Mødedato: 19.06.2002, kl. 13:00

Lukning af Gåsebæksvej og Borgmester Fischers Vej

Lukning af Gåsebæksvej og Borgmester Fischers Vej

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002

 

Sager til beslutning

17. Lukning af Gåsebæksvej og Borgmester Fischers Vej

BTU 333/2002 J.nr. 21229.0157/01

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den midlertidige spærring af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej fjernes

at Gåsebæksvej trafiksaneres ved fartdæmpende foranstaltninger før spærringen fjernes, således at beboernes ønsker om forbedret sikkerhed og nedsat hastighed imødekommes

at der til at udarbejde det endelige projekt nedsættes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Frederiksberg Kommune, Vej- og Parkafdelingen, Københavns Kommune, Vej & Park samt grundejerrepræsentanter ud til strækningen

at Bygge- og Teknikudvalget, Københavns Kommune, etablerer og finansierer fartdæmpning af Gåsebæksvej i 2003 inden for en ramme på 150.000 kr. Udgifterne afholdes af Vej & Parks konto for tryghedsfremmende foranstaltninger på skoleveje funktion 2.11.1., vejvedligeholdelse

RESUME

Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune har besluttet som forsøg at opretholde den spærring af Borgmester Fischers Vej, der blev oprettet i forbindelse med metrobyggeriet og lukningen af Nordre Fasanvej.

Det er blevet undersøgt, hvilke trafikale konsekvenser en permanent lukning vil have for de omgivende veje. Og fra den 18. marts til 17. maj samt på borgermødet 17. april har borgere samt andre interesserede haft mulighed for at komme med bemærkninger.

Borgerne er delt i spørgsmålet, ca. halvdelen ønsker spærringen opretholdt og halvdelen strækningen genåbnet. Umiddelbart vurderer Frederiksberg Kommune, Vej- og Parkafdelingen og Københavns Kommune, Vej & Park, at trafikken kan afvikles, selvom Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej er spærret. Spærringen medfører dog unødig omvejskørsel i større eller mindre grad i området, og specielt i krydsene på de overordnede veje er der periodevise problemer med trafikafviklingen. Af overordnede planlægningsmæssige hensyn vurderes det, at byens sammenhæng på tværs er vigtig at sikre via en genåbning af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej. Endelig må det forventes, at de centrale veje i Valby vil blive belastet med stigende trafik, grundet den generelle trafikstigning og udbygningen af det centrale Valby.

Det anbefales, at Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej trafiksaneres ved fartdæmpende foranstaltninger før spærringen fjernes, således at beboernes ønsker om forbedret sikkerhed og nedsat hastighed imødekommes. Gåsebæksvej vil efter trafiksaneringen fortsat være privat fællesvej, dvs. at grundejerne har vedligeholdelsespligten efter etablering af de fartdæmpende foranstaltninger.

Til udarbejdelse af det endelige projekt nedsættes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Frederiksberg Kommune, Vej- og Parkafdelingen, Københavns Kommune, Vej & Park samt grundejerrepræsentanter ud til strækningen.

Frederiksberg Kommune finansierer trafiksaneringen af Borgmester Fischers Vej, og Københavns Kommune trafiksaneringen af Gåsebæksvej – hver strækning inden for en ramme på 150.000 kr.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med metrobyggeriet og etablering af metrostationen ved Nordre Fasanvej på Frederiksberglinien, har Nordre Fasanvej været spærret for gennemkørende trafik. Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej blev også spærret for at hindre en øget gennemkørsel her. Af bilag 1 fremgår et oversigtskort over området.

Som Bygge- og Teknikudvalget blev orienteret om på mødet den 12. november 2001, blev Nordre Fasanvej genåbnet 8 måneder tidligere end forventet.

I perioden med lukningen har grundejere ud til Gåsebæksvej udtrykt ønske om at bibeholde spærringen, og Frederiksberg og Københavns Kommuner har besluttet at spærringen opretholdes som forsøg frem til juli 2002 – det tidspunkt, hvor strækningen oprindelig skulle genåbnes.

Det er blevet undersøgt, hvilken betydning en fortsat spærring vil have for trafikafviklingen på vejene og i krydsene i området. Endvidere er der afholdt en høring i området fra den 18. marts til 17. maj 2002 (høringspjece fremgår af bilag 1), for at indhente beboernes og brugernes ønsker til fremtidig trafikafvikling i området. I høringsperioden er der afholdt borgermøde den 17. april, hvor ca. 80 borgere deltog.

Indkomne henvendelser

Der er i alt indkommet 65 høringssvar, 34 for genåbning af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej, 30 for en permanent spærring og én neutral. Tilsvarende fremkom 9 og 17 bemærkninger på borgermødet henholdsvis for åbning og for spærring. Den samlede liste over høringssvar, underskriftsindsamlinger og bemærkninger på borgermødet fremgår af bilag 2.

