Endelig vedtagelse af lokalplan "Øresundshospitalet"
Endelig vedtagelse af lokalplan "Øresundshospitalet"
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 21. februar 2001
Sager til beslutning
7. Endelig vedtagelse af lokalplan "Øresundshospitalet"
BTU 78/2001 J.nr. 611:211.0001/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lokalplan "Øresundshospitalet" vedtages endeligt med de under sagsbeskrivelsen anførte ændringer af § 5, stk. 3, litra a og b, § 6, stk. 2, samt af lokalplantegning nr. 27.398
RESUME
Efter den offentlige høring foreslås lokalplanen endeligt vedtaget med de nedenfor nævnte ændringer.
I høringsperioden er der modtaget 17 henvendelser med bemærkninger til lokalplanforslagets bestemmelser om bevaring af bebyggelse og mulighed for opførelse af ny bebyggelse, herunder betydningen for områdets fremtræden som grønt område. Derudover er der fremsat bemærkninger om trafikforholdene til og fra området, og der stilles forslag til ændring af specifikke bestemmelser om bygningernes udformning og placering.
Forvaltningen finder, at de fremkomne indsigelser giver anledning til at foreslå følgende ændringer af lokalplanforslaget: Bygningshøjden på det planlagte halanlæg for B93 foreslås på baggrund af den videre bearbejdning af projektet nedsat fra 11-12 m til 10-11 m for den lange bygning og for multihallen fra 14-15 m til 12-13 m, idet der dog skal være en forskel i højden af bygningerne på mindst 2 m. Endvidere indføjes muligheden for at dispensere fra bestemmelserne om materialer, taghældninger m.v. i område I, såfremt der med en anden udformning af nybyggeriet kan opnås en i arkitektonisk henseende afstemt helhed mellem nybyggeriet og den bevarede bebyggelse m.v. Endelig foreslås en mindre justering af byggefelt 4 og 5 på baggrund af den foretagne videre bearbejdning af projektet.
Herudover giver indsigelserne ikke anledning til at foreslå ændringer af bestemmelserne vedrørende bebyggelsesforholdene, idet forvaltningen finder, at de bebyggelsesregulerende bestemmelser er formuleret på en sådan måde, at områdets parkagtige karakter opretholdes, ligesom man finder den bevaringsværdige bebyggelse sikret i tilstrækkeligt omfang med udgangspunkt i Bydelsatlas Østerbro. Indsigelserne mod trafikforholdene giver ligeledes ikke anledning til at foreslå ændringer, idet disse i overvejende grad vedrører forhold uden for lokalplanområdet.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 2. november 2000 (BR 430/2000) Bygge- og Teknikudvalgets indstilling af 4. oktober 2000 om offentliggørelse af lokalplanforslag "Øresundshospitalet".
Offentliggørelse
Lokalplanforslaget har været offentliggjort i perioden 28. november 2000 til den 28. januar 2001. Der er udsendt 947 pjecer til ejere, lejere og brugere i og uden for området, samt 45 pjecer til interessegrupper og lignende.
Der er i forbindelse med offentliggørelsen modtaget 17 henvendelser. En oversigt over henvendelserne, der omtales nedenfor, er vedlagt som bilag A.
Efter høringsperiodens afslutning er der modtaget en henvendelse af 8. februar 2001 fra Københavns Stiftsøvrighed, som oplyser, at man ikke har bemærkninger til forslaget.
