Mødedato: 16.08.2000, kl. 14:00

Råden over vejareal - evaluering

Råden over vejareal - evaluering

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2000

 

 

Sager til beslutning

 

14. Råden over vejareal - evaluering

 

BTU 344/2000 J.nr. 2150.0004/95

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at evalueringen tages til efterretning

at afgift ved entréarrangementer ændres til at andrage 5 kr. pr. billet med en billetpris indtil 150 kr. og 7 kr. pr. billet, når billetpris er større end 150 kr., og afgiften pr. arrangement er minimum kr. 30.000

 

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller endvidere redegørelse om foreningers afvikling af kræmmermarkeder til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse

 

RESUME

De nye regler for råden over vej- og parkareal har virket siden 1. april 1999. Der gives hermed en administrativ og økonomisk status, ligesom der foretages en gennemgang af reglerne for afgifter i forbindelse med arrangementer. Endvidere redegøres for administrationen af foreningers afvikling af kræmmermarkeder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Den 4. marts 1999 vedtog Borgerrepræsentationen "Almindelige bestemmelser for råden over vej- og parkareal", og der er siden foretaget evalueringer med jævne mellemrum.

Forvaltningen vil i det følgende belyse reglerne for afgifter i forbindelse med arrangementer og vil i et særligt afsnit beskrive foreningers afvikling af kræmmermarkeder.

 

Evaluering

I nedenstående skema angives de enkelte typer råden over arealer og prisen i år 2000.

 

Afgiftstype

Afgift 2000

Bemærkninger

Udeservering, kr. pr. m2/mdr.

251,20

40% over 3 år, afsæt i pris 98, bedste omr

Pølsestader, kr. pr/mdr.

3.500

40% over 3 år, bedste område

Frugtstader, kr. pr/mdr.

3.525

40% over 3 år, bedste område

Blomsterstader, kr. pr/mdr.

1.750

40% over 3 år, bedste område

Vareudstillinger

1.000/500

Indre by/øvrig by. Optrappes 3 år (1.500/750 i 2001)

Reklameskilte

666/332

Indre by/øvrig by. Optrappes 3 år

(1000/500 i 2001)

Filmoptagelser, kommercielle

1.333

Kr. pr. dag. Optrappes 3 år. (2000 i 2001)

Arrangement med entré

Entréstørrelse afgørende

-

Arrangement med sponsor

2.500 – 20.000

Kr. pr. arr.

Bodsalg i.f.m. arrangement

150

Kr. pr. bod pr. dag. Kr. 400 ved alkoh.salg.

Loppestader

150

Kr. pr. dag

Smykkestader

750

40% over 3 år, afsæt i pris 1998

Isstader, indre by

10.000

Kr. pr. sæson

Isstader, i øvrigt

5.000

Kr. pr. sæson

Salgsluger < 1,5 m

4.000

Kr. pr. år

Salgsluger > 1,5 m

8.000

Kr. pr. år

Containere mv. i rød p-zone

100

Pr. enhed

Containere mv. i gul zone

80

Gul zone

Containere mv. i grøn zone

80

Grøn zone, gul pr. 1/3 2000

Containere mv. i blå zone

25

Blå zone + rest by

Juletræstader

1.000

Kr. pr. sæson

Bøsninger til flag mv.

1.050

Beløb en gang for alle til retablering

Skabe/automater

1.000

Kr. pr. enhed < 1 m.

Skabe/automater

2.000

Kr. pr. enhed > 1 m

Nat- og avisstader

800

Kr. pr. mdr.

Aviskasser og andre kasser

1.000

Kr. pr. år.

Rykkergebyr

250

Kr. pr. brev

Tilsynsgebyr/serviceafgift

650

Kr. pr. ekstra service. Tilbageholdende anv.

Stilladsreklamer

70

Kr. pr. m2 pr. mdr. Vedtaget i BR 407/98

Bill-boards

400

Kr. pr. m2 pr. år. BTU har 26/5 1999 godkendt som midlertidig ordning

Alle beløb er ekskl. pristalsregulering.

 

Vej & Park mener, at ordningen generelt er velfungerende og foreslår kun nedenstående forhold drøftet og eventuelt justeret.

