres uafhængigt af hinanden og bidrager hver for sig til bussernes fremkommelighed. Projekterne skal derfor ikke nødvendigvis ibrugtages samtidig, men flest mulig tilstræbes udført inden oktober.
I prioriteringen indgår to projekter i forbindelse med Priobus. Der er ikke tale om en samlet systemforbedring, men om to punktprojekter, som er indgået i prioriteringen på lige fod med de andre projekter. I forbindelse med det ene projekt bliver Priobus udvidet, så krydset Børsgade-Børsbroen kommer med i ordningen.
Der er desuden prioriteret to projekter til forbedring af fremkommeligheden i Bernstorffsgade (ved indkørslen til terminalen ved Hovedbanegården) samt på Vigerslev Allé ved Vesterfælledvej.
Der vil blive indhentet tilbud på udførelsen af projekterne. Det er en forudsætning for, at alle projekter kan udføres, at priserne ikke afviger væsentligt fra priserne skønnet på skitseniveau. Antallet af projekter der kan gennemføres inden for beløbsrammen vil afhænge heraf.
Tilbagebetalingstiden på projekterne er beregningsmæssigt imellem 0,6 år og 7,1 år. Den skønnede pris for udførelse af projekterne varierer fra 30.000 kr. til 300.000 kr.
Følgende er en prioriteret liste over projekterne:
- Frederikssundsvej / Husumvej / Mørkhøjvej (Dosering af biltrafik mod byen)
- Frederikssundsvej / Husumvej (Forlænget venstresvingsbane)
- Frederikssundsvej ved Åkandevej og ved Veksøvej (Justering af eksisterende busprioritering)
- Bernstorffsgade ved Hovedbanegården (Forbedring af eksisterende busprioritering)
- Nørrebrogade/ Stefansgade / Hillerødgade (Busbane og bussignal samt busstyret forlængelse af grøntid)
- Nørrebros Runddel (Trafikstyring af bussignaler)
- Gyldenløvsgade/Farimagsgade (Trafikstyret bussignal samt ombytning af stoppesteder)
- Østrigsgade/Lergravsparken (Busstyret forlængelse af grøntid)
- Primulavej/Bellahøjvej (Busstyret forlængelse af grøntid)
- Østrigsgade/Øresundsvej (Busstyret forlængelse af grøntid samt evt. venstresvingspil)
- Øresundsvej/Kastrupvej (Busstyret forlængelse af grøntid samt evt. venstresvingspil)
- Kastrupvej/Italiensvej (Busstyret forlængelse af grøntid)
- Kastrupvej/Wibrandtsvej (Busstyret forlængelse af grøntid)
- Kastrupvej/Hedegårdsvej (Busstyret forlængelse af grøntid)
- Amager Boulevard/Amagerbrogade/Holmbladsgade (Forbedring af bussignal samt dosering af biltrafik)
- Børsgade/Børsbroen (Etablering af busprioritering (Priobus))
- Vigerslev Allé ml. Vesterfælledvej-Enghavevej (Forlængelse af busbane)
Af det vedlagte bilag fremgår det mere detaljeret, hvad projekterne indeholder samt forventningerne til hvert projekts effekt. Projekterne forventes evalueret i slutningen af 2002/starten af 2003.
Økonomi
Den samlede økonomi på 3,0 mio kr. fordeler sig overslagsvis på følgende måde:
Udgiftspost: |
|
Anlægsudgifter til projekter i alt |
2.860.000 |
Evaluering af projekter |
100.000 |
Reserve |
40.000 |
I alt |
3.000.000 |
Udgifterne deles med 1,5 mio kr. til HUR og med 1,5 mio kr. til Københavns Kommune. Københavns Kommunes andel finansieres via Budgetforligets trafikmidler (TAP), som en del af Handlingsplanen for Trafikafvikling i København 2001-2005.
Bygge- og Teknikudvalget har tidligere godkendt, at der disponeres 1,5 mio kr. af Budgetforligets trafikmidler til busfremkommelighedsprojekter under Handlingsplan for Trafikafvikling i København 2001-2005.
Miljøvurdering
Den udstrakte brug af trafikstyring i signalanlæggene mindsker generelt ventetiden og dermed miljøbelastningen. Som det fremgår af stambladene, er der kun i et enkelt tilfælde (projekt nr. 7) tale om prioritering af busserne på andre trafikanters bekostning. I dette tilfælde er miljøeffekten nærmest neutral.
Høring
Den prioriterede liste over foranstaltningerne er udarbejdet i samråd med HUR. Projekterne vil blive forelagt politiet, når detailprojekteringen er afsluttet.
BILAG VEDLAGT
Udfyldte stamblade vedrørende "Busfremkommelighedsprojekter i Københavns Kommune 2002".
Ole Bach