Henvendelser fra offentlige myndigheder
- Brev af 23. januar 2001 fra Hovedstadens Udviklingsråd, Plandivisionen
- Brev af 21. december 2000 fra Satellittens Forældregruppe v/Mette Sandbye, Valdemar Holmersgade 7, 2100 København Ø
- Brev af 27. december 2000 fra Poul Erik Pedersen, Sankt Kjelds Gade 2, 4. th., 2100 København Ø
- Brev af 8. januar 2001 fra Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring v/formand Erik Wassard
- Brev af 15. januar 2001 fra Indre Østerbro Bydel
- Brev af 18. januar 2001 fra Øresundsskolen v/Skolebestyrelsesformand Jan Colberg
- Brev af 22. januar 2001 fra A/B Svanemøllebo v/adv.fa. Rovsing – Koch, Kvæsthusgade 3, st.,1251 København K
- Brev af 22. januar 2001 fra Indre Østerbro Ældreråd v/formand Jørgen Leth
- Brev af 23. januar 2001 fra Banestyrelsen, Driftsdivisionen
- Brev af 24. januar 2001 fra Hovedstadens Sygehusfællesskab, bilagt udtalelse fra Bispebjerg Hospital af 22. januar 2001
- Brev af 25. januar 2001 fra ark.fa. Helsted, Madsen & Thompson A/S på vegne af Københavns Tennis- & Squashcenter/B93
- Brev af 26. januar 2001 fra Kulturmiljørådet for Københavns og Frederiksberg Kommuner
- Brev af 26. januar 2001 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, 9. kontor, bilagt notater og projektforslag fra PLH Arkitekter
- Brev af 26. januar 2001 fra Østerbro Lokalråd, Trafik-/miljø-/bolig- og byplanudvalget v/formand Tove M. Kristensen
- Brev af 27. januar 2001 fra Boldklubben af 1893 v/formand Axel Bech
- Brev af 27. januar 2001 fra Ryvang Lokalråd v/formand Ole Sterll
- Brev af 28. januar 2001 fra Bydelslisten Indre Østerbro v/gruppeformand Kjeld Lykke
Planforslaget giver ikke HUR som regionplanmyndighed anledning til bemærkninger.
Henvendelser fra ejere, lejere, brugere, interessegrupper m.fl.
Fritidshjemmet Satellitten er en kommunal institutionen, der er etableret i 1998 i B93's klubhus "Slottet" og rummer 25 børn. Det område, hvor multihallen skal bygges, anvendes i dag til udendørs areal for institutionen. Området er planeret, der er sået græs og indrettet bålplads, og kommunen har meddelt bevillinger til yderligere indretning af legeareal.
Derudover peger man på, at der i anlægsfasen vil være problemer i relation til børnenes vej fra skole til fritidshjemmet, da vejen til "Slottet" passerer boldbanerne på gasværksgrunden.
Forældregruppen hilser i princippet nye idrætsfaciliteter på Østerbro velkommen, men er bange for, at halanlægget vil umuliggøre en opretholdelse af fritidshjemmet, og man stiller krav om etablering af en erstatningslokalitet, der geografisk og pladsmæssigt er fuldt på højde med det nuværende fritidshjem.
Bemærkning
Lokalplanområdet, på nær matr.nr. 6172 Udenbys Klædebo kvarter (Hovedbygningen), ejes af Københavns Kommune og administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen, der har meddelt fuldmagt til B93 med henblik på at søge halanlægget opført. Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget og den herved foretagne høring af kommunens forvaltninger, jf. indstillingen om offentliggørelse af lokalplanforslaget, modtaget bemærkninger fra hverken Kultur- og Fritidsforvaltningen eller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, hvorunder fritidshjem henhører, vedrørende problemer med udearealer for den eksisterende institution.
Lokalplanen er ikke til hinder for, at der inden for området indrettes udearealer for fritidshjemmet. Kopi af brevet er, med henblik på afklaring af spørgsmålet om anvisning af areal til udeareal og eventuelle bevillinger til etablering af arealerne eller etablering af erstatningslokaliteter, oversendt til forvaltningerne.
Det beklages, at man tilsidesætter værdierne i byens eksisterende, grønne områder til fordel for nybyggeri.
Specielt peges på, at halbyggeriet og den forudsatte stiforbindelse langs jernbanen vil betyde, at en stor del af den eksisterende beplantning vil skulle fjernes, herunder større træer. Den foreslåede sti bag halanlægget, der opføres i en ubrudt længde på 123 m og langs en bygningshøjde på 11,5 m svarende til 3-4 etager, vurderes at blive en snæver passage i forhold den noget bredere adgangsvej. Det foreslås derfor, at halanlægget placeres med en større afstand til jernbanen og eventuelt opdelt i mindre enheder.
Vedrørende en anvendelse af arealet foran "Slottet" til parkeringsplads anføres, at der forudsættes optaget bestemmelser, der sikrer en beskyttelse af de eksisterende træer.
Indsigeren finder det vanskeligt at opføre ny bebyggelse i det parkagtige bælte (byggefelt 2), såfremt intentionen med opretholdelse af den parkagtige og åbne karakter fastholdes. Generelt sættes der spørgsmålstegn ved, om der kan opføres ny bebyggelse, uden at jorden og vækstgrundlaget for planter ødelægges. På den baggrund foreslås, at der med henblik på byggeriernes anlægsfase optages bestemmelser om klart definerede arbejdsområder og begrænsning af akseltrykket for de køretøjer, der anvendes.
