Mødedato: 16.08.2000, kl. 14:00

Renholdelse af offentlige gader og pladser

Renholdelse af offentlige gader og pladser

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2000

 

 

Sager til beslutning

 

22. Renholdelse af offentlige gader og pladser

 

BTU 346/2000 J.nr. 21180.0024/00

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der udarbejdes forslag til kvaliteten af fremtidig tømning og vedligehold af papirkurve i middelalderbyen, som forelægges til udvalgets godkendelse

at der på baggrund heraf gennemføres et udbud af tømning og vedligehold af papirkurve i middelalderbyen

 

RESUME

I sommeren 1998 gennemførte Vej & Park en undersøgelse af borgernes holdning til renholdelsen. Denne undersøgelse og renholdelsen i øvrigt blev drøftet på et temamøde i Bygge- og Teknikudvalget i efteråret 1998. Det var udvalgets holdning, at renholdelsen skulle forbedres, især var der enighed om forbedret tømning af papirkurve.

Forvaltningen har i de seneste år brugt mange kræfter på omlægningen af renholdelsen til den nye bestiller- udførerorganisation, hvilket blandt andet indebærer en nøje beskrivelse af den standard, som entreprenørerne skal gøre rent til. Endvidere har forvaltningen gjort erfaringer med udbud.

Dette sammen med manglende økonomiske ressourcer har forhindret, at der er gennemført en bredere højnelse af renholdelsesstandarden, bortset fra en udvidelse af renholdelsen i middelalderbyen i sommeren 1999.

Efter at bestiller-udførermodellen er ved at være kørt ind, og der er opstået besparelser på budgettet som følge af udbudene, har borgmesteren ønsket renholdelseskvaliteten sat i fokus.

Dette er sket gennem iværksættelse af 3 sideløbende initiativer: En større informationskampagne, en undersøgelse af renholdelseskvaliteten og forskellige konkrete forbedringer af renholdelsen i middelalderbyen.

 

SAGSBESKRIVELSE

I det følgende er informationskampagnen, kvalitetsundersøgelse af renholdelseskvaliteten og forskellige forbedringer af renholdelsen i middelalderbyen beskrevet.

 

Informationskampagnen

Der er i juni 2000 igangsat en informationskampagne under temaet "gør din by til en ren by".

Kampagnen har 3 hovedspor:

  1. At give byens borgere information om de mange renholdelsesaktiviteter, som Københavns Kommune udfører i det daglige. Denne information sker gennem en kampagnefolder, pressemeddelelser og Internettet, hvor "Ren by" kampagnen har sin egen hjemmeside, der løbende orienterer om kampagnens forløb.
  2. At give byens borgere mulighed for at være aktive i processen , således at vi ved fælles hjælp får gjort København til en renere by. Det sker ved at opfordre borgerne til at ringe ind på et specielt "hot-linie" telefonnummer eller kontakte kommunen via Internettet. På denne måde får borgerne mulighed for at orientere os om tilstande, som de betragter som uacceptable, eller mulighed for blot at komme med ideer til, hvordan vi kan gøre det bedre.
  3. Den 3. men måske vigtigste del af kampagnen går ud på , at byens erhvervsdrivende, grundejere, foreninger og arrangører af kulturelle begivenheder kan indgå partnerskab med Københavns Kommune. Partnerskabet skal bruges til, at den enkelte partner er med til - overfor byens øvrige borgere - at markere, at de ønsker at støtte og formidle budskabet om en ren by. Partnerskabstanken har virkelig slået an. Der er pr. 1. august indgået i alt 1.580 partnerskaber i forbindelse med kampagneforløbet.

 

Kvalitetsundersøgelsen

Undersøgelsen er igangsat med henblik på at:

  • Få en klar og forståelig fremstilling af det renholdelsesniveau, som forventes opnået med de eksisterende økonomiske ressourcer.
  • Analysere i hvor høj grad dette renholdelsesniveau leveres af de forskellige entreprenører, herunder om kvaliteten af KTK's opgaveløsning afhænger af opgavens placering i kategori 1, 2 eller 3.
  • Analysere borgenes tilfredshed med renholdelsen i forskellige dele af byen, herunder en undersøgelse af borgernes ønsker om evt. forbedringer i renholdelsen.

