Mødedato: 21.04.2004, kl. 14:00

Stierne langs søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne

Stierne langs søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. april 2004

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Stierne langs søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne

 

BTU 157/2004  J.nr. 21152.0003/03

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at  bommene langs søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne optages og forstærkes som følge af groft hærværk

at en skiltet cykelrute i kvarteret vest for søerne etableres som beskrevet i nærværende indstilling

at der gives en tillægsbevilling 0,45 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parkanlæg) til gennemførelse af ovenstående

at forbudet mod bilkørsel på Peblinge Dosseringen håndteres som beskrevet i denne indstillings sagsbeskrivelse

 

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2004

Sagen blev udsat

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 8. maj 2003 (BR 208/03) blev det besluttet, at der på alle stistrækninger langs søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne skulle opsættes bomme til håndhævelse af forbudet mod cykling. I forbindelse med projektets realisering er der imidlertid opstået en række forhold, som nødvendiggør yderligere tiltag.

 

Siden bommene blev opsat har fem ud af syv været udsat for omfattende hærværk af ukendte gerningsmænd. Hærværket har en karakter og voldsomhed, som forvaltningen ikke har set tidligere. Bommene er blevet bøjet og fungerer ikke længere efter hensigten. Problemet kan formodentlig afhjælpes ved at forstærke bommenes drejeled, forankringspunkter og nedstøbning.

 

Derudover har det vist sig at en skiltning af en alternativ cykelrute er mere omfattende end forudsat i indstillingen fra maj. Dels har det været nødvendigt at justere ruteføringen, dels har det vist sig hensigtsmæssigt at tydeliggøre skiltningen ved forskellige knudepunkter for at minimere risici for uønsket cykletrafik.

 

Dertil har det vist sig, at den opgravede jord har været mere forurenet end først antaget. Der er således bogført tvungne udgifter på 160.000 kr. til deponering af forurenet jord, hvilket har ført til en aktuel overskridelse af budgetrammen på ca. 115.000 kr.

 

Yderligere har det vist sig, at der tidligere på Peblinge Dosseringen har foregået ulovlig bilkørsel i forbindelse med af- og pålæsning til de tilstødende ejendomme, hvorfor den opsatte, aflåste bom ved Baggesensgade er til gene for flere af beboerne.

For at bommen skal virke effektivt på den uønskede cykling, vurderer forvaltningen, at nøglen til bommen kun skal uddeles til den ene ejendom, der kun har vejadgang fra Dosseringen samt til brandvæsnet og politiet. Derudover foreslås det, at Vej & Park kan udlevere en nøgle efter henvendelse fra de øvrige beboere på strækningen. Såfremt nøglen bliver misbrugt, vil Vej & Park inddrage nøglen (skifte låsen).

Yderligere kan man efter henvendelse til Vej & Park få åbnet bommen.

Sagen var på dagsordenen for udvalgets møde den 10. marts 2004, hvor den blev udsat. I et supplerende notat af 2. april 2004 kommenterer Bygge- og Teknikforvaltningen et notat af 9. marts 2004 fra Dansk Cyklist Forbund.


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Borgerrepræsentationens møde den 8. maj 2003 (BR 208/03) blev det besluttet, at der på alle stistrækninger lang søerne på Peblinge- og Sortedam Dosseringerne skulle opsættes bomme til håndhævelse af forbudet mod cykling.

 

I forbindelse med projektets realisering er der imidlertid opstået en række forhold, som nødvendiggør yderligere tiltag.

 

Hærværk er blevet udøvet på fem ud af syv bomme og en alternativ cykelrute har været mere omfattende end forudsat i indstillingen i maj. Derudover har det vist sig, at den opgravede jord var mere forurenet end først antaget og at flere beboere langs Peblinge Dosseringen jævnligt ønsker adgang til ejendommene i bil fra Dosseringen.

 

Hærværk

Umiddelbart efter arbejdets afslutning blev bommene udsat for groft hærværk, hvor bomme blev bøjet og vandaliseret. De mest medtagne bomme er optaget og bortkørt til den smed der har leveret dem. Forvaltningen har vurderet, at bommene først genopsættes efter, der er truffet beslutning om en justering. Hærværket har en karakter og voldsomhed, forvaltningen ikke har set tidligere. Det er vanskeligt at fastslå, hvornår hærværk aftager som følge af forstærkende indsatser, men i et forsøg på at afhjælpe problemet foreslås det at kombinere en forstærkning af konsollerne og efterfølgende nedstøbe stolperne i et forstærket fundament.

 

Forvaltningen er normalt forsigtig med brugen af særligt omfangsrige fundamenter, da eventuelle skader kan betyde omfattende skader på de tilstødende belægninger. Imidlertid vurderer forvaltningen i den konkrete sag, at hensynet til at forhindre hærværk overstiger problemerne ved eventuelle reparationer.

 

Skiltet cykelrute

Som et alternativ til den ulovlige cykelfærdsel langs søerne er der udarbejdet et projekt for en skil tet cykelrute i kvarteret vest for søerne. Cykelruten omfatter følgende gader:

 

Fra Østerbrogade mod Åboulevarden

·        cyklister ledes fra Østerbrogade via Trianglen.

·        fra Trianglen mod vest ad Blegdamsvej og Fælledvej til Nørrebrogade.

·        ad Nørrebrogade mod øst til Blågårdsgade.

