Parkpolitik i København
Parkpolitik i København
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002
Sager til beslutning
7. Parkpolitik i København
BTU 119/2002 J.nr. 2220.0004/99
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der udarbejdes et forslag til Parkpolitik for København
at et debatoplæg: "Grønt for alle – En parkpolitik for Københavns Kommune?" udsendes inden forslaget udarbejdes
RESUME
Vej & Park foreslår, at der udarbejdes en overordnet strategi for byens grønne områder - en parkpolitik. Dette er i overensstemmelse med et ønske fra Det Grønne Råd.
Parkpolitikkens overordnede formål er at beskrive og fastlægge en udvikling af byens natur og grønne områder, herunder parker, legepladser, gadetræer og øvrige indsatsområder i relation til friarealer i byen. Politikken tager bl.a. afsæt i den overordnede kommunale målsætning om at bevare og forbedre kvaliteten i den eksisterende by til gavn og glæde for byens indbyggere og for at fastholde og tiltrække borgere og erhvervsvirksomheder.
Det er hensigten, at en formuleret parkpolitik skal indgå i grundlaget for Bygge- og Teknikforvaltningens administrative praksis, fx ved behandling af lokalplaner, fredningssager og byggesager, forvaltningens bidrag i relation til kommunens overordnede planlægning samt forvaltningens varetagelse af drifts- og anlægsopgaver, herunder ansvaret for naturforvaltning i Københavns Kommune.
At fastholde og udvikle byens grønne liv kræver hele tiden aktive valg og prioriteringer. I udvalgets og forvaltningens daglige arbejde skal der ofte træffes svære valg i forhold til behov for arealer, krav til kvalitet i de grønne områder og prioritering af ressourcerne. Det grønne står ofte svagt i disse valg, da der i modsætning til andre områder ikke findes en lovbundne krav til forekomsten og kvaliteten af byens træer, parker mv.
Forud for udarbejdelse af et egentlig forslag til Parkpolitik foreslås et debatoplæg udsendt 2. april, således at der er mulighed for at høre og inddrage kommunens øvrige forvaltninger og offentligheden i en diskussion af mål og proces. Debatten foreslås afsluttet d. 1. juni 2002.
På baggrund af denne debat forventes et forslag til Parkpolitik forelagt Bygge- og Teknikudvalget i efteråret 2002. Forvaltningens tidsplan muliggør, at Parkpolitikken kan fremlægges for Borgerrepræsentationen i 2003.
SAGSBESKRIVELSE
Det Grønne Råd udtalte i år 2001, at det ville være hensigtsmæssigt at udarbejde en overordnet strategi for byens grønne områder - en parkpolitik for København. Forvaltningen har på den baggrund iværksat et arbejde for at få et grundlag til en sådan politik forelagt Bygge- og Teknikudvalget.
For over et hundrede år siden blev ønsket om en samlet politik for parker og grønne anlæg i København for første gang nævnt i Borgerrepræsentationen under budgetforhandlingerne. Anledningen var en diskussion om fælledernes fremtidige anvendelse og at der var foreslået yderligere afsat 4.500 kr. til beplantninger.
Overretssagfører O. Johansen udtalte den 1. november 1897:
"Med saameget større Vægt maatte han hævde, at man ikke har Lov til i saa høj Grad, som det sker, at unddrage Befolkningen den opdragende, moraliserende og forfriskende Virkning, som Skovens Poesi kan udøve. Sammenlignet med andre Hovedstæder er Kjøbenhavn daarlig forsynet med Parker " Og han fortsætter:
"Der trænges her i byen til aabne pladser med stærk Beplantning."
Borgerrepræsentanternes forhandling afsluttes med:
"Han ønskede denne Sag tagen under Overvejelse eventuelt gennem et Fællesudvalg."
Der blev i budgettet for 1898 afsat yderligere 4.500 kr. med et ønske om flere udsøgte planter på torve og pladser og færre syrener og guldregn. Først i år 1900 blev udvalget vedrørende parker og plantninger nedsat. De afgav deres betænkning den 17. Juni 1902. Deres konklusioner var, at der skulle etableres park ved Kløvermarksvej, ved Lersøen og ved Tagensvej/Jagtvej. Dette blev enstemmigt vedtaget.
Om deres arbejde har en mistrøstig stadsgartner i 1957 skrevet, at der var mange kloge ord, men at der kom meget lidt ud af et stort arbejde. Derfor er det oplagt, at arbejdet i 2002 ved begyndelsen til et ny århundrede genoptages.
Inden for de sidste 5 - 10 år har København som kommune og som landets hovedstad oplevet en vækst i byggeriet, der vil præge byen de næste 100 år. Hvis København skal fastholde og udvikle sine muligheder for at være et attraktivt bolig og arbejdssted forudsætter det, at det grønne også styrkes i de kommende års planlægning.
Det vil ofte give svære valg mellem fx parker eller boliger, træer eller p-pladser, græs eller asfalt. En parkpolitik handler om, hvordan disse og mange andre politiske valg skal håndteres og afvejes. I mange tilfælde vil der være tale om at finde kreative løsninger, hvor "enten-eller" kan blive til "både-og". En parkpolitik vil sikre, at afvejninger mellem de mange meget relevante behov, sker ud fra en mere langsigtet strategi og ikke kun som her og nu løsninger i enkeltsager.
