Redegørelse om forberedelse af lokalplanforslag med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 for karreen mellem Gothersgade, Adelgade, Dronningens Tværgade og Borgergade, ("Elværksgrunden")
Redegørelse om forberedelse af lokalplanforslag med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 for karreen mellem Gothersgade, Adelgade, Dronningens Tværgade og Borgergade, ("Elværksgrunden")
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. november 2002
Sager til drøftelse
21. Redegørelse om forberedelse af lokalplanforslag med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 for karreen mellem Gothersgade, Adelgade, Dronningens Tværgade og Borgergade, ("Elværksgrunden")
BTU 547/2002 J.nr. 611:261.0001/02
INDSTILLING
Nærværende redegørelse fremsendes til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på indledende forberedelser til udarbejdelse af forslag til lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for karreen mellem Gothersgade, Adelgade, Dronningens Tværgade og Borgergade, som bl.a. muliggør opførelse af et parkeringshus på Elværksgrunden.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2002
Sagen blev udsat
RESUME
I forlængelse af aftalerne om kulturbyggerierne i Inderhavnen har et flertal af partierne i Borgerrepræsentationen med brev af 31. maj 2001 indgået aftale med Kulturministeriet om, at kommunen - udover at medvirke til gennemførelse af et udbud til etablering af et parkeringsanlæg med over 500 pladser ved Kvæsthusbroen og en forbindelse for fodgængere og cyklister fra Kvæsthusbroen til Dokøen - skal udbyde et anlæg med 200 parkeringspladser i konstruktion, som tænkes placeret på Elværksgrunden mellem Borgergade og Adelgade.
Det forudsættes, at parkeringsanlæggene og eventuelt forbindelsen på tværs af havneløbet udbydes til private investorer, således at der ikke bruges kommunale midler på anlæggene.
I mødet den 30. maj 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en aftale (BR 297/02) om overdragelse af grunde til Københavns Energi (KE), herunder godt ¾ af den 9.213 m² store Elværksgrund i Borgergade. Den resterende nordøstligste del af grunden på 2.200 m² med en dybde på 34 m og med 65 m facade mod Borgergade forbliver i kommunens eje og udstykkes som selvstændig ejendom for kommunens regning. Dette areal tænkes anvendt til parkeringshus.
Forvaltningen har udarbejdet 3 forslag til parkeringshuset, som rummer henholdsvis 200, 300 og 475 parkeringspladser. Forslagene har en facadelængde på 65 m mod Borgergade, og husdybde er forøget til ca. 36 m med henblik på en hensigtsmæssig udnyttelse. De 3 forslag har henholdsvis 3, 4 og 6 parkeringsdæk mod Borgergade med en højde til øverste parkeringsdæk på 6, 9 og 15 m.
Lokalplanområdet ligger i den del af Indre By, hvor særlige bevaringshensyn skal sikres ved udarbejdelse af en lokalplan bl.a. i forbindelse med nybyggeri. Opførelse af et parkeringsanlæg til privat udlejning forudsætter udarbejdelse af et kommuneplantillæg, da denne anvendelse ikke er i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser for området, som fastlægger anvendelsen til offentlige tekniske anlæg (T-område).
Med baggrund i anlæggets størrelse og placering i Indre By har Økonomiforvaltningen vurderet, at etablering af parkeringshuset forudsætter, at Hovedstadens Udviklingsråd screener anlægget efter planlovens bestemmelser om VVM. VVM-spørgsmålet påregnes afklaret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.
For så vidt angår den del af Elværksgrunden, der er overdraget til KE er det oplyst, at der ikke er truffet beslutning om, hvornår Elforsyningen vil begynde opførelse af en ny koblingsstation - Adelgade Koblingsstation. Det oplyses, at Elværksgrunden er den eneste relevante placering for udbygning af KE's forsyningsinstallationer. Prognoser for det fremtidige behov for el, varme og vand, sikring af forsyningsmuligheder samt krav til drifts- og forsyningssikkerhed vil danne baggrund for den kommende udbygning.
KE oplyser, at etablering af en ny koblingsstation med projektering, nedrivning, udførelse og afprøvning er stipuleret til knap 5 år.
