Miljøtrafikugen
Miljøtrafikugen
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. august 2000
Sager til beslutning
21. Miljøtrafikugen
BTU 352/2000 J.nr. 0616.0010/00
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der i forbindelse med Miljøtrafikugen ydes støtte til Indre Nørrebro Bydel til etablering af en midlertidig bussluse i Stengade
at der i forbindelse med Miljøtrafikugen ydes støtte til Indre Østerbro Bydel til at gøre Nordre Frihavnsgade til stillegade og til udvidelse af pladsen på Trianglen
at Københavns Kommune ikke kan yde støtte til Kongens Enghave Bydel til at nedsætte den skiltede hastighed på Ellebjergvej, P. Knudsens Gade og Enghavevej fra 60 km/t til 40 km/t samt til at indsnævre P. Knudsens Gade til én kørebane i hver retning i forbindelse med Miljøtrafikugen
at Københavns Kommune ikke kan yde støtte til Grøndal Lokalråd til at indsnævre de fire overordnede veje Sallingvej, Rebildvej, Hulgårdsvej og Hillerødgade med en kørebane i hver retning
RESUME
Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 24. juni 2000 indstillingen (BR 289/2000) om Københavns Kommunes deltagelse i Miljøtrafikugen - uge 38 - og den europæiske trafikdag, der afvikles fredag den 22. september 2000. Samtidig godkendtes handlingsplanen for gennemførelsen af Miljøtrafikugen i København.
Der er bevilliget 2,5 mio kr. til etablering af midlertidige fysiske foranstaltninger m.v., og udgangspunktet for aktiviteter, hvortil der kan ydes støtte, er ansøgninger fra offentligheden. I forbindelse med Miljøtrafikugen er der nedsat en styregruppe bestående af repræsentanter fra Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Styregruppen skal sikre gennemførelsen af projektet. Herunder udpege, hvilke projekter der kan ydes støtte til. Projekter, som omhandler større trafikomlægninger og gadelukninger, og som er økonomisk omkostningstunge, forelægges Bygge- og Teknikudvalget til godkendelse.
Der opereres med to tidsfrister for ansøgning om støtte til projekter i Miljøtrafikugen, den 28. juli 2000 og den 21. august 2000, for henholdsvis de større og de mindre projekter. Københavns Kommune har modtaget 10 ansøgninger i forbindelse med første ansøgningsfrist. Det konkrete indhold og en foreløbig vurdering af de indkomne forslag er beskrevet i bilag.
Styregruppen har foretaget en foreløbig vurdering af de indkomne forslag. I den forbindelse er vurderingen, at fire af forslagene har en karakter og et omfang, der nødvendiggør Bygge- og Teknikudvalgets stillingtagen. Det drejer sig om, at Indre Nørrebro bydel søger om støtte til etablering af bussluse i Stengade, Indre Østerbro bydel søger om støtte til at gøre Nordre Frihavnsgade til stillegade samt udvide pladsen på Trianglen, og at Kongens Enghave bydel søger om støtte til at nedsætte hastigheden på de overordnede veje til 40 km/t, samt at Grøndal Lokalråd søger om støtte til, at Sallingvej, Rebildvej, Hulgårdsvej og Hillerødgade indsnævres til én kørebane i hver retning.
SAGSBESKRIVELSE
Indre Nørrebro
Indre Nørrebro Bydel har netop fået tilladelse fra Trafikministeriet til at etablere en bussluse på Stengade. I den forbindelse ønsker bydelen forsøgsvist at etablere en sådan bussluse i Miljøtrafikugen, hvilket de søger støtte til af Københavns Kommune. Busslusen skal forløbe fra Baggesensgade til Prins Jørgens Gade, og skal placeres midt på vejen, således at cykler stadig kan passere ved kantstenen. Busslusen markeres med store betonautoværnsklodser, hvorfor der ikke er tale om en fysisk afspærring af biltrafik.
Vej & Park vurderer, at busslusen i forbindelse med Miljøtrafikugen godt kan placeres og afprøves som ønsket. Det er imidlertid usikkert, hvorledes en sådan bussluse vil påvirke trafikafviklingen på de øvrige veje i området. Det vurderes dog, at Miljøtrafikugen vil være et godt tidspunkt at afprøve konsekvenserne af en sådan bussluse, hvorfor en evaluering af projektet er vigtig. Det skal samtidig understreges, at Københavns Kommune ikke har taget stilling til, hvorvidt projektet kan gennemføres permanent.
Vej & Park har anslået udgifterne til en midlertidig bussluse og andre foranstaltninger i forbindelse hermed (herunder skiltning) til ca. 50.000 kr.
Indre Østerbro
Indre Østerbro Bydel ønsker at skabe en god sammenhæng mellem Trianglen og Nordre Frihavnsgade som handelsgade.
For det første ønskes Trianglen gjort til et værdigt varemærke for Indre Østerbro, hvilket indebærer en omdannelse af Trianglen til en rigtig plads. I hele ugen ønskes taxiholdepladsen og cykelparkeringen midt på pladsen fjernet, således at pladsen som rum bliver anvendelig. Bydelen vil selv finansiere denne del af projektet og planlægger forskellige aktiviteter på den nye plads. Vej & Park ser ikke de store problemer i denne del af projektet.
