Mødedato: 16.08.2000, kl. 14:00

Afslag på flytning af Jumbotronen fra SCALA-bygningen, Vesterbrogade 2, til taget af bygningen Rådhuspladsen 14

Afslag på flytning af Jumbotronen fra SCALA-bygningen, Vesterbrogade 2, til taget af bygningen Rådhuspladsen 14

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. august 2000

 

 

Sager til beslutning

 

13. Afslag på flytning af Jumbotronen fra SCALA-bygningen, Vesterbrogade 2, til taget af bygningen Rådhuspladsen 14

 

BTU 331/2000 J.nr. 21531:105.0024/97

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at der med henvisning til Byggelovens § 6D, stk. 2, meddeles afslag på ansøgning om flytning af storskærmen (Jumbotronen) fra den nuværende placering på SCALA-bygningen (Vesterbrogade 2) til en placering mod Rådhuspladsen på taget af hjørnebygningen ved Rådhuspladsen/Jernbanegade (Rådhuspladsen 14)

 

RESUME

Bygge- og Teknikforvaltningen har modtaget en ansøgning om flytning af storskærmen (Jumbotronen) fra den nuværende placering på SCALA-bygningen mod Vesterbrogade (Vesterbrogade 2) til en placering mod Rådhuspladsen på taget af hjørnebygningen ved Rådhuspladsen/Jernbanegade, Rådhuspladsen 14. Storskærmen ønskes placeret således, at overkanten ligger op mod 3,5 m over bygningens tagkant. Da storskærmen er konstrueret som en relativt stor, ikke transparent kasse, vil den således påvirke bygningens udseende i væsentlig grad.

Bygningen Rådhuspladsen 14 er opført i årene 1958-60 som et godt eksempel på den tids modernistiske kontorbyggerier, og bygningen vurderes at rumme særlige arkitektoniske kvaliteter. En opsætning af storskærmen som ansøgt skønnes at ville få en negativ effekt for bygningens arkitektoniske karakter.

Opsætning af en sådan storskærm er endvidere ikke i overensstemmelse med anbefalingerne i publikationen "Byens facader" fra 1996 og med det forslag til retningslinier i publikationen "Facader & skilte i Københavns Kommune", som for tiden er til behandling i Bygge- og Teknikudvalget.

Plandirektoratet kan derfor ikke anbefale, at der meddeles tilladelse til opsætning af storskærmen som ansøgt.

Ejendommen Rådhuspladsen 14 er ikke omfattet af lokalplan, servitutter eller lignende, som regulerer bebyggelsens skiltning. Hjemmelen til at regulere det ansøgte må derfor søges i Byggelovens § 6D, stk. 2, som med udgangspunkt i en funktionel og/eller æstetisk vurdering skønnes at kunne give grundlag for et afslag på det ansøgte.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

United Art-arkitekter har den 10. maj 2000 ansøgt om tilladelse til at flytte Jumbotronen (også benævnt RoBoVision) fra den nuværende placering på facaden af Scala-bygningen til en placering på taget af hjørnebygningen Rådhuspladsen/Jernbanegade, Rådhuspladsen 14. Storskærmen ønskes opsat mod Rådhuspladsen sammen med den nuværende neonreklame for AGFA, der i den forbindelse rykkes nærmere hjørnet ved Jernbanegade. Den ansøgte placering er vist på vedlagte perspektivskitse, der er medsendt ansøgningen (bilag 1).

Der foreligger fuldmagt fra ejeren af ejendommen Rådhuspladsen 14, Danica Pension Ejendomsinvest ApS. Driften af storskærmen skal forestås af driftsselskabet Nico Media A/S (under stiftelse).

Det kan endvidere oplyses, at et notat af 26. maj 1999 fra Plandirektoratet vedrørende klagesag over jumbotronen på SCALA-bygningen blev drøftet i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 25. august 1999 (BT 304/99).

 

Grundlag

Ejendommen Rådhuspladsen 14 er, i modsætning til SCALA-bygningens facade mod Vesterbrogade, ikke omfattet af lokalplan, servitutter eller lignende, som giver hjemmel til at regulere skiltning m.v. på facaderne. Hjemmelen til at regulere opsætning af en storskærm er således alene den generelle bestemmelse om skiltning, belysning m.v. i Byggelovens § 6D, stk. 2. Der kan i henhold til denne bestemmelse gribes ind over for skiltning m.v., såfremt den er til ulempe eller virker skæmmende i forhold til omgivelserne. Bestemmelsen vil således med udgangspunkt i en funktionel og/eller æstetisk vurdering kunne danne grundlag for at meddele afslag på ansøgningen eller stille betingelser til en tilladelse.

 

Plandirektoratets vurdering

Udgangspunktet for Plandirektoratets vurdering af reklameskilte placeret på tag af byens bygninger er anbefalingerne i Stadsarkitektens Direktorats publikation "Byens facader" fra 1996. Det fremgår heraf, at tagskiltes bærende konstruktion, bogstaver og eventuelle billede skal være gennembrudt således, at skiltet slører bygningsprofilet mindst muligt. Tilsvarende retningslinier er medtaget i publikationen "Facader & skilte i Københavns Kommune", som blev forelagt Bygge- og Teknikudvalget i mødet den 7. juni 2000. Sagen blev på mødet udsat. Herudover anføres i publikationen som retningslinie vedrørende signboards/elektroniske lystavler, at sådanne på grund af deres størrelse og bevægelige lys vanskeligt kan indpasses i bygningernes arkitektur og det københavnske gadebillede, hvorfor skiltetypen kun anvendes, hvor en sådan tilpasning er mulig uden at være til g ene for omgivelserne.

I det konkrete tilfælde er storskærmen konstrueret som en ikke transparent kasse med en højde på 307 cm, en bredde på 422 cm og en dybde på 40 cm. Skærmen tænkes placeret op mod overkanten af den eksisterende skiltekonstruktion, dvs. ca. 3,5 m over tagkanten, men den kan dog trykkes lidt ned. Skærmen rager således væsentligt op over bygningens tagkant og fremtræder derfor meget synlig også i dagtimerne. Storskærmen vil få en væsentlig indflydelse på bygningens udseende.

Bygningen er opført i 1958-60 som hovedsæde for forsikringsselskabet Nye Danske og er tegnet af arkitekterne Graa, Helger og Rohweder. Bygningen er et eksempel på den tids modernistiske kontorbygninger og anses på grund af sin gode proportionering og faste farveholdning for at være en bygning af fin arkitektonisk kvalitet. Placeringen af storskærmen på taget af bygningen vil i væsentlig grad forstyrre det arkitektoniske indtryk af bygningen. Virkningen af storskærmen skønnes i øvrigt at være betydeligt mere dominerende og bastant, end det fremgår af den medsendte perspektivskitse.

På den baggrund kan Plandirektoratet ikke anbefale en tilladelse til den ansøgte opsætning af Jumbotronen.

Det skal i den forbindelse bemærkes, at Plandirektoratet på det seneste i forbindelse med to forespørgsler har nægtet opsætning