Mødedato: 20.02.2002, kl. 14:00

Udformning af eksisterende og nye stationer på Ringbanen, ekskl. Hellerup, Flintholm og Ny Ellebjerg stationer

Udformning af eksisterende og nye stationer på Ringbanen, ekskl. Hellerup, Flintholm og Ny Ellebjerg stationer

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. februar 2002

 

Sager til beslutning

7. Udformning af eksisterende og nye stationer på Ringbanen, ekskl. Hellerup, Flintholm og Ny Ellebjerg stationer

BTU 46/2002 J.nr. 2130.0008/98

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at de eksisterende og nye stationer på Ringbanen, ekskl. Hellerup, Flintholm og Ny Ellebjerg stationer, indrettes i overensstemmelse med denne indstilling med tilhørende bilag

RESUME

Med Folketingets vedtagelse i maj 2000 af en anlægslov for etablering af en S-togslinie mellem Hellerup og en ny station ved Ellebjergvej i Vigerslev har Banestyrelsen som anlægsmyndighed igangsat arbejdet med udformningen af stationerne på linien (Ringbanen). Arbejdet omfatter ombygning af 6 eksisterende stationer og etablering af 6 nye stationer. Banen forventes ibrugtaget i 2005.

Flintholm Station, der etableres i Grøndalsparken, er sammenbygget med en station på metrolinien til Vanløse og skal derfor stå færdig allerede når denne åbner i 2003. Arbejdet med Flintholm Station er derfor blevet fremskyndet i forhold til de øvrige stationer, og Bygge- og Teknikudvalget godkendte således udformningen af stationen den 4. april 2001 (BTU 168/01).

Projekterne for Hellerup og Ny Ellebjerg stationer bliver i øjeblikket revurderet og denne instilling omhandler derfor kun udformningen af 5 eksisterende og 4 nye stationer.

Udformningen af stationerne og deres forpladser er blevet til i et tæt samarbejde med Banestyrelsen, DSB S-tog og Frederiksberg Kommune. Forvaltningen vurderer, at der er fundet gode løsninger indenfor den afsatte økonomi

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den daværende regering indgik sammen med SF og Enhedslisten den 28. december 1998 en politisk aftale om styrkelse af den kollektive trafik, herunder beslutningen om etablering af en S-togs ringbane mellem Hellerup Station og en ny station ved Ellebjergvej (Ny Ellebjerg Station).

Beslutningen blev efterfølgende udmøntet i lov nr. 476 af 31. maj 2000 om anlæg af Ringbanen mellem Hellerup Station og Ny Ellebjerg Station.

Banen etableres på den eksisterende S-bane mellem Hellerup Station og Grøndal Station, ved ændring af "Den ydre godsbanering" mellem Grøndal Station og

Vigerslev, ved anlæg af to nye S-banespor mellem Vigerslev og Ny Ellebjerg og ved anlæg af 6 nye stationer: Flintholm, KB Hallen, Ålholm, Danshøj (tidligere Harrestrup), Vigerslev og Ny Ellebjerg, (bilag 1).

Ringbanen planlægges taget i drift i 2005, dog skal Flintholm Station (i Grøndals-parken) allerede stå færdig i 2003, da stationen også skal fungere som station på metrolinien til Vanløse.

Planlægningen af Flintholm Station er derfor blevet fremrykket i forhold til de øvrige stationer, og udformningen af stationen blev således godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 4. april 2001 (BTU 168/01).

Udformningen af de øvrige stationer er nu klar til godkendelse, med undtagelse af Hellerup og Ny Ellebjerg stationer.

Udformningen af Hellerup Station er af Banestyrelsen taget op til fornyet overvejelse efter Bygge- og Teknikudvalgets beslutning om ikke at tilslutte sig eksproprieringen af areal til en ny stiadgang til stationen fra vest (BTU 285/01), mens udformningen og økonomien for Ny Ellebjerg Station er taget op til genovervejelse, da der med de foreliggende projektforslag ikke er økonomi til at gennemføre en funktionelt acceptabel løsning. Banestyrelsen er på den baggrund i dialog med Trafikministeriet herom.