Elværksgrunden fremtræder i dag med en ufærdig karakter, og Borgergade og Adelgade danner på disse strækninger et noget forsømt og lidet attraktivt gadebillede. En anvendelse af grunden alene til tekniske anlæg og parkeringshus vil ikke tilføre området udadvendte funktioner, som kan højne de bymæssige kvaliteter, der må anses for vigtige i denne centrale del af byen. Forvaltningen finder det særdeles betydningsfuldt, at den fremtidige disponering af arealet tilgodeser ønsket om, at området i højere grad udvikles som en mere aktiv og attraktiv del af byens liv. Det er derfor vigtigt, at parkeringshuset fremtræder med publikumsrettede funktioner i stueetagen mod gaden eller eventuelt placeres inde på grunden, samt at dele af grunden der ikke skal anvendes af KE indrettes med åbne, publikumsorienterede funktioner mod gaden.
Ny bebyggelse på Elværksgrunden må tilpasses Borgergades store bredde og gaderummets proportioner. Det vurderes, at bebyggelsen skal opføres med en gesimshøjde på ca. 19 m. Langs Adelgades smallere gaderum vurderes det, at gesimshøjden på en sluttet randbebyggelse ikke bør overstige 16 m.
Lokalplanforslaget "Turbinehallerne" (Det Kongelige Teater) (BTU 367/2000) med tilhørende kommuneplantillæg, som skulle muliggøre opførelse af et nyt skuespilhus for Det Kongelige Teater på Elværksgrunden bortfalder med vedtagelse af et nyt lokalplanforslag.
Sagen var på dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. november 2002, hvor den blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
I forlængelse af aftalerne om kulturbyggerierne i Inderhavnen er der indgået aftale mellem Kulturministeriet og et flertal af partierne i Borgerrepræsentationen om, at kommunen medvirker til gennemførelse af et udbud til etablering af et underjordisk parkeringsanlæg med 500 pladser ved Kvæsthusbroen, et andet anlæg med 200 parkeringspladser i konstruktion samt en trafikal forbindelse for fodgængere og cyklister fra Kvæsthusbroen til Dokøen.
Det er forudsat, at parkeringsanlæggene og eventuelt forbindelsen på tværs af havneløbet udbydes til private investorer, således at der ikke bruges kommunale midler på anlæggene.
Parkeringsanlægget med 200 pladser påregnes etableret på Elværksgrunden ved Borgergade i form af et parkeringshus.
I forbindelse med beslutning om etablering og dimensionering af parkeringshuset på Elværksgrunden skal det aftales mellem partierne, hvor mange parkeringspladser, der skal nedlægges på gadeplan, dog maksimalt 50-100 parkeringspladser.
I mødet den 30. maj 2002 tiltrådte Borgerrepræsentationen en aftale (BR 297/02) om overdragelse af grunde til Københavns Energi (KE), herunder godt ¾ af den 9.213 m² store Elværksgrund i Borgergade matr.nr. 626 Sankt Annæ Vester Kvarter, København, (bilag 1). Aftalen blev indgået i forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning den 25. maj 2000 om selskabsdannelse og den regnskabsmæssige udskillelse af KE (BR 218/2000). Det blev samtidigt tiltrådt, at provenuet på 24 mio. kr. ved overdragelse af Elværksgrunden i overensstemmelse med tilkendegivelse i brev af 31. maj 2001 videregives til Kulturministeren som en del af Københavns Kommunes bidrag til etablering af et nyt skuespilhus på Kvæsthusbroen. Den resterende nordøstligste del af grunden på 2.200 m² med en dybde på 34 m og med 65 m facade mod Borgergade forbliver i kommunens eje og udstykkes for kommunens regning som s elvstændig ejendom, med henblik på det nævnte parkeringshus. Det forventede provenu på 8 mio. kr. skal ligeledes indgå som en del af Københavns Kommunes tilskud til skuespilhuset.
Kvarteret og lokalplanområdet (bilag 2 og 3)
Området præges af bebyggelse opført efter en gennemført saneringsplan vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1942.
Saneringen omfattede - udover en fornyelse af den utidssvarende bebyggelse - en regulering af områdets anvendelse, etablering af Landgreven samt en forøgelse af gadebredden bl.a. i Borgergade og Sølvgade til 25 m. Områdets nyere bebyggelse er opført i 6-8 etager med en højde på op til ca. 24 m, og de enkelte bebyggelser er overvejende opført som store enheder. Bebyggelserne over for Elværksgrunden langs Borgergade og Adelgade anvendes til erhverv. Den ca. 18 m høje nyere bebyggelse i nabokarreen i Adelgade giver det kun 15 m brede gaderum en snæver karakter.