Bemærkning
Udgangspunktet for lokalplanforslaget er bl.a., at Øresundshospitalets område i dag fremstår med fritliggende bygninger placeret i et grønt, parkagtigt anlæg. Dette præg ønskes i videst muligt omfang fastholdt fremover. Der er med lokalplanens bebyggelsesregulerende bestemmelser muliggjort en begrænset udbygning af området i overensstemmelse med områdets struktur og med respekt af områdets karakter, ligesom der er sikret en opretholdelse af områdets bevaringsværdige træplantninger.
Specielt vedrørende bebyggelse i byggefelt 2 er forvaltningen enig i, at bebyggelsesmulighederne her bør være meget begrænsede. Lokalplanen muliggør derfor alene ny bebyggelse på dette sted i form af mindre, fritliggende 1-etages bygninger, der tilgodeser, at områdets parkagtige karakter fastholdes.
Lokalplanen indeholder som nævnt bestemmelser om bevaringsværdige træer. Der vil ikke kunne fastsættes særlige bestemmelser i lokalplanen vedrørende byggefasen, herunder f.eks. regulering af akseltryk på køretøjer. Dette er alene betingelser, som bygherren vil kunne stille i forbindelse med indgåelse af kontrakter med entrepenører o. lign.
Foreningen sætter stor pris på, at de lave pavillonbygninger, hovedbygningen og "Slottet" sikres mod nedrivning, væsentlige ombygninger o.lign. Foreningen finder dog, med baggrund i ønsket om etablering af den 6 m brede stiforbindelse, at det projekterede halanlæg bør forskydes i sydlig retning, således at anlægget ligger fri af "Slottet".
Bemærkning
Den på lokalplantegningen viste placering af byggefelterne til halanlægget er i overensstemmelse med, at der udlægges et 6 m bredt areal langs jernbanen og hallen til en stiforbindelse. Forvaltningen finder ikke, at den foreslåede placering af halbebyggelsen vil medføre en forringelse af "Slottet", idet den korteste afstand mellem de to bygninger er på godt 10 m. En forskydning af halanlægget mod syd hindres af, at der umiddelbart syd for byggefeltet ligger et CTR-anlæg med ledningsforbindelse på tværs af Jernbaneterrænet, og af funktionelle sammenhænge i halanlæggets opbygning. Halanlægget vil i øvrigt ved sin bygningsmæssige disponering formidle de større dimensioner og hovedretningerne i denne del af lokalplanområdet i relation til jernbanen og de store bygningsvoluminer i de overfor liggende havneområder.
Bydelsrådet kan tilslutte sig forslaget, men mener, at der bør sættes fokus på de trafikale forbindelser, herunder et sikkert stisystem til lokalplanområdet. Rådet mener, at der i forbindelse med opførelse af multihallen skal anlægges et stisystem fra Østbanegade til Svanemøllen Station.
Bemærkning
Forvaltningen er meget opmærksom på betydningen af sikre trafikale forbindelser til områder som heromhandlede, der både indeholder skole- og institutionsanvendelser. Sådanne trafikreguleringer uden for området vil dog ikke kunne medtages i lokalplanen.
Den gennem området forudsatte cykel-/gangsti langs jernbanen indgår som en del af de "Grønne cykelruter" med forbindelse fra Langelinebroen langs jernbanen til Ryparken Station. Der er ikke aktuelle planer om etablering af hele forbindelsen på nuværende tidspunkt.
Skolen hilser en udbygning af sportsfaciliteterne i området og i Københavns Kommune velkommen. Man finder dog betegnelsen multihal for misvisende, da det er uden for lokalplanens bestemmelser at sikre halanlæggets anvendelighed for skoler, daginstitutioner og for handicappedes idrætsudfoldelser.
Hallen vurderes ikke at ville påføre skolen brugsmæssige eller trafikale gener.
Det anføres, at der ved anvendelsen af trekantområdet foran "Slottet" til parkering og opførelse af halbyggeriet inddrages 2 af områdets grønne friområder. Med de fastlagte byggemuligheder langs Svanemøllehallen (byggefelt 3) på det areal, der kaldes "Remisehaven", inddrages endvidere det sidste væsentlige grønne friareal i området. Det anføres, at opretholdelse af dette er væsentlig for områdets parkagtige karakter. Arealet anvendes af døgninsitutionen Svanehuset og Øresundsskolen som en naturlig udvidelse af friarealerne omkring bygningerne. Den anførte begrundelse om, at en ny bebyggelse på dette sted kan formidle overgangen mellem Svanemøllehallen og Øresundshospitalets bygninger betegnes som meget søgt.
