"Kulturdiagonalen", forskønnelse af et vejforløb i Holmbladsgadekvarteret
"Kulturdiagonalen", forskønnelse af et vejforløb i Holmbladsgadekvarteret
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001
Sager til beslutning
15. "Kulturdiagonalen", forskønnelse af et vejforløb i Holmbladsgadekvarteret
BTU 141/2001 J.nr. 621.0006/98
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at projekt for omlægning af de tre gadestrækninger på henholdsvis Frankrigsgade, Serbiensgade og Eliasgade godkendes
at godkendelsen af projektet sker under forudsætning af, at der gives positive tilsagn om projektet og dets fremtidige driftskonsekvenser fra alle grundejere, herunder Vej & Park og ejerne af de private fællesveje
at projektet realiseres i efteråret 2001
at Vej & Park godkender detailprojektet og udbudsmateriale inden realiseringen påbegyndes
RESUME
I kvarterplan for Holmbladsgadekvarteret foreslås gadeforløbet mellem Frankrigsgade vest og Jenagade øst - kaldet Kulturdiagonalen - omlagt. Tre delstrækninger er udvalgt, da der på nuværende tidspunkt ikke er økonomisk dækning til omlægning af det samlede forløb. Strækningen på Frankrigsgade og Serbiensgade øst er offentlig vej, mens Serbiensgade vest og Eliasgade er privat fællesvej. Forslaget er udviklet i et samarbejde med lokale beboere og grundejere og Det Lokale Kvarterløftsekretariat i Holmbladsgadekvarteret af landskabsarkitekt Kerstin Johansson.
Det er hensigten på sigt at skabe et ensartet, gennemgående gadeforløb til glæde for lokalområdets beboere. Hensigten er endvidere at styrke trafiksikkerheden for fodgængere og cyklister på strækningen. Projektets arkitektoniske ide er en bearbejdning af de tre delstrækninger i form af ny gadebelægning, træplantning, belysning og inventar. Den sydlige del af Frankrigsgade foran svømmehallen omdannes til en plads og der lukkes for bil- og bustrafik. Der etableres en handicapparkering og en buslomme i Lybækgade til servicering af svømmehallens gæster. Som konsekvens af dette fjernes 5 p-pladser i Lybækgade og 7 i Frankrigsgade. Endvidere reguleres parkeringsforholdene i Eliasgade, hvilket medfører nedlæggelse af 8 parkeringspladser. På vejstrækningen mellem Lybækgade og Jenagade øst ændres hastighedsgrænsen til 30 km/timen.
Det samlede anlægsbudget er på 2,582 mio. kr., hvoraf lokale beboere og grundejere bidrager med 0,332 mio. kr., mens resten finansieres af kvarterløftmidler. Kvarterløftmidlerne er i forhold til tidligere udmeldte rammer opskrevet med 0,25 mio. kr., som er omprioriterede fra andre projekter. Der afventes tilsagn fra By- og Boligministeriet herom. Såfremt beløbet ikke godkendes, vil projektøkonomien blive nedskrevet med tilsvarende beløb. Det Lokale Kvarterløftsekretariat i Holmbladsgadekvarteret varetager bygherrerollen og iværksætter detailprojektering, når der foreligger positive tilsagn fra alle involverede grundejere, herunder Vej & Park, vedrørende projektet og dets driftsmæssige konsekvenser. Under forudsætning af et normalt projektforløb forventes anlægsarbejderne påbegyndt i efteråret 2001.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I kvarterplan for Holmbladsgade indgår Kulturdiagonalen som en alternativ rute for cyklister og fodgængere. Landskabsarkitekt Kerstin Johansson har i samarbejde med Kvarterløftsekretariatet i Holmbladsgadekvarteret og lokale beboere og grundejere arbejdet med forskellige problemstillinger og løsningsmuligheder for forskønnelse af vejstrækningen. Projektet er nu udviklet til vedlagte 3 konkrete skitseforslag (bilag 1-3).
