Mødedato: 16.08.2000, kl. 14:00

Dispensation fra lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge"

Dispensation fra lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge"

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2000

 

 

Sager til beslutning

 

5. Dispensation fra lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge"

 

BTU 350/2000 J.nr. 611:216.0002/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der meddeles dispensation fra bestemmelsen i lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge" § 6, stk. 3, om maksimalt etageareal med henblik på at kunne opføre en op til 1.650 m2 stor bebyggelse til brug for medborgerhus

 

RESUME

Efter at Borgerrepræsentationen i mødet den 14. juni 2000 har godkendt en anlægsbevilling på 20 mio. kr. til etablering af et nyt medborgerhus i Havneparken på Islands Brygge til erstatning for det eksisterende medborgerhus Gimle, der står foran nedrivning, har bygherren, den selvejende institution KUC, anmodet om tilladelse til at opføre et medborgerhus med et etageareal på op til 1.650 m2 i Havneparken på ejendommen matr.nr. 64 Amagerbros Kvarter, København.

Området er omfattet af lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge", som blandt andet har til formål at fastlægge området til offentligt parkanlæg samt muliggøre indpasning af kollektive anlæg, såsom beboer-, kultur- og forsamlingshuse. Disse kollektive anlæg skal placeres indenfor et nærmere angivet byggefelt, og det samlede etageareal må ifølge lokalplanens § 6, stk. 3, ikke overstige 1.000 m2. Opførelsen af medborgerhuset kræver derfor en dispensation fra lokalplanens § 6, stk. 3.

Det aktuelle projekt til medborgerhus, der er valgt som vinder af en i perioden marts-juni 2000 afholdt totalentreprisekonkurrence, er i én etage med delvis udgravet kælder og fremstår som tre adskilte bygninger, der bindes sammen ved hjælp af den midterste bygnings tagkonstruktion. Medborgerhuset skal rumme sal til musik, teater, motion og andre kulturelle arrangementer, café, møderum, selskabslokaler, rum til administration, badeanlæg, depoter og værksteder.

Bygherren har oplyst, at projektets byggelovsmæssige etageareal kan beregnes til ca. 1.300 m2 på grundlag af det foreliggende projektmateriale. Bygherren ønsker imidlertid mulighed for at kunne opføre op til 1.650 m2 etageareal i forbindelse med eventuelle efterfølgende justeringer i projektet.

Forvaltningen kan anbefale dispensationen, idet det ansøgte etageareal, der er begrundet i funktionelle forhold, i forbindelse med udarbejdelsen af programgrundlaget for den afholdte konkurrence har været vurderet nøje arkitektonisk og rumligt i forhold til den omgivende park og de bagvedliggende boliger. Man har således fundet, at en bygning af denne størrelse vil være forsvarlig på dette sted.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ejendommen (Havneparken på Islands Brygge) er omfattet af lokalplan nr. 253 "Havneparken Islands Brygge", som bl.a. har til formål at fastlægge området til offentligt parkanlæg samt muliggøre indpasning af kollektive anlæg såsom beboer-, kultur- og forsamlingshuse. Ifølge lokalplanens § 6, stk. 3, kan der inden for et nærmere angivet byggefelt opføres bebyggelse til de ovennævnte kollektive anlæg, jf. bilag A. Bebyggelsens samlede etageareal må ikke overstige 1.000 m2, og den må opføres i maksimalt 1 etage med udnyttet tagetage. Herudover kan der i lokalplanområdet opføres enkelte mindre bygninger i 1 etage, som er nødvendige for parkens funktion (toiletter, kiosker, legehuse og lignende). Bebyggelsens udformning, materialer, farve og øvrige ydre fremtræden skal være samstemmende med omgivelserne og områdets karakter.

 

Ansøgning

Den 14. juni 2000 godkendte Borgerrepræsentationen (BR 271/2000) en indstilling fra Kultur- og Fritidsudvalget om at bevilge 20 mio. kr. til etablering af et nyt medborgerhus i Havneparken på Islands Brygge. Det nye medborgerhus skal erstatte det eksisterende medborgerhus Gimle på Islands Brygge, som står foran nedrivning.

På den baggrund har den selvejende institution KUC, der er bygherre for medborgerhuset, ved ansøgning af 27. juni 2000 anmodet om tilladelse til at opføre en bebyggelse på op til 1.650 m2 etageareal i Havneparken (ejendommen matr.nr. 64 Amagerbros Kvarter, København) til brug for medborgerhus.