Undersøgelsen omfatter følgende hovedaktiviteter:

  1. En beskrivelse af dagens krav til renholdelseskvalitet.
  2. Analyse af den leverede renholdelsesstandard i forhold til den krævede.
  3. Analyse af borgernes oplevelse af og ønsker til renholdelse.
  4. Forslag til renholdelsesforbedringer, der kan gennemføres på baggrund af allerede foreliggende viden.
  5. Forslag til forbedringer i renholdelsesstandarden.
  6. Forslag til hvordan den ønskede renholdelsesstandard kan fastholdes.
  7. Forslag til kampagne for større borgeransvarlighed omkring renholdelse.

Gennemførelsen af disse hovedaktiviteter er nærmere beskrevet i vedlagte "Arbejdsprogram for renholdelsesprojekt" samt Kommissorium for analyse af renholdelse i København.

 

Forbedret renholdelse i middelalderbyen

Renholdelse af middelalderbyen har i foråret givet anledning til nogen kritik, hvilket er en medvirkende årsag til borgmesterens ønske om en øget indsats på renholdelsen.

Forvaltningen har vurderet mulighederne for at hæve kvaliteten af renholdelsen i middelalderbyen, allerede fra denne sommer, og har fundet frem til følgende forslag:

  • På gågader og pladser er der også denne sommer indført et udvidet sommer-renholdningsprogram i lighed med i 1999.
  • Der er indført weekendfejning på Amagerbrogade og Vesterbrogade. De to andre brogader har allerede weekendfejning.
  • Der er indført et skærpet tilsyn med entreprenørerne medio juni - ultimo oktober måned gennem ansættelse af 5 ekstra tilsynsfolk i denne periode.
  • Frekvensen på tømninger af affaldskurve i middelalderbyen mellem Strøget/Vester Voldgade/Nørre Voldgade/Nørregade er forøget, ligesom der er indført weekendrengøring i området.

Disse aktiviteter har kunnet gennemføres for en samlet udgift på ca. 1 mio. kr. for resten af år 2000.

Derudover mener forvaltningen, at der er brug for en revurdering af processerne omkring tømning af affaldskurve i middelalderbyen. Derfor foreslår forvaltningen, at der iværksættes en nøjere beskrivelse af fremtidens krav til tømningen og vedligeholdelsen af affaldskurve i middelalderbyen mundende ud i et egentligt udbudsmateriale til brug ved et efterfølgende udbud af ydelsen, herunder et nærmere defineret område omkring hver papirkurv.

Forvaltningen ønsker en sådan beskrivelse gjort til genstand for en politisk drøftelse, således at den fremtidige renholdelsesstandard, hvad affaldskurve i middelalderbyen angår, politisk fastsættes allerede i efteråret 2000.

 

Økonomi

På basis af oplysninger fra KTK samt egne registreringer har Vej & Park vurderet, at udgifterne til tømning af affaldskurve i middelalderbyen i år 2000 skønsmæssigt beløber sig til ca. 1,8 - 2,1 mio. kr.

Vej & Park vurderer, at der må regnes med en udgift til udbud og licitation på ca. 100.000 kr.

Erfaringen fra tidligere udbud har vist, at det ofte medfører en besparelse at gennemføre et udbud. En eventuel besparelse forventes at kunne finansiere de ekstra omkostninger til den foreslåede hævning af kvaliteten af renholdelsen i middelalderbyen.

Informationskampagnen udføres inden for en samlet ramme på 1 mio. kr., som finansieres over driftsbudgettet.

Kvalitetsundersøgelsen udføres inden for en samlet ramme på 1 mio. kr., som finansieres over driftsbudgettet.

De igangsatte kvalitetsforbedringer udføres for ca. 1 mio. kr., som finansieres over driftsbudgettet.

De 2 af de 3 mio. kr. er tilvejebragt gennem opnåede besparelser ved udbud af renholdelsesopgaver. Den sidste million finansieres af ikke forbrugte midler i Vej & Park.

 

BILAG VEDLAGT

Kommissorium for analyse af renholdelsen i København.

Arbejdsprogram for renholdelsesprojekt.

Arbejdsprogram for Informationskampagne

 

 

/Ole Bach

 

 

Til top