Mødedato: 21.08.2002, kl. 14:00

Fæstningsringen - Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker 2002 - 2007

Fæstningsringen - Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker 2002 - 2007

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. august 2002

 

Sager til beslutning

11. Fæstningsringen - Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker 2002 - 2007

BTU 405/2002 J.nr. 2221:149.0001/95

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at vedlagte Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker i Fæstningsringen 2002 – 2007 danner grundlag for forvaltningens videre arbejde

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en kapitalbevilling på 500.000 kr. til udvikling og fornyelse af skiltning og inventar i Fæstningsringen finansieret af Vej & Parks investeringsplan 2002 konto 0.21.3 parker og legepladser

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2002

Sagen blev udsat

 

RESUME

Omkring det gamle København er der en perlerække af parker og grønne områder, der alle er anlagt på rester af det fæstningsværk, der beskyttede byen fra midten af 1600-tallet og op til slutningen af 1800-tallet. Disse parker kaldes samlet for Fæstningsringen. Ørstedsparken, Østre anlæg, Kastellets udenværker og Christianshavns Vold er de kommunale parker i ringen.

Vej & Park har i tæt samarbejde med et brugerråd for parkerne udarbejdet vedlagte Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker i Fæstningsringen. Pleje- og Udviklingsplanen indeholder de overordnede retningslinier, der bestemmer hvordan både drift, renovering og nyanlæg i de enkelte parker skal håndteres.

Ledetråden i arbejdet med at udvikle ringen af parker omkring det gamle København har været at bevare det unikke historiske fæstningsværk, og samtidig tilfredsstille befolkningens stigende brug af byens rum til rekreation. Det er en vanskelig balance mellem beskyttelse og benyttelse.

Det er formålet med Pleje- og Udviklingsplanen at gøre den oprindelige sammenhæng mellem parkerne både visuelt og funktionelt mere tydelig og at øge bevidstheden om det historiske og unikke fæstningsanlæg. Samtidig skal den enkelte parks særpræg styrkes og udvikles.

Hver park har et tema, der gør den til noget særligt:

  • For Ørstedsparken er det den romantiske kulturhave med de mange enkeltstående og eksotiske træer, de farvestrålende blomsterbede, sammen med de gamle skulpturer og de bløde landskabsformer omkring den allestedsnærværende sø.
  • For Østre Anlæg er det den fuglevenlige bypark med stort naturindhold i form af stort udvalg af urter, buske, træer og dyrearter. Det er de mange busketter, trægrupper og specialhaver, der giver varierede oplevelser og overraskelser.
  • Kastellets udenværker er det de stramme præcise terrænformer, den tydelige forsvarshistorie og de store gamle træer, der tilsammen giver en højtidelig og enkel oplevelse.
  • Christianshavns Vold er det både det tydelige historiske fæstningsværk og det store naturindhold, der sammen med den lange hele tiden skiftende søbred og det store udsyn karakteriserer stedet.

For at styrke bevidstheden om det unikke fæstningsværk og sammenhængende parkbånd omkring det centrale København, skal der udvikles og opsættes en ny skiltning, der både fortæller om den enkelte park og om parkens placering i den sammenhængende Fæstningsring.

Desuden er der et stort behov for nyt inventar især borde og bænke til skovtur/picnic og grill. Vej & Park vil derfor udvikle og opsætte tidsvarende inventar til dette formål.

Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets mødet den 14. august 2002, hvor den blev udsat.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Omkring det gamle København er der en perlerække af parker og grønne områder, der alle er anlagt på rester af det fæstningsværk, der beskyttede byen fra midten af 1600-tallet og op til slutningen af 1800-tallet. Disse parker kaldes samlet for Fæstningsringen.

