Mødedato: 20.03.2002, kl. 14:00

Indgåelse af aftaler om fleksibel udlejning med FSB m.h.p. etablering af seniorbofællesskab i Degnegården og udlejning til unge lokale par i Lundevænget

Indgåelse af aftaler om fleksibel udlejning med FSB m.h.p. etablering af seniorbofællesskab i Degnegården og udlejning til unge lokale par i Lundevænget

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002

 

Sager til beslutning

8. Indgåelse af aftaler om fleksibel udlejning med FSB m.h.p. etablering af seniorbofællesskab i Degnegården og udlejning til unge lokale par i Lundevænget

BTU 112/2002 J.nr. 408.0016/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

at Bygge- og Teknikforvaltningen indgår aftale med FSB om fleksibel udlejning for perioden 1. april 2002 til 1. september 2004 m.h.p. udlejning af 16 almene boliger i Degnegården efter nærmere med forvaltningen aftalte retningslinier for etablering af et "seniorbofællesskab" for personer med en kunstnerisk baggrund, der er fyldt 55 år og er uden hjemmeboende børn,

at Bygge- og Teknikforvaltningen indgår aftale med FSB om fleksibel udlejning i perioden 1. april 2002 til 1. april 2006, hvorefter 18 boliger i afdeling Lundevænget udlejes med fortrinsret for unge lokale par (den ene har postnummer 2100 København), hvoraf den ene eller begge er under uddannelse

RESUME

Borgerrepræsentationen bemyndigede i mødet den 24. august 2000 Bygge- og Teknikudvalget til at godkende, at der indgås aftaler med de almene boligselskaber om fleksibel udlejning i.h.t. almenboliglovens § 60, hvorved den almindelige ventelisteudlejning suspenderes for indtil 90 % af boligerne i en afdeling og erstattes af udlejning efter særlige kriterier.

FSB har ansøgt om, at der indgås aftale i.h.t. almenboliglovens § 60 mellem Københavns Kommune og FSB om fleksibel udlejning af 16 boliger i afdeling Degnegården, der med 316 boliger er beliggende i kvarterløftområdet Femkanten på Bispebjerg, og 18 2-rumsboliger i afdeling Lundevænget, med 474 boliger, der er beliggende ved Ryparken på Ydre Østerbro.

De 16 boliger i Degnegården ønskes udlejet efter nærmere angivne retningslinier for etablering af et "seniorbofællesskab" for personer med en kunstnerisk baggrund, der er fyldt 55 år og er uden hjemmeboende børn. Det forudsætter, at boligerne udgår af den generelle udlejningsaftale for hver 3. ledige bolig i afdelingen, som bl.a. bestemmer, at lejligheder i stueplan og på 1. sal tilbydes personer over 59 år. De 16 boliger er beliggende i de 4 opgange, der har adresse på Præstelængen 1, 3, 5, 7 og 9 stuen og 1. sal, idet bofællesskabet skal forestå driften af pensionistklubben i Degnegården og derfor ønsker en placering tæt på pensionistklubbens lokaler i Præstelængen nr. 1, hvorfra "seniorbofællesskabets" aktiviteter vil foregå.

Der er tale om 8 2-rumsboliger og 8 3-rumsboliger. De organisatoriske forhold mellem bofællesskabet og afdelingsbestyrelsen i Degnegården skal nærmere afklares, inden aftalen indgås.

De 18 boliger i afdeling Lundevænget, som ønskes udlejet med fortrinsret for unge lokale par under uddannelse, udgør 3 hele opgange på adresserne Ryparken 1, 3 og 5.

De boliger, der indgår i de her omhandlede forslag til § 60-aftaler, friholdes for kommunal anvisning og byfornyelsesgenhusning, men således at der ydes kompensation inden for den enkelte afdeling. De tidligere vedtagne udlejningskriterier for hver 3. ledige bolig i bl.a. afdeling Degnegården viger for de kriterier, der nu foreslås aftalt for de nævnte 16 boliger.

Øvrige boliger i de to afdelinger udlejes efter de almindelige ventelisteregler herunder med respekt af kommunens anvisningsret til boligsocial anvisning (hver 3. + kompensation) og genhusning i forbindelse med byfornyelsen (hver 9. + kompensation).

Udlejningsaftalerne foreslås begge indgået pr. 1. april 2002 – afdeling Lundevænget for en fireårig periode frem til 1. april 2006, mens det findes mest hensigtsmæssigt at aftalen for Degnegården udløber samtidig med den generelle udlejningsaftale for 9 boligafdelinger i Nordvest kvarteret, heriblandt Degnegården, d.v.s. pr. 1. september 2004.