Vedrørende liggehallerne langs jernbanen, som skal fjernes i forbindelse med etableringen af cykel-/stiforbindelsen, fremhæves, at disse indgår i områdets historie og datidens behandlingsfilosofi. Liggehallerne anvendes af skolen som cykel-, redskabs- og materialeskure og fungerer som nødvendigt støjværn mod jernbanen. Det vil være svært at erstatte liggehallerne inden for området. Trods liggehallernes middel bevaringsværdi (klasse 6) i bydelsatlas Østerbro foreslås hallerne erklæret bevaringsværdige.
Anvendelsen af trekantarealet foran Slottet til parkering, med respekt af bevaring af områdets træer og dets parkagtige karakter, findes i orden, men etableringen af parkering og vejadgang egner sig ikke til "privatisering", da der ikke kan skelnes mellem trafikken til B93 og trafikken til den øvrige del af området. Der stilles endvidere forslag om, at Ved Sporsløjfen indrettes som skolevej med sammenhængende fortov og trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger.
Bemærkning
Vedrørende sportsfaciliteternes anvendelse for skoler og institutioner i området, herunder eventuel handicapvenlig indretning af hallerne, skal bemærkes, at sådanne forhold ikke i henhold til Planloven kan reguleres i en lokalplan. Der henvises dog til de nedenfor i brev 16 fra B93 fremførte synspunkter om klubbens interesse i at tillade sportsfacilitieterne anvendt af områdets institutioner.
Bygge- og Teknikforvaltningen finder ikke, at liggehallerne har en sådan karakter og sådanne kvaliteter, at de bør omfattes af bevaringsbestemmelse, idet det endvidere skal bemærkes, at den støjdæmpende effekt af disse haller skønnes at være minimal. Lokalplanen muliggør opførelse af mindre skurbebyggelse på området, hvorfor der helt eller delvis vil være mulighed for at etablere erstatningsskure for de nuværende funktioner i liggehallerne.
Vedrørende det nævnte om en "privatisering" af tilkørsel og parkering på området skal bemærkes, at det fremtidige interne vejnet formentlig vil blive etableret som private fællesveje i henhold til privatvejsloven, hvor anlæg, administration og vedligeholdelse under tilsyn af vejmyndigheden og politiet påhviler de grundejere, der anvender vejene.
Vedrørende forslaget om omlægning af Ved Sporsløjfen skal bemærkes, at dette vejareal ligger uden for lokalplanområdet, jf. i øvrigt bemærkningerne til brev 5. Spørgsmålet om sikring af skolevejen og ændret udformning af vejadgangen via Ved Sporsløjfen, som ejes af Københavns Kommune, er oversendt til Vej & Park til videre overvejelse.
Foreningen, der er beliggende på hjørnet af Østerbrogade og Carl Nielsens Allé, finder, at Carl Nielsens Allé i forvejen er stærkt belastet af trafik, hvorfor den bør sikres for alene gående trafik bl.a. til gavn for institutionerne på området. Derudover peges der på, at der i området omkring Øresundshospitalet er meget dårlige parkeringsmuligheder.
Bemærkning
Carl Nielsens Allé ligger uden for lokalplanområdet, jf. bemærkningerne til brev 5. Det skal herudover bemærkes, at vejen er en privat fællesvej, der sikrer den lovpligtige vejadgang til de langs vejen beliggende ejendomme.
Ældrerådet kan varmt anbefale, at lokalplanforslaget sikrer mulighed for opførelse af ældreboliger på området. Rådet vil gerne inddrages i planlægningen af sådanne boliger, idet der er stor interesse for etablering af bofællesskaber.
Bemærkning
Spørgsmålet om etablering af ældreboliger, herunder bofællesskaber, i kommunalt regi henhører under Social- og Sundhedsudvalget, hvorfor kopi af brevet er oversendt til Sundhedsforvaltningen med henblik på besvarelse af rådets anmodning om deltagelse i planlægningen af sådanne boliger.
Banestyrelsen fremhæver, at der i det udsendte materiale er angivet forskellige bredder på den forudsatte sti langs jernbanen, og spørger på den baggrund om stien delvis forventes anlagt på banearealet. Der gøres opmærksom på, at mindsteafstanden fra spormidte til skel skal være 6 m.
Banestyrelsen gør opmærksom på, at kommunen selv skal afholde omkostningerne ved de sikkerhedsmæssige foranstaltninger imod banearealet.