Kulturdiagonalen sammenbinder hel- og halvoffentlige institutioner i kvarteret såsom Kofoeds Skole, Sportshallen i Jenagade, Østrigsgade Skole og Fritidshjem, Gymnastiksal for Østrigsgade skole, den kommende naturlegeplads i Moselgade og Frankrigsgade Svømmehal. Kulturdiagonalen vil derfor være et attraktivt alternativ for mange børn og unge, cyklister og fodgængere, i forhold til færdsel på de trafikerede gader Holmbladsgade og Østrigsgade. Projektet omhandler en omlægning af de offentlige veje foran Frankrigsgade Svømmehal og i Serbiensgade øst, og omlægning af de private fællesveje Serbiensgade vest og Eliasgade øst.
Arealerne ejes af henholdsvis Københavns Kommune, Vej & Park, og af private grundejere. Alle grundejere og beboere i området har mundtligt givet positive tilkendegivelser overfor projektet og der er forståelse for projektets driftsmæssige konsekvenser. Det er hensigten at danne en brugerforening, som i fællesskab bl.a. tilser, at den fremtidige vedligeholdelse udføres i henhold til projektet.
Under forudsætning af underskrevne driftsaftaler iværksættes detailprojektering umiddelbart efter den politiske behandling i Bygge- og Teknikudvalget med henblik på at påbegynde anlægsarbejderne i efteråret 2001.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Trafikalt betyder projektet, at Frankrigsgade på strækningen mellem Wittenberggade og Lybækgade ændres fra lokalgade til aflukket pladsdannelse med gennemgående fortovskantsten i overkørslerne ud mod Wittenberggade og Lybækgade. Den fremtidige vejadgang til Frankrigsgade svømmehal vil ske af den private fællesvej Lybækgade. Vejstatus på den resterende del af Kulturdiagonalen mellem Lybækgade og Jenagade øst ændres fra lokalgade til stillegade med hastighedsgrænsen 30 km/timen og parkeringspladser omlægges.
Antallet af parkeringspladser fastholdes i Serbiensgade, mens antallet af parkeringspladser i Eliasgade reduceres fra nuværende 24 pladser til 16 pladser. Vej & Park vurderer, at denne reduktion er uproblematisk. I Frankrigsgade bortfalder al parkering, i alt 7 pladser. I Lybækgade fjernes 5 parkeringspladser til fordel for en busholdeplads og en handicapparkeringsplads. Vej & Park vurderer, at de omkringliggende gader ved Frankrigsgade Svømmehallen har tilstrækkelig kapacitet til at optage parkeringsbehovet i området. Vejskiltning bringes i overensstemmelse med de ændrede forhold efter nærmere aftale med Vej & Parks Trafikkontor og Københavns Politi.
For at skabe et sammenhængende genkendeligt vejforløb tager skitseprojektet udgangspunkt i en arkitektonisk bearbejdning med nye overfladebelægninger, gadetræer og et ensartet byudstyr. Der foreslås følgende elementer: Grå overfladebelægning med granitindslag på de eksisterende asfaltfortove, -plantninger af letløvede træer i plantebede med sorte skærver og fiberlysarmaturer, samt forsænkede stålkanter omkring, gennemgående rækker af stålpullerter. Endvidere opstilles cykelstativer.
Delstrækning 1 – Frankrigsgade
Foran Frankrigsgade Svømmehal etableres en plads, idet kørebanen hæves til samme niveau som fortovet og der spærres for gennemkørende trafik. Pladsen afsluttes mod Wittenberggade i syd og Lybækgade i nord med granitkantsten. Ved svømmehallens nordside etableres en busholdeplads, der erstatter den nuværende af- og pålæsning foran svømmehallen i Frankrigsgade, og der kan opstilles låsbare pullerter mod Wittenberggade i syd og Lybækgade i nord.
Gaden afgrænses mod Frankrigsgades kollegiets parkeringsplads med lette espalierhegn tilplantet med slyngplanter. Der monteres tilsvarende espalierhegn tilplantet med slyngplanter på svømmehallens facader. Eksisterende cykelstativer erstattes med nye.
En ny trærække etableres ud for kollegiet og eksisterende trærække ved svømmehallen forsynes med et rektangulært plantebed.
Ved kollegiets hvide havemur etableres en lille plads i naturstensbelægning. Her kan på et senere tidspunkt placeres en skulptur eller lignende.
I tilslutning til svømmehallens hovedindgang etableres en belægning i natursten til brug for udeservering og lignende. Eksisterende betonmure og det hævede bed ryddes.