 

Arrangementsafgifter

Afgifter generelt på arrangementsområdet er betaling for den kommercielle råden over vej- og parkareal og for den særlige myndighedsbehandling, som sættes i værk. Myndighedsbehandlingen består i behandling af ansøgning, mødeafholdelse, kontakt til politi og andre myndigheder, godkendelse af skilteplaner, formidling af afspærringsudstyr og skilte etc.

Humanitære arrangementer er afgiftsfri. Ved humanitære arrangementer forstår forvaltningen arrangementer, hvor bestræbelsen er "at hjælpe mennesker i nød". Afgiftsfri er også arrangementer, der får støtte fra Københavns Kommune.

I det følgende gennemgås afgiftspligtige arrangementer:

Sponsorarrangementer pålægges en brugerafgift fra 2.500 kr. til 20.000 kr. Fra praksis kan nævnes, at følgende typer arrangementer betaler en afgift på det maksimale beløb kr. 20.000: Politikens storskærmsarrangementer på Rådhuspladsen, Copenhagen Classic Car Cup, Øresundskonsortiets broindvielsesarrangement etc.

Arrangementer, der betaler mindre beløb, er f.eks. Nyhavns Erhvervsforenings Sankt Hans arrangement med afgift på 2.500 kr. og Spartas afvikling af Marathon med afgift på 10.000 kr.

Arrangementer med entré. Efter gældende regler afhænger afgift af entréstørrelse og arealets størrelse, hvor arrangementet foregår. Det har vist sig uhensigtsmæssigt, fordi det er administrativt tungt med opmålinger, ligesom det giver stærkt svingende og høje priser, som efter omstændighederne ikke er rimelige. Forvaltningen indstiller, at afgiften ændres til at udgøre 5 kr. pr. billet med en billetpris indtil 150 kr. og 7 kr., når billetprisen overstiger 150 kr. Afgift pr. arrangement skal være minimum kr. 30.000. Det indstillede er overensstemmende med praksis.

Reglerne har betydning særligt for Musikforeningen 5-øren, der tegner sig for alle arrangementer i praksis.

Arrangementer med salgsboder. Afgiften udgør 150 kr. pr. bod pr. dag, dog 400 kr., når der sælges alkohol.

I nedenstående diagram følger en oversigt over arrangementer med salgsboder. Der er foretaget en opdeling mellem arrangementer, der er skønnet humanitære og dermed afgiftsfrie, og øvrige arrangementer, der er mere eller mindre kommercielle og dermed afgiftspligtige. Opregningen er ikke udtømmende.

 

Humanitære

Kommercielle, herunder sponsor arr.

Røde Kors

Kunsthåndværkermarked

Muskelsvindfonden

Torvedage

Unicef

Loppemarkeder

Børnehjælpsdagen

Nyhavns Erhvervsforening

Kræftens bekæmpelse

KCC's torvedage

Folkekirkens nødhjælp

Bellahøj Kræmmermarked

Vanløse Kræmmermarked / bydelsfest

Sportsforeninger

Fri Film

1. maj

Musikforeningen 5-øren

Karneval i København

Antikmarked på Kgs. Nytorv

Humanitære arrangementer er hidtil defineret som arrangementer, der sigter på at hjælpe mennesker i nød, og omfatter ikke velgørende og almennyttige arrangementer, som kategoriseres som kommercielle arrangementer.

Princippet ved disse "almennnyttige arrangementer" er, at en sammenslutning - oftest forretningsdrivende - udlejer offentligt vejareal til bodejere, som så driver deres kommercielle aktiviteter inden for rammerne af det pågældende arrangement. Fritages bodejerne for afgift til kommunen, er der altså tale om at overføre midler, som ellers tilfalder kommunen, direkte til det lokale foreningsliv.

Kommercielle arrangementer har enten et rent økonomisk formål eller tilsigter at give penge til støtte for musikforeninger, sportsforeninger eller lignende. Kendetegnende er, at de implicerede fortrinsvis er forretningsdrivende.

Der er - set i lyset af henvendelserne omkring Bellahøj Kræmmermarked - brug for, at udvalget drøfter afgrænsning af afgifter på arrangementer, jf. nedenfor.

På vejarealer er der opkrævet bodafgifter siden 1991, og ifølge administrativ praksis beregnes prisen ud fra en bodstørrelse på 12 kvadratmeter.