Bemærkning
Med hensyn til oplysningerne i det udsendte materiale om bredden af arealet mellem halbebyggelsen og banearealet skal oplyses, at det af B93 ønskede og i materialet beskrevne projekt forudsætter en bredde på ikke over 3,5 m bredde. I lokalplanforslaget er der derimod krævet 6 m i overensstemmelse med Vej & Parks ønsker om reservation til en stiforbindelse. Stiforbindelsen forventes etableret på Københavns Kommunes grund, idet der dog bør ske en skeludretning umiddelbart øst for den nordlige del af byggefelt 4.
Lokalplanen regulerer ikke omkostningsfordelinger mellem grundejere i skel. Sådanne forhold må afklares i overensstemmelse med gældende regler og praksis herfor.
H:S Direktionen anfører, bl.a. med henvisning til den vedlagte udtalelse fra Bispebjerg Hospital, at trafikken til og fra området vil stige betydeligt, når multihallen tages i brug, herunder trafikken gennem porten i Hovedbygningen. Hovedindgangen til Distriktspsykiatrisk Center og Sct. Hans ambulatorium er placeret i denne port, og der er planer om indretning af lokaler i kælderen med adgang fra porten til udlevering af metadon. På den baggrund henstilles - uanset man er opmærksom på, at porten ved deklaration er sikret som privat fællesvej - at der optages bestemmelse i lokalplanen om, at trafik til og fra B93´s aktiviteter skal ske via Ved Sporsløjfen, og at der opsættes for eksempel vejbump ved indkørslen til porten i Hovedbygningen.
Bemærkning
Vedrørende mulighederne for at etablere hastighedsdæmpende foranstaltninger i eller ved porten gennem Hovedbygningen, henvises til bemærkningerne til brev 5 og 7. Forvaltningen er, som også anført i redegørelsen til lokalplanforslaget, opmærksom på, at vejadgangen gennem porten allerede i dag kun i begrænset omfang kan bære trafik, men skal på den baggrund understrege, at etablering af adgange og lignende forhold i porten til Hovedbygningen, må ske med respekt af portens status som privat fællesvej.
Der rejses indsigelse mod de i lokalplanen fastlagte afstandsbestemmelser i relation skellet mod banearealerne, idet projektets oprindelige afstand til skellet på 3,5 m alene kan udvides til 4,5 m og ikke de i lokalplanen krævede 6 m, da afstanden mellem den lave hal og "Slottet" bliver for lille, samt at multihallen visuelt vil lukke for passagen til fodboldbanerne. Der stilles på den baggrund forslag om, at der alene etableres cykelsti mellem hallen og banearealerne, og at fodgængerforbindelsen føres vest om halkomplekset mellem hallerne og tennisbanerne.
Derudover har projektet undergået en geometrisk revision. Den lave hal er afkortet med ca. 1,5 m, gjort knap 1,5 m smallere og højden er reduceret med ca. 0,5 – 1,5 m. Multihallen er fra at være kvadratisk (ca. 41 x 41 m) gjort rektangulær (ca. 44 x 40 m) og højden reduceret med ca. 1,5 - 3,5 m. Der anmodes om, at lokalplanforslagets bestemmelser herom tilpasses disse nye forhold.
Bemærkning
Muligheden for etablering af den samlede cykel-/gangsti gennem området udelukker, at den i lokalplanen krævede afstand mellem skel og halanlægget indskrænkes til under 6 m. Efter Bygge- og Teknikforvaltningens opfattelse er det ikke realistisk at føre fodgængerforbindelsen vest om halanlægget, dels fordi det vil fremtræde som "privat" område, dels fordi det anses for mindre hensigtsmæssigt at føre fodgængere gennem et område, der vil være præget af B93's aktiviteter. Ved en opretholdelse af lokalplanens krav om en afstand på 6 m, vil afstanden, ifølge Bygge- og Teknikforvaltningens opmålinger, mellem "Slottet" og det nordvestlige hjørne af halanlægget være godt 10 m ved jorden og stigende i højden, da hallen opføres med skrå mure. Denne afstand vurderes at være tilstrækkelig til at sikre, at "Slottet" ikke ark itektonisk antastes, jf. i øvrigt bemærkningerne til brev 4.
Vedrørende de foreslåede ændringer af halanlæggets grundform har forvaltningen ingen indvendinger mod, at lokalplantegning nr. 27.398 ændres i overensstemmelse med den med indsigelsen fremsendte situationsplan, jf. dog ovenstående om placeringen.
