Mødedato: 18.06.2003, kl. 16:00

Redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til Kommuneplan 2001

Redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til Kommuneplan 2001

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. juni 2003

 

Sager til drøftelse

18. Redegørelse om igangsætning af forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til Kommuneplan 2001

BTU 319/2003 J.nr. 611:139.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets samt Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på udarbejdelse af forslag til lokalplan "Artillerivej Øst" med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.

RESUME

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2003 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i brev af 19. marts 2003 anmodet om, at der tilvejebringes det nødvendige plangrundlag i form af en lokalplan, der muliggør en udbygning af Skolen på Islands Brygge. Borgerrepræsentationen har i mødet den 8. maj 2003 godkendt indstillingen om en revideret helhedsplan, der indebærer, at skolen projekteres udbygget til en 3-sporet skole inkl. KKFO. Beslutning om eventuel udbygning til en 4-sporet skole, der forudsætter inddragelse af haveforeningen Faste Batteris areal, afventer befolkningsudviklingen i området. Skoleudvidelsen vil i så fald omfatte ca. 2 ha inden for fredningslinien for Amager Fælled, hvilket er muliggjort i fredningskendelsen. Projektet skal godkendes af Fredningsnævnet og indarbejdes i lokalplanen og i Plejeplanen, som for tiden er under revision.

I den 3-sporede model er det forudsat, at den eksisterende pavillonskole fra 1970 bevares og moderniseres. Desuden nybygges i alt ca. 5.000 m2, dels som en forlængelse af en nyere bygning mod Artillerivej, dels som en ny 2-etages bygning syd for den nuværende skolegrund. Ved en udbygning til 4 spor påregnes pavillonskolen fjernet, og der opføres en 2-etages bygning parallelt med den førnævnte.

Genhusning af haveforeningen Faste Batteri vil kunne ske sydligere på Amager Fælled eller muligvis umiddelbart syd for den nuværende placering, mellem Ørestads Boulevard og fredskoven. Sidstnævnte kræver Fredningsnævnets tilladelse.

Freja Ejendomme A/S forventes at overtage kollegiet "Ballonparken", der er indrettet i tidligere militærbarakker på Amager Fælled, fra staten med henblik på at afhænde denne til en erhvervsdrivende fond, der skal sikre en videreførelse af kollegiet som et boligsocialt miljø. Bebyggelsen er vurderet bevaringsværdig, men rummer væsentlige bygningstekniske, sanitære og brandsikkerhedsmæssige problemer. En lovliggørelse af bebyggelsen vil blive baseret på en fortsat anvendelse som kollegium.

I lokalplanområdets sydlige del, overfor Havnestaden, ønskes den tidligere tømmerhandels areal anvendt til daginstitution, jf. den aktuelle sag i Borgerrepræsentationen om udbygning børneinstitutionskapaciteten frem til 2008. Tømmerhandelen er fraflyttet, og arealet, der ejes af kommunen, fremlejes midlertidigt til City Trafik. En del af lejemålet er beliggende inden for fredningslinien for Amager Fælled, men arealet uden for fredningen vil være tilstrækkeligt stort til, at der kan placeres en daginstitution her.

Det offentlige grønne område mod Artillerivej med boldbane, spejderhytte og gartnerplads bliver berørt af skoleudvidelsen, idet fritidshjemmet Thorshave tænkes midlertidigt flyttet hertil fra den nuværende placering på den fremtidige skolegrund. Desuden ønskes fodboldbanen udvidet til normale mål, og det overvejes at etablere vejadgang til rideskolen fra Artillerivej over arealet.

Forvaltningen vurderer, at det foreliggende skitseprojekt til skoleudvidelsen kan danne grundlag for en lokalplanlægning, der af hensyn til øvrige igangværende projekter og sammenhængen i området på grænsen mellem Islands Brygge og Amager Fælled foreslås at omfatte området mellem Ørestad og Artillerivej fra Njalsgade til en linie i forlængelse af Axel Heides Gade.