Udformningen af Hellerup og Ny Ellebjerg stationer vil blive forelagt udvalget til godkendelse på et senere tidspunkt.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Nærværende indstilling omfatter udformningen af 5 eksisterende og 4 nye stationer på Ringbanen.

Udformningen af stationerne og deres forpladser og de økonomiske afvejninger i forbindelse hermed er blevet til i et tæt samarbejde med Banestyrelsen, DSB S-tog og Frederiksberg Kommune.

Som følge af den stramme anlægsøkonomi er ombygningen af de eksisterende stationer begrænset mest muligt. Forvaltningen har på den baggrund fundet det acceptabelt, at der ikke foretages ændringer på 2 af de mindre stationer – Ryparken og Fuglebakken. Ved de resterende 3 eksisterende stationer – Bispebjerg, Nørrebro og Grøndal, foretages der primært mindre ændringer, der har til formål at øge tilgængeligheden og trafiksikkerheden for stationens brugere.

De 4 nye stationer – KB Hallen, Ålholm, Danshøj og Vigerslev er udformet med designmæssige fællestræk og kommer til at fremstå enkle og overskuelige. Forpladserne udformes ligeledes enkelt og beplantes med træer i det omfang det er muligt. Endvidere etableres der i alt 612 nye cykelparkeringspladser.

Generelt er der for både de eksisterende og nye stationer gjort en del for at optimere de trafiksikkerhedsmæssige forhold ved etablering af fodgængerovergange med blink. Busstoppestederne er så vidt muligt udformet med refuger til passagererne.

Udformningen af de 9 stationer er som følger:

Ryparken Station

Der foretages ingen ændringer på Ryparken Station.

Bispebjerg Station, (bilag 2)

Bispebjerg Station, ved Tagensvej er udformet som en brostation med en ø-perron.

For at forbedre forholdene ved stationen etableres en fodgængerovergang med gult blink. Af trafiksikkerhedsmæssige grunde bliver overgangen udformet således, at der kun bliver én vognbane i hver retning. Dette vurderes ikke at påvirke trafikafviklingen set i relation til vejens status og trafikbelastning.

Endvidere etableres der refuger ved busstoppestederne og faciliteter til "kys & kør".

Nørrebro Station, (bilag 3)

Nørrebro Station, ved Nørrebrogade er udformet som en dæmningsstation med sideliggende perroner. Stationen er på nuværende tidspunkt under en gennemgribende renovering.

For at forbedre adgangsforholdene til perronerne anlægges der 2 supplerende adgangstrapper syd for den eksisterende hovedindgang. Foran den ene nye trappe udvides fortorvet for at få bedre pladsforhold.

Ved den vestlige indgang til stationen er der en mindre forplads. Dennes belægning renoveres.

Fuglebakken Station

Der foretages ingen ændringer på Fuglebakken Station.

Grøndal Station, (bilag 4)

Grøndal Station ved Godthåbsvej er udformet som en brostation med sideliggende perroner.

For at forbedre adgangsforholdene til stationen, samt for at gøre plads til opsætning af overdækket cykelparkering, udvides det eksisterende brodæk. Der bliver således plads til i alt 90 cykler.

Den eksisterende karakteristiske stationsbygning, der ikke er i brug mere, bevares og vil på et senere tidspunkt blive ombygget til kioskbygning. Den nuværende kiosk-bygning syd for stationen nedrives.

KB Hallen Station, (bilag 5)

KB Hallen Station er en ny station, der etableres ved Peter Bangs Vej på grænsen til Frederiksberg Kommune. Stationen udformes som en brostation med sideliggende perroner, hvorfra der bliver adgang til gadeniveau via trapper og elevatorer.

I gadeniveau etableres to mindre forpladser, som bliver belagt med Københavnerfortov og udstyret med 48 overdækkede cykelparkeringspladser. Endvidere etableres der 24 aflåste og overdækkede cykelparkeringspladser ved "sløjfen" på den modsatte side af Peter Bangs Vej.

