Mødedato: 20.09.2000, kl. 14:00

Den grønne nerve i Kongens Enghave, omlægning af Tranhavevej, Borgbjergsvej, Mozartsvej, Hammelstrupvej og Stubmøllevej

Den grønne nerve i Kongens Enghave, omlægning af Tranhavevej, Borgbjergsvej, Mozartsvej, Hammelstrupvej og Stubmøllevej

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2000

 

 

Sager til beslutning

 

6. Den grønne nerve i Kongens Enghave, omlægning af Tranhavevej, Borgbjergsvej, Mozartsvej, Hammelstrupvej og Stubmøllevej

 

BTU 406/2000 J.nr. 2111.0050/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at projektet Den Grønne Nerve danner grundlag for fremtidige omlægninger af Tranehavevej, Borgbjergsvej, Mozartsvej, Hammelstrupvej og Stubmøllevej

at pladsen ved Borgbjergsvej/Gustav Bangs Gade og pladsen ved Hammelstrupvej/Stubmøllevej/Mozartsvej, samt Mozartsvej omlægges som de første etaper

at der anvises kassemæssig dækning for den oprindelige ramme på 19,4 mio. kr., hvoraf der resterer cirka 19,1 mio. kr., på Økonomiudvalgets konto 0.15.3 "Kvarterløft", og at midlerne overføres til Vej & Park, der er bygherre for projektet

at Københavns Kommune overtager dele af de private fællesveje Rubinsteinsvej og Gustav Bangs Gade for at realisere de to pladser i Den Grønne Nerve

at Kvarterløft Kongens Enghaves forslag til detailudformning følges med undtagelse af fortovene, som i stedet for klinkebelægning, anlægges som københavnerfortove

 

RESUME

Den Grønne Nerve er et projekt under Kvarterløft Kongens Enghave. Projektet skal sammenbinde og forskønne bydelen, skabe forbedrede opholdsmuligheder og forbedre trafiksikkerheden bl.a. ved at sænke hastigheden igennem området. Med projektet ønsker bydelen at skabe en fælles identitet og forbedre sit image i offentligheden i øvrigt. Omlægningen betyder, at der lægges nye fortove, vejbanerne indsnævres, der anlægges cykelstier, parkeringsbåse og plantes træer. Der arbejdes endvidere i projektet med en ændret belysning af vejene.

Anlæg af Den Grønne Nerve som helhed vurderes at koste ca. 60 mio. kr. Der er i Kvarterløft Kongens Enghave afsat 19,4 mio. kr. til projektet. Kvarterløft Kongens Enghave har derfor udvalgt tre etaper indenfor planen, der kan gennemføres med den eksisterende bevillingsramme. Der foreligger ingen plan for, hvornår de resterende strækninger kan gennemføres, eller hvordan de finansieres. Forvaltningen vil, i forbindelse med senere omlægning af veje omfattet af projektet for Den Grønne Nerve, arbejde for, at det sker i overensstemmelse med projektets intentioner.

De tre etaper, der foreslås anlagt nu, er to pladsdannelser og en vejstrækning. De to pladsrum ligger henholdsvis hvor Hammelstrupvej, Stubmøllevej, Mozartsvej og Rubinsteinsvej mødes og hvor Borgbjergsvej og Gustav Bangs Gade mødes. Formålet med de to pladser er at skabe mulighed for mere livskvalitet i bydelen ved at skabe bedre opholdsmuligheder i byrummene. Mozartsvej er valgt på grund af sin centrale placering i kvarteret, og da der på denne strækning er størst behov for at sikre de bløde trafikanter.

For at realisere de to nye offentlige pladser i Den Grønne Nerve ønsker forvaltningen, at Københavns Kommune overtager dele af de private fællesveje Rubinsteinsvej og Gustav Bangs Gade. Overtagelsen skal ske efter principper i Bygge- og Teknikudvalgets beslutning 365/2000 og under forudsætning af Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af sagen (forventes behandlet på Borgerrepræsentationens møde den 5. oktober 2000). Grundejerne har tilkendegivet, at de ønsker at overdrage vejstykkerne til kommunen på de givne betingelser.

Forvaltningen har et forbehold overfor projektet, som ellers støttes i sin helhed.

I projektet er indarbejdet et klinkefortov, som anbefales af Kvarterløft Kongens Enghave og borgergruppen. Forvaltningen kan ikke anbefale klinkefortovet, da man ønsker at fastholde princippet om ensartede fortove i hele København af æstetiske og driftsøkonomiske grunde og af hensyn til handicappede.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den Grønne Nerve er et projekt, der indgår i samarbejdsaftalen mellem Københavns Kommune og Regeringens Byudvalg om Kvarterløft i Kongens Enghave. Til projektet er der afsat 19,4 mio. kr. i forsøgsmidler, inkl. 0,3 mio. kr. til projektudvikling.