Under hensyn til halanlæggets fremtræden i området, kan forvaltningen ikke tiltræde den foreslåede ændring af højden for så vidt angår multihallen. Halkompleksets fremtræden er netop båret af, at den lange hal markerer sig i længden, hvorimod multihallen markerer sig i højden. Med de foreslåede ændringer vil det være muligt at opføre både den lange hal og multihallen i samme højde. Man har ingen indvendinger mod, at højden på bebyggelsen sænkes såfremt ovennævnte forhold iagttages. På den baggrund skal forvaltningen anbefale, at § 5, stk. 3 ændres således at bebyggelsen i byggefelt 4 (den lange hal) skal opføres i mindst 10 og højst 11 m, og at bebyggelsen i byggefelt 5 (multihallen) skal opføres i mindst 12 og højst 13 m, idet der skal være en højdeforskel mellem bygningerne i de to byggefelter p&a ring; mindst 2 m. Ændringerne, der alene må betragtes som mindre justeringer af det i lokalplanen muliggjorte byggeri, vurderes på den baggrund at være af underordnet betydning for naboer, omboende eller interessegrupper og forudsætter derfor ikke forudgående orientering, jf. planlovens § 20, stk. 2.
Rådet finder det beklageligt, at lokalplanen muliggør nedrivning af bebyggelserne i den sydlige del af området (byggefelt 1), der indgår som en karakteristisk del af hospitalet. Øresundshospitalet bærer præg af at have indholdt mange forskellige funktioner, fordi anlægget var en selvkørende helhed. Kedelhuset i byggefelt 1 er et eksempel herpå, og rådet mener derfor, at der bør findes en anden løsning vedrørende den eksisterende bebyggelse i byggefelt 1 med bevaring af bebyggelsen, der sikkert kan indrettes tidssvarende.
Bemærkning
Lokalplanens bevaringsbestemmelser har taget udgangspunkt i de bevaringsværdige bygninger i Bydelsatlas Østerbro, samt disse bygningers bidrag til områdets bebyggelsesstruktur. Som anført i bemærkningerne til brev 3 finder forvaltningen, at de muliggjorte nybyggerier i området bidrager til sikring og opretholdelse af denne struktur. Lokalplanen udelukker ikke, at den nævnte kedelbygning opretholdes, istandsættes og tages i brug til offentlige formål, men forvaltningen finder ikke, at bygningerne i byggefelt 1 - som i Bydelsatlas Østerbro er klassificeret i kategori 5 - bør omfattes af bevaringsbestemmelser.
Det anføres, at forvaltningen på grund af et presserende behov for daginstitutionsudbygning på Ydre Østerbro, sideløbende med lokalplanen har iværksat projektering af en ny institution i lokalplanens byggefelt 2. Et tidligere fremsendt programoplæg til en institution fra 1997, der har været fremsendt til Plandirektoratet i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, er nu omarbejdet af PLH Arkitekter. Det på den baggrund udarbejdede forslag til institutionsbebyggelse vedlægges med anmodning om, at lokalplanen ændres, således at dette projekt muliggøres opført.
Bemærkning
I det oprindelige programoplæg til en institutionsbebyggelse i byggefelt 2 var nybyggeriet udformet med to nye bygninger, der med hensyn til form og størrelse var i overensstemmelse med de for området karakteristiske bygningsformer, og bygningerne var ved mellembygninger sammenbyggede i to grupper. Dette har dannet grundlag for overvejelserne om dette parkbæltes fremtræden i området, jf. lokalplanforslagets bebyggelsesregulerende bestemmelser samt den i redegørelsen viste principskitse til en fremtidig bebyggelse i området. Endvidere var oplægget i overensstemmelse med de overvejelser, der har ligget til grund for lokalplanens bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden.
Det af PLH Arkitekter udarbejdede projekt indeholder flere mindre pavilloner, der bindes sammen af en lav glasmellembygning gennem hele området. Disponeringen af bebyggelsen i projektet overholder lokalplanens intentioner i § 5, stk. 2b, om opretholdelse af parkkarakteren i byggefeltet, såfremt den fremtidige beplantning indrettes i overensstemmelse hermed. Pavillonerne adskiller sig dog med hensyn til materialevalg, tagformer og arkitektonisk udtryk fra den eksisterende bebyggelse og overholder dermed ikke lokalplanens § 6, stk. 2.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har tidligere forelagt det omarbejdede projekt for Plandirektoratet. Man fandt herfra, at projektet med de lette, lave bygninger i en nutidig udformning kunne indgå i en sammenhæng med den eksisterende bebyggelse på en arkitektonisk forsvarlig måde. Den med indsigelsen nu fremsendte perspektivskitse viser imidlertid, at projektet endnu ikke har fundet sin endelige form med hensyn til facadeudtryk m.v. Det skønnes dog, at dette vil kunne ske i en efterfølgende fase.