Den vedlagte Pleje- og Udviklingsplan omfatter kun de kommunale parker i Fæstningsringen. Det drejer sig om Ørstedsparken, Østre Anlæg, Kastellets udenværker og Christianshavns Vold. Områderne har fungeret som parker, siden det meste af fæstningsterrænet blev nedlagt som militært forsvarsværk og overtaget af Københavns Kommune. Overdragelsen startede i 1872 og strakte sig frem til 1916.

Respekt for historien – behov for fornyelse

Ledetråden i arbejdet med at udvikle ringen af parker omkring det gamle Københavns har været at bevare det unikke historiske fæstningsværk og samtidig tilfredsstille nye rekreative behov. Det er en vanskelig balance mellem beskyttelse og benyttelse. Dels skal parkerne beskyttes som de fredede områder de er - vi skal passe på de store kulturhistoriske værdier. Dels skal parkerne benyttes i forhold til borgernes stadig stigende brug af byens rum til rekreation. Der er konkurrence om pladsen, og det er vigtigt at gennemtænke, hvordan de mange interesser kan trives side om side. Derfor er arbejdet med at udvikle og forny parkerne i Fæstningsringen da også sket i tæt samarbejde med de mennesker, der bruger parkerne som deres daglige grønne område.

Hvad er en Pleje- og Udviklingsplan?

En Pleje- og Udviklingsplan indeholder de overordnede retningslinier, der bestemmer hvordan både drift, renovering og nyanlæg i de enkelte parker skal håndteres.

I Pleje- og Udviklingsplanen for Fæstningsringen bliver de mange forskellige krav og ønsker til, hvad der skal ske i parkerne holdt op mod hinanden og afbalanceret således, at så mange interesser som muligt tilgodeses, samtidig med at respekten for Fæstningsringens særlige historie og naturindhold fastholdes. Det er også en ledetråd i Fæstningsringens fremtidige udvikling, at hver enkelt parks lokale særpræg skal styrkes samtidig med, at sammenhængen fra park til park skal tydeliggøres.

Arbejdet startede i 1999 med en registrering og tilstandsvurdering af Fæstningsringen. Arbejdet med selve udviklingsplanen påbegyndtes i maj 2000 og afsluttedes i januar 2002. Derefter har planen været til udtalelse hos forskellige samarbejdspartnere. Planens gyldighedsperiode løber fra september 2002 til september 2007.

Planens indhold

Parkerne i Fæstningsringen indeholder fantastiske herlighedsværdier. Der er både et spændende og voldsomt terræn, store områder med vand, der giver mange forskellige udsigter og et frodigt og afvekslende plante- og dyreliv. Fæstningsringens parker byder på en righoldig bynatur.

Det er bl.a. formålet med Pleje- og Udviklingsplanen at gøre den oprindelige sammenhæng mellem parkerne både visuelt og funktionelt mere tydelig og at øge bevidstheden om det historiske og unikke fæstningsanlæg.

Det store naturindhold i form af biologiske og landskabelige værdier skal værnes og styrkes og samtidig er det planens sigte at indarbejde nutidige rekreative ønsker og behov på en lempelig og konstruktiv måde.

Hele Fæstningsringen ligger i Københavns Kommune. De 4 kommunale parker, Ørstedsparken, Østre Anlæg, Kastellets udenværker og Christianshavns Vold er kun en del af Fæstningsringen. Tivoli, Vandværksgrunden, Botanisk Have og Kastellets hovedvold hører med, men har andre ejere.

For at de enkelte parker skal bibeholde og få styrket deres særpræg i denne sammenhæng, er der for hver park valgt et overordnet tema og gjort rede for de kvaliteter, der ønskes udviklet.