På parkarealer er brugere ikke tidligere i praksis afkrævet afgifter for råden over arealer før de nye afgiftsregler. I praksis drejer det sig om Vanløse Kræmmermarked og Bellahøj Kræmmermarked, der er blevet stillet over for afgiftskrav. Da foreningerne samtidig har til formål at støtte blandt andet musik, redegøres der nærmere for baggrunden i det følgende.

 

Foreningers afvikling af kræmmermarkeder, redegørelse til drøftelse

Foreninger skal betale afgift, når der opstilles salgsboder - i reglen i forbindelse med kræmmermarkeder - og det gælder i alle tilfælde, hvor overskuddet ikke går til humanitære formål. Således skal der betales afgift af salgsboder, hvis pengene går til sportsforeninger, musikforeninger eller velgørende aktiviteter i øvrigt.

I det følgende gennemgås forholdet til henholdsvis Bellahøj Kræmmermarked og Vanløse Kræmmermarked.

Bellahøj Kræmmermarked er det største marked, og arrangøren er Brønshøj-Husum Musikfond. Fondens vedtægter vedlægges som bilag 1.

Bellahøj Kræmmermarked består af cirka 350 salgsboder med fortrinsvis forretningsdrivende, der betaler leje til Brønshøj-Husum Musikfond. Markedet finder sted 7.- 10. september 2000. Musikfonden oplyser aktuelt at opkræve 1.300 kr. pr. salgsbod, der måler 6 x 7 meter. Fonden har samlede indtægter på 1,2 millioner kroner og udgifter i tilsvarende størrelse, idet der som udgift er angivet et beløb på 198.400 kr. til underholdning på markedet, og der er trukket et beløb ud på 198.171 kr. til afholdelse af en Musikfestival. Fonden har aktiver på 487.705 kr., der i hovedsagen udgøres af indestående i bank. Regnskab vedlægges som bilag 2. Forvaltningen har ikke kunnet få nyere regnskaber, da de ikke er udarbejdet endnu. Der vedlægges som bilag 3 skrivelse af 10. marts 2000 fra Brønshøj Husum Musikfond ved formand Leif Petersen, der nærmere forklarer om fondens v irke.

Forvaltningen har i 1999 meddelt markedet afgiftsfritagelse på vilkår, at overskuddet anvendes "almennyttigt og humanitært". Afgiftsfritagelse kan kun ske på humanitært grundlag, og forvaltningen vurderer, at Kræmmermarkedet ikke anvender sit overskud humanitært i den forstand, som er angivet ovenfor. Forvaltningen har derfor ved skrivelse af 7. juni 2000 meddelt Bellahøj Kræmmermarked, at der skal betales afgift for salgsboder i år 2000. Fritagelsen for afgift i 1999 var en fejl.

Antaget at der vil være 350 salgsboder over 4 dage på Bellahøj Kræmmermarked, vil afgiften pr. bod løbe op i 600 kr. (4 dage a 150 kr.), svarende til samlet 210.000 kr. for hele markedet. Forvaltningen vil i den konkrete sag, hvor der er tale om et parkareal, tage udgangspunkt i, at en salgsbod måler 6 x 7 meter svarende til markedets normale størrelse for salgsboder. Såfremt der er flere forretninger inden for en salgsbods område, vil de hver især være afgiftspligtige.

Forvaltningen har den 13. juli 2000 holdt et møde med markedets formand Leif Petersen, der ikke kan acceptere afgift, idet det anføres,

  • at afgiften er urimelig, da overskud går til musikforeninger, sportsforeninger etc.
  • at kræmmermarkedet har indgået forretningsaftaler vedrørende markedet allerede i september 1999, og det er derfor for sent at udmelde afgiftspligt i juni 2000
  • at markedet har været afgiftsfrit i 1999, hvorfor der er en forventning om fortsættelse heraf
  • at afgiften vil betyde en lejestigning på 60% for salgsbodholderne i forhold til, hvad de betaler i dag til markedet

Det bemærkes, at forvaltningen i foråret 1999 har adviseret markedet om, at der fremover må påregnes afgifter for salgsboder.