Det foreslås derfor, at lokalplanens § 6, stk. 2, tilføjes følgende: "Bygge- og Teknikudvalget kan tillade nybyggeri givet en anden udformning end ovenstående, når nybyggeriet og omgivelserne, herunder den bevaringsværdige bebyggelse, derved danner en i arkitektonisk henseende afstemt helhed". Ændringen, der i princippet ikke fraviger intentionerne ved det i lokalplanen muliggjorde byggeri, vurderes på den baggrund at være af underordnet betydning for naboer, omboende eller interessegrupper og forudsætter derfor ikke forudgående orientering, jf. planlovens § 20, stk. 2.
Rådet konstaterer med glæde, at der åbnes mulighed for opførelse af en multihal ved siden af "Slottet" og er i princippet enig i flytningen af halbebyggelsen 4 m mod vest i forhold til det oprindelige projekt under forudsætning af, at det ikke generer B93. Rådet er betænkelige ved, at projektets oprindelige 96 parkeringspladser er reduceret til 51 i lokalplanforslaget, men vil støtte den holdning B93 giver udtryk for.
Endelig ønsker rådet yderligere oplysninger om placeringen af busterminalen.
Bemærkning
Der henvises for så vidt angår placeringen af halanlægget til bemærkningerne til brev 11. Vedrørende antallet af parkeringspladser er det forvaltningens opfattelse, at der ikke kan etableres 96 parkeringspladser på arealet foran "Slottet", såfremt de på området eksisterende træer skal opretholdes og sikres nødvendige vækstvilkår.
Busterminalen Ved Sporsløjfen er ikke omfattet af lokalplanforslaget.
Der refereres til Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om lokalplanforslaget, hvor der i resumeet er anført, at klubben kan samle alle sine aktiviteter i dette område. B93 ønsker at gøre opmærksom på, at det udelukkende er de indendørs aktiviteter, der kan overføres fra den gamle hal ved Østerbro Stadion, og at man fortsat vil have brug for de udendørs baner ved det gamle anlæg i hele turneringssæsonen.
Det fremhæves, i relation til de i ovennævnte indstilling anførte bemærkninger om den manglende adgang til anlægget for skoler, daginstitutioner m.m., at man i dag har et fint samarbejde med skoler og institutioner omkring brug af klubbens baner. Det er i klubbens interesse at fremme samarbejdet med kommunens institutioner, dog koordineret med det primære behov for klubbens medlemmer.
Endelig anføres, at klubben er interesseret i at medvirke til udviklingen af planer for brugen af Gasværksgrunden og ønsker at indgå et tværsektorielt samarbejde mellem klubliv og uddannelser for børn og unge.
Bemærkning
Bygge- og Teknikforvaltningen har ingen bemærkninger til de fremførte synspunkter.
Lokalrådet finder, at tilkørselsforholdene til det påtænkte halanlæg er for ringe. Tilkørslen gennem busterminalen ved Svanemøllen Station med sammenblanding af bus- og personbiltrafikken er kaotisk. De to trafikformer bør derfor snarest separeres og tilkørslen til området bør suppleres med en vejforbindelse over Østre Gasværksarealerne til Nyborggade. Det foreslåede parkeringsareal foran "Slottet" vurderes for lille og bør suppleres med en parkeringsplads i forbindelse med adgangsvejen fra Nyborggade.
Rådet opfordrer til, at der reserveres plads til et medborgerhus for Ryvang på området, idet Københavns Kommune ejer arealerne, og fordi dette vil være i overensstemmelse med lokalplanens fastlæggelse af området til offentlige formål.
Rådet mener i øvrigt, at der snarest bør udarbejdes lokalplan for Østre Gasværksarealerne med samme intentioner som nærværende lokalplanforslag.
Bemærkning
Der henvises vedrørende busterminalen til bemærkningerne til brev 14. Vedrørende en eventuel vejforbindelse til Nyborggade skal bemærkes, at den i lokalplanen viste principielle placering af interne færdselsarealer muliggør vejforbindelse mod syd over Østre Gasværks arealer. Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til brev 5.
