Mødedato: 19.06.2002, kl. 13:00

Arkitektkonkurrence Rådhuspladsen

Arkitektkonkurrence Rådhuspladsen

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002

 

Sager til beslutning

21. Arkitektkonkurrence Rådhuspladsen

BTU 324/2002 J.nr. 611:169.0001/98

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der udskrives en arkitektkonkurrence for udformningen af Rådhuspladsen, subsidiært at konkurrencen opgives

I tilfælde af at konkurrencen opgives indstiller Bygge- og Teknikforvaltningen, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at principbeslutningen om udarbejdelse af lokalplan for Rådhuspladsen og nedrivning af terminalbygningen frafaldes

RESUME

Borgerrepræsentationen traf i mødet den 25. september 1997 principbeslutning om nedrivning af Terminalbygningen på Rådhuspladsen, samt at der forinden nedrivning skulle udarbejdes en lokalplan, der fastlagde de fremtidige byggemuligheder på pladsen.

Bygge- og Teknikudvalget har på den baggrund dels haft en række drøftelser om principper for indholdet af en sådan lokalplan, dels vurderet 3 forskellige principmodeller for den fremtidige udformning af Rådhuspladsen. Med udgangspunkt i disse drøftelser fremlagde Bygge- og Teknikforvaltningen i efteråret 1999 forslag til lokalplan for Rådhuspladsen. Indstillingen blev ikke tiltrådt, idet udvalget fandt, at der burde udskrives en arkitektkonkurrence om udformningen, inden der blev offentliggjort et lokalplanforslag for området. Borgerrepræsentationen tiltrådte dette med en hensigtserklæring i forbindelse med vedtagelsen af budget 2000, i hvilken forbindelse der i budgettet bl.a. blev afsat 2 mio. kr. til gennemførelse af en arkitektkonkurrence for Rådhuspladsen.

Bygge- og Teknikudvalget besluttede derefter i mødet den 29. november 2000, at der i samarbejde med Danske Arkitekters landsforbund (DAL/AA) skulle udarbejdes en åben idékonkurrence. I de efterfølgende drøftelser med DAL/AA og i en række indlæg i den offentlige debat, blev der sat spørgsmålstegn ved grundlaget for en sådan konkurrence. Der ønskedes en klar holdning til, at konkurrencens resultat også ville blive realiseret og i den forbindelse fandtes det ikke hensigtsmæssigt, at der mellem udskrivningen af arkitektkonkurrencen og realiseringen af resultatet, skulle afholdes valg til Borgerrepræsentationen, hvorved der kunne opstå divergenser mellem fastlæggelsen af konkurrencens indhold og de efterfølgende beslutninger, dels om lokalplanens udformning, dels om midlerne til realiseringen af konkurrenceresultatet.

Bygge- og Teknikforvaltningen forelægger derfor nu, hvor den nye Borgerrepræsentation og de nye udvalg er etableret og kommet godt i gang, spørgsmålet om udskrivning af arkitektkonkurrencen, med henblik på i givet fald, at kunne gennemføre konkurrence, lokalplan og realisering inden for indeværende valgperiode.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i mødet den 25. september 1997 (BF 1997, s. 2491-2525) besluttet, at terminalbygningen principielt skal nedrives, men at der forinden nedrivningen skal gennemføres en lokalplanlægning, som fastlægger de fremtidige byggemuligheder.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i møderne den 18. november 1998 og 24. marts 1999 forudsætningerne for en sådan lokalplan. Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling til mødet den 24. marts 1999 (BT 89/99), indeholdende 3 principmodeller for udformning af og bebyggelse på Rådhuspladsen, samt udskrift af udvalgets beslutningsprotokol vedlægges som bilag 1.

På den baggrund fremlagde Bygge- og Teknikforvaltningen i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 18. august 1999 (BT 332/99) indstilling om offentliggørelse af et lokalplanforslag for Rådhuspladsen. Bygge- og Teknikudvalget besluttede i mødet den 15. september 1999 ikke at anbefale lokalplanforslaget, idet udvalget forinden udarbejdelsen af lokalplanforslag fandt, at der bør afholdes en arkitektkonkurrence, der kan danne baggrund for lokalplanens bestemmelser.