Bebyggelsen langs Gothersgade og den første del af Adelgade består af en række klassicistiske huse fra midten og slutningen af 1800-tallet. Disse huse, som alle er klassificeret med høj bevaringsværdi, er overvejende i 4½ etage og anvendes hovedsagelig til boliger. På hjørnet af Gothersgade og Borgergade afsluttes denne husrække af en nyopført 4½ etager høj bygning. Boligbebyggelsen "Dronningegården" omkring Dronningens Tværgade, der er opført i 8 etager, og som indgår i rammen om en veldefineret plads, er et fornemt eksempel på 1940ernes bybygning og boligarkitektur. Bygningerne, der fremstår med en monumental karakter, og pladsen er fredet. På ejendommen mellem boligbebyggelsen og Elværksgrunden er der i 1967 opført et kontorhus i 6 etager mod Borgergade og et parkeringshus i 5 etager mod Adelgade.
Elværksgrunden har et grundareal på 9.213 m², og den anvendes i dag af KE i forbindelse med el- og fjernvarmedistributionen. Endvidere anvendes de centrale dele af bygningsanlægget af Det Kongelige Teater til 2 skuespilscener. En overvejende del af de ubebyggede arealer, som i alt udgør ca. 4.700 m², fungerer som parkeringsplads med tilknytning til KE's aktiviteter i Vognmagergade. De nuværende bygninger har tilsammen et etageareal på ca. 8.600 m². Bebyggelsen omkring et centralt placeret gårdrum er klassificeret med høj bevaringsværdi, mens de øvrige bygninger er klassificeret med middel eller lav bevaringsværdi.
På strækningen fra Gothersgade til Landgreven fremstår Borgergade med en noget forsømt og lidet attraktivt karakter. Intensiv udnyttelse af det brede gaderum til parkering og Elværksgrundens ufærdige fremtoning efter nedrivninger og nedlæggelse af Helsingørgade tilfører ikke gadebilledet udadvendte funktioner eller bymæssige kvaliteter svarende til karreens centrale placering i byen.
Adelgade præges især af den intensive udnyttelse af de overfor liggende ejendomme på den nordvestlige side af gaden med kontorbebyggelse i 6 og 7 etager. I den aktuelle karré dominerer et ubenyttet kedelhus og et parkeringshus på naboejendommen.
Planlægning (Bilag 4)
Lokalplanområdet ligger i Indre By inden for Voldgaderne, hvor de fleste områder er friholdt for Kommuneplanens standardiserede rammer for lokalplanlægningen om bl.a. bebyggelsesprocent, etageantal og friarealprocent. Inden for disse områder med betydelige kulturhistoriske værdier og helt særlige bevaringsværdier stilles der ekstraordinære krav til den arkitektoniske udformning. Sikring af disse hensyn skal ved nybyggeri, ombygninger eller nedrivninger, der har særlig indflydelse på omgivelserne ske ved udarbejdelse af lokalplaner, der bl.a. skal indeholde en bebyggelsesplan, hvori indgår fredet og bevaringsværdig bebyggelse, samt detaljerede retningslinier for bebyggelsens ydre fremtræden. Elværksgrunden er i kommuneplanen fastlagt til tekniske anlæg af offentlig/almen karakter i overensstemmelse med den nuværende anvendelse (T-område). Karreens ejendomme langs Gothersgade mod syd og Dronningens Tv&a elig;rgade mod nord er fastlagt til boligformål (B-område). Ejendommen mellem Turbinehalgrunden og boligområdet ved Dronningens Tværgade er fastlagt til serviceerhverv (S-område).
Af kommuneplanen fremgår endvidere, at den samlede parkeringskapacitet i Indre By ikke må forøges. Parkeringsmulighederne på gadeareal kan derimod indskrænkes til fordel for P-pladser i konstruktion, fortrinsvis i parkeringskældre. Parkeringsanlæggene, som fortrinsvis tænkes privat finansierede, tilknyttes det eksisterende parkeringshenvisningssystem. Parkeringen i Indre By forbeholdes varelevering, kundeparkering og andre besøgende.