Derudover opereres der i ansøgningen med to alternative ønsker for udvidelse af pladsen ved Trianglen på den europæiske trafikdag, fredag den 22. september. Det ene går på en total lukning af Trianglen for den østvest-gående trafik, hvilket vil sige, at det ikke er muligt at køre fra Øster Allé og Blegdamsvej til Østerbrogade. Det alternative ønske er at afspærre et eller flere kørespor på den nordlige side af pladsen i østlig retning. Dermed påvirkes kun den trafik, der skal mod nord ad Østerbrogade og den ligeudkørende trafik mod Nordre Frihavnsgade. Den højresvingende trafik mod Indre By samt trafikken fra Østerbrogade til Øster Allé og Blegdamsvej påvirkes ikke.
Første ønske vurderes urealistisk og kortsigtet, da det vurderes at få relativ stor negativ betydning for trafikafviklingen på de omgivende veje. Samtidig vil det kræve store ressourcer til forvarsling og skiltning. Derimod synes det andet ønske mere realistisk, hvilket skal ses i sammenhæng med, at bydelen ønsker at afspærre Nordre Frihavnsgade samme dag. Er Nordre Frihavnsgade spærret, vil de to spor, der normalt betjener trafikken fra Øster Allé og Blegdamsvej til Nordre Frihavnsgade, ikke blive benyttet. Samtidig skal buslinie 3 omlægges til Classensgade, hvis Nordre Frihavnsgade spærres, hvilket vil sige, at den ikke skal benytte det eksisterende stoppested på nordsiden af Trianglen i østlig retning. Derfor vurderes det muligt at udnytte disse to spor mod Nordre Frihavnsgade samt busholdepladsen til andre aktiviteter fredag den 22. september.
Anden del af Indre Østerbros ansøgning omhandler Nordre Frihavnsgade. Bydelen ønsker at visualisere, hvorledes udformningen af byens handelsgade bliver, når den løsning, borgergrupper, bydelen og Vej & Park har udarbejdet i fællesskab, realiseres. Intentionen er at markere Nordre Frihavnsgade som 30 km/t hastighedszone samt at etablere cykelsti i den nordvestlige side af Nordre Frihavnsgade, mens biler fortsat kan parkere i modsatte side. Håbet er, at handelsgaden bliver mere trafikvenlig og trafiksikker.
Vej & Park vurderer, at det vil være oplagt at afprøve konsekvenserne af en sådan løsning på Nordre Frihavnsgade, da projektet er udviklet i samarbejde mellem borgergrupper og myndigheder, og derfor er fremadrettet.
Derudover ønsker bydelen som tidligere nævnt at afspærre Nordre Frihavnsgade på den europæiske trafikdag, fredag den 22. september. Det vurderes at være muligt at fredeliggøre Nordre Frihavnsgade i én dag trafikalt set, men det skal understreges, at projektet ikke ses som en langsigtet løsning, ej heller fra bydelens side, idet ønsket udelukkende er at sætte fokus på trafik og miljø samt at kunne benytte gadearealet til andre aktiviteter denne ene dag. Det er dog en forudsætning, at HT indvilger i at omlægge buslinie 3 denne fredag.
Alle foranstaltningerne i forbindelse med realiseringen af ovennævnte projekter vurderes ikke at overstige 150.000 kr.
Kongens Enghave
Kongens Enghave Bydel søger om støtte til at nedsætte hastigheden fra 60 km/t til 40 km/t på Ellebjergvej, P. Knudsens Gade og Enghavevej. Derudover ønsker bydelen at indsnævre P. Knudsens Gade til én kørebane i hver retning.
Vej & Park vurderer, at det er uhensigtsmæssigt at foretage radikale indgreb i det overordnede trafiksystem så som nedsættelse af hastigheden og indsnævring af vejbanen på de overordnede veje. Vejene indgår i kommunens overordnede vejnet som regionale veje og en som fordelingsvej, og det vil ikke være muligt at foretage en begrænsning af biltrafikken her, uden at det får store konsekvenser for det omkringliggende vejnet. Samtidig vil en nedsættelse af hastigheden på de nævnte tre veje være i uoverensstemmelse med strategierne i forvaltningens forslag til hastighedsplan.
Grøndal
Grøndal Lokalråd søger Københavns Kommune om støtte til, at Sallingvej, Rebildvej, Hulgårdsvej og Hillerødgade indsnævres med én kørebane i hver retning i hele Miljøtrafikugen.
Vej & Park vurderer, at et sådan projekt falder uden for rammerne af årets Miljøtrafikuge. Vejene indgår i kommunens overordnede vejnet som regionale veje og en som fordelingsvej, og det vil ikke være muligt at foretage en begrænsning af biltrafikken her, uden det får store konsekvenser for det omkringliggende vejnet.
Samlet økonomi
Der er indkommet 10 ansøgninger i alt (nogle omfatter flere delprojekter), og den foreløbige vurdering er, at kun få ansøgninger om fysiske foranstaltninger overskrider 100.000 kr. (eksempelvis Indre Østerbro). Således vurderes der ikke at være problemer med at overholde den afsatte økonomiske ramme på 2,5 mio. kr.
BILAG VEDLAGT
Oversigt over projekter i Miljøtrafikugen, 4. august 2000
/Jens Jacobsen