Stambusnettets etape 2
Stambusnettets etape 2
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 19. juni 2002
Sager til beslutning
14. Stambusnettets etape 2
BTU 342/2002 J.nr. 21330.0004/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der til Trafikudvalget i Hovedstadens Udviklingsråd afgives de kommentarer til gennemførelse af stambusnettets etape 2, som er gengivet i udkastet til brev under sagsbeskrivelsen
RESUME
HUR er med notat af 31. maj 2002 fremkommet med forslag til gennemførelse af stambusnettets etape 2. Forvaltningen foreslår, at udvalget bemærker følgende til forslaget:
Forslaget kan overordnet tiltrædes, men tidsplanen er fortsat meget stram. De foreslåede evalueringer af stambusnettets første etape bør gennemføres som beskrevet i notatet, og resultaterne fremlægges hurtigt. Der er endvidere bemærkninger til nogle enkelte linieføringer, herunder at linie 4A føres ad Kildevældsgade, såfremt den ene fodgængerovergang, der er planlagt i Østerbrogade, kan flyttes. Er denne løsning ikke teknisk mulig anbefales linieføring ad Landskronagade, selvom dette medfører merudgifter på ca. 0,5 mio. kr.
Der peges endvidere på, at HUR gennem stambusnettet bør give adgang til, at passagererne kan benytte samtlige døre til ind- og udstigning.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Københavns Kommune har tidligere tiltrådt HURs forslag om etablering af et stambusnet (som fremover betegnes som A-busser). Stambusnettet etableres i 3 etaper, som er koordineret med åbningen af forskellige Metrostrækninger. 1. etape etableres oktober 2002, 2. etape etableres maj 2003 og 3. etape etableres december 2003.
Bygge- og Teknikudvalget har tidligere behandlet den samlede stambusplan og planens 1. etape.
Bygge- og Teknikforvaltningen har udarbejdet nedenstående udkast til Bygge- og Teknikudvalgets bemærkninger til HURs videre planlægning af stambusnettets etablering.
Udkast til brev
"HURs Trafikudvalg
Gl. Køge Landevej 3
2500 Valby
Gennemførelse af stambusnettets etape 2
Bygge- og Teknikudvalget har på sit møde den 19. juni 2002 behandlet HURs forslag til gennemførelse af stambusnettets etape 2 på baggrund af HURs notat af 31. maj 2002 og de synspunkter, som udvalget og dets forvaltning tidligere har fremført overfor HUR.
Bygge- og Teknikudvalget kan i hovedtræk tiltræde HURs forslag til gennemførelse af etape 2, men vil dog gøre opmærksom på, at HURs tidsplan stadig forekommer at være noget forceret, hvilket bl.a. medfører at negative erfaringer med gennemførelse af etape 1 ikke vil kunne få væsentlig indflydelse på gennemførelse af etape 2, fordi udbudsforretningen af denne allerede vil være igangsat, når evalueringen af etape 1 foreligger.
Bygge- og Teknikudvalget har i øvrigt følgende konkrete kommentarer til HURs notat:
Bygge- og Teknikforvaltningen har med HURs administration drøftet konsekvenserne af, at Italiensvej lukkes i forbindelse med etableringen af Metroens 3. etape. Dette vil umiddelbart få konsekvenser for linieføringen af lokalrute 77/78 på Østamager. Der var enighed om, at dette problem ville kunne løses ved at linie 77/78 omlægges når Metroens 3. etape etableres, så den fra Italiensvej kører parallelt med lokallinie 72 og i stedet krydser Metroen ved Øresundsvej. Uagtet at HUR har glemt at omtale denne aftale i notatet går Bygge- og Teknikudvalget ud fra, at den stadig er gældende.
Bygge- og Teknikudvalget er enig i, at evalueringen af stambusnettets første etape bl.a. kan ske ved en kombination af
- kundeinterviews på A-busstrækninger
- maskinelle passagertællinger
- manuelle passagertællinger
- observationer i marken og
- benyttelse af Metroen
Bygge- og Teknikudvalget finder dog, at kundeinterviews på A-busstrækningerne må suppleres med kundeinterviews på det underliggende lokale busnet for at man kan opnå et retvisende billede af omlægningernes totale virkning. Bygge- og Teknikudvalget finder det endvidere væsentligt, at disse kundeinterviews foretages både umiddelbart før omlægningen og umiddelbart efter omlægningen. Desuden finder Bygge- og Teknikudvalget det væsentligt, at resultaterne offentliggøres hurtigt således at den umiddelbare første vurdering ikke kommer til at blive præget af spontane henvendelser og medieomtale, som næppe vil give et dækkende billede af de fordele om ulemper, der vil være forbundet med omlægningen.
Bygge- og Teknikudvalget har endelig specielt vurderet linieføringen af A-buslinie 4A, hvor HUR har opstillet tre alternative muligheder – linieføring gennem Kildevældsgade ctr. linieføring ad Landskronagade eller ad Bellmannsgade - Borgervænget. Bygge- og Teknikudvalget er enig i, at ingen af disse tre linieføringer er helt ideel. Udvalget har ligeledes inddraget i sine overvejelser, at Husejerforeningen i Strandvejskvarteret har gjort indsigelse mod, at stambuslinie 4A føres ad Kildevældsgade.
Ud fra en samlet vurdering har Bygge- og Teknikudvalget dog besluttet, at stambuslinien bør føres ad Kildevældsgade. Bygge- og Teknikudvalget har tillagt det afgørende betydning, at stoppestedet på Kildevældsgade i dag dagligt benyttes af ca. 500 af- og påstigerere.
Valget af Kildevældsgade forudsætter dog, at man kan flytte den ene af de nye fodgængerovergange, der er planlagt på tværs af Østerbrogade som led i moderniseringen af busterminalen ved Svanemøllen station, så der ikke opstår rømningsproblemer eller opstuvningsproblemer ved krydset mellem Østerbrogade og Kildevældsgade. Såfremt Kildevældsgadeløsningen ikke er teknisk mulig, foretrækker Bygge- og Teknikudvalget, at A4 føres ad Landskronagade, selvom dette medfører en merudgift på ca. ½ mio. kr. til et nyt signalanlæg mellem Landskronagade og Østerbrogade. En dobbeltrettet linieføring ad Bellmannsgade – Borgervænget er ikke mulig på grund af svingningsproblemer for A-bussen på Østerbrogade.
Afslutningsvis vil Bygge- og Teknikudvalget igen henlede opmærksomheden på, at HUR bør benytte indførelse af stambusnettet til at åbne op for, at passagererne kan benytte samtlige døre til ind- og udstigning. Det er indtil videre Bygge- og Teknikudvalgets opfattelse, at dette enkle middel kan give busdriften lige så store tidsgevinster som de ret omkostningskrævende forslag til fremkommelighedsforbedringer.
Med venlig hilsen
Søren Pind
Jens Jacobsen"
Ifølge de udførte modelberegninger vil etableringen af stambusnettet forbedre økonomien for HURs busdrift.
Stambusplanen har tidligere været i offentlig høring som tillæg til Kollektiv Trafikplan, 1998.
BILAG VEDLAGT
Forslag til A-busnet, Københavns Kommune. HUR notat af 31. maj 2002.
Ole Bach