Redegørelse om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune
Redegørelse om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002
Sager til beslutning
22. Redegørelse om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune
BTU 349/2002 J.nr. 1629,0008/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at det af Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdede høringssvar vedrørende redegørelse om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune fremsendes til Kultur- og Fritidsudvalget
RESUME
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen udarbejdet en redegørelse vedrørende "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune". Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde den 18. april 2002 at sende redegørelsen i høring.
I forslag til høringssvar kommenteres de forskellige foreslåede ombygninger og nyetableringer af idrætsanlæg.
SAGSBESKRIVELSE
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen har udarbejdet en redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune". Ved møde den 18. april 2002 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at sende redegørelsen i høring uden forudgående politiske drøftelse.
Kultur- og Fritidsudvalget har således ved brev af 29. april 2002 anmodet Bygge- og Teknikudvalget om høringssvar på redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune".
Forslag til høringssvar
"Til Kultur- og Fritidsudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget har ved brev af 29. april 2002 anmodet Bygge- og Teknikudvalget om høringssvar vedr. redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune".
Ved mødet den 19. juni 2002 har Bygge- og Teknikudvalget behandlet og godkendt Bygge- og Teknikforvaltningens forslag til høringssvar.
Indledningsvist skal det bemærkes, at Bygge- og Teknikudvalget ikke, på det foreliggende meget overordnede grundlag, konkret kan vurdere konsekvenserne med hensyn til trafik og rekreative arealer ved gennemførelse af de enkelte forslag.
Herudover giver redegørelsen "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune" Bygge- og Teknikudvalget anledning til følgende bemærkninger for så vidt angår de foreslåede ombygninger og nyetableringer af idrætsanlæg.
- Indendørs idrætshaller – arena med plads til 10.000 tilskuere
Af Parken Sport og Entertainment A/S er udarbejdet et skitseforslag til ændring og udbygning af Parken og Østerbro Stadion med følgende hovedelementer:
- Nedrivning af den nuværende Østerbro Skøjtehal og opførelse af en ny multihal i 2 etager med et etageareal på ca. 7.800 m2 med to isbaner, mulighed for fleksibel anvendelse og tilskuerkapacitet på 10.000 personer.
- I tilknytning til multihallen tænkes opført et sportsmuseum med et etageareal på ca. 2.000 m2 i to etager.
- Østerbro Stadions nuværende hovedtribune erstattes af en ny.
- Udskiftning af Parkens gamle tribune langs P. H. Lings Allé med en ny og i tilknytning hertil opførelse af et kontorhus i 8 etager, samlet etageareal ca. 10.500 m2 + kælder.
- Opførelse af to nye hjørnetårne med dimensioner som de allerede eksisterende, samlet etageareal ca. 6.900 m2. Bebyggelsen tænkes anvendt til kontor og/eller hotel, restaurant og lignende.
De ansøgte projekter er for langt størstedelens vedkommende ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammer og vil ikke kunne etableres inden for den gældende lokalplan nr. 137. Der forudsættes således en ændring af såvel kommuneplanen som en ny lokalplan.
Endvidere må det antages, at en gennemførelse af projektet vil få betydning for det omgivende kvarter, eftersom en hal af denne størrelse i forbindelse med arrangementer altid vil give trafik og parkering, som skal håndteres. Begge disse forhold vil i forbindelse med et konkret projektforslag skulle vurderes nøjere. Det må samtidigt antages, at et projekt af denne størrelse vil fordre en VVM-screening, samt at antallet af arrangementer og den deraf følgende trafik vil skulle indgå som et væsentligt element i en screening.
I Ørestad har Ørestadsselskabet peget på et areal ved Ørestad Syd Station syd for Hannemanns Allé. Valg af dette areal, der er velbeliggende i forhold til Metro og Øresundsmotorvejen og lægger op til et markant byggeri, forudsætter ligeledes udarbejdelsen af lokalplan.
En anden mulighed er Bella Center omfattet af lokalplan nr. 342, hvori der muliggøres en arenabebyggelse på et areal ved Bella Center Station syd for Vejland Allé og vest for Ørestads Boulevard. Også dette areal er velbeliggende i forhold til Metro og vejnettet og lægger op til et markant byggeri. Desuden kan der drages nytte af Bella Centers store parkeringskapacitet. En arenabebyggelse her er tidligere tænkt opført med et etageareal på ca. 23.500 m2.
Det skal tilføjes, at der tidligere har været overvejelser om en arenabebyggelse over baneterrænet syd for Tietgensbro og over banegraven ved Vesterport Station. Endelig kan der peges på en placering i nærheden af den kommende Ny Ellebjerg Station, der ligeledes vil være god i forhold til det regionale banesystem og relativ god i forhold til det overordnede vejnet. Desuden vil parkeringspladserne i Valby Idrætspark kunne udnyttes. Alle 3 placeringer vil forudsætte udarbejdelse af lokalplan.