Forslaget om en sammenhængende omlægning og forskønnelse af bydelens hovedgader kommer fra borgere i bydelen. Projektet er medtaget i kvarterplanen Kvarterløft i Kongens Enghave. Den Grønne Nerve omfatter følgende veje: Tranehavevej, Borgbjergsvej, Mozartsvej, Hammelstrupvej og Stubmøllevej samt mindre dele af tilstødende veje (se bilag 1).

Formålet med projektet er at sammenbinde bydelen og skabe et hovedstrøg, hvor de bløde trafikkanter har første prioritet. Et væsentligt ønske med projektet er at skabe en fælles identitet og, via forskønnelsen, at opnå et bedre image for kvarteret blandt Københavns borgere. Endvidere ønsker Kongens Enghave med planen at sænke hastigheden og mindske den gennemkørende trafik. Projektet indbefatter en omprofilering af vejene, så der bliver plads til træer, cykelstier og sikre overgange.

Da der ikke er kvarterløftmidler til at gennemføre hele projektet, anlægges tre indledende etaper: Pladsen Hammelstrupvej/Stubmøllevej/Mozartsvej, pladsen Borgbjergsvej/Gustav Bangs Gade og vejstrækningen Mozartsvej.

For at kunne omlægge de to pladser, er det nødvendigt, at kommunen overtager dele af de private fællesveje Rubinsteinsvej og Gustav Bangs Gade (se bilag 2). Det skal ske efter principperne i Bygge- og Teknikudvalgets beslutning 365/2000.

 

Uddybning af indstilling

Dannelse af pladsen ved Hammelstrupvej/Stubmøllevej/Mozartsvej betyder, at Rubinsteinsvej nord for pladsen lukkes, og der etableres en vendeplads. Den sydlige del af Rubinsteinsvej får ny udkørsel til Hammelstrupvej, hvor et internt færdselsareal får status af privat fællesvej (se bilag 2).

Pladsen ved Borgbjergsvej/Gustav Bangs Gade bliver en central plads på handelsgaden Borgbjergsvej. Pladsdannelsen muliggør desuden udendørs aktiviteter i forbindelse med Kvarterhuset.

Mozartsvej binder kvarteret sammen, og en omprofilering her er afgørende for at nedbringe mængden af gennemkørende trafik. Ved anlæggelse af Mozartsvej bindes Morzarts Plads sammen med Den Grønne Nerve og pladsen Hammelstrupvej/Stubmøllevej/Mozartsvej.

For at forstærke identiteten og oplevelsen af at være én bydel, ønsker Kvarterløft Kongens Enghave, at der anvendes en gennemgående belægning på fortove i klinker i modsætning til det traditionelle "københavnerfortov".

Forvaltningen kan ikke anbefale dette ud fra et overordnet synspunkt om genkendelighed og ensartethed i fortorvsbelægningen i kommunen. Alle fortove i København på nær i Ørestaden og ved enkelte særlige bygninger er udført efter samme princip. Handicappede medborgere har ved flere forsøg påpeget, at københavnerfortovet er en væsentlig hjælp for deres færden, og at ingen andre belægningstyper, herunder klinker, har kunnet give samme tryghed.

Princippet om ensartethed er desuden med til at sikre kommunen lave drifts- og vedligeholdelsesomkostninger.

Forvaltningen vil endvidere anbefale, at der i detailprojekteringen af Mozartsvej arbejdes på at øge bredden på cykelstierne fra 1,5 m til størst mulig bredde under hensyntagen til projektets helhed.

Som følge af anlæggelse af de tre etaper reduceres antallet af parkeringspladser i området med ca.15 ud af ca. 100 pladser, hvilket skyldes indpasning af træer og sikre overgange. Det er tilstræbt, at der kun fjernes p-pladser, hvor optællingen af parkerede biler har vist, at der er et overskud af parkeringspladser. Det endelige antal parkeringspladser, der nedlægges, afgøres i detailprojekteringen.

Af andre væsentlige trafikale konsekvenser bemærkes det, at indsnævringen af kørebanen betyder, at busserne skal standse for af- og påstigning på selve kørebanen. Dette vil medvirke til at nedsætte hastigheden i lokalområdet, og er accepteret af HT og politiet.