Undersøgelser af relationen mellem parker og sundhed viser at København stadig kan fremme folkesundhed og det gode humør for alle aldre gennem en prioriteret indsats for det grønne. Derfor er det vigtigt, at der er plads og mulighed for leg og bevægelse året rundt. Der opstår hele tiden ny viden og nye muligheder. Familiemønstret har ændret sig, - der kommer flere børn og unge. Hertil kommer nye måder at være sammen på og nye former for friluftsliv finder indpas. Det stiller nye krav, og derfor skal de grønne område være rummelige og give plads til udvikling og forandring.
København er ved at udvikle sig til en metropol og det grønne er vigtig for oplevelsen af byen. En national undersøgelse i 1997 af befolkningens brug af parker viser, at københavnerne i lighed med andre værdsætter naturoplevelser, og de i modsætning til de øvrige byers indbyggere prioriterer afvekslende oplevelser på deres tur gennem byen højt. Mange københavnere oplever noget særligt ved at bo i landets hovedstad og værdsætter byens historie. Derfor er naturoplevelser og de synlige spor af historien værdifulde for byens udvikling.
Københavns Kommunes parkpolitiske målsætning er ifølge kommuneplanen, at tilføre byen optimale grønne som urbane rekreative arealer, der med hensyn til kvalitet og beliggenhed tilgodeser borgernes muligheder for varierede grønne og blå herlighedsværdier. Der er tale om værdier, der beriger og forskønner byen og giver alle aldersgrupper mulighed for et spændende, indholdsrigt, varieret og sundt friluftsliv inden for en passende afstand fra den enkelte bolig.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Processen foreslås inddelt i tre faser:
- Debat om afgrænsning og hovedmål
- Udarbejdelse af et forslag til parkpolitik for København
- Konkretisering af den grønne struktur – som viser eksisterende samt potentielle grønne områder - på bydelsniveau.
Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at der til ovennævnte faser udarbejdes:
- Et 16 siders debatoplæg. Et forslag er vedlagt indstillingen.
Debatoplægget foreslås udsendt til lokalråd, interesseorganisationer, forvaltningerne og fagrelevante forsknings- og uddannelsesinstitutioner mm. Derudover vil oplægget være tilgængelig på Bygge- og Teknikforvaltningens hjemmeside og biblioteker mm.
I forbindelse med debatperioden ønsker Bygge- og Teknikforvaltningen at inddrage det Grønne Råd og de øvrige fagforvaltninger ved to seminarer.
Det foreslås, at Bygge- og Teknikudvalget behandler emnet Parkpolitik på et temamøde i efteråret 2002.
Debatoplæggets 5 hovedemner foreslås at være:
- Hvorfor parkpolitik?
- København – en grøn metropol
- Konkurrencen om byrummet
- Gåture og grillparties
- Plads til alle
- Dialogen om de grønne områder
2) Et forslag til Parkpolitik på ca. 40 sider.
Bygge- og Teknikforvaltningens tidsplan muliggør at der foreligger et udkast til Parkpolitik til behandling i Bygge- og Teknikudvalget inden udgangen af 2002. Tidsplanen muliggør at forslaget kan videresendes til BR som et bidrag forud for udarbejdelse af Strategi for kommuneplanlægning i 2003.
3) Den grønne struktur på bydelsniveau.
Bydelsopslagene foreslås udarbejdet i 2003 til brug for en dialog med borgerne, og som et grundlag for forslag til areal reservation, samt grundlag for en prioritering af Vej & Parks indsats med hensyn til naturområder, parker, legepladser, gadetræer og små grønne restarealer i byen – FRI-mærker.
Som et yderligere bidrag til en overordnet politik for byens rekreative byrum planlægger forvaltningen at udarbejde et forslag til en tilsvarende pladspolitik, som omhandler de rekreative, æstetiske og trafikale forhold på byens pladser, torve og gågader.
Udarbejdelse af et forslag til Parkpolitik forventes i 2002 at koste ca. 0,4 mio. kr. til ekstern konsulentbistand, trykning og høring. Udgifterne dækkes af Vej & Parks driftsmidler.
De miljømæssige konsekvenser er ikke vurderet på nuværende tidspunkt, vurderingen vil indgå i forslaget til en parkpolitik.
Høring
Debatoplæg
Oplæg til debat offentliggøres d. 2. april og der afholdes en workshop for kommunens øvrige forvaltninger i maj. Oplæg til debat fremlægges ligeledes på et seminar d. 2. april for Det Grønne Råd. Oplægget præsenteres på Bygge- og Teknikforvaltningens hjemmeside og vil være tilgængelig på kommunens biblioteker. Debatperioden afsluttes d. 1. juni 2002.
Forslag til Parkpolitik
Selve forslaget til parkpolitik forelægges Bygge- og Teknikudvalget i efteråret 2002, sammen med et forslag til den videre proces.
Den grønne struktur på bydelsniveau udarbejdes på baggrund af parkpolitikken og foreslås fremlagt til høring på borgermøder i de enkelte bydele.
BILAG VEDLAGT
Debatoplæg: "Grønt for alle – En parkpolitik for Københavns Kommune?"
Ole Bach