Borgerrepræsentationen har herefter, i forbindelse med vedtagelsen af budget 2000 i mødet den 14. oktober 1999, tiltrådt en hensigtserklæring om bl.a. udskrivelse af en arkitektkonkurrence om terminalbygningen og den fremtidige indretning af Rådhuspladsen. Bygge- og Teknikforvaltningen fremlagde med henvisning hertil en indstilling om udskrivelse af arkitektkonkurrence for Rådhuspladsen til drøftelse i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 24. november 1999 (BTU 474/99). Sagen blev udsat på mødet. Efterfølgende har forvaltningen efter ønske fra udvalgets medlemmer fremsendt kopi af DAL/AA's konkurrenceregler med notat af 18. januar 2000.

På den baggrund fremlagde Bygge- og Teknikforvaltningen i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 22. november 2000 (BTU 551/2000), indstilling om at forvaltningen i samarbejde med DAL/AA udarbejder et konkurrenceprogram med henblik på udskrivning af en arkitektkonkurrence. Indstillingen blev på mødet den 29. november 2000 tiltrådt bl.a. med den ændring, at konkurrencen skulle udarbejdes som en idékonkurrence. Indstilling og udskrift af beslutningsprotokol er vedlagt som bilag 2.

Bygge- og Teknikudvalget blev i mødet den 7. februar 2001 mundtligt orienteret om møder afholdt med DAL/AA vedrørende arkitektkonkurrence om Rådhuspladsen. Udvalget ville i forlængelse heraf revurdere konkurrenceprincipperne.

Arkitektkonkurrence

På baggrund af Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om udarbejdelse af en arkitektkonkurrence og de under udvalgsbehandlingen stillede ændringsforslag besluttede udvalget i mødet den 29. november 2000:

at Bygge- og Teknikforvaltningen i samarbejde med DAL/AA udarbejder et konkurrenceprogram med henblik på udskrivelse af en arkitektkonkurrence for et konkurrenceområde, der geografisk udgøres af Rådhuspladsen, del af Vester Voldgade til og med pladsen foran Vartov samt Vesterbro Passage til Bernstorffsgade, i form af en åben idékonkurrence i henhold til DAL/AA's konkurrenceregler.

at konkurrenceprogrammet forelægges til Bygge- og Teknikudvalgets godkendelse,

at antallet af dommere i dommerkomitéen fastsættes til 9: Bygge- og Teknikborgmesteren, 4 udpeget af DAL/AA og 4 udpeget af Bygge- og Teknikudvalget

at der til præmier afsættes dkr. 700.000, som fordeles med dkr. 400.000 til 1. prisen, dkr. 200.000 til 2. prisen og dkr. 100.000 til 3. prisen.

For så vidt angår begrundelserne henvises til indstillingens sagsbeskrivelse og beslutningsprotokollen (bilag 2).

Både DAL/AA og en række indlæg i den offentlige debat satte spørgsmålstegn ved det hensigtsmæssige i, at det daværende Bygge- og Teknikudvalg skulle fastlægge betingelserne for en arkitektkonkurrence og eventuelt sidde som dommere. Der blev peget på, at det på grund af kommunalvalget i november 2001, ville være en ny Borgerrepræsentation og et nyt Bygge- og Teknikudvalg der skulle føre beslutningen ud i livet, og herunder tage stilling til den lokalplan, der skal danne baggrund for en eventuel ændret udformning af Rådhuspladsen og dens bygninger, jf. Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. september 1997.

For så vidt angår beslutningen om at konkurrencen udskrives som en idékonkurrence, skal det oplyses, at denne type konkurrence bruges i de tilfælde, hvor der ikke kan formuleres en konkret opgave, eller konkurrencens formål er at få afklaret grundlaget for en opgave. I tilfældet med Rådhuspladsen vil opgaven derfor være, at fremlægge idéer til indretning af Rådhuspladsen m.m., som kan indgå i udvalgets og forvaltningens overvejelser og vurderinger af, om udformningen Rådhuspladsen skal ændres og i givet fald hvordan.