Det aktuelle projekt er udarbejdet af arkitektfirmaet Fogh & Følner og valgt som vinder af den i perioden marts-juni 2000 afholdte totalentreprisekonkurrence om opførelse af et nyt medborgerhus i Havneparken på Islands Brygge, hvortil fire arkitektfirmaer var indbudt.

Medborgerhuset, der er i én etage samt delvis udgravet kælder, optager en plads i Havneparken på ca. 18 m i dybden og ca. 90 m i længden. Huset fremstår som tre adskilte bygninger, der bindes sammen ved hjælp af en "svævende", v-formet tagflade over den miderste bygning. De to yderste bygninger fremstår som enkle, træklædte bygninger med store oplukkelige porte mod Havneparken. Den midterste og største bygning er i højere grad udadvendt med store glaspartier mod Havneløbet, der sikrer kontakten mellem aktiviteter inde og ude. Her er bl.a. caféen indrettet. Medborgerhuset rummer endvidere en sal til musik, teater, motion og andre kulturelle arrangementer, møderum, selskabslokaler, rum til administration samt badeanlæg, depoter og værksteder.

Medborgerhusets nettoetageareal er opgjort til 1.422 m2, hvoraf 381 m2 er beliggende i kælderetagen. I beregningen indgår ikke trapper, korridorer og skakte. Bygherren har efterfølgende oplyst, at projektets byggelovsmæssige etageareal kan beregnes til ca. 1.300 m2 på grundlag af det foreliggende projektmateriale, hvorved bemærkes, at terrasseoverdækninger på indtil 5 pct. af grundarealet (her lokalplanens byggefelt) samt kældre er fritaget for medregning i henhold til bygningsreglementet. Bygherren ønsker imidlertid mulighed for at kunne opføre op til 1.650 m2 etageareal i forbindelse med evt. efterfølgende justeringer af projektet.

De vedlagte bilag viser det nye medborgerhus placering og udformning.

 

Afvigelser fra lokalplanens bestemmelser

Opførelse af et nyt medborgerhus i Havneparken med et etageareal på indtil 1.650 m2 er ikke i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelse i § 6, stk. 3, om, at etagearealet for ny bebyggelse i Havneparken ikke må overstige 1.000 m2, og forudsætter dispensation fra lokalplanen.

 

Dispensation

Kommunen kan meddele dispensation fra lokalplanens bestemmelser, hvis dispensationerne ikke er i strid med principperne i planen. Dette fremgår af planlovens § 19, stk. 1, jf. lokalplanens § 14.

Forvaltningen kan anbefale, at der gives den nødvendige dispensation fra bestemmelsen i lokalplanens § 6, stk. 3, om bebyggelsens maksimale etageareal således, at der vil kunne opføres op til 1.650 m2 etageareal inden for byggefeltet. Udvidelsen, der er begrundet i funktionelle forhold, har i forbindelse med udarbejdelsen af programgrundlaget for den afholdte konkurrence været vurderet nøje, hvad angår de arkitektoniske og rumlige forhold til den omgivende park og de bagvedliggende boliger, og man har fundet, at en bygning af en sådan størrelse vil være forsvarlig på dette sted. Det aktuelle projekt dokumenterer på bedste vis dette synspunkt i form af et smukt bygningsværk opdelt i sektioner, hvorved dets proportioner indgår harmonisk og elegant i Havneparken.

Af projektbeskrivelsen fremgår, at man fra de 1. og 2. sals lejligheder, der ligger umiddelbart bag medborgerhuset - dels gennem passagerne, dels gennem glasbåndene under tagflade - også efter opførelsen vil kunne se havneløbets vandflade og visuelt kunne følge et skibs passage gennem havneløbet.

 

Naboorientering

På den baggrund har forvaltningen i perioden 11. juli til 1. august 2000 foretaget den i henhold til § 20 i lov om planlægning fornødne naboorientering. Der er ikke modtaget nogen indsigelser i høringsperioden.

 

BILAG VEDLAGT

  1. Kopi af tegning nr. 27.001 fra lokalplan nr. 253, der viser lokalplanens byggefelt
  2. Situationsplan
  3. Perspektiv af Medborgerhuset, set mod nordøst fra havnepromenaden
  4. Medborgerhusets facader mod syd og vest

 

/Jens Ole Nielsen

 

 

Til top