Ovenstående indebærer afvigelser i forhold til de i kommuneplanen fastlagte afgrænsninger, hvilket betyder, at der skal udarbejdes et tillæg til Kommuneplan 2001. I forslag til kommeunplantillæg påregnes området opdelt i et O3-område omfattende Politiskolen, et O2-område omfattende Skolen på Islands Brygge (med udvidelsesareal), et O2-område omfattende Ballonparken og Bryggens Børne- og Ungdomscenter og et O1-område med boldbaner m.m. ved Artillerivej. De øvrige områder, herunder den tidligere tømmerplads, forudsættes fastholdt som O1*-område.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2003 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i brev af 19. marts 2003 anmodet om, at der tilvejebringes det nødvendige plangrundlag i form af en lokalplan, der muliggør en udbygning af Skolen på Islands Brygge. Borgerrepræsentationen har i mødet den 8. maj 2003 (BR 191/03) godkendt indstillingen om en revideret helhedsplan, der indebærer, at skolen projekteres udbygget til en 3-sporet skole inkl. en integreret fritidsordning efter en etapeplan, der muliggør en videre udbygning til en 4-sporet skole, jf. vedlagte bilag 3.

Skoleudbygningen er bl.a. en konsekvens af det omfattende boligbyggeri inden for skolens grunddistrikt, herunder på Ny Tøjhusgrunden og i Havnestad. På baggrund af befolkningsfremskrivningen for Vestamager forventes Skolen på Islands Brygge at blive 3-sporet i 2004 eller senest i 2005.

I den 3-sporede model bevares og moderniseres den eksisterende pavillonskole fra 1970, og der opføres nye skolebygninger med i alt ca. 5.000 m2. Ved en eventuel udbygning til 4 spor erstattes pavillonskolen af yderligere nybyggeri med i alt ca. 3.600 m2. Det selvejende fritidshjem "Thorshave" er placeret i en pavillonbygning på den fremtidige skolegrund og kræver derfor midlertidig genhusning i byggeperioden. Desuden vil der være behov for at inddrage størstedelen af haveforeningen "Faste Batteri"s areal, i første fase til forbedring af skolens friarealforhold og ved en evt. fuld udbygning desuden til placering af bebyggelse.

Skoleudbygningen inddrager ca. 2 ha af den fredede Amager Fælled, hvilket er i overensstemmelse med fredningsbestemmelserne, og forudsætter udarbejdelse af lokalplan. Udformning og placering af byggeriet skal godkendes af fredningsmyndighederne.

Kollegiebebyggelsen "Ballonparken" er indrettet i tidligere militærbygninger, opført i slutningen af 1800-tallet. En hangar til observationsballoner syd for bebyggelsen er renoveret og fungerer som rideskole. Området med de tilhørende skydebaner lå oprindeligt ud mod vandet, idet kystlinien her fulgte Artillerivejs nuværende forløb. Bebyggelsen er i Bydelsatlas Amager vurdere t bevaringsværdig, i kategorien 'høj bevaringsværdi' på trin 3 og en enkelt bygning i kategorien 'middel bevaringsværdi' på trin 4.

"Ballonparken" fremstår arkitektonisk og miljømæssigt som en homogen bebyggelse, der fungerer som en overgang mellem Islands Brygges tætte bebyggelse og den grønne fælled. Bebyggelsens 80 boliglejemål er små, i gennemsnit ca. 36 m2. Kun godt halvdelen har eget køkken og meget få eget toilet. Fælles toilet, baderum og køkken er placeret for enden af bebyggelsens hovedgade. I en årrække har kollegiebebyggelsen fungeret som et boligsocialt miljø, der nu huser ca. 150 beboere.

Freja Ejendomme A/S forventes at overtage bebyggelsen fra staten med henblik på at overdage denne til en erhvervsdrivende fond, som skal sikre videreførelse af kollegiet som et boligsocialt miljø. En samtidig lovliggørelse af bebyggelsen, afhælpning af bygningstekniske, sanitære og brandsikkerhedsmæssige problemer, vil blive baseret på en fortsat kollegieanvendelse.

Mellem Ballonparken og Artillerivej ligger et parkareal med plæne, boldbane, spejderhytte og gartnerplads. På arealet vil fritidshjemmet Thorshave kunne genhuses, enten i spejderhytten eller ved en ny placering af institutionens pavillonbygning. Desuden tænkes boldbanen udvidet til en fodboldbane med normale mål, og endelig kan området blive berørt af en ny vejadgang til rideskolen fra Artillerivej.

I lokalplanområdets sydlige del, overfor Havnestad, ønskes den tidligere tømmerhandels areal, der ejes af kommunen, anvendt til vuggestue ifølge den udbygningsplan for daginstitutioner, der netop er behandlet i Borgerrepræsentationen. Tømmerhandelen er fraflyttet, og arealet anvendes for tiden af City Trafik. Opsigelsesvarslet for lejemålet er 3 måneder. En del af arealet er beliggende inden for fredningslinien for Amager Fælled. Det resterende areal mod Artillerivej er ca. 2.500 m2 og vil således være tilstrækkelig stort til at rumme en påtænkt daginstitution med et skønnet etageareal på 850 m2.