Delstrækning 2 – Serbiensgade
Serbiensgade fornyes på strækningen mellem Østrigsgade og Hessensgade.
I Serbiensgade vest på strækningen mellem Østrigsgade og Polensgade indsnævres kørebanens bredde til 5,0 meter, og der etableres kantparkering for biler. På det sydlige fortov tilplantes med en række lavtvoksende træer og der etableres et rektangulært plantebed. I krydset Serbiensgade – Polensgade etableres et stort bump.
I Serbiensgade øst på strækningen mellem Polensgade og Hessensgade indsnævres kørebanens bredde tilsvarende til 5,0 meter, og der etableres kantparkering for biler. På det nordlige fortov plantes en trærække.
Delstrækning 3 – Eliasgade
Overkørslerne Eliasgade / Bremensgade og Eliasgade / Nyrnberggade etableres i brosten og hæves, så der opnås en hastighedsdæmpende virkning. Kantstenene rykkes ud, så overkørslernes bredde indsnævres, og fortovsarealet øges. I gadens nordside etableres skråparkering for biler. De i alt 16 pladser afmærkes med afstribning. Der plantes en række letløvede træer i fortovet.
Økonomi
Kvarterløftsekretariatet i Holmbladsgadekvarteret foreslår følgende økonomi:
Udgifter
Anlægsudgifter, delstrækning 1 (Frankrigsgade) 944.000 kr.
Anlægsudgifter, delstrækning 2 (Serbiensgade) 638.000 kr.
Anlægsudgifter, delstrækning 3 (Eliasgade) 460.000 kr.
Uforudsete udgifter 10% 204.000 kr.
Anlægsudgifter, i alt ekskl. moms 2.246.000 kr.
Honorar, projektstyring 15% 336.000 kr.
Samlede udgifter 2.582.000 kr.
Finansiering
Forsøgsmidler 2.000.000 kr.
*Forsøgsmidler, Puljen for Oprydning og Forskøn. 250.000 kr.
Medfinansiering, Lokale ejere 332.000 kr.
I alt 2.582.000 kr.
*Afventer godkendelse fra By- og Boligministeriet
Projektet finansieres af Økonomiforvaltningen under funktion 0.15.3, Byfornyelse. Midlerne frigøres til Kvarterløft Holmbladsgadekvarteret, når der foreligger de forudsatte ejertilsagn vedrørende projektet og de efterfølgende driftskonsekvenser. Kvarterløftsekretariatet i Holmbladsgadekvarteret varetager således bygherrerollen og har derfor ansvaret for projektledelse og projektering.
Vej & Park har for de driftsmæssige konsekvenser af projektet og for de offentligt ejede arealer vurderet, at driftsøkonomien ikke berøres væsentligt.
Høring
Ifølge Den Centrale Kvarterløftstyregruppes vedtagelse er borgerinddragelsen foretaget af Det Lokale Kvarterløftsekretariat. Forløbet af borgerinddragelsen fremgår af notat fra Kvarterløftsekretariat i Holmbladsgadekvarteret (bilag 4).
Der er afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med den offentlige høringsfase for projektet. Der er ikke indkommet borgerindsigelser.
Andre konsekvenser
I forbindelse med en eventuel lokalplan for Sadolingrunden bør der indarbejdes et alternativ til den offentlig anlagte sti på tværs af Badensgade. Denne stiforbindelse er anlagt på privatgrund af kommunen i 1947. De tilstødende grundejere har store gener med uhensigtsmæssig færdsel og et tiltagende uacceptabel problem med henkastning af affald. En mere hensigtsmæssig løsning for den tværgående stiforbindelse kunne derfor søges tilvejebragt.
BILAG VEDLAGT
Bilag 0 Kulturdiagonalen, oversigtskort
Bilag 1 Skitseforslag af delstrækning 1, Frankrigsgade mellem Wittenberggade og Lybækgade
Bilag 2 Skitseforslag af delstrækning 2, Serbiensgade mellem Østrigsgade og Hessensgade
Bilag 3 Skitseforslag af delstrækning 3, Eliasgade mellem Bremensgade og Jenagade øst
Bilag 4 Notat om borgerprocessen i forbindelse med projektudvikling af Kulturdiagonalen, udarbejdet af Kvarterløftsekretariatet i Holmbladsgadekvarteret
Ole Bach