I forbindelse med Det Kongelige Teaters ønske om at etablere et skuespilhus på Elværksgrunden, blev der udarbejdet et lokalplanforslag ("Turbinehallerne", Det Kongelige Teater) med tilhørende kommuneplantillæg. Lokalplanforslaget blev optaget på dagsordenen i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 30. august 2000 (BTU 367/2000). Udvalget besluttede at sende lokalplanen til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med henblik på offentlig høring, idet udvalget ikke hermed tog stilling til lokalplanens indhold. Økonomiudvalget udsatte behandlingen af lokalplanforslaget i mødet den 5. september 2000, og sagen er ikke efterfølgende behandlet. Dette lokalplanforslag bortfalder med vedtagelse af et nyt lokalplanforslag for karreen.
Københavns Energis planer
I lokalplanforslaget, som skulle muliggøre etablering af et nyt skuespilhus, indgik en fornyelse af KE's anlæg på ejendommen, herunder etablering af en ny koblingsstation, som en væsentlig del af forudsætningerne. I dette lokalplanforslag blev en ca. 2.200 m² stor del af Elværksgrunden opretholdt med anvendelse til tekniske anlæg.
Ifølge KE er der ikke truffet beslutning om, hvornår Elforsyningen vil begynde opførelse af den nye koblingsstation - Adelgade Koblingsstation. Da 132 kv. og 30 kv. kabler er ført forbi arealet, er Elværksgrunden stadig den eneste relevante placering for udbygningen. Prognoser for det fremtidige behov for el, sikring af forsyningsmuligheder samt krav til drift- og forsyningssikkerhed vil danne baggrund for den kommende udbygning.
Det er KE's hensigt at nedrive det tidligere kedelhus langs Adelgade, der ikke er registreret som bevaringsværdigt.
Placering af en koblingsstation på den vestlige del af grunden langs Adelgade foretrækkes, men alternativt kan placeringen ske i de eksisterende bygningers turbine- og omformersale. Denne mulighed kan dog først gennemføres, når Det Kongelige Teaters lejemål udløber efter 2007.
KE oplyser, at etablering af en ny koblingsstation med projektering, nedrivning, udførelse og afprøvning er stipuleret til knap 5 år.
De eksisterende fjernvarmeanlæg, der i dag er i kedelhus 1, skal bibeholdes. Endvidere planlægges der etableret en fjernvarmedamptunnel i samarbejde med Energi E2 fra Amager Værket til arealet på Elværksgrunden ved Adelgade. Tunnelen forventes placeret 30 meter under terræn og afsluttes med en lodret skakt med en diameter på 15 meter. I etableringsfasen forventes et arbejdsareal på ca. 30 x 30 meter. I driftsfasen skal der i terræn være et nedgangsdæksel på ca. 10 x 5 meter samt trappenedgang og indtag/afkast af ventilationsluft.
Fjernvarmetunnellen forventes idriftsat i løbet af 4-5 år.
I forbindelse med anlæg af tunnelen skal der fremføres fjernvarmeledninger, som tilsluttes de eksisterende ledninger i Adelgade og Borgergade, evt. i en ingeniørgang under det fremtidige parkeringshus ud til Borgergade.
Parkeringshus
Forvaltningen har på baggrund af den ovenfor beskrevne aftale med KE ladet udarbejde dimensionsgivende skitser for et parkeringshus i forskellige størrelser. Skitserne angiver de teoretiske muligheder for parkeringshuset (bilag 5A, 5B og 5C).
Parkeringshuset er en del af det samlede udbud af parkeringspladser, som skal etableres i forbindelse med opførelsen af opera og skuespilhus ved havnen. Da det er forudsat, at der ikke skal bruges kommunale midler til disse anlæg, har forvaltningen udarbejdet 3 skitser, som udover de aftalte ca. 200 pladser også rummer henholdsvis ca. 300 og ca. 475 parkeringspladser med henblik på at kunne belyse økonomien i forskellige modeller.
Parkeringshuset er vist med en facadelængde på 65 m mod Borgergade og med en husdybde på ca. 36 m, idet der heri er medregnet bærende ydervægge. Med en kapacitet på ca. 200 pladser vil der være behov for op til 3 etager mod Borgergade med en højde på øverste niveau på ca. 6 m over terræn. 300 parkeringspladser vil forudsætte 4 etager mod Borgergade med en højde på 9 m til øverste parkeringsdæk. 475 parkeringspladser vil forudsætte 6 etager med en gulvhøjde på øverste etage beliggende 15 m over terræn.
Vurdering
Byarkitektonisk og planmæssig vurdering
Som det fremgår af ovenstående har KE ikke på nuværende tidspunkt beskrevet en præcis afklaring af den fremtidige disponering af Elværksgrunden.
