Havnegade
Havnegade
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. april 2005
Sager til beslutning
11. Havnegade
BTU 217/2005 J.nr. 2172.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen
indstiller, at
at vedlagte program danner grundlag for den videre projektudvikling af Havnegade.
Bygge- og
Teknikudvalgets beslutning i mødet den 9. marts 2005
Sagen blev udsat
Sagen blev udsat
RESUME
Havnegade skal efter mange år med færgetrafik og metrobyggeri ændre anvendelse, hvilket åbner muligheder for nye rekreative opholdsarealer i den centrale del af byen. Gaden ligger et stenkast fra Kongens Nytorv og direkte til vandet.
Ifølge planen er gaden snart ryddet helt for byggearbejder og midlertidige bygninger og Bygge- og Teknikforvaltningen vil på den baggrund genoptage projektudviklingen af gaden.
I 2001 godkendte
Imidlertid blev
projektudviklingen indstillet i sommeren 2003, da det stod klart, at der ikke
var midler til rådighed til renovering af Havnegade.
På den baggrund foreslår forvaltningen projektudviklingen genoptaget på grundlag af nærværende program. Programmet bygger bl.a. på de resultater, som arbejdsgruppen kom frem til under projektudviklingen i efteråret 2002 og foråret 2003 samt på input fra nye interessenter, der er kommet til efterfølgende.
På
Programmet lægger op til at gøre Havnegade til et markant nyt byrum, der kan give gaden et nyt liv og integrere gaden i den øvrige by. Dette skal opnås ved at omdanne gaden til en moderne havnepromenade med respekt for det klassiske København. En promenade, der understreger den markante afgrænsning til byen, der i form af klassiske københavnerbebyggelser strækker sig fra Christian IV´s bro til Nyhavn. En promenade, der samtidig åbner sig op ud til Havnen og leder byen ned til vandet.
Sagen var på dagsordenen for
SAGSBESKRIVELSE
I forbindelse med færgeselskabet
Pilen's ophør af sejlads fra Havnegade til Malmø og Ørestadsselskabets ophør af
anlægsarbejder i kajen ved Havnegade godkendte
Helhedsplanens væsentligste mål er at forbedre de trafikale og parkeringsmæssige forhold samt skabe mulighed for etablering af en samlet smuk og oplevelsesrig havnepromenade langs Havnegade.
I sommeren 2003 havde forvaltningen gennemført en projektudvikling i samarbejde med en følgegruppe bestående af lokale beboere samt repræsentanter fra handelsforeningen, Nyhavnsforeningen m.fl. Det videre arbejde blev indstillet indtil der blev reserveret midler til gennemførelse af en 1. etape.
På Vej & Parks investeringsplan for 2005 er der reserveret midler til en første etape af Havnegade, hvorfor forvaltningen foreslår at projektudviklingen genoptages ud fra nærværende program (bilag 2).
Programmet bygger på de resultater, som arbejdsgruppen kom frem til under projektudviklingen i efteråret 2002 og foråret 2003.
På
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Helhedsplanen for Havnegade tager udgangspunkt i Kommuneplan 2001's prioriterede "grønne" mål om at forbedre borgernes rekreative muligheder langs byens havne- og kyststrækninger. I planen lægges der vægt på at skabe sammenhængende promenader med offentlig tilgængelighed og med mulighed for rekreativt brug.
I helhedsplanen er der indarbejdet træplantninger, der understreger den bagvedliggende bys karréstruktur og giver mulighed for havnekig ud for tværgaderne.
Forslaget foreslås etableret etapevis med respekt for de eksisterende lejemål og økonomiske muligheder.
Forvaltningen har opsagt lejer af terminalbygningen, Havnegade 50, og forventer bygningen nedrevet i løbet af foråret 2005. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at den nordlige del af Havnegade, fra Nyhavn til Herluf Trolles Gade, bliver den første etape, der skal udføres (bilag 3).
På den sydlige del af Havnegade, lige nord for Christian IV's bro, udskifter Afløbsafdelingen i Københavns Energi i øjeblikket en bassinledning i kajen samt reparerer nogle kloakbygværker med henblik på en forbedring af badevandskvaliteten i havnen. Arbejdet forventes afsluttet omkring den første juli 2005.
Sagaqueen, restaurantionsskibet, der har anløbsplads på denne strækning, vil under Københavns Energi's arbejder have vanskelige adgangsforhold pga. diverse afspærringer. Kajen vil efter arbejdernes afslutning blive genetableret med den midlertidige grusbelægning, som blev etableret efter metrobyggeriets ophør.
Økonomi
En samlet omlægning af Havnegade vurderes til at koste godt 35 mio. kr. Vurderingen bygger på erfaringstal/ kvadratmeterpriser fra tidligere udførte anlægsopgaver. I overslaget er der taget hensyn til, at ca. en tredjedel er udlagt til vejareal, mens promenadearealet udgør de resterende to tredjedele.
En miljøvurdering vil blive udarbejdet i forbindelse med fremlæggelsen af projektforslag.
Høring
Den 21. februar 2002 var der offentligt borgermøde vedrørende helhedsplanen for Havnegade. Planen blev positivt modtaget, og der blev nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra beboerforeninger, Nyhavnsforeningen samt handelsforeningen på Gammelholm.
Det efterfølgende arbejde er foregået i samråd med den nedsatte følgegruppe og resultatet blev præsenteret på endnu et borgermøde den 13. maj 2003. Principperne for Havnegades omlægning, som er præsenteret i vedlagte program, er alle nogle, der på dette møde blev positivt modtaget af borgerne.
BILAG VEDLAGT
1) Helhedsplan for Havnegade, godkendt af Bygge og Teknikudvalget den 7. november 2001 (BTU 479/2001).
2) Program for Havnegade.
3) Oversigtskort over Havnegade, hvor 1. etape er indtegnet.
Udsendt med dagsordenen for Bygge- og
Teknikudvalgets møde den 9. marts 2005