·        ad Blågårdsgade til Åboulevarden.

 

Fra Åboulevarden mod Østerbrogade

·        Cyklister ledes fra Åboulevarden via Ewaldsgade, Thorupsgade, Korsgade, Wesselsgade og Baggesensgade mod øst til Peblinge Dossering.

·        ad Peblinge Dossering under Nørrebrogade/Dronning Louises Bro til Sortedam Dossering.

·        ad Sortedam Dossering mod vest ad Sankt Hans Gade til Blegdamsvej.

·        ad Blegdamsvej mod øst til Trianglen og Østerbrogade.

 

Projektet omfatter opsætning af cyklistvejvisere på eksisterende signal-/tavlestandere eller egne standere i de centrale kryds.

 

Linieføringen fremgår af bilag 1.

 

Bilkørsel på Peblinge Dosseringen

Gennem de sidste 30 år har det været skiltet på Sortedam- og Peblinge Dosseringerne, at stierne er gangstier og at bilkørsel samt cykling er forbudt. Det har derudover været en aftale mellem politi og Vej & Park, at såfremt man ønskede bilkørsel, f.eks. i forbindelse med flytning, skulle der søges om tilladelse hos Vej & Park.

 

På Sortedam Dosseringen er der efter opsætning af bommene biladgang fra sidegaderne, mens det på Peblinge Dosseringen ikke er muligt at komme ned med bil, da den eneste sidegade, Korsgade, er lukket med plantebede ned mod Dosseringen.

 

Både politi og brandvæsen er indforstået med dette og har modtaget nøgler til bommene.

 

For at imødekomme det eventuelle behov for bilkørsel på Peblinge Dosseringen vil Vej & Park meddele de berørte beboere, at såfremt de ønsker bilkørsel på Peblinge Dosseringen, skal der ansøges om tilladelse hos Vej & Park, der efterfølgende vil sørge for oplukning af bommen.

 

Vej & Park har aldrig tidligere modtaget nogen ansøgning om ønsket bilkørsel, hvorfor det først kommer frem efter opsætning af bommene, at flere beboere jævnligt (ulovligt) har benyttet stien i forbindelse med af- og pålæsning til deres ejendom.

 

I den forbindelse har forvaltningen vurderet, hvorvidt man skulle uddele nøgler til samtlige berørte ejendomme. Det vurderes, at dette blot vil resultere i, at bommen altid vil stå åben og derfor ikke vil have nogen virkning.

 

Det er yderligere vurderet, om hvorvidt bommen burde fjernes, for ikke at være til uhensigtsmæssig gene for beboerne.

 

Bommen har nu været opsat i en måned og der har i det tidsrum været fem negative henvendelser vedrørende bommene, hvoraf én vedrørte varelevering fra Peblinge Dosseringen. Til sammenligning har fire beboere og en beboerforening reageret meget positivt og heraf én ytret ønske om flere bomme opsat.

Af hensyn til beslutningen om at sætte effektivt ind overfor cykler på stierne anses det ikke for at være en god løsning at fjerne bommen.

 

Det er med andre ord et 30 år gammelt forbud, der med bommen nu bliver håndhævet restriktivt.

 

For at bommen skal virke effektivt på den uønskede cykling, vurderer forvaltningen, at nøglen til bommen kun skal uddeles til den ene ejendom, der kun har vejadgang fra Dosseringen samt til brandvæsnet og politiet. Derudover foreslås det, at Vej & Park kan udlevere en nøgle efter henvendelse fra de øvrige beboere. Såfremt nøglen bliver misbrugt, vil Vej & Park inddrage nøglen (og skifte låsen).

Yderligere vil man ved henvendelse til Vej & Park kunne få åbnet bommen.

 

ØKONOMI

Borgerrepræsentationen godkendte den 8. maj 2003 (BR 208/03) en anlægsbevilling på 0,7 mio. kr. under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parkanlæg) til etablering af bomme, prøvestrækning og skiltet cykelrute, jf. ovenstående.

Det vurderes i dag, at færdiggørelsen af hele projektet vil beløbe sig overslagsmæssigt til 1,15 mio. kr. Beløbet fremkommer således:

Etablering af bomme og prøvestrækning

655.000 kr.

(beløbet er afholdt)

Jordafgifter for klasse 4 jord

160.000 kr.

(beløbet er afholdt)

Forstærkning af bomme som følge af hærværk

170.000 kr.

 

Skiltet cykelrute

165.000 kr.

 

I alt ekskl. moms

1.150.000 kr.

 

Det indstilles på den baggrund, at der gives en tillægsbevilling på 0,45 mio. kr. finansieret på Vej & Parks kapitalbevilling (konto nr. 0.21.3, Parkanlæg).

Finansieringen kan tilvejebringes indenfor Vej & Parks Investeringsplan 2004, idet forvaltningen har konstateret, at der til projektet Vanløse Stationsforplads er reserveret 1,5 mio. kr. mere end nødvendigt. En del af disse midler foreslås anvendt til nærværende projekt .

 

BILAG VEDLAGT

·       Linieføring af skiltet cykelrute.

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 10. marts 2004

 

·        Supplerende notat af 2. april 2004 fra Vej & Park vedrørende stierne langs søerne samt e-mail af 9. marts 2004 fra Dansk Cyklist Forbund

 

 

Ole Bach


 


Til top