Aftalerne indgås på vilkår, at der hvert år den 1. marts fremsendes en redegørelse for udlejningen i forsøgsperioden med henblik på, at oplysningerne kan indgå i en samlet redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget. Der skal ved forsøgsperiodens afslutning foretages en evaluering m.h.p. overvejelser om en evt. forlængelse af aftalerne, og det vil her være hensigtsmæssigt at foretage en samlet vurdering af forsøgsudlejningen i Degnegården.

Når aftalerne er indgået ajourføres oversigten over udlejningsforsøg i København, som kan ses på Plan & Arkitekturs hjemmeside www.planogarkitektur.kk.dk. Aftalen om udlejningen i afdeling Lundevænget til lokale unge fra Østerbro forudsættes endvidere annonceret i Østerbro Avis.

Knap 38.500 af kommunens almene boliger vil herefter være omfattet af udlejningsforsøg efter forskellige regelsæt, idet 17 udlejningsforsøg omfattende ca. 31.000 boliger udløber i år 2002. Bygge- og Teknikudvalget vil i den forbindelse få forelagt en indstilling om evaluering og evt. videreførelse af disse i form af fleksible udlejningsaftaler.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 3. juni 2000 trådte almenboliglovens regler om "fleksibel udlejning" i kraft. Reglerne er blevet til på baggrund af erfaringerne med den hidtidige forsøgsudlejning og giver kommunen adgang til at indgå aftaler direkte med de almene boligorganisationer om udlejning af indtil 90 % af de ledige boliger i hver afdeling, dog således, at aftalerne ikke må hindre kommunen i at løse sine boligsociale opgaver. Aftalerne forudsættes taget op til revision senest 4 år efter indgåelsen.

Borgerrepræsentationen godkendte i mødet den 24. august 2000 (BR 327/2000) -

efter indstilling fra Bygge- og Teknikudvalget - at der i perioden 1. september 2000 til 1. september 2004 efter disse regler kunne indgås aftale med FSB om udlejning af hver 3. ledige lejlighed i 9 boligafdelinger i Nordvestkvarteret, heriblandt Degnegården, efter særlige kriterier. De særlige kriterier, der efterfølgende er indgået aftale om, går ud på, at lejligheder i stueplan og på 1. sal tilbydes personer over 59 år, mens et- og toværelses lejligheder, der er beliggende højere end 1. sal, tilbydes unge under uddannelse. Endvidere gives fortrinsret for personer, der ønsker at "flytte sammen" som naboer eller under/overboer og som samtidig frigiver en anden bolig.

Borgerrepræsentationen bemyndigede samtidig Bygge- og Teknikudvalget til at godkende fremtidige aftaler om udlejning af almene boliger efter særlige kriterier i.h.t. de nye regler uden forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

FSB foreslår nu, at der indgås aftaler om fleksibel udlejning af et mindre antal boliger i 2 store boligafdelinger, nemlig Degnegården i Nordvest kvarteret, hvor 16 ud af 316 boliger ønskes inddraget til et "seniorbofællesskab", og Lundevænget på Østerbro med 474 boliger, hvor der er ønsker om at leje 18 2-rumsboliger ud til lokale par under uddannelse for herigennem at ændre alderssammensætningen.

Afdeling Lundevænget har ikke hidtil deltaget i udlejningsforsøg eller fleksibel udlejning.

  1. Etablering af "seniorbofællesskab" i Degnegården.

FSB oplyser, at en gruppe borgere i Nordvest kvarteret igennem en årrække har arbejdet med etablering af et seniorbofællesskab, enten i eksisterende byggeri eller i nybyggeri. Gruppen består af seniorer, som i deres arbejdsliv har arbejdet kunstnerisk, kreativt og socialt med samfundsrelaterede opgaver, og som er indstillet på – gennem gensidig inspiration – at fortsætte hermed i den tredje alder.

Der er nu opnået enighed med FSB om, at bofællesskabet skal søges etableret i 16 boliger i afdeling Degnegården, som er opført i 1937 og består af i alt 316 almene boliger. De 16 boliger er beliggende Præstelængen 1 – 9 i stueetagen og på 1. sal. Der er tale om 8 2-rumsboliger og 8 3-rumsboliger. Afdelingens beliggenhed er vist på vedlagte bilag 1a.

På denne baggrund har FSB den 4. oktober 2001 foreslået, at der indgås aftale mellem FSB og Københavns Kommune i.h.t. almenboliglovens § 60 om udlejning af de 16 boliger efter kriterier, der tilgodeser målgruppen. Det forudsættes, at boligerne udgår af kommunens anvisningsret til boligsocial anvisning og genhusning i forbindelse med byfornyelsen mod kompensation indenfor afdelingen i øvrigt, og at ventelisteudlejningen, herunder også den interne oprykningsret, suspenderes i forsøgsperioden. De 16 boliger udgår tillige af den generelle udlejningsaftale for hver 3. ledige bolig i afdelingen, som bl.a. forudsætter, at lejligheder i stueetagen og på 1. sal udlejes til personer over 59 år.