Såfremt kommunen ikke overtager de berørte arealer til offentlig vej, kan projekterne ikke gennemføres. Grundejerne til Rubinsteinsvej og Gustav Bangs Gade ønsker ikke at påtage sig de øgede drifts- og vedligeholdelsesudgifter ved anlæggelsen af de nye pladser, hvis disse forbliver private fællesveje. Forvaltningen anbefaler en overtagelse på baggrund af pladsernes betydning for kvarteret.

Vej & Park forbereder udarbejdelsen af en trafikhandlingsplan for Kongens Enghave Bydel i samarbejde med bydelsadministrationen og lokale borgere. Forvaltningen vurderer, at de foreslåede trafikregulerende foranstaltninger er i tråd med intentionerne bag en kommende trafikhandlingsplan.

 

Økonomi

Det vurderes, at anlæggelse af Den Grønne Nerve i sin helhed vil koste ca.
60 mio. kr. Der er i kvarterløft Kongens Enghave afsat 19,4 mio. kr. til projektet, inkl. 0,3 mio. kr. til projektudvikling. Det er således kun muligt at realisere dele af projektet i kvarterløftregi. Kvarterløft Kongens Enghave har en forventning om, at yderligere dele af Den Grønne Nerve kan indgå i Vej & Parks investeringsplan, da projektet hovedsageligt omfatter offentlige veje. Vej & Park har ikke indarbejdet projektet i sin investeringsplan.

Den kassemæssige dækning for de 19,4 mio. kr. anvises på Økonomiudvalgets konto 0.15.3 "Kvarterløft". Midlerne overføres samtidig til Vej & Park, der står for projektledelse og byggestyring.

Overtagelsen af dele af de private fællesveje Rubinsteinsvej og Gustav Bang Gade vil koste de private grundejere henholdsvis 27.125 kr. for Rubinsteinsvej og 26.563 kr. for Gustav Bangs Gade. Beløbene vil blive tillagt rammen for projektet.

Driften påhviler i dag Kongens Enghave Bydel. Kongens Enghave Bydel har vurderet, at anlæg af de tre etaper årligt vil betyde en øget driftsudgift på ca. 120.000 kr. ved anlæggelse af hele Den Grønne Nerve. Heraf udgør de øgede omkostninger ved den nævnte overtagelse af dele af de private fællesveje ca. 66.000 kr. Kongens Enghave Bydel er indstillet på at påtage sig de forøgede driftsudgifter.

Det er i forbindelse med indstillingen til Bygge- og Teknikudvalget ikke afklaret, om ændringen af belysningen er økonomisk muligt at realisere. Det vil under detailprojekteringen blive afklaret, om ny belysning kan indgå i projektet. Der er afsat midler til forurenet jord, men det konkrete omfang er ikke kendt, hvorfor denne post kan ændres væsentligt. Såfremt der sker væsentlige forandringer i projektets økonomi på baggrund heraf, vil Vej & Park anbefale, at man udelader en af de to pladser efter nærmere forhandling med Kvarterløft Kongens Enghave.

 

Høring

Projektet er blevet til i samarbejde med en borgergruppe nedsat efter et offentligt møde. Forslaget har endvidere været sendt til offentlig høring, og der har været indkaldt til borgermøder i lokalområdet, hvor projektet er blevet præsenteret og borgerne har kommenteret forslaget. Bemærkningerne fra borgerne drejer sig om detailudformningen af konkrete arealer mv., og vil indgå i detailprojekteringen. Der vil i samarbejde med det lokale kvarterløftsekretariat blive nedsat et byggeudvalg med deltagelse af lokale borgere. Byggeudvalget vil løbende blive inddraget i detailprojekterings- og anlægsprocessen og vil få forelagt alle væsentlige ændringer i projektet.

Projektforslaget Den Grønne Nerve har været til principiel høring hos ledningsejerne for at sikre, at der ikke var væsentlige hindringer for projektet. Der indkom ingen væsentlige bemærkninger. Ledningsejerne vil blive hørt igen under detailprojektering.

Politi og HT har løbende været inddraget i projektet for at sikre, at de trafikale løsninger ikke hindrer HT´s busbetjening af området og at udformningen i øvrigt er trafikal forsvarlig.

Vejmyndigheden samt drift- og vedligeholdelse af de offentlige veje i projektet ligger hos Kongens Enghave Bydel. Bydelen har aktivt støttet tilblivelsen af projektet.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Projektforslag for Den Grønne Nerve
  2. Kort over dele af private fællesveje som overtages til offentlig vej

 

 

Ole Bach

 

 

Til top