Synspunkter på en idékonkurrence om Rådhuspladsens udformning

DAL/AA's, konkurrencesekretariat har i notat af 9. januar 2001 anført, at formålet med en idékonkurrence er at få belyst opgavens muligheder. Men der skal være vilje og midler til at realisere vinderforslaget, hvis det er godt nok, og dette skal fremgå af konkurrenceprogrammet. Ellers får man ikke gode arkitekter til at deltage. Konkurrencesekretariatet finder endvidere, at konkurrencen skal udskrives som en projektkonkurrence i henhold til EU's tjenesteydelsesdirektiv, således at rådgivningsopgaven i forbindelse med vinderprojektets realisering er udbudt efter EU's regler. Udgifterne til en etapevis omdannelse af de arealer konkurrencen omfatter, bør være afsat på kommunens budget.

Konkurrencesekretariatet finder endvidere, at den vedtagne præmiesum på 700.000 kr. er for lav til at sikre tilstrækkelig interesse blandt kvalificerede arkitekter for at deltage i konkurrencen. Det bemærkes i den forbindelse at der er tale om en idékonkurrence hvor vinderen ikke er sikret en efterfølgende opgave. Af samme årsag er der ikke fastsat kompensation til vinderen hvis forslaget ikke realiseres. Der er samtidig tale om en kompliceret konkurrenceopgave, hvorfor det anbefales, at præmiesummens størrelse revurderes, når der foreligger en detaljeret beskrivelse af konkurrenceopgavens krav og omfang.

Konkurrencesekretariatet konkluderer, at foreningen kun kan medvirke i konkurrencen, hvis det på forhånd vurderes, at konkurrencens succeskriterium om, at der indkommer en mængde gode og brugbare forslag og at det bedste forslag realiseres, kan opfyldes. Konkurrencens program og de bagvedliggende forudsætninger (politisk vilje, realistiske muligheder, afsat økonomi osv.) skal klart udtrykke, at man vil gøre brug af konkurrencens resultat.

I de efterfølgende forhandlinger mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og DAL/AA er parternes synspunkter præciseret yderligere.

For begge parter er det væsentligt, at deltagelsen i konkurrencen bliver omfattende og kvalitativ, hvorfor præmiesum og realiseringsmuligheder bør overvejes.

Problematikken omkring beskrivelsen af Terminalens fremtid i konkurrenceprogrammet er endnu uafklaret. Det er dog Bygge- og Teknikforvaltningens klare opfattelse, at både mulighed for bevaring, omdannelse og forbedring samt nedrivning kan indgå i konkurrenceprogrammet. Det vil være en parameter, som kendes fra andre lignende arkitektkonkurrencer.

Tidsplan for eventuel konkurrence

DAL/AA har fremsendt følgende oversigt over et konkurrenceforløb:

A

Perioden frem til udskrivning af konkurrencen

 

5 uger

Organisering af konkurrencen

Budget og tidsplan

Indledende undersøgelser og afklaring

 

12 uger

Program og bilagsmateriale

Annoncering af konkurrencen

Sammensætning af dommerkomité

 

4 uger

Godkendelse og færdiggørelse af konkurrenceprogram

 

3 uger

Klargøring af konkurrencematerialet

Udskrivning af konkurrencen

B

Konkurrenceperioden

 

14 uger

Konkurrenceperioden incl. en frist for skriftlige forespørgsler

 

1 uge

Modtagelse af forslag

C

Bedømmelse og offentliggørelse

 

1 uge

Klargøring af forslag

 

3 uger

Bedømmelse af forslag

Offentliggørelse af resultatet

 

?

Offentlig udstilling af forslagene

I alt

43 uger

 

Lokalplan

Som anført ovenfor er det en forudsætning for udførelse af Borgerrepræsentationens principbeslutning om nedrivning af terminalbygningen, at der forinden vedtages en lokalplan for Rådhuspladsen.