Lokalplanområdet og kvarteret

Det foreslåede lokalplanområde ligger i bydelen Vestamager mellem Artillerivej, Njalsgade, Ørestad/Ørestads Boulevard /fredningens østgrænse, samt en linie mellem Axel Heides Gades forlængelse og stiudmundingen i en rundkørsel på Ørestads Boulevard.

Størsteparten udgøres af del af ejendommen matr.nr. 1aa Eksercerpladsen, København, der er det gamle fælledareal og i dag rummer skov, overdrev, haveforening, Ballonparken, fritidshjem, institutionslegeplads, parkareal og et busanlæg mod Artillerivej. Mod Njalsgade er politiskolen placeret på ejendommen matr.nr. 113 ibid.med et grundareal på 8.784 m2 og etageareal på 8.177 m2. Syd herfor ligger Skolen på Islands Brygge på ejendommen matr.nr. 145 ibid., hvor grundarealet udgør 11.289 m2 og etagearealet 3.635 m2. Til skolen hører også et 3.815 m2 stort adgangsareal, matr.nr. 103 ibid. Arealet benyttes til parkering for såvel skole som politiskole, og der er tinglyst vejadgang for den bag ved skolen liggende haveforening. På ejendommen matr.nr. 139 ibid. er der placeret fire børneinstitutioner, hvor grundarealet er 11.455 m2 og etagearealet 2.099 m2. Det foreslåede lokalplanområde udgør knap 20 ha, og arealerne ejes af kommunen, undtagen Ballonparken og Politiskolen.

Bortset fra skolerne og busanlægget har området et grønt naturpræg. Fælleden var oprindeligt strandenge, som blev anvendt til fælles græsning af kvæg. Senere benyttede militæret området helt frem til 1956, hvorefter det anvendtes til deponering af dagrenovation og byggeaffald. Først i 1974 blev området åbnet for offentligheden, og i den følgende periode har tilgroning og naturpleje øget de rekreative kvaliteter betydeligt. Flere større områder har fået sammenhængende skovbevoksning og har nu status af fredskov.

Mod øst danner Ørestads Boulevard og Metro grænse mod Ørestad Nord, der er under etablering med markante universitets-, bolig- og kulturbebyggelser. Mod vest ligger de tætte boligkarreer på Islands Brygge, der danner en karakterfuld front mod fælleden. Omkring Kigkurren ligger en mindre erhvervsenklave, og syd for er den nye Havnestad under etablering. Havnestads grønne kile udmunder i Artillerivej over for en nuværende stiadgang til fælleden, hvor det midlertidige busanlæg dog udgør en visuel barriere.

Metrostationen Islands Brygge med stoppesteder for 5 buslinier betyder en særdeles god kollektiv trafikbetjening af området.

Artillerivej er trafikalt belastet med omkring 14.000 køretøjer i døgnet, hvilket medfører et støjniveau på 67 dB(A). Døgntrafikken på Ørestads Boulevard er i dag 4.300 køretøjer, men forventes at stige væsentligt med Ørestads udbygning.

Kommuneplan 2001

I Kommuneplan 2001 er kommuneskolen og politiskolen fastlagt til offentlige formål (O3-område). Det øvrige område er udlagt til offentlige rekreative formål (O1*-Amager Fælled) med bemærkningen: "Udenfor det fredede område kan et i lokalplan udpeget område langs Artillerivej anvendes til lokale institutioner. Endvidere kan det eksisterende vandrerhjem samt Skolen på Islands Brygge udvides".

O3-områder anvendes til institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige formål, miljømæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ældreboliger, kollegier samt administration.Den maksimale bebyggelsesprocent er 110.

O1-områder anvendes til parker, herunder forlystelsesparker, legepladser, kirkegårde og andre grønne anlæg, sportsanlæg, kolonihaver samt tilhørende miljømæssige og publikumsorienterede servicefunktioner. Der må kun opføres den for arealets anvendelse nødvendige bebyggelse.

I kommuneplanens hovedstruktur er Amager Fælled udpeget som et særligt indsatsområde med henblik på realiseringen af Amager Fælled Naturpark.

Landskabs- og plejeplan 1998-2003

Amager Fælled er fredet i henhold til kendelser i 1990 og 1994, med det formål at sikre naturområdets overdrevskarakter og offentlighedens adgang til området. I overensstemmelse med fredningen har Københavns Kommune udarbejdet en plejeplan, der skal revideres med henblik på en ny femårs periode.

