Byinventar - forsøgsstrækning med vej- og parkinventar
Byinventar - forsøgsstrækning med vej- og parkinventar
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001
Sager til beslutning
16. Byinventar - forsøgsstrækning med vej- og parkinventar
BTU 123/2001 J.nr. 21530.0007/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at de konkrete forslag til fornyelse af vej- og parkinventar på en forsøgsstrækning fra Amagerbanen til Prinsessegade gennemføres
RESUME
Bygge- og Teknikudvalget har afsat 1 mio. kr. til ekstraordinær fornyelse af vej- og parkinventar.
Bygge- og Teknikudvalget har godkendt, at midlerne bruges på en forsøgsstrækning, der inddrager Amagerbrogade, fra Amagerbanen – Christmas Møllers Plads, Torvegade – indtil Prinsessegade, og den tilstødende del af Christianshavns Vold. Udvalget har tillige godkendt, at en efterfølgende vurdering af forsøgsopstillingen vil ligge til grund for udarbejdelsen af en designmanual for Københavns offentlige parker, pladser og vejarealer.
Forsøget understøttes med driftsmidler til retablering af belægninger og udskiftning af det øvrige byinventar i det omfang, dette alligevel burde ske. Der er således afsat midler til at renovere grusbelægninger og afslutte brostensbelægninger samt udskifte skiltestandere til bycykel og taxaer. Derudover vil der samtidig ske en udskiftning af bænke i Ravelinsområdet. Der forventes således anvendt yderligere ca. 400.000 kr. af Vej & Parks ordinære driftsmidler i området.
SAGSBESKRIVELSE
Forsøgsopstillingen forventes indviet inden sommerferien og evalueres første gang i november 2001.
Baggrund
Formålet med projektet er at få fastlagt en kvalitativ standard for inventar i det offentlige byrum. Som udgangspunkt for forsøgsopstillingen er alt inventar og belægninger på den valgte strækning blevet registreret med henblik på at afgrænse opgaven samt på at afsøge problemstillinger og potentialer. Med udgangspunkt i kendt inventar udarbejdes retningslinier for valg af byudstyr. Målet er at indhente erfaring og samtidig skabe synlighed og dialog om kvalitet og inventaret i det offentlige byrum.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Begrundelser for valg af inventar og afgrænsning af projektet
- Der opstilles primært eksisterende inventar
Hensigten er at efterprøve det eksisterende inventar i relation til almen brug, drift og vedligehold forud for en vurdering af behovet for evt. nyudvikling. Undtaget er affaldskurve, der erfaringsmæssigt er vanskelige at vedligeholde udvendigt, hvorfor der er taget initiativ til at afprøve en ny overflade.
- Inventaret udskiftes som helheder
Ud fra en økonomisk prioritering af de afsatte midler arbejdes der med det mest synlige og mest anvendte byudstyr samt med elementer, der er gennemgående både på vej- og parkstrækningen. Bænke, affaldskurve og skiltning, herunder gadenavneskilte, er prioriteret. Dertil kommer enkelte andre for forsøget eller stedet markante eksempler på andet byinventar som f.eks. cykelstativer, træriste, borneforløb mm.
Byudstyr som trafiksignaler, belysningsarmaturer, vejafstribning og belægninger ligger ikke indenfor rammerne af de afsatte midler. For at fastholde muligheden for yderligere forsøgsprojekter foreslås forsøgsstrækningen gjort permanent over en årrække, for med udgangspunkt i en diskussion om ressourceanvendelse, miljø, æstetik og tilgængelighed at tage stilling til behovet for nyudvikling.
- Ny farve
Som udgangspunkt anvendes den kendte grønne i parker og blå i gaderummet. En grafitalgrå nuance anvendes som farve på byudstyr i overgange, der ikke entydigt kan eller skal være grønt eller blåt.
- Evaluering og information
I forbindelse med projektet vil der blive opsat informationsstandere på forsøgsstrækningen. Som et led i evalueringen opfordres borgene på stedet til at bidrage med synspunkter og kommentarer til forsøgsopsætningen.
Ole Bach