Udlejningen baseres i stedet på følgende kriterier:

  • Ansøgere til boliger i bofællesskabet skal ved indflytning være fyldt 55 år og må ikke have hjemmeboende børn.
  • Ansøgere skal i deres arbejdsliv have arbejdet kunstnerisk, kreativt og socialt med samfundsrelaterede opgaver og være indstillet på – gennem gensidig inspiration – at fortsætte hermed i den tredje alder.
  • Ansøgere skal kende og være indforstået med Degnegårdens SeniorBO's formål m.h.t. lejebolig, fællesskab og samarbejde med pensionistklub og afdelingsbestyrelse samt foreningens vedtægter. (Der tages forbehold for dette punkt, idet de organisatoriske forhold mellem bofællesskabet og afdelingsbestyrelsen i Degnegården m.v. nærmere skal afklares).
  • Ansøgere skal være indstillet på at deltage i de frivillige aktiviteter.

"Bofællesskabet" opbygges successivt i takt med, at lejlighederne bliver ledige.

Det er FSB's opfattelse, at "seniorbofællesskabet" kan medvirke til at tilgodese de behov, der er for at skabe attraktive boligformer for seniorer, og der peges på, at fællesskabets fremtidige beboere frigiver boliger, der ofte vil være større end de 2-rumsboliger, der indgår i bofællesskabet, hvorfor forsøget opfattes som værende i god overensstemmelse med kommunens boligpolitiske strategiplan.

Bofællesskabets fysiske rammer:

Fællesskabet tager udgangspunkt i ikke-gangbesværede ældre. Der er derfor ikke behov for at ombygge lejlighederne.

Fællesaktiviteterne vil foregå dels i afdelingens aktivitets- og værkstedsrum og dels i pensionistklubbens lokaler. Der kan her blive tale om evt. mindre fysiske ændringer af adgangsforholdene i form af ramper eller små lifte/elevatorer, således at kørestolsbrugere kan komme ind fra have/gårdsiden.

Bofællesskabets organisatoriske rammer:

"Bofællesskabet" foreslås etableret som en egentlig forening, der jævnligt skal mødes for at forberede og etablere "bofællesskabet". For at kunne komme i betragtning til en lejlighed i "bofællesskabet" skal man møde frem til minimum 4 årlige møder. Gruppen skal selv administrere ventelisten og tilgangen til "bofællesskabet", idet FSB skal føre tilsyn hermed.

Foreløbigt udkast til aftale med FSB, herunder retningslinier for indflytningsprocedure og administration af venteliste vedlægges som bilag 1b, idet en nærmere afklaring af de organisatoriske forhold mellem bofællesskabet og afdelingsbestyrelsen er forudsat at skulle ske inden aftale indgås, jfr, afsnittet "vurdering" nedenfor.

Aktiviteter i "bofællesskabet"

Medlemmerne af "bofællesskabet" skal mødes mindst en gang ugentligt. Der planlægges aktiviteter som værkstedsaktiviteter (f.eks. maling, lerværksted, træværksted), litteraturklub, fællesspisning, havebrug o.lign., hvor hovedvægten lægges på økologi. En række af sådanne aktiviteter er allerede iværksat i samarbejde med Pensionistklubben i Degnegården. Det er hensigten, at man i øvrigt kan være igangsættere og deltage i aktiviteter i afdelingen og lokalområdet og dermed også kan bidrage til at hæve aktivitetsniveauet generelt i afdelingen.

Seniorfællesskabets egne aktiviteter afholdes og finansieres af fællesskabets egne medlemmer. Aktiviteter sammen med afdelingen finansieres i fællesskab og efter aftale med afdelingsbestyrelsen. FSB oplyser, at det skal afklares, hvilke aktiviteter, der skal være åbne for alle beboere i afdelingen, og hvilke der skal være alene for bofællesskabets medlemmer. Tilsvarende gælder fælles aktiviteter med pensionistklubben.

  1. Udlejning til lokale unge par under uddannelse i Lundevænget.

Bebyggelsen er opført i 1935 og består af 474 lejligheder, hvoraf hovedparten nemlig 399 er på 2 værelser. Der er herudover 72 3-rumsboliger, en enkelt 4-rums og 2 1-rums boliger.