  • For Ørstedsparken er det den romantiske kulturhave med de mange enkeltstående og eksotiske træer, de farvestrålende blomsterbede, sammen med de gamle skulpturer og de bløde landskabsformer omkring den allestedsnærværende sø.
  • For Østre Anlæg er det den fuglevenlige bypark med stort naturindhold i form af stort udvalg af urter, buske, træer og dyrearter. Det er de mange busketter, trægrupper og specialhaver, der giver varierede oplevelser og overraskelser.
  • Kastellets udenværker er det de stramme præcise terrænformer, den tydelige forsvarshistorie og de store gamle træer, der tilsammen giver en højtidelig og enkel oplevelse.
  • Christianshavns Vold er det både det tydelige historiske fæstningsværk og det store naturindhold, der sammen med den lange hele tiden skiftende søbred og det store udsyn karakteriserer stedet.

For at få styrket sammenhængen fra park til park fremover er der en række fælles tiltag i Pleje- og Udviklingsplanen:

  • Der skal sikres en ensartet formidling af de forskellige parker i Fæstningsringen og derfor rummer planen retningslinier for en fælles skiltning og information.
  • Indgangsforholdene til parkerne styrkes, hvor det kan tydeliggøre sammenhængen og selve parkringen.
  • Tilgængeligheden i Fæstningsringen skal generelt styrkes. På trods af terrænet tilstræbes der en øget fremkommelighed for gangbesværede og kørestolsbrugere.
  • En præcisering af principperne for gartnerisk pleje, således at den bæredygtige linie generelt fortsættes og udbygges samtidig med, at den specifikke pleje og beplantningspolitik i hver park differentieres og tilpasses parkens særlige kvaliteter.
  • Retningslinier for en øget rekreativ anvendelse, herunder etablering af udeservering i hver park samtidig med at roen sikres, som en væsentlig del af byparkens tilbud.
  • Retningslinier for en forbedring af børnenes legepladser, således at de lever op til de krav vi i dag har om udfordrende og miljøvenlige mødesteder for børn.
  • Inventaret skal have et generelt kvalitets-løft.

Borgerdeltagelse

Byens borgere bruger i stadig stigende grad byens rum til rekreation, og her udgør byens parker en utrolig vigtig ressource. I parkerne i Fæstningsringen, er der rige og varierede muligheder for rekreative oplevelser, og parkerne er da også meget velbesøgte. Det betyder, at der er konkurrence om pladsen, og det bliver stadig vigtigere at gennemtænke, hvordan de mange interesser kan trives side om side.

På den baggrund er det oplagt, at arbejdet med at udvikle og forny parkerne i Fæstningsringen sker i tæt samarbejde med de mennesker, der bruger parkerne i dag, samt med eventuelle nye brugere.

Rammen for denne dialog er for Fæstningsringens vedkommende forankret i et brugerråd. Brugerrådet består af inviterede repræsentanter for institutioner og interesseorganisationer i området omkring parkerne. Konkret drejer det sig om Danmarks Naturfredningsforening, Idrætsorganisationer, Friluftsrådet, Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, Lokalråd, Ældreråd, Sund By, Dansk Handicap Forbund, diverse lokale skoler og gymnasier og bemandede legepladser.

Brugerrådet blev oprettet i februar 2000, og har siden holdt 6 fællesmøder, hvor erfaringer fra livet i parkerne og visioner for parkernes fremtid er blevet drøftet mellem brugerne og relevante medarbejdere fra Vej & Park. For at komme i tættere dialog omkring ønskerne for fremtiden, blev der oprettet 3 arbejdsgrupper med følgende arbejdstitler: "Tilgængelighed, indgange, skiltning og inventar", "Bevægelse og ro - rekreation for alle aldersgrupper", samt "Natur og kultur - mulighed for oplevelser".

Brugerrådet har desuden sammen med medarbejdere fra Vej & Park deltaget i en kombineret parkvandring og bustur gennem Fæstningsringen. I juni 2001 blev der afholdt parktræf i de 2 af parkerne for også at høre meninger og ønsker fra de uorganiserede naboer til parkerne.

Desuden er der gennemført interview og parkvandring med 2 grupper af folk med anden kulturel baggrund end den danske, da disse er vigtige brugergrupper, der er vanskelige at nå gennem deltagelse i store møder.