2. Lokale elitecentre hver med plads til 2-3.000 tilskuere
Redegørelsen foreslår, at der etableres tre indendørs eliteentre med plads til 2-3.000 tilskuere. Dette foreslås at ske ved en udbygning af Sundbyøster Hallen, Ryparkens Idrætsanlæg og Bavnehøj Hallen.
Der foreligger et aktuelt skitseforslag til udvidelse af Sundbyøsterhallen fra de nuværende ca. 2.000 m2 til 6-7.000 m2. I kommuneplanen indgår ejendommen i et O2-område, og udvidelsen, der umiddelbart vurderes at forudsætte udarbejdelse af lokalplan, er i overensstemmelse hermed.
Hvorvidt, en udvidelse af Ryparkens Idrætsanlæg, der ligger i et O1-område, vil forudsætte udarbejdelse af lokalplan, kan ikke afgøres, før der foreligger et egentligt projekt.
Tilsvarende gælder en udbygning af Bavnehøjhallen, der ligger i et O2-område.
I forbindelse med lokalplanlægningen skal der dog foretages en nøje vurdering af, hvorledes de nødvendige parkeringspladser i forbindelse med arrangementer tilvejebringes, således at gæsteparkering ikke unødigt foregår i lokalområdet.
3. Overdækning af Bellahøj Friluftsbad mv.
I forbindelse med andragende om opførelse af en tennishal i år 2000 (som dog ikke blev gennemført) blev Bygge- og Teknikforvaltningen af Københavns Idrætsanlæg præsenteret for en skitseplan til overdækning af friluftsbadet, der af hensyn til medfinansiering tillige indebar etablering af et betydeligt butiksareal.
Bygge- og Teknikforvaltningen tilkendegav i denne forbindelse, at dette ikke kunne godkendes, da etablering af butikker som ønsket ville være i strid med kommuneplanrammens hovedanvendelse (O2-område) og kommuneplanens retningslinier for detailhandel, hvis intention er at koncentrere detailhandel langs strøggader og i udpegede centre.
Ejendommen er ikke omfattet af lokalplan, men hvorvidt, alene en overdækning af bassiner må anses for lokalplanpligtig, kan ikke afgøres på det foreliggende grundlag. Under hensyn til beliggenheden op til den fredede Bellahøjmark og udsynet til Bellahøj-bebyggelsen er dette dog sandsynligt. Bellahøjmarken kan således give anledning til, at der skal tages særlige hensyn ved gennemførslen af projektet.
4. Opgradering af fodboldstadions
Etablering af et nyt stadion på superliganiveau i Valby Idrætspark med plads til ca. 10.000 tilskuere vil forudsætte udarbejdelse af lokalplan. Det eksisterende stadion, der har plads til 5.800 tilskuere, Klub Danmark-Hallen, Valbyhallen og parkeringsarealerne mv. ligger i et O2-område, mens resten af idrætsanlægget med fodboldbanerne ligger i et O1-område.
Sundby Stadion, Østerbro Stadion og Tingbjerg/Vanløse Stadion ønskes på sigt opgraderet til 1. divisionsniveau med en tilskuerkapacitet på op til ca. 6.000. For så vidt angår Sundby Stadion samt Vanløse eller Tingbjerg Stadion, vil dette formentlig forudsætte udarbejdelse af lokalplan. I kommuneplanen er disse anlæg beliggende i O1- eller O1*-områder.
Det er ikke på baggrund af de foreliggende oplysninger muligt konkret at udtale sig om konsekvenserne ved gennemførelse af de enkelte forslag. Der skal dog gøres opmærksom på, at der skal foretages en meget nøje vurdering af, hvorledes man vil tilvejebringe de nødvendige parkeringsmuligheder ved disse stadions, således at lokalområderne ikke belastes af unødig gæsteparkering. Det må desuden forventes, at der vil skulle foretages en VVM-screening af de enkelte anlæg.
5. Øvrige idrætsanlæg
En opgradering af Østerbro Stadions nuværende opvisningsanlæg kan næppe antages at nødvendiggøre tilvejebringelse af en ny lokalplan.
Etablering af en ny motorbane til go-cart, der p.t. overvejes muliggjort i forbindelse med en lokalplan for en golfbane og skyttecentret på Kalvebod Fælled, vil foruden lokalplan forudsætte kommune- og regionplantillæg samt VVM-procedure. Desuden skal anlægget på Kalvebod Fælled godkendes i forhold til fredning og plejeplan, samt af staten som grundejer, hvilket har vist sig problematisk. En anden mulighed, der overvejes, er en udvidelse af det eksisterende anlæg ved Kraftværksvej.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Jens Jacobsen"
BILAG VEDLAGT
Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"
Jens Jacobsen