I forbindelse med det ovennævnte tidligere lokalplanforslag til et nyt skuespilhus på grunden blev der i lokalplanredegørelsen beskrevet en række synspunkter på den ønskelige fremtidige udvikling af området og dets rolle i byen. Det fremgår heraf, at bebyggelserne i området gennemgående er store og flere erhvervsbygninger fremtræder med en anonym karakter, at gaderummene er domineret af parkerede biler og fremstår ucharmerende, samt at man ikke "inviteres" til at besøge området. Den påtænkte etablering af en kulturinstitution som skuespilhuset i denne centrale del af København tæt ved Kongens Nytorv ville medvirke til at knytte området nærmere til aktiviteterne i den historiske bykerne og dermed udvikle området som en mere aktiv og attraktiv del af byens liv.
Endvidere blev der fremført en række synspunkter på den fremtidige bebyggelses udformning og karakter i relation til de tilstødende gaderum.
Det fremhæves, at Borgergades brede og klart afgrænsede gaderum fastholdes og understreges med sluttet bebyggelse i gadelinien, at bebyggelsen udformes i dimensioner og med en monumentalitet, som kan skabe balance med de eksisterende bebyggelser i 6-7 etager i gaden. Langs Adelgade må bebyggelsen indgå i et samspil med de eksisterende bebyggelser, så der opstår en harmonisk og byarkitektonisk tilfredsstillende facaderække.
Endelig gøres opmærksom på, at sikringen af områdets muligheder for en udvikling, der gør det til en integreret del af city er så betydningsfuld, at det kan begrunde eventuel nedrivning af bevaringsværdige bebyggelser.
Forvaltningen finder, at disse synspunkter fortsat er gældende, og det er derfor af stor betydning, at anvendelsen og udformningen af den kommende bebyggelse sker under hensyntagen til de beskrevne intentioner.
I den sammenhæng vil en udnyttelse af grunden til et egentligt parkeringshus placeret langs Borgergade og til tekniske anlæg på den øvrige del af grunden umiddelbart være vanskelig at forene med intentionerne. Det bør derfor overvejes, at parkeringsanlæggets stueetage mod gade indrettes med mere publikumsrettede serviceerhverv, eller at anlægget flyttes til en mere central placering på grunden og ikke langs facadelinien. Endvidere bør omfanget af de tekniske anlæg placeret mod gade begrænses mest muligt, og i det omfang der skal være sådanne funktioner langs gaden bør disse placeres mod Adelgade og disponeres således, at de mere udadvendte funktioner såsom indgangspartier, eventuel kantine, kontorer o.lign. placeres i stueetagen mod gade, ligesom stueetagerne bør forsynes med vinduer, der giver indblik til de tekniske funktioner indenfor.
I det omfang KE ikke har behov for hele grunden, bør der søges indpasset funktioner, som ved deres publikumsrettethed, åbenhed mod gade m.v. bidrager til at levendegøre området og berige denne del af byen i overensstemmelse med de ovenfor beskrevne intentioner. Disse funktioner bør hovedsagelig placeres mod Borgergade, som er den brede og mere betydningsfulde gade i kvarteret.
På baggrund af ovenstående vil forvaltningen i den kommende tid forhandle med de involverede parter med henblik på at fastlægge det nærmere grundlag for udformning af nye forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. En forøgelse af parkeringshusets dybde fra 34 m til 36 m samt en eventuel ændret placering af parkeringshuset forudsætter at der indgås en aftale mellem KE og Kommunen.
Økonomiforvaltningen vurderer, at parkeringshusets størrelse og placering i Indre By indebærer, at anlægget er omfattet af planlovens regler om VVM-screening, hvilket betyder, at der skal træffes afgørelse af, om anlægget er VVM-pligtigt eller ej. Denne afgørelse træffes af Hovedstadens Udviklingsråd på baggrund af en foreløbig vurdering fra Økonomiforvaltningen. Spørgsmålet om afgørelsen påregnes afklaret i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.
Kommuneplantillægget vil omfatte den del af den oprindelige elværksgrund, som ikke forventes anvendt af KE i fremtiden. Tillægget vil endvidere omfatte en justering af de gældende rammer for B-området ved Gothersgade og Adelgade således, at muligheden for at anvende den del af KE's ejendom som ligger umiddelbart nord for hjørnehuset Gothersgade/Adelgade til tekniske anlæg.