Gennem alle disse former for dialog er der opsamlet en stor og værdifuld viden om de ønsker og visioner, der eksisterer for parkerne i Fæstningsringen. Vej & Park har afvejet de mange forskellige ønsker og har ved udarbejdelse af denne pleje- og udviklingsplan forsøgt at imødekomme de mange holdninger og behov.

Fornyelse af skiltning og inventar

Et klart mål for arbejdet med Pleje- og Udviklingsplanen for Fæstningsringen har været at styrke bevidstheden om dette unikke Fæstningsværk og sammenhængende parkbånd omkring det centrale København. Et af indsatsområderne er derfor at udvikle og opsætte en ny skiltning, der både fortæller om den enkelte park og om parkens placering i den sammenhængende Fæstningsring.

Medlemmerne af brugerrådet har i arbejdet med planen meget kraftigt udtrykt ønske om opgradering af inventaret i parkerne. Et særlig vigtigt område er muligheden for skovtur/picnic og grill. Vej & Park ønsker derfor at udvikle og opsætte tidssvarende borde og bænke til dette formål og at indarbejde materialer, der tåler varme uden at blive ødelagt.

Økonomi

Der søges en kapitalbevilling på 500.000 kr. til fornyelse af skiltning og inventar i Fæstningsringen finansieret af Vej & Parks investeringsplan 2002 konto 0.21.3 parker og legepladser.

De 250.000 kr. skal anvendes til udvikling og opsætning af en fælles skiltning i parkerne i Fæstningsringen. Der skal skiltes ved alle vigtige indgange. Skiltningen skal indeholde kort over den enkelte park, kort oplysning om den samlede fæstningsring samt hvad man må og ikke må i parkerne.

De andre 250.000 kr. skal anvendes til udvikling og opsætning af tidssvarende skovtur/picnic/grill arrangementer, der imødekommer borgernes hastigt voksende behov for denne aktivitet i parkerne.

Miljøvurdering

Det er planens mål at styrke en af Københavns vigtige sammenhængende grønne strukturer, og planen er således en brik i arbejdet med at forbedre miljøet i København. Især i Østre Anlæg men også på Christianshavns Vold lægger planen op til at styrke bynaturen i form af flere vilde planter og udbredt hensyntagen til fugle- og andet dyreliv.

Høring

En pleje- og Udviklingsplan skal ikke sendes i en egentlig høring. Udviklingsplanen har dog været til udtalelse hos Brugerrådet for Fæstningsringen, Det Grønne Råd, Kulturarvsstyrelsen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljøkontrollen for at sikre opbakning til planen..

Alle instanser har udtrykt stor tilfredshed med planens intentioner om at kombinere et styrket helhedssyn på den samlede Fæstningsring samtidig med, at de enkelte parkers særpræg dyrkes.

Bemærkningerne fra Kulturarvsstyrelsen går især på at fastholde de klare terrænformer, der viser det oprindelige forsvarsværk og at undgå for tæt bevoksning på voldskråningerne. Disse synspunkter er så vidt muligt indarbejdet i planen.

Under drøftelsen af planen i Det Grønne råd udtrykte Danmarks Naturfredningsforening betænkelighed ved at sætte robåde i søen i Ørstedsparken, ved etablering af en flydende scene samme sted og ved etablering af sommercafe i Østre Anlæg. Københavns Erhvervsråd havde det modsatte synspunkt.

Vej & Park har valgt at fastholde muligheden for et mindre antal robåde i søen i Ørstedsparken og muligheden for en sommercafe i Østre Anlæg, men vil ikke søge den flydende scene etableret i denne planperiode.

BILAG VEDLAGT

Fæstningsringen, Pleje- og Udviklingsplan for de kommunale parker 2002 - 2007

Udsendt med dagsordenen for mødet i Bygge- og Teknikudvalget den 14. august 2002

Ole Bach

 

Til top