Bygge- og Teknikudvalget har som nævnt i mødet den 24. marts 1999 drøftet 3 principmodeller for den fremtidige udformning af pladsen. Vedrørende den nærmere beskrivelse af de 3 modeller henvises til vedlagte bilag 1, hvoraf fremgår at model 1 omfatter en reducering af den nuværende terminalbygning, mens modellerne 2 og 3 indebærer fjernelse af den nuværende bebyggelse og opførelse af ny bebyggelse i varierende omfang og udformning samt på en måde, så de underjordiske faciliteter bibeholdes.

Modellerne 2 og 3 er udformet på baggrund af nedenstående synspunkter, der kom til udtryk under behandlingen af forvaltningens redegørelse på mødet 18. november 1998 (BT 367/98). I begge modeller er der tilstræbt en sådan overordnet udformning og skala af bebyggelsen, at bebyggelsen underordner sig byrummet og så at sige indgår som et stykke inventar på pladsen.

  • Vester Voldgade medtages i lokalplanområdet. Hermed er der dog ikke taget stilling til spørgsmålet om eventuel lukning af Vester Voldgade.
  • Busområdet og pladsens fodgængerområde røres i princippet ikke.
  • HT's funktioner søges placeret i stueetagen H.C. Andersens Boulevard 15-17, alternativt i bebyggelse på pladsen.
  • Handicaptoilet, nødudgang og ventilation fra underjordiske toiletter samles i bygningsanlæg på pladsen, idet de nuværende underjordiske funktioner bevares.
  • Kommune Information placeres andetsteds uden for pladsen, hvilket må løses af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Ejendomsdrift.
  • Dragespringvandets placering kan vurderes frit, idet den nuværende placering dog anses for uhensigtsmæssig med hyppige vandstænk ud over cykelstien. Forslag om placering i Vesterbrogadeaksen i forlængelse af Frihedsstøtten eller i overgangszonen mellem pladsen og busområdet blev nævnt. Muligheden for tilbageflytning af den oprindelige yderkumme fra dens placering på Brønshøj Torv blev ligeledes nævnt.
  • Mulighederne for forbedring af forholdene for cyklisterne skal undersøges i tilfælde af reducering eller fjernelse af den nuværende bebyggelse.
  • De to kiosker på pladsen skal søges fjernet.
  • På pladsen skal der skal fortsat være udeservering placeret således, at der opnås bedst mulig beskyttelse mod busområdet. Der ønskes samme kvaliteter som i den nuværende situation.
  • Faste beplantninger på pladsen må ske i form af fritstående træer, der gerne må placeres således, at de bidrager til beskyttelse mod busområdet. Som afskærmning kan også benyttes forskellige former for glasskærme, stativer med slyngplanter m.v.

Økonomi

Med vedtagelsen af budget 2000, tiltrådte Borgerrepræsentationen en hensigtserklæring om udskrivning af en arkitektkonkurrence, og der var inden for rammerne af de ekstra afsatte midler til trafikinvesteringer og byudviklingspulje enighed om at anvende indtil 2 mio. kr. til en arkitektkonkurrence og yderligere 3 mio. kr. i forbindelse med terminalbygningen på Rådhuspladsen.

Disse midler henstår fortsat i de nævnte puljer i Vej & Park, idet beløbene er overført til 2001 og 2002.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at arkitektkonkurrence samt fjernelse af hele eller væsentlige dele af terminalbygningen ikke vil kunne afholdes inden for de afsatte 5 mio. kr.

Opgivelse af arkitektkonkurrencen og ændringer i terminalbebyggelsen muliggør, at de nævnte midler i givet fald vil kunne anvendes til andre påtrængende opgaver, herunder Gefionspringvandet og bidrag til omlægning af andre pladser såsom Kongens Nytorv.

BILAG VEDLAGT

  1. Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling til Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 24. marts 1999 med principmodeller for udformning af og bebyggelse på Rådhuspladsen, samt uddrag af Bygge- og Teknikudvalgets beslutningsprotokol fra mødet
  2. Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling til Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 22. november 2000 om udarbejdelse af en arkitektkonkurrence vedrørende Rådhuspladsen, samt uddrag af Bygge- og Teknikudvalgets beslutningsprotokol fra mødet den 29. november 2000.

 

Jens Jacobsen

 

Til top