Lokalplanen er ikke til hinder for, at der opføres eller indrettes bebyggelse til medborgerhus for Ryvang inden for området.
En eventuel lokalplan for Gasværksgrunden afventer, at igangværende overvejelser om eventuel anvendelse af området til skole, gymnasium eller anden offentlig anvendelse afsluttes.
Bydelslisten fremsender listens mindretalsudtalelse til Bydelsrådets udtalelse om lokalplanforslaget.
Listen stemmer imod lokalplanforslaget, idet man mener, at hele området – Øresundshospitalet og Østre Gasværk – bør analyseres og debatteres samlet med henblik på en lokalplan for hele dette sammenhængende område. Der peges i den forbindelse på, at B93 allerede i dag anvender arealer både på Øresundshospitalet og på Gasværksgrunden. Afgørende for et sådant lokalplanforslag er, at de trafikale forhold på Øresundshospitalet er mere end vanskelige, og listen ser gerne med henvisning til områdets beliggenhed i forhold til den kollektive trafik, at der i den forbindelse åbnes mulighed for et parkér og rejs anlæg med underjordisk parkering.
Listen finder i relation til det fremlagte lokalplanforslag, at områdets historiske og grønne karakter fuldt ud bør bevares og tilgodeses fremover. Parkering på området bør etableres som underjordisk parkering, da parkering foran "Slottet" fuldstændig vil ødelægge dette område og dets 2 bevaringsværdige træer. Adgangsvejen til det kommende halanlæg bør ske via Gasværksgrunden og ikke via lokalvejen fra Ved Sporsløjfen, som vil få ødelagt den nuværende allékarakter med en større trafikbelastning. Områdets fremtidige og nuværende bygninger bør indtænkes i et samlet forslag, der indeholder forskellige boligformer for ældre, herunder plejehjemspladser. Der bør ikke muliggøres ny bebyggelse i byggefelt 2, da den nuværende park-karakter af dette område vil blive ødelagt ved yderligere bebyggelse.
Bemærkning
Vedrørende det anførte om en samlet lokalplan for både Øresundshospitalet og Østre Gasværksgrunden skal bemærkes, at der fra B93 er modtaget et lokalplanpligtigt andragende i overensstemmelse med Kommuneplanen, hvorfor man ikke har fundet grundlag for at afvente en stillingtagen til anvendelsen af Gasværksgrunden, forinden lokalplanen for Øresundshospitalet blev udarbejdet, jf. i øvrigt bemærkningerne til brev 16.
Vedrørende boliger for ældre henvises til bemærkningerne til brev 8.
Vedrørende det anførte om parkeringen på arealet foran "Slottet" henvises til bemærkningerne til brev 3 og 14, idet bemærkes, at forvaltningen ikke finder grundlag for at kræve parkering i underjordisk anlæg.
Vedrørende bebyggelse i byggefelt 2 henvises til bemærkningerne til brev 3.
Sammenfatning
Med baggrund i ovennævnte bemærkninger, skal Bygge- og Teknikforvaltningen anbefale lokalplan "Øresundshospitalet" endeligt vedtaget med følgende ændringer:
I § 5, stk. 3, litra a) ændres "…opføres en halbygning med en bygningshøjde på mindst 11 m og højst 12 m…" til " …opføres en halbygning med en bygningshøjde på mindst 10 m og højst 11 m…"
I § 5, stk. 3, litra b) ændres "…opføres en halbygning med en bygningshøjde på mindst 14 m og højst 15 m…" til " …opføres en halbygning med en bygningshøjde på mindst 12 m og højst 13 m…" Herudover tilføjes bestemmelsen "Højdeforskellen mellem bygning i dette bygggefelt og bygning i byggefelt 4 skal være mindst 2 m."
I § 6, stk. 2, tilføjes "Bygge- og Teknikudvalget kan tillade nybyggeri givet en anden udformning end ovenstående, når nybyggeriet og omgivelserne, herunder den bevaringsværdige bebyggelse, derved danner en i arkitektonisk henseende afstemt helhed."
Lokalplantegning nr. 27.398 ændres til den som bilag B vedlagte tegning nr. 27.414. Ændringen omfatter en justeret afgrænsning af byggefelt 4 og 5.
BILAG VEDLAGT
- Liste over modtagne indsigelser og bemærkninger
- Ny lokalplantegning nr. 27.414
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Offentliggørelsesmaterialet, omfattende indstilling med bilag samt orienteringspjece
- Kopi af de i bilag A nævnte henvendelser
Jens Ole Nielsen