Mødedato: 22.11.2000, kl. 14:00

Trafiksikkerhedsplan for Københavns Kommune

Trafiksikkerhedsplan for Københavns Kommune

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. november 2000

 

 

Sager til beslutning

 

16. Trafiksikkerhedsplan for Københavns Kommune

 

BTU 538/2000 J.nr. 2107.0029/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken i Københavns Kommune søges reduceret med 40% inden udgangen af 2012 med udgangspunkt i 1998-statistikken gennem en målrettet indsats mod uheld i kryds, uheld med cyklister, uheld med spiritus, uheld med fodgængere, der krydser veje uden for vejkryds, og uheld med for høj hastighed

at indsatsen mod uheld med for høj hastighed gennemføres i overensstemmelse med beslutningen, der træffes om Hastighedsplanen for København

at indsatsen finansieres ved, at der fra 2003 årligt reserveres 5,2 mio. kr. fra anlægsbudgettet øremærket til trafiksikkerhedsarbejdet, som tillægges de årlige driftsmidler således, at de samlede økonomiske udgifter til trafiksikkerhedsplanen er 75 mio. kr.

 

RESUME

Københavns Kommune har i samarbejde med Københavns Politi udarbejdet Trafiksikkerhedsplan for Københavns Kommune for at synliggøre og effektivisere det fremtidige arbejde med trafiksikkerhed.

Det overordnede mål er at reducere antallet af alvorligt tilskadekomne og dræbte i trafikken med 40% inden udgangen af 2012. Dette mål forventes i København at kunne nås ved at koncentrere indsatsen om uheld henholdsvis i kryds, med cyklister, med spiritus, med fodgængere, der krydser veje uden for vejkryds, samt uheld med for høj hastighed.

For hvert af disse indsatsområder er der opstillet delmål om reduktion samt virkemidler hertil.

Det er en samfundsmæssig gevinst at bekæmpe trafikuheld. Alene i 1998 havde Københavns Kommune en skønnet udgift på 157 mio. kr. som følge af trafikuheld, hvilket langt overstiger investeringerne til realisering af trafiksikkerhedsplanen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Undersøgelser har vist, at det offentliges samlede årlige udgift pr. politiregistreret personskade er 250.000 kr. til bl.a. hospitalsophold, genoptræning, sygedagpenge, revalidering og pension. Udgiften fordeler sig med 15% til staten, 45% til amtet og 40% til kommunen. For Københavns Kommune, der både er amt og kommune, koster det således 212.500 kr., hver gang en person skades i trafikken.

I 1998 kom 739 personer til skade i trafikken i København, hvilket svarer til, at Københavns Kommune havde en udgift på 157 mio. kr. som følge af trafikuheld.

I Københavns Kommunes Trafik- og Miljøplan (vedtaget i 1997) beskrives kommunes mål for trafiksikkerhed frem til år 2000. Målet var at få reduceret antallet af dræbte og tilskadekomne med mindst 40% fra 1988 til udgangen af år 2000. Endvidere skulle cyklisternes andel af dræbte og tilskadekomne ligeledes reduceres 40%.

På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at målet kan nås inden udgangen af år 2000.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Københavns Kommune ønsker som Danmarks hovedstad at have en målsætning svarende til Færdselssikkerhedskommissionens nye målsætning fra år 2000. Det foreslås derfor, at antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken i København inden udgangen af år 2012 skal være reduceret med 40% i forhold til antallet i 1998. Da der i 1998 var 499 dræbte og alvorligt tilskadekomne, svarer det til, at 200 færre - dvs. 299 - dræbes eller kommer alvorligt til skade i trafikken i 2012.

På baggrund af en uheldsanalyse foreslås det i Trafiksikkerhedsplanen, at indsatsen koncentreres om

  • uheld med for høj hastighed
  • uheld med spiritus
  • uheld i kryds
  • uheld med cyklister
  • uheld med fodgængere, der krydser veje uden for vejkryds

 

For at sikre det overordnede mål er der opstillet 7 målelige delmål:

  • antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne ved uheld med hastighedsoverskridelse skal reduceres med 50%
  • antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne bilister, der ikke brugte sele, skal reduceres med 50%
  • antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne ved spiritusuheld skal reduceres med 30%
  • ingen kryds må have flere personskadeuheld end 2,5 pr år (set over tre år)
  • ingen kryds må have en uheldsfrekvens større end 2,5 (set over tre år)
  • antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister skal reduceres med 40%
  • antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne fodgængere skal reduceres med 30%

 

I planen indgår en række virkemidler som nedsættelse af hastigheder, signaltekniske løsninger, sortpletarbejde i kryds, kampagner/information, midterarealer og fortovs-knaster samt andre mere generelle virkemidler.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser af Trafiksikkerhedsplanen er beregnet til ca. 75 mio. kr., hvoraf de nuværende driftsmidler forventes at finansiere ca. 23 mio. kr. De 23 mio. kr. svarer til de beløb, der i dag anvendes til trafiksikkerhedsfremmende foranstaltninger, til kampagner i Storkøbenhavns Trafiksikkerhedsråd sammenlagt med halvdelen af de tryghedsfremmende midler til forbedring af skoleveje.

Med mindre der kan skaffes andre midler, skal Bygge- og Teknikforvaltningen foreslå, at restbeløbet på ca. 52 mio. kr. dækkes af kapitalbudgettet, således at der fra 2003 årligt reserveres 5,2 mio. kr. fra anlægsbudgettet øremærket til trafiksikkerhedsarbejdet.

Det skal bemærkes, at éngangs-udgifterne på ca. 75 mio. kr. over en årrække til gennemførelsen af Trafiksikkerhedsplanen (inkl. hastighedsdelen) bør ses i lyset af, at der herefter (fra 2012) vil kunne spares udgifter i Københavns Kommune på ca. 42 mio. kr. om året (200 sparede dræbte og alvorligt tilskadekomne á 212.000 kr.). Heri er der ikke medtaget det velfærdstab, der er i forbindelse med trafikuheld.

 

Høring

Trafiksikkerhedsplanen er udarbejdet i et samarbejde med Københavns Politi, der kan tilslutte sig planen fuldt ud.

 

BILAG VEDLAGT

Rapporten "Trafiksikkerhedsplan for København"

Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. november 2000

 

 

Ole Bach

 

 

Til top