Ombygning af krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej
Ombygning af krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 20. marts 2002
Sager til beslutning
5. Ombygning af krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej
BTU 93/2002 J.nr. 21226.0033/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at Carlsberg Ejendomme ombygger det signalregulerede kryds Strandvejen / Gammel Vartovvej i forbindelse med ombygning af den i Gentofte Kommune beliggende del af Gammel Vartovvej.
RESUME
Tuborg Ejendomme har anmodet om godkendelse af et skitseprojekt til ombygning af krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej. Dette skyldes, at der sker en byudvikling af området Tuborg Syd, herunder at Gentofte Kommune i august 2002 åbner en ny Hellerup Skole ved Gammel Vartovvej. Krydset er dimensioneret sådan, at den forventede fremtidige trafik vil kunne afvikles.
Ombygning af krydset finansieres af Carlsberg Ejendomme. Driften af krydset overgår herefter til Københavns Kommune. Der forventes ikke øgede udgifter til driften af det ombyggede kryds.
SAGSBESKRIVELSE
Gentofte Kommune har i sin lokalplan 178 skabt mulighed for byudvikling på den sydlige del af det tidligere Tuborg Bryggeri, Tuborg Syd. I denne forbindelse skal den i Gentofte Kommune beliggende del af Gammel Vartovvej ombygges til en Boulevard. Byudviklingen vil give anledning til øget trafik til og fra området. Samtidig vil Gentofte Kommune i august 2002 åbne en ny Hellerup Skole ved Gammel Vartovvej. Carlsberg Ejendomme har derfor ansøgt om tilladelse til at ombygge krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej, så det kan afvikle den øgede trafik, herunder skolevejstrafikken, og så det tilpasses den nye udfomning af den i Gentofte Kommune beliggende del af Gammel Vartovvej.
Beskrivelse af det ombyggede kryds
Udformningen af det ombyggede kryds fremgår af bilag 1. Ud over omlægning af den del af Gammel Vartovvej, der ligger i Gentofte Kommune vil der ske flytning af de to heller i Strandvejen. Ved omlægningen vil fodgængerovergangene over Strandvejen komme til at ligge vinkelret på vejen, hvorved der bliver kortere gangafstand over Strandvejen. Af hensyn til skolevejstrafikken til og fra den ny Hellerup Skole bliver cykelstien på den nordlige gren af Strandvejen ført helt frem til krydset, mens der på den sydlige gren af Strandvejen etableres en cykelbane frem til krydset. I begge tilfælde kombineres dette med tilbagetrukken stopstreg for biltrafikken. Endvidere etableres der markeringer af cyklisternes baner gennem krydset, evt. som blå cykelstriber.
Ombygningen af krydset vil ikke i sig selv give anledning til øget trafik. Det vil til gengæld byudviklingen i Gentofte Kommune, som er baggrund for ombygningen. Gentofte Kommunes lokalplan 178, Tuborg Syd, giver mulighed for etablering af 100.000 m2 etageareal til erhvervsformål, 100.000 m2 etageareal til boliger og 25.000 m2 etageareal til offentlig formål (ny Hellerup Skole). På Tuborg Nord (Gentofte Kommunes lokalplan 122) vil der være mulighed for udbygning til i alt 122.000 m2 etageareal til erhverv og 44.000 m2 etageareal til boliger. Ved fuld udbygning skønnes den samlede trafik på et hverdagsdøgn at være i størrelsesordenen 12.000 køretøjer til og fra Tuborg Syd og 11.000 køretøjer til og fra Tuborg Nord. Sammenlagt kan der altså forventes en trafik til og fra hele det fuldt udbyggede Tuborgområde på i størrelsesordene n 23.000 køretøjer på et hverdagsdøgn. Da en stor del af udbygningen særligt på Tuborg Nord allerede er gennemført, vil udbygningen kun resultere i en øget trafik på i størrelsesordenen 11.000 køretøjer i forhold til i dag.
Ved ovenstående beregninger er der brugt et højere antal ture pr. m2 etageareal, end der normalt regnes med ved byudvikling i Københavns Kommune. Dette skyldes dels, at området ligger med relativ dårligere tilgængelighed til det kollektive trafiksystem, dels er der er planlagt en større parkeringsdækning, end der normalt er tilfældet i Københavns Kommune.
Trafikken til og fra området vil skulle afvikles dels via den allerede etablerede Tuborg Boulevard, dels via den omlagte Gammel Vartovvej. Der er planlagt en nord-syd-gående forbindelse gennem området, således at trafikken kan fordele sig hensigtsmæssigt mellem de to veje. Det skønnes derfor, at ved fuld udbygning af området vil trafikken på Tuborg Boulevard blive i størrelsesordenen 13.000 køretøjer på et hverdagsdøgn, mens der på Gammel Vartovvej må ventes en trafik på i størrelsesordenen 10.000 køretøjer på et hverdagsdøgn.
Den øgede trafik som følge af byudviklingen vil føre til øget trafik på det overordnede vejnet i Københavns Kommune. Trafikken på et hverdagsdøgn udgør i dag 18.000 køretøjer på Tuborgvej, 20.000 køretøjer på Strandvejen nord for Tuborgvej og 25.000 køretøjer på Strandvejen syd for Gammel Vartovvej. Fuld udbygning af Tuborggrundene skønnes at bidrage med en øget trafik på i alt i størrelsesordenen 11.000 køretøjer. Det er svært at forudsige, hvordan denne trafik vil fordele sig i de forskellige retninger, men forvaltningen skønner, at i størrelsesordenen 5.000 køretøjer vil køre ad Tuborgvej, 3.000 køretøjer ad Strandvejen mod og fra syd og 3.000 ad Strandvejen mod og fra nord.
Det forventes, at det ombyggede kryds med den udformning, der er vist på bilag 1, vil kunne afvikle den forventede trafik jf. ovennævnte.
Økonomi
Ombygning af krydset finansieres af Carlsberg Ejendomme. Driften af krydset overgår herefter til Københavns Kommune. Der forventes ikke øgede udgifter til driften af det ombyggede kryds.
Høring
Københavns Politi har været hørt i forbindelse med udformningen af krydset/trafikafviklingen. Politiet kan tiltræde, at den foreliggende vejplan danner grundlag for detailprojekteringen af afmærkning og signalanlæg.
Gentofte Kommune har været hørt i forbindelse med udformningen af krydset, som kommunen har godkendt.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej – nuværende forhold
Bilag 2: Krydset Strandvejen / Gammel Vartovvej – efter ombygning
Ole Bach