Forvaltningen foreslår efter vurdering af sagens omstændigheder, at afgift optrappes over 3 år, således at der i år 2000 ikke opkræves afgift, at der opkræves en afgift på 100 kr. i 2001 og 150 kr. i 2002. Beløbet pristalsreguleres. Såfremt markedet skal fritages, kræver det, at udvalget udvider definitionen af afgiftsfrie arrangementer.

Om grænsedragningen mellem humanitære og kommercielle arrangementer bemærkes, at udstrækkes afgiftsfritagelsen til at gælde andet end klart humanitære arrangementer, vil der kunne opstå afgrænsningsproblemer. Det kan tænkes, at eksisterende og kommende arrangementer oftere vil afholdes i foreningsregi, hvor der er et positivt formål for at opnå afgiftsfritagelse, mens den grundlæggende aktivitet med salg fra forretningsdrivende er den samme. Forvaltningen finder endelig, at det ikke bør være afgørende, om en forening er skattepligtig eller ej, fordi der er et meget stort antal foreninger, der er skattefrie, og kommunen leverer ved arrangementer en ydelse i form af at stille et areal til rådighed.

Vanløse Kræmmermarked har i 1999 været fritaget for afgift, fordi markedet i det år ikke har kunnet nå at indregne afgiftspriser i budgetter. Forvaltningen har i øvrigt fastholdt afgiftspligt allerede fra det tidspunkt, hvorfor det ikke umiddelbart agtes ændret.

Vanløse Kræmmermarked afvikles i dagene 11.-13. august på Klitmøllervej, der er offentligt vejareal.

Forvaltningen beder udvalget drøfte ovenstående om foreningers kræmmermarkeder.

 

Økonomi

Indtægter fra råden over vejareal:

 

Afgiftstype

Resultat 1999

Budget 2000

Skøn foretaget i juni 2000

Skabe, automat.

 

-

-

Aviskasser

20

-

-

Skabe < 1 meter

311

-

-

Skabe > 1 meter

93

467

513

Bøsninger

7

-

10

Grundværdiafgifter

917

1.863

917

Udeservering

7.367

8.111

8.411

Lugesalg

-

-

100

Serviceafgifter *

-

36

-

Stader

2.678

3.014

3.014

Telte

97

99

99

Containere etc.

7.208

4.100

5.460

Byggeplads arealer

-

-

500

Bill-boards

-

-

200

Stilladsreklamer

63

200

150

Arr. med sponsor

324

250

-

Arr. med entre

-

-

-

Arr. Bodafgifter

-

-

274

Arr. Brugerafgifter

-

-

50

Filmoptagelser

64

50

64

Reklameskilte

385

150

732

Cykelstat. m rekla.

22

25

0**

Vareudstillinger

791

200

1.564

I alt

20.347

18.685

22.058

Alle beløb i 1000 kr.

* Serviceafgift opkræves kun ved udeserveringer i hidtidigt omfang

** Cykelstativer med reklame – afgift er opgivet efter politisk beslutning

 

Forvaltningen har ikke kunnet registrere en mindre anvendelse af det offentlige vejareal til kommercielle formål efter vedtagelsen af de nye afgiftsregler i 1999. Visse afgiftsområder er meget konjunkturbestemte, herunder container- og byggeområdet.

I oprindelig vedtagelse er der regnet med en indtægt for råden over vej- og parkareal i år 2000 på 18,685 mio. kr. Forvaltningens skøn i juni 2000 viser en indtægt på 22,058 mio. kr., altså en merindtægt på 3,373 mio. kr. Tallet er behæftet med stor usikkerhed, men det synes rimelig sikkert, at budgettallene på 18,685 mio. kr. nås, således at der – efter fradrag af 1 mio. kr. til Vej & Park til omkostninger – i 2000 kan afleveres 1,954 mio. kr. af nettoprovenuet til vejvedligeholdelse, konto 2.11.1. og 1,565 mio. kr. til Økonomiudvalget, konto 8.01.5, som det er bestemt i oprindelig vedtagelse af regler.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Vedtægter for Brønshøj Husum Musikfond

Bilag 2: Regnskab 1998 – 1999

Bilag 3: Skrivelse af 10. marts 2000 fra Brønshøj Husum Musikfond

 

 

/Ole Bach

 

 

Til top