Planen indeholder for det nordlige område retningslinier for naturpleje, herunder rydning af udsigtsakser og etablering af græsningsfolde. Desuden udpeges et areal til udvidelse af Skolen på Islands Brygge, og i den sydlige del af en zone mod Artillerivej anvises areal til nye nyttehaver. Dette arealudlæg overvejes suppleret med et udlæg nord herfor, som muliggjort i fredningskendelsen. Også syd for H.F. Faste Batteri's nuværende placering overvejes placering/genhusning af nyttehaver, hvilket her kræver dispensation fra fredningen.

De eksisterende stier opretholdes med nuværende forløb og udformning, men suppleres dog enkelte steder, bl.a. hvo r der ønskes bedre forbindelse mellem naboområder som Islands Brygge og fælleden. Der er skitseret en "grøn bufferzone" med store træer mod erhvervsbebyggelsen ved Artillerivej samt en markering af indgangene til fælleden med "porte" af markante træplantninger.

Skoleprojekt og institutionsønsker

NOVA 5 arkitekter a/s har på vegne af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet et skitseprojekt til en skoleudbygning til såvel 3 spor som en videre udbygning til 4 spor, begge indeholdende en integreret fritidsordning.

Skolen udbygges som et bygningsanlæg med fritliggende bygninger i 2 etager, hvilket er med til at opretholde områdets grønne karakter. Arkitekturen i den senest opførte skolebygning mod Artillerivej videreføres, med enkle bygningsformer, træbeklædte facader og med sadeltage, der har en tagvegetation.

I forhold til det i plejeplanen udpegede skoleareal er projektet ændret for at minimere indgreb i den tilgrænsende fredskov. Til gengæld forudsættes et større areal af H.F. Faste Batteri at indgå i skoleudvidelsen. Haveforeningen blev ved fastlæggelse af haveforeningernes status i 2001 ikke udpeget som varig, og den har lejekontrakt frem til 2010. De ny skolebygninger vil være placeret direkte ud til skoven, og samspillet mellem skole og Amager Fælled Naturpark bliver en af skolens særlige kvaliteter. I henhold til fredningen skal udformning og placering af fremtidig bebyggelse forud godkendes af fredningsnævnet, ligesom inddragelse af fredskovsareal kræver miljøministerens tilladelse.

Den færdigudbyggede skole vil efter flytning af nyttehaverne råde over et grundareal på ca. 35.000 m2. Skolens etageareal vil med 3 spor være ca. 8.760 m2, heraf nybyggeri 5.023 m2, hvorved bebyggelseprocenten vil andrage 25. Ved udbygning til 4 spor vil det samlede etageareal være ca. 11.000 m2, heraf nybyggeri 8.600 m2, og bebyggelsesprocenten vil være 32.

Det selvejende fritidshjem Thorshave er etableret i en pavillonbygning på det areal mellem skolen og skoven, som påregnes inddraget til skoleudvidelsen. I skoleprojektet indgår lokaler til en fritidsordning, men i byggeperioden vil der være behov for genhusning af fritidshjemmet. Beslutning herom er endnu ikke truffet, men det undersøges, hvorvidt pavillonbygningen kan placeres på gartnerpladsen, Artillerivej 69, eller hvorvidt institutionen kan huses i spejderhytten, Artillerivej 67.

I det forberedende arbejde for at tilvejebringe flere daginstitutionspladser har en arbejdsgruppe med deltagelse fra en række forvaltninger, herunder Bygge- og Teknikforvaltningen, udvalgt konkrete placeringsmuligheder for nye institutioner frem til 2008. På listen over byggemuligheder i 2. etape, efter 2005, er angivet den kommunale ejendom Artillerivej 75, der p.t. er udlejet til City Trafik. Arealet udgør en parcel af ejendommen matr.nr. 1aa Eksercerpladsen, København, og en del af arealet er omfattet af fredningen. Det resterende areal vurderes tilstrækkelig stort til at rumme den påtænkte institution med 36 vuggestuepladser og 12 specialpladser. Ved afgrænsningen af institutionsområdet skal der tages hensyn til forbindelsen til den grønne kile i Havnestaden.

Vurdering

Lokalplanområdet udgør den inderste kile af Amager Fælled, hvoraf primært arealerne langs Artillerivej er bebygget og anvendt til bymæssige formål. Medens Islands Brygges bygningsfront og Ørestads Boulevard udgør præcise grænser, er lokalplanområdets bebyggelse mere spredt og tilfældig. Ballonparken er en klart disponeret og homogen bebyggelse, men bygningsteknisk utidssvarende. Og på grund af den omgivende tætte beplantning indgår bebyggelsen visuelt som en del af det grønne område. Også haveforeningen mod øst danner en overgang mellem det bebyggede miljø og fælleden.