Lokalplanområdet vil omfatte hele karreen, således at relationerne til de tilstødende ejendomme sikres, (bilag 6).
Områdets nordlige og sydlige del fastlægges til boligformål. Den del af KE's areal, som skal anvendes til el- og varmeforsyning, fastlægges til offentlige tekniske anlæg, mens den resterende del, herunder parkeringshuset samt naboejendommen nord for Elværksgrunden, fastlægges til serviceerhverv.
Den bevaringsværdige bebyggelse langs Gothersgade og den fredede bebyggelse "Dronningegården" sikres med bevaringsbestemmelser.
Ny bebyggelse i karreen skal udformes i et nutidigt formsprog, og facaderne mod Borgergade og Adelgade skal tilpasses gaderummene og de eksisterende bebyggelsers dimensioner. Bebyggelsens gadefacader må ikke fremtræde lukkede og vinduesløse, men skal forsynes med vinduesåbninger, således at aktivitet i bygningen kan tilføre gadebilledet liv og karakter.
Bebyggelse skal opføres som sluttet randbebyggelse, og gesims- og bygningshøjder skal tilpasses såvel nabobebyggelserne som gaderummets proportioner med en gesimshøjde mod Borgergade på mindst 14 m og højst 19 m og en bygningshøjde på højst 22 m. Langs Adelgades smallere gaderum vurderes det, at gesimshøjden på randbebyggelsen skal være mindst 11 m, og den bør ikke overstige 16 m.
Trafikvurdering
Etablering af et nyt parkeringsanlæg med 200 pladser på Elværksgrunden vil, såfremt der ikke sker andre parkeringsændringer i området end nedlæggelse af de aftalte 50 – 100 gadeparkeringspladser, medføre en begrænset stigning af parkeringsdækningen.
Sammen med etablering af en parkeringskælder med 500 pladser ved Kvæsthusbroen vurderes dette at føre til en gennemsnitlig forøgelse af hverdagsdøgntrafikken til og fra Indre By på i størrelsesordenen 3.000 bilture udover trafikken til og fra forestillinger i det nye operahus. Størstedelen af denne stigning må forventes at finde sted i dagtimerne.
Til gengæld må det formindskede pres på gadeparkeringen som følge af den øgede parkeringsdækning ventes at føre til et fald i den parkeringssøgende trafik på tidspunkter, hvor parkeringsanlæggene kan dække behovet. Da de nye parkeringsanlæg må forventes tilsluttet parkeringshenvisningssystemet i Indre By, vil dette også føre til en reduktion i den parkeringssøgende trafik.
I dag kører der ca. 5.500 biler i begge retninger i Borgergade på strækningen fra Landgreven til Gothersgade, og etablering af et parkeringshus med 200 pladser på Elværksgrunden vil medføre en øget trafik på skønsmæssigt 500 – 1.000 bilture på et hverdagsdøgn. På strækningen mellem Gothersgade og Sølvgade indgår Borgergade i det overordnede vejnet – mellem Gothersgade og Dronningens Tværgade som bydelsgade og på resten som fordelingsgade.
Miljøvurdering
I forbindelse med udarbejdelse af det ovenfor nævnte lokalplanforslag til skuespilhus blev der fremlagt en miljømæssig vurdering. Det fremgik heraf bl.a., at der i 1999 er foretaget en miljøteknisk undersøgelse af Elværksgrunden, og der er konstateret forurening med tjærestoffer i fyldjorden på hele arealet. Der er endvidere konstateret forurening med tungmetaller i omkring halvdelen af de målte prøver fra fyldjorden. I de intakte aflejringer under fylden er der målt indhold af metaller og PAH svarende til ren jord. Der er ikke påvist indhold af oliekomponenter eller chlorerede opløsningsmidler i grundvandet. Det fremgår endvidere, at arealet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser.
BILAG VEDLAGT
1. Elværksgrunden med markering af et areal på 2.200 m² til parkeringshus.
2. Kort over kvarteret med angivelse af Elværksgrunden.
3. Luftfoto af området.
4. Kommuneplan 2001's rammer for lokalplanlægningen.
5A. Plan med angivelse af parkeringshus.
5B. Snit i 3 løsningsmodeller til parkeringshus.
5C. Etageplaner til parkeringshus.
6. Lokalplanområdet.
Erik Jacobsen Jens Jacobsen