På Peter Bangs Vej optimeres de trafiksikkerhedsmæssige forhold ved etablering af stoppesteder udformet med busrefuger og ved at flytte fodgængerfeltet, således at dette kommer til at ligge optimalt for forbindelsen mellem stoppestederne og stationen. Fodgængerfeltet etableres med gult blink.

Ålholm Station, (bilag 6)

Ålholm Station er en ny station, der etableres ved Roskildevej. Stationen udformes som en brostation med sideliggende perroner, hvorfra der bliver adgang til gadeniveau via trapper, ramper og elevatorer. Ved perronerne etableres der 120 overdækkede cykelparkeringspladser.

I gadeniveau etableres en mindre og en større forplads, som bliver belagt med Københavnerfortov og udstyret med 50 åbne og 60 aflåste og overdækkede cykelparkeringspladser. På den store forplads bliver der endvidere mulighed for ophold.

På Roskildevej etableres der nye busstoppesteder i begge retninger. Stoppestederne etableres med refuger således, at de trafiksikkerhedsmæssige forhold for fodgængere og cyklister bliver optimale. På grund af pladsforholdene betyder dette, at der kun vil være ét spor tilgængeligt i hver retning i de situationer, hvor der holder en bus ved stoppestederne.

Desuden etableres der en signalreguleret fodgængerovergang vest for banen, som sammen med den eksisterende fodgængertunnel øst for banen skal sikre passagerenes færdsel på tværs af Roskildevej. Samlet vurderes disse tiltag at give en svag reduktion i bilkapaciteten uden, at det giver større problemer for trafikafviklingen.

Danshøj Station, (bilag 7)

Danshøj Station er en ny station der etableres, hvor Vestbanen (til Roskilde) og Ringbanen krydser hinanden. Ringbanestationen anlægges med sideliggende perroner, og der etableres to mindre forpladser, hvorfra der via trapper, og elevatorer bliver adgang til vestbanestationen som etableres på en dæmnings-/brokonstruktion.

I forbindelse med perroner og forpladser etableres der 12 åbne, 58 overdækkede og 24 aflåste og overdækkede cykelparkeringspladser.

Stationen får ikke direkte adgang for bilister, men der etableres en redningsvej med bomme og forbindelse til Ansgars Allé.

Vigerslev Station, (bilag 8)

Vigerslev Station er en ny station, der etableres ved Vigerslevvej. Stationen anlægges på en banedæmning med sideliggende perroner. Fra perronerne bliver der adgang til gadeniveau via trapper og elevatorer.

I gadeniveau etableres en mindre forplads og der etableres 30 åbne, 60 overdækkede og 36 aflåste og overdækkede cykelparkeringspladser.

På Vigerslevvej etableres der to nye busstoppesteder, der er udformet med refuger og buslæ samt en fodgængerovergang med gult blink, der skal sikre passagerenes færdsel på tværs af Vigerslevvej.

Økonomi

I overensstemmelse med bestemmelserne i anlægsloven for Ringbanen forestår Banestyrelsen den overordnede koordinering, projektering og fælles projektledelse mv. for stationer og forpladser. Udgifterne hertil fordeles i henhold til de i anlægsloven anførte fordelingsrammer for de enkelte bidragsydere.

Københavns Kommune bidrager med i alt 64,5 mio. kr. til projektet. Heraf anvendes 31,0 mio. kr. til Ringbanens stationer ekskl. Flintholm Station, jf. Trafikafviklingsplanen (BR 526/00).

Hovedprincippet for udgiftsfordelingen er, at den kommende ejer/bestyrer af et anlægselement afholder udgifterne til etableringen.

Anlægsoverslaget for arbejderne på de 5 eksisterende og 4 nye stationer er fastsat til 274,6 mio. kr. (prisniveau januar 2000). Heraf bidrager Københavns Kommune med 19,09 mio. kr., der anvendes på følgende måde:

 

 

Bispebjerg Station: 1,21 mio. kr

Midlerne anvendes til etablering af fodgængerfelt med gult blink, busperroner og "kys & kør" anlæg.