Begrundelserne for genåbning af strækningen er, at spærringen:

  • giver omvejskørsel også for beboere i området.
  • giver øget trafik på Søndre Fasanvej og Valby Langgade. Disse veje er i forvejen meget belastede.
  • giver øget trafik på Skellet. Skellet er skolevej, og bør ikke belastes med mere trafik. Skellets beboere ønsker Skellet lukket, hvis Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej spærres permanent

Argumenterne for en permanent spærring er, at:

  • nærmiljøet er forbedret grundet lavere hastigheder og mindre trafikmængde, hvilket har givet større tryghed. Dette både til gavn for beboere og institutionerne.
  • Gåsebæksvej ikke er bygget til gennemkørende trafik. En genåbning vil give større vedligeholdelsesmæssige omkostninger
  • der er dårlige oversigtsforhold på Borgmester Fischers Vej, hvilket giver farlige situationer, når der køres med høj fart
  • cyklisterne har bedre forhold

Valby Lokaludvalg er blevet bedt om at forholde sig til sagen. Lokaludvalget bemærker, at der er behov for en samlet trafikplan for hele området, i forbindelse med udbygningen af det centrale Valby. Lokaludvalget påpeger, at lukningen af Gåsebæksvej alene var tænkt som en midlertidig foranstaltning, og at den bør genåbnes. Dog er holdningen, at Gåsebæksvej bør overtages som offentlig vej grundet trafikmængdens størrelse, og at der bør iværksættes foranstaltninger, der kan forbedre trafiksikkerheden væsentligt, så som cykelstier på hele strækningen og hastighedsnedsættelse til 40 km/t.

Endelig skal det nævnes, at Frederiksberg og Københavns Politi accepterer såvel spærring som genåbning af strækningen.

Trafikale vurderinger

En spærring af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej medfører både fordele og ulemper.

Gåsebæksvej indgår i Københavns Kommunes overordnede vejnet som bydelsgade, og den udgør sammen med Borgmester Fischers Vej en af tværforbindelserne mellem Frederiksberg og Valby. Biler, der før kørte via Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej, er med spærringen nødsaget til at køre via Valby Langgade og Sdr. Fasanvej eller via Skellet til/fra Roskildevej.

Før den midlertidige spærring blev etableret på Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej kørte der 5.000 biler pr. hverdagsdøgn, hvoraf ca. 4.000 er skønnet at være gennemkørende trafik. Denne trafik er med spærringen reduceret til kun at være lokal trafik. Reduktionen i trafikmængden har fredeliggjort området og det er blevet et mere trygt og roligt sted at færdes som fodgænger og cyklist. Spærringen betyder dog omvejskørsel både for områdets beboere og andre der skal fra Frederiksberg til Valby og omvendt.

På Valby Langgade og Sdr. Fasanvej kører i forvejen meget biltrafik, og krydsene Valby Langgade/Toftegårds Allé og Roskildevej/Sdr. Fasanvej er hårdt belastet med trafikafviklingsproblemer i myldretiden. Valby Langgade er omlagt som en miljøprioriteret handelsgade.

Skellet er overordnet set ikke egnet til at bære meget gennemkørende trafik, da det er en vigtig skolevej. Det er ikke hensigtsmæssigt, at denne strækning er eneste tværforbindelse mellem Sdr. Fasanvej og Vigerslevvej.

Umiddelbart vurderer de to forvaltninger, at trafikken kan afvikles, selvom Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej er spærret. Spærringen medfører dog unødig omvejskørsel i større eller mindre grad i området, og specielt i krydsene på de overordnede veje er der periodevise problemer med trafikafviklingen. Af overordnede planlægningsmæssige hensyn vurderes det, at byens sammenhæng på tværs er vigtig at sikre via en genåbning af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej. Endelig må det forventes, at de centrale veje i Valby vil blive belastet med stigende trafik, grundet den generelle trafikstigning og udbygningen af det centrale Valby.

Det anbefales, at Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej trafiksaneres ved fartdæmpende foranstaltninger før spærringen fjernes, således at beboernes ønsker om forbedret sikkerhed og nedsat hastighed imødekommes. Gåsebæksvej vil efter trafiksaneringen fortsat være privat fællesvej, dvs. at grundejerne har vedligeholdelsespligten efter etablering af de fartdæmpende foranstaltninger.

Til udarbejdelse af det endelige projekt nedsættes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Frederiksberg Kommune, Vej- og Parkafdelingen, Københavns Kommune, Vej & Park samt grundejerrepræsentanter ud til strækningen.

Økonomi

Frederiksberg Kommune finansierer trafiksaneringen af Borgmester Fischers Vej, og Københavns Kommune trafiksaneringen af Gåsebæksvej.

De fartdæmpende foranstaltninger på Gåsebæksvej etableres i 2003 inden for en ramme på 150.000 kr. Udgifterne afholdes af Vej & Parks konto for tryghedsfremmende foranstaltninger på skoleveje funktion 2.11.1., vejvedligeholdelse.

Miljøvurdering

Ved genåbning af Borgmester Fischers Vej og Gåsebæksvej, vil trafikmængden stige igen på strækningen, hvilket vil give et mindre fredeligt boligområde og mere støj. Ved at trafiksanere strækningen før den genåbnes forventes det, at trafikmønstret vil blive anderledes end før strækningen blev spærret. Bilerne vil med det samme vænne sig til at køre med lavere hastighed, og der vil blive taget hensyn til de bløde trafikanter. Forholdene på Skellet vil forbedres, da den igen vil blive aflastet for noget af den gennemkørende trafik. I det hele taget vil trafikken fordele sig lidt mere jævnt, hvilket ligeledes giver bedre forhold for dem der bor ud til og færdes på Valby Langgade og Skellet.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Høringspjece med oversigtskort

Bilag 2: Oversigt over høringssvar og Referat fra borgermøde

 

 

Ole Bach

 

Til top