Beboernes alderssammensætning så i 1999 således ud:

0-17 år

18-24 år

25-64 år

>65 år

9 %

6 %

53 %

31 %

Som det fremgår er op imod 1/3 af beboerne over 65 år. For at opnå en større aldersspredning ønsker FSB at indgå aftale med kommunen om udlejning af de 18 2-rumsboliger i opgangene Ryparken 1, 3 og 5 (beliggenheden er vist på bilag 2a) til unge, lokale par under uddannelse. Der føres særskilt venteliste, hvor de unge par dels skal kunne dokumentere, at den ene eller begge er under uddannelse, og at en af parterne har bopæl i området med postnummer 2100 København. Boligerne udlejes efter anciennitetsprincippet, når de to kriterier er opfyldt. Den interne oprykningsret suspenderes i perioden, og det forudsættes, at kommunen giver afkald på kommunal anvisningsret til 1/3 i forhold til de 18 boliger mod kompensation i afdelingens øvrige boliger. Der forholdes på samme måde m.h.t. FSB's forpligtelse til at levere hver 9. bolig til genhusning i forbindelse med byfornyelsen.

FSB anfører som begrundelse for ønsket om at tilgodese de unge lokale par, at denne gruppe måske vil have svært ved at skaffe sig en ungdomsbolig gennem DIS. DIS udlejer efter kriterier, som prioriterer ansøgere, der har bopæl langt fra uddannelsesinstitutionen, hvorved unge københavnere risikerer at komme bagest i boligkøen. På lang sigt ønsker man via forsøget at styrke det beboerdemokratiske arbejde i afdelingen.

Vurdering

Degnegården er som nævnt i forvejen omfattet af en fleksibel udlejningsaftale for hver 3. ledige bolig, som bl.a. forudsætter, at lejligheder i stueetagen og på 1. sal udlejes til personer over 59 år, mens højereliggende et – og toværelses lejligheder tilbydes unge under uddannelse. Den generelle udlejningsaftale viger for de særlige kriterier, der nu forslås aftalt for de 16 boliger.

Det kunne have været ønskeligt at lave en samlet udlejningsaftale også for afdeling Lundevænget. Det har boligafdelingen imidlertid ikke haft ønske om på nuværende tidspunkt.

De foreslåede udlejningsaftaler vurderes på længere sigt at kunne give et socialt løft til de to boligafdelinger og tilgodeser samtidig behovet for flere boliger til unge og alternative boformer for ældre i København.

Aftalerne forudsætter, at de omhandlede lejligheder friholdes for kommunal anvisning herunder til genhusning i forbindelse med byfornyelsen, og at der ydes kompensation indenfor den respektive afdeling.

Det forudsættes, at der sker en nærmere afklaring af de organisatoriske forhold mellem bofællesskabet og afdelingsbestyrelsen i Degnegården m.v. Med dette forbehold foreslås aftaler indgået pr. 1. april 2002 med udløb f.s.v. angår afdeling Degnegården pr. 1. september 2004 – samtidig med den gældende aftale for afdelingens øvrige boliger – mens aftalen for afdeling Lundevænget foreslås indgået for en fireårig periode frem til den 1. april 2006.

Det forudsættes, at FSB hvert år den 1. marts fremsender en redegørelse for udlejningen i forsøgsperioden med henblik på, at oplysningerne kan indgå i en samlet redegørelse til Bygge- og Teknikudvalget, og at der ved forsøgsperiodens afslutning foretages en egentlig evaluering.

Udkast til aftaler mellem FSB og Københavns Kommune om fleksibel udlejning vedlægges som bilag 1b og 2b, idet bemærkes, at aftalen vedrørende Degnegården først kan udformes endeligt, når de organisatoriske forhold mellem bofællesskabet og afdelingsbestyrelsen i Degnegården er afklaret.

Høring

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke bemærkninger til, at der indgås aftaler om fleksibel udlejning som foreslået, idet man forudsætter, at FSB kompenserer for de manglende anvisningsrettigheder.

Offentliggørelse

Det forudsættes, at FSB orienterer alle nuværende og kommende beboere i de berørte boligafdelinger. Oversigten over udlejningsforsøg, som kan ses på Plan & Arkitekturs hjemmeside www.planogarkitektur.kk.dk ajourføres, når Bygge- og Teknikudvalgets stillingtagen foreligger, og aftalerne er underskrevet af parterne. Da aftalen vedr. afdeling Degnegården henvender sig til en lille sluttet kreds og kun i begrænset omfang vil føre til ændringer i den hidtidige udlejningspraksis i afdelingen, forudsættes kommunens offentliggørelse begrænset hertil. Aftalen vedr. udlejning til unge studerende fra Østerbro i afdeling Lundevænget foreslås annonceret i Østerbro Avis.

BILAG VEDLAGT

1a. Kortbilag vedrørende afdeling Degnegårdens beligenhed.

1b. Udkast til aftale om FSB's udlejning af 16 boliger i afdeling Degnegården efter særlige kriterier.

2a. Kortbilag vedrørende afdeling Lundevængets beliggenhed.

2b. Udkast til aftale om FSB's udlejning af 18 boliger i afdeling Lundevænget efter særlige kriterier.

 

Jens Ole Nielsen

 

Til top