Nørrebro Station: 0,38 mio. kr

Midlerne anvendes til tilpasninger af fortov mod Folmer Bendtsens Plads i forbindelse med etablering af den nye trappe og til renovering af belægningen ved den vestlige indgang til stationen.

Grøndal Station: 1,00 mio. kr

Midlerne anvendes til en fjerdedel af udgifterne til etablering af et nyt brodæk for cykelparkering. En forudsætning for medfinansiering heraf er at Frederiksberg Kommune også bidrager med et tilsvarende beløb.

KB Hallen Station: 1,79 mio. kr

Midlerne anvendes etablering af en del af forpladsen og en del af udgifterne til cykelparkering samt til etablering af ét busstoppested.

Ålholm Station: 8,76 mio. kr

Midlerne anvendes til etablering af forplads, en del af cykelparkeringen, to busstoppesteder og fodgængerovergang med signalanlæg.

Vigerslev Station: 5,95 mio. kr

Midlerne anvendes til etablering af forplads, cykelparkering, to busstoppesteder og fodgængerovergang med gult blink.

Herved resterer der 11,91 mio. kr. som Københavns Kommune bidrager til etablering af Ny Ellebjerg Station (da det vurderes, at der ikke vil blive anvendt nogen midler på Hellerup Station).

Banestyrelsens overslag over anlægsøkonomien på de foreliggende forslag til Ny Ellebjerg Station viser, at stationen ikke kan etableres indenfor den af Folketinget godkendte ramme for Ringbanens samlede anlægsøkonomi. På den baggrund søger Banestyrelsen sammen med Trafikministeriet at tilvejebringe øgede anlægsmidler til Ringbaneprojektet, således at den resterende del af Ringbanen kan anlægges i en acceptabel udformning.

Det kan i den forbindelse ikke udelukkes, at Trafikministeriet vil henvende sig til interessenterne (DSB S-tog, Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune og Københavns Kommune) om at øge den aftalte medfinansiering.

Miljøvurdering

Der har været foretaget undersøgelser af Ringbanens konsekvenser for miljøet. Miljøundersøgelserne er foretaget i samarbejde med Miljø- og Energiministeriet og de berørte kommuner, ligesom der i overensstemmelse med planlovens retningslinier har været afholdt en offentlig høring om projektet.

Miljøundersøgelserne har samlet set ikke givet anledning til væsentlige ændringer i projektets udformning eller tidsplan. Miljøredegørelse for Ringbanen er offentliggjort af Banestyrelsen i februar 2000.

I forbindelse med selve anlægsarbejderne søger Banestyrelsen i samarbejde med forvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen at begrænse generne for de omkringboende mest muligt.

Høring

Banestyrelsen forestår som anlægsmyndighed orienteringen af offentligheden og forhandlingerne med de berørte naboer.

Projekterne har været forlagt politiet, der har principgodkendt de trafikale løsninger.

BILAG VEDLAGT

· Ringbanen, bilag 1: Oversigtskort over Ringbanens linieføring

· Ringbanen, bilag 2: Plantegning af Bispebjerg Station

· Ringbanen, bilag 3: Plantegning af Nørrebro Station

· Ringbanen, bilag 4: Plantegning af Grøndal Station

· Ringbanen, bilag 5: Plantegning af KB Hallen Station

· Ringbanen, bilag 6: Plantegning af Ålholm Station

· Ringbanen, bilag 7: Plantegning af Danshøj Station

· Ringbanen, bilag 8: Plantegning af Vigerslev Station

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

· Ringbanen – Stationer og Forpladser. Belægning/trafikafvikling for de nye stationer januar 2002 (3 løse tegninger).

· Ringbanen – Stationer og Forpladser. Projektforslag nye stationer, november 2001 (hæfte + ringbind).

· Ringbanen – Stationer og Forpladser. Anlægsoverslag nye stationer, november 2001 – revision december 2001 (hæfte).

· Ringbanen – Stationer og Forpladser. Projektforslag eksisterende stationer, august 2001 (ringbind).

· Ringbanen – Stationer og Forpladser. Anlægsoverslag eksisterende stationer, august 2001 (hæfte).

 

Ole Bach

 

Til top