Det foreliggende skoleprojekt har både i bebyggelsesplan og i arkitektur et landskabeligt udgangspunkt. Forvaltningen finder, at samspillet mellem skole og fælled kan blive af høj kvalitet. Udbygningen af fløjen mod Artillerivej viderefører bygningens arkitektur, men der kan eventuelt være behov for en formidling af overgangen mod Politiskolen. Disponeringen af skoleudvidelsen mod sydøst findes hensigtsmæssig, specielt for så vidt angår den fulde udbygning til 4 spor.

Lokalplanudarbejdelse

På baggrund af ovenstående foreslås lokalplanforslaget at omfatte området afgrænset af Artillerivej, Njalsgade, Ørestad/Ørestads Boulevard/fredningens østgrænse, samt en linie mellem Axel Heides Gade og stiudmundingen i en rundkørsel på Ørestads Boulevard.

Området foreslås opdelt i 8 underområder, der fastlægges henholdsvis til offentlige formål, såsom skoler og andre uddannelsesformål (område I og IIA), til institutioner og andre sociale formål (område IIB, IIC og IID), til kollegie mv. (område III)og til parker, legepladser, kolonihaver og andre grønne anlæg samt tilhørende miljømæssige og publikumsorienterede servicefunktioner (område IVA og IVB).

Den maksimale bebyggelsesprocent fastsættes til 110 for område I og 60 for område IIA, IIB, IIC, IID og III, mens der i område IIA og IIB må opføres de for områdets anvendelse til rekreative formål fornødne bygninger.

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser om vej- og stiadgang med det formål at sikre gode adgange til det grønne område, herunder til nyttehaverne, samt at forbedre forbindelserne mellem Islands Brygge og Ørestad.

Med hensyn til bebyggelsens ydre fremtræden vil der blive fastlagt bestemmelser om materialer og facadeudformning og detaljerede bestemmelser for den fastlagte bevaringsværdige bebyggelse.

Kommuneplantillæg

Ovenstående indebærer afvigelser i forhold til rammerne for lokalplanlægningen i Kommuneplan 2001. Der forudsættes derfor udarbejdet et tillæg til Kommuneplan 2001, hvori området, jf. vedlagte bilag 5, påregnes opdelt i:

  • et O3-område som alene omfatter Politiskolen,
  • et O2-område omfattende Skolen på Islands Brygge og de arealer, der indgår i udbygningsplanen for skolen,
  • et O2-område omfattende Ballonparken og Bryggens Børne- og Ungdomscenter og
  • et O1-område med boldbaner m.m. ved Artillerivej.

De øvrige områder, herunder den tidligere tømmerplads, forudsættes opretholdt som en del af det store O1*-område på Amager Fælled, for hvilket der er fastlagt særlig bestemmelse om, at "Udenfor det fredede område kan et i lokalplan udpeget område langs Artillerivej anvendes til lokale institutioner. Endvidere kan det eksisterende vandrerhjem samt Skolen på Islands Brygge udvides". Som konsekvens af kommuneplantillægget vil det vedrørende Skolen på Islands Brygge anførte blive udtaget af bestemmelsen ved kommuneplanrevision 2005.

Miljøvurdering

Lokalplanen vil indeholde bestemmelser om bevaring af eksisterende bebyggelse, om opførelse af ny bebyggelse efter en fastlagt bebyggelsesplan under hensyntagen til omgivende, fredet natur.

Hovedparten af område t har tidligere været benyttet til losseplads og er registreret affaldsdepot. Der vil således inden nybyggeri blive iværksat afværgeforanstaltninger, bl.a. i form af bortgravning af forurenet jord. I forbindelse med naturpleje og etablering af nyttehaver på Amager Fælled vil der ligeledes blive tale om afværgeforanstaltninger.

De væsentligste konsekvenser i øvrigt ved skoleudvidelsen vil knytte sig til den fremtidige drift og anvendelse af skolen.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1. Luftfoto af lokalplanområdet

Bilag 2. Lokalplanens afgrænsning

Bilag 3. Eksisterende og fremtidige forhold, Skolen på Islands Brygge

Bilag 4. Oversigtsplan med stiforbindelser mv.

Bilag 5. Rammer i Kommuneplan 2001 og forslag til Kommuneplantillæg

 

 

Mette Lis Andersen Erik Jacobsen

 

Til top