Handlingsplan for partikelfiltre på Bygge- og Teknikforvaltningens dieselkøretøjer
Handlingsplan for partikelfiltre på Bygge- og Teknikforvaltningens dieselkøretøjer
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 18. juni 2003
Sager til beslutning
17. Handlingsplan for partikelfiltre på Bygge- og Teknikforvaltningens dieselkøretøjer
BTU 292/2003 J.nr. 79.0001/03
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget
godkender, at den i sagsbeskrivelsen optrykte handlingsplan for partikelfiltre på Bygge- og Teknikforvaltningens dieselkøretøjer og på køretøjer, der benyttes ved transport for forvaltningen, lægges til grund for forvaltningens videre arbejde med at implementere Borgerrepræsentationens beslutning om partikelfiltre på kommunens dieselkøretøjer
drøfter finansiering af de tiltag, der foreslås i handlingsplanen
RESUME
Den foreslåede handlingsplan tager udgangspunkt i Færdselsstyrelsens anbefalinger i "Introduktion for filterkøbere" samt Borgerrepræsentationens beslutning af 20. marts 2003.
Det foreslås bl.a., at alle Bygge- og Teknikforvaltningens køretøjer over 3,5 tons indkøbt efter 1. januar 2000 skal have påmonteret partikelfilter.
Inden 1. april 2004 har Bygge- og Teknikforvaltningen eftermonteret partikelfilter på Bygge- og Teknikforvaltningens øvrige køretøjer over 3,5 tons i det omfang, Færdselsstyrelsen anbefaler.
Dog foreslås det, at Københavns Brandvæsen undlader at eftermontere partikelfilter på brand- og redningskøretøjer. Grunden er, at man på baggrund af de foretagne sonderinger på markedet kan konstatere, at der endnu ikke er udviklet partikelfiltre, der passer til disse køretøjers indretning. Derudover er brand- og redningskøretøjernes ture generelt for korte til, at partikelfiltrene kan fungere som tiltænkt. Københavns Brandvæsen vil til stadighed efterspørge partikelfiltre til brand- og redningskøretøjerne for at afprøve markedet.
Derudover lægges der op til en vurdering af alle Bygge- og Teknikforvaltningens øvrige dieseldrevne køretøjer over 3,5 tons indkøbt før 1. januar 2000 i relation til Færdselsstyrelsens anbefalinger, og at køretøjer, hvor man efter en sådan vurdering ikke kan anbefale montering af partikelfiltre, udskiftes hurtigst muligt.
I kontrakter og ved udbud af opgaver, der omfatter transport, gør Bygge- og Teknikforvaltningen herefter opmærksom på, at man vil se positivt på, at leverandøren/entreprenøren har partikelfilter, og gør opmærksom på, at efter den 1. juli 2004 skal der findes partikelfilter på alle køretøjer over 3,5 tons, der anvendes til transport i forbindelse med opgaver for forvaltningen.
Bygge- og Teknikforvaltningen vil 2 gange om året forelægge udvalget en status på implementering af handlingsplanen.
Den direkte udgift i forbindelse med implementeringen af den foreslåede handlingsplan vil være mindst 3 mio. kr. fordelt over 2003 og 2004, idet der regnes med en pris pr. partikelfilter på 40.000 kr. Dertil kommer en årlig driftsudgift pr. partikelfilter på minimum 3.000 kr.
Endvidere forventes en betydelig investeringsudgift med hensyn til udskiftning af de køretøjer over 3,5 tons indkøbt før 1. januar 2000, hvorpå man i relation til Færdselsstyrelsens anbefalinger ikke kan anbefale montering af partikelfilter.
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at der inden 2003 skal være partikelfiltre på kommunens egne dieselkøretøjer og på de dieselkøretøjer, der anvendes ved transport for kommunen. En opgørelse viste, at der pr. 1. juli 2002 kun var partikelfiltre på ca. ¼ af kommunens lastbiler og materiel.
På den baggrund besluttede Borgerrepræsentationen i sit møde den 20. marts 2003,
- at hver forvaltning skal komme med en handlingsplan for implementering af partikelfiltre i kommunens egne dieselkøretøjer inden 1. juni 2003, samt at forvaltningernes handlingsplaner, skal indeholde en analyse af de økonomiske konsekvenser ved implementering af partikelfiltre
- at forvaltningerne inden 1. april 2004 skal eftermontere filtre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der er indkøbt efter den 1. januar 2000; inden den 1. juli 2003 foretage en konkret vurdering af alle øvrige køretøjer, og inden 1. april 2004 gennemføre montering af filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel indkøbt før 1. januar 2000, hvor der kan monteres effektive filtre.
- at forvaltningerne i nye udbud og aftaler mv., der omfatter transport, skal kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre
- at Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2003 får forelagt en ny redegørelse om forvaltningernes arbejde med implementering af beslutningen om partikelfiltre
Det står ikke specifikt i Borgerrepræsentationens beslutning, at der er tale om køretøjer over 3,5 tons. Imidlertid har Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefalet denne tolkning anvendt for udarbejdelse af handlingsplanerne.
Borgerrepræsentationens beslutning om partikelfiltre skal ses i sammenhæng med beslutningen om indførelse af Miljøzoner, hvor der er tale om en 7 års regel vedrørende motorer i alle køretøjer over 3,5 tons. Hvis 7 år reglen kommer til at gælde, vil dette også omfatte motorer i kommunens køretøjer.
I medfør af direktivet om foranstaltninger mod emission af forurenende luftarter fra dieselmotorer træder EU's krav om de såkaldte EURO 4-motorer i kraft 1. oktober 2006. Det er den almindelige antagelse, at kravene i EURO 4 i praksis vil medføre, at dieselkøretøjer til den tid skal have partikelfilter monteret.
Status
Vognparken
Af Bygge- og Teknikforvaltningens enheder er det kun KTK, Københavns Brandvæsen og Københavns Kirkegårde, som har dieselkøretøjer over 3,5 tons.
Antal dieselkøretøjer over 3,5 tons (pr. 1. april 2003) | ||
Forvaltningsenhed | Antal | Heraf uden partikelfilter |
KTK | 94 | 69 |
Københavns Brandvæsen | 29 | 28 |
Københavns Kirkegårde | 4 | 4 |
I alt | 127 | 101 |
Antal indkøbte dieselkøretøjer over 3,5 tons i perioden 1. januar 2000-1. april 2003 | ||
Forvaltningsenhed | Antal | Heraf uden partikelfiltre |
KTK | 24
| 0 |
Københavns Brandvæsen | 11 | 10 |
Københavns Kirkegårde | 0
| 0 |
I alt | 34 | 10 |
KTK står for en stor del af de køretøjer, de øvrige enheder i forvaltningen benytter. Derudover indlejer forvaltningen køretøjer hos biludlejningsfirmaer.
De køretøjer, KTK har anskaffet før 1. januar 2000, er alle forsynet med såkaldte EURO-0 og EURO-1 motor, hvor de ældste køretøjer med EURO-0 motor er under udfasning.
Transportopgaver for forvaltningen
Som den eneste enhed i forvaltningen stiller Vej & Park krav til leverandører og entreprenører vedrørende partikelfiltre. Vej & Park skriver i kontrakter og udbud, at de vil se positivt på, at leverandøren/entreprenøren har partikelfilter, og gør opmærksom på, at efter den 1. juli 2004 skal der findes partikelfilter på alle køretøjer, der anvendes til transport i forbindelse med opgaver for forvaltningen.
Vej & Park har ikke kunnet konstatere ekstraudgifter som følge af krav om partikelfiltre i forbindelse med indgåelse af kontrakter.
Færdselsstyrelsens "Introduktion for filterkøbere"
Færdselsstyrelsen har lavet en principgodkendelsesordning for partikelfiltre til køretøjer. Principgodkendelsen sikrer, at filtersystemet overholder Færdselsstyrelsens kravsspecifikation. Ordningen er frivillig, og det er gratis for fabrikanterne at ansøge om godkendelse.
Imidlertid fungerer forskellige filtersystemer ved forskellige temperaturer og driftsvilkår, hvorfor det ikke er alle filtre, der fungerer på alle køretøjer. Det fremgår af Færdselsstyrelsens "Introduktion for filterkøbere", at køber derfor skal sikre sig, at filtersystemet passer til køretøjet. Det kan man gøre ved at bede fabrikanten lave en erklæring om:
at filtersystemet passer til den konkrete bil. Det vil sige, at filteret passer til motorens størrelse, at modtrykket fra filteret ikke overstiger motorfabrikantens krav, og at monteringen er forsvarligt udført på den konkrete bil.
at bilens motor ved montering er i tilfredsstillende vedligeholdelsesstand til at filteret kan fungere. Herunder at røgtætheden målt foran filteret ved fri acceleration ikke overstiger den af filterfabrikanten fastsatte maksimale grænseværdi, og at bilens olieforbrug er acceptabelt.
at der er foretaget en vurdering af køretøjets normale anvendelse (kørselsmønster), således at filteret vil være funktionsdygtigt
Yderligere information om partikelfiltre og godkendelsesordningen findes på Færdselsstyrelsens hjemmeside
www.fstyr.dk og på Dansk Teknologisk Instituts hjemmeside www.teknologisk.dk.Handlingsplan
Nedenstående handlingsplan for partikelfiltre på Bygge- og Teknikforvaltningens dieselkøretøjer, der sendes til Miljø- og Forsyningsforvaltningen efter godkendelse, tager udgangspunkt i Færdselsstyrelsens anbefalinger i "Introduktion for filterkøbere" :
Egne køretøjer
- Alle køretøjer over 3,5 tons indkøbt efter 1. januar 2000 skal have påmonteret partikelfilter, dog ikke Københavns Brandvæsens brand- og redningskøretøjer jf. nedenfor.
- Inden 1. april 2004 har forvaltningen eftermonteret partikelfilter på alle øvrige køretøjer over 3,5 tons i det omfang, Færdselsstyrelsen anbefaler jf. nedenstående.
- Forvaltningen undlader at indkøbe og montere partikelfilter på køretøjer indkøbt før 1 januar 2000, hvortil man ikke kan få en erklæring fra partikelfilter-fabrikanten om,
- at filteret passer til køretøjet, og at monteringen kan udføres forsvarligt
- at køretøjets motor ved montering er i tilfredsstillende vedligeholdelsesstand til, at filteret kan fungere
- at der er foretaget en vurdering af køretøjets normale anvendelse (kørselsmønster), således at filteret vil være funktionsdygtigt.
- Københavns Brandvæsen undlader at eftermontere partikelfilter på brand- og redningskøretøjer. Grunden er, at man på baggrund af de foretagne sonderinger på markedet kan konstatere, at der endnu ikke er udviklet partikelfiltre, der passer til disse køretøjers indretning. Hermed menes, at pladsudnyttelsen i brand- og redningskøretøjerne er så optimeret, at køretøjerne ikke kan rumme de partikelfiltre, der i dag findes på markedet. Derudover er brand- og redningskøretøjernes ture generelt for korte til, at partikelfiltrene kan fungere som tiltænkt. Københavns Brandvæsen vil til stadighed efterspørge partikelfiltre til brand- og redningskøretøjerne for at afprøve markedet.
- Bygge- og Teknikforvaltningen indkøber kun partikelfiltre fra fabrikanter, der er omfattet af Færdselsstyrelsens principgodkendelsesordning for partikelfiltre.
- Forvaltningen vil rette henvendelse til Dansk Teknologisk Institut om et overslag på en vurdering af forvaltningens dieseldrevne køretøjer over 3,5 tons indkøbt før 1. januar 2000 i relation til Færdselsstyrelsens anbefalinger Til udvalgsmødet den 13. august 2003 vil forvaltningen fremlægge overslaget som sag til efterretning.
- I tilfælde hvor man ikke vil anbefale montering af partikelfiltre på køretøjer over 3,5 tons indkøbt før 1 januar 2000 jf. Færdselsstyrelsens anbefalinger, skal disse udskiftes hurtigst muligt
- I de tilfælde hvor man undlader at eftermontere partikelfilter, kompenseres ved at påsætte en katalysator, hvor det vurderes at være muligt og have en miljømæsig værdi.
- Der indkøbes ikke længere dieselkøretøjer, hvor partikelfilter skal eftermonteres.
- Ved nyindkøb af dieselkøretøjer med fabriksmonteret partikelfilter skal det nøje vurderes, om man i stedet med fordel kan købe benzindrevne køretøjer. Ud over en sammenligning af funktionalitet sammenlignes dieselkøretøjet inkl. fabriksmonteret partikelfilter med det benzindrevne køretøj med hensyn til investerings- og driftsudgifter.
- Til Bygge- og Teknikforvaltningens køretøjer anvendes det reneste dieselbrændstof på det danske marked, idet svovlet medvirker til partikeldannelse. For tiden er diesel med et svovlindhold på max. 50 ppm / 0,005% (miljødiesel 50) det reneste brændstof på det danske marked.
Leverandørkøretøjer
- I kontrakter og ved udbud af opgaver, der omfatter transport, gør forvaltningen herefter opmærksom på, at man vil se positivt på, at leverandøren/entreprenøren har partikelfilter, og gør opmærksom på, at efter den 1. juli 2004 skal der findes partikelfilter på alle køretøjer over 3,5 tons, der anvendes til transport i forbindelse med opgaver for forvaltningen.
- Fra den 1. juli 2004 skal der findes partikelfilter på alle køretøjer over 3,5 tons, der anvendes til transport i forbindelse med opgaver for forvaltningen. Kravet skal fremgå af de kontrakter og udbud, forvaltningen står for. Leverandøren/entreprenøren vil blive gjort opmærksom på, at der skal foreligge en attest fra forhandleren om, at der er monteret partikelfilter på de køretøjer, der benyttes.
- For så vidt angår de "løbende", mindre transportopgaver, der typisk ikke er i udbud eller kontrakt på, gøres leverandøren opmærksom på kravet om partikelfilter til køretøjer over 3,5 tons pr. 1. juli 2004.
Opfølgning
Den 15. september 2003 og herefter 2 gange om året opgør enhederne i Bygge- og Teknikforvaltningen status med hensyn til antal dieselkøretøjer og antal dieselkøretøjer med partikelfilter, samt hvilke udgifter, man det foregående kvartal har haft i forbindelse med indkøb og vedligeholdelse af partikelfiltre. Endvidere opgør enhederne antal dieselkøretøjer, hvortil man bedt om, men ikke har kunnet få en erklæring fra en partikelfilterfabrikant om, at filtersystemet passer til køretøjet.
Tilsvarende redegør enhederne 2 gange om året for status med hensyn til krav om partikelfiltre på køretøjer over 3,5 tons i nye udbud og aftaler mv., der omfatter transport for forvaltningen, samt vurderer hvilke udgifter, kravet medfører.
Oplysningerne samles i et notat, der forelægges Bygge- og Teknikudvalget i en sag til efterretning; første gang den 8. oktober 2003 og derefter 2 gange om året.
Økonomi
Beregningsgrundlag
Almindeligvis regner man med en udgift på 40-50.000 kr. til eftermontering af et partikelfilter på et dieselkøretøj. Københavns Energi har oplyst, at de har erfaring for, at udgiften er ca. 40.000 kr. pr. enhed, og at enhedsprisen er faldende. Beløbet afspejler formentlig, at Københavns Energi har stordriftsfordele.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen oplyser, udgiften ved at eftermontere partikelfiltre på visse store køretøjer kan koste 80-100.000 kr. pr. køretøj.
KTK har i perioden 1. januar 2000-1. april 2003 eftermonteret partikelfiltre på såvel ældre som nye større og mindre køretøjer, hvor eftermonteringsomkostningerne kan beregnes til ca. 100.000 kr. pr. enhed og driftsudgiften til ca. 12.500 kr. pr. enhed pr. år.
KTK har kendskab til en finsk producent, der er i gang med at udvikle et partikelfilter, hvor prisen forventes af ligge under 30.000 kr. pr. stk. Fabrikanten oplyser, at partikelfilteret vil være vedligeholdelsesfrit i flere år. Imidlertid vides det ikke hvornår det omtalte produkt fra den finske producent bliver klar til salg.
Nedenfor regnes med en partikelfilter enhedspris på 40.000 kr. Den årlige driftsudgift pr. enhed kan sættes til minimum 3.000 kr.
Udgiften ved den foreslåede handlingsplan
Med undtagelse af brand- og redningskøretøjerne har alle forvaltningens køretøjer over 3,5 tons, der er indkøbt efter den 1. januar 2000, påmonteret partikelfilter. Såfremt brand- og redningskøretøjer indkøbt efter 1. januar 2000 skal køre med partikelfilter, vil udgiften være 400.000 kr.
Udgift til eftermontering af partikelfiltre på dieselkøretøjer over 3,5 tons indkøbt 1. januar 2000-1. april 2003 | ||
Forvaltningsenhed | Antal dieselkøretøjer over 3,5 tons uden partikelfilter indkøbt 2000-2003 | Udgift til eftermontering ved 40.000 kr. pr. partikelfilter |
KTK | 0 | 0 |
Københavns Brandvæsen | 10 | 400.000 kr. |
Københavns Kirkegårde | 0
| 0 |
I alt | 10 | 400.000 kr. |
Såfremt der skulle monteres partikelfilter på alle forvaltningens køretøjer over 3,5 tons uden hensyntagen til køretøjets alder og Færdselsstyrelsens anbefalinger, ville udgiften være 4.040.000 kr.
Udgift til eftermontering af partikelfiltre på dieselkøretøjer over 3,5 tons (pr. 1. april 2003) | ||
Forvaltningsenhed | Antal dieselkøretøjer over 3,5 tons uden partikelfilter (pr. 1. april 2003) | Udgift til eftermontering ved 40.000 kr. pr. partikelfilter |
KTK | 69 | 2.760.000 kr. |
Københavns Brandvæsen | 28 | 1.120.000 kr. |
Københavns Kirkegårde | 4 | 160.000 kr. |
I alt | 101 | 4.040.000 kr. |
Dertil kommer, at Københavns Brandvæsen må udvide sin reservekøretøjspark med minimum 2 sprøjter, 1 stige samt diverse andre redningskøretøjer, der indsættes i beredskabet, når et køretøj udtages for servicering af dets partikelfilter. Dette indebærer en investeringsudgift på minimum 10 mio. kr.
Udgiften ved at skulle montere partikelfilter på alle forvaltningens køretøjer over 3,5 tons uden hensyntagen til køretøjets alder og Færdselsstyrelsens anbefalinger vil således være mindst 14.040.000 kr.
Imidlertid vil den direkte udgift til handlingsplanen alt andet lige være mindre, når brand- og redningskøretøjer undtages fra kravet om partikelfiltre: mindst 2.920.000 kr., idet der må tages forbehold for beregningsgrundlaget.
Endvidere forventes en betydelig investeringsudgift i medfør af punktet i handlingsplanen: " I tilfælde hvor man ikke vil anbefale montering af partikelfiltre på køretøjer over 3,5 tons indkøbt før 1 januar 2000 jf. Færdselsstyrelsens anbefalinger, skal disse udskiftes hurtigst muligt". Denne udgift kendes først, når vurderingen af køretøjerne er foretaget.
Endelig er der omkostningen ved at få foretaget vurderingen.
Det vurderes i øvrigt, at et dieselkøretøj med fabriksmonteret partikelfilter er ca. 30.000 kr. dyrere i indkøb end et dieselkøretøj uden fabriksmonteret partikelfilter.
Det kan ikke umiddelbart påvises, at krav om partikelfiltre i kontrakter og ved udbud af opgaver medfører øgede udgifter for forvaltningen.
Finansiering
Borgerrepræsentationen besluttede i 1999, at de udgifter, som kravet om partikelfiltre medfører, skal afholdes inden for de enkelte udvalgs budgetrammer.
Bygge- og Teknikforvaltningen har ikke afsat midler til indkøb af partikelfiltre til forvaltningens dieselkøretøjer.
Forvaltningen anbefaler, at udvalget beslutter, at der skal udarbejdes en tillægsbevillingssag vedrørende finansieringen af den foreslåede handlingsplan.
I sagen vedrørende miljøzoner, som blev behandlet i mødet den 4. juni 2003, godkendte Bygge- og Teknikudvalget, at kun køretøjer med en motor, der maksimalt er 7 år, må køre i zonen, og man forudsatte, at Borgerrepræsentationen giver tillægsbevilling til at sætte partikelfiltre på og/eller udskifte de af Københavns Kommunes køretøjer, der ikke lever op hertil.
En reduktion af den samlede partikelforurening vil forbedre befolkningens sundhed.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har oplyst, at ved at forsyne et dieselkøretøj med partikelfilter, opnås der en reduktion af partikelemissionen samt andre stoffer på op til 80% fra det enkelte køretøj. En negativ effekt er, at nogle filtersystemer medfører en øget udledning af NO2.
Partikelfiltre fungerer bedst, når svovlindholdet i dieselolien er så lille som muligt. I både Sverige og Tyskland kan man købe dieselolie med et svovlindhold på 10 ppm. Hvis denne type var tilgængelig i Danmark, ville filtrene fungere mere effektivt og deres anvendelsesområde være større.
Høring
Miljø- og Forsyningsforvaltningen har afholdt orienteringsmøder om Borgerrepræsentationens beslutning for de øvrige forvaltninger. KTK, Vej & Park og Københavns Brandvæsen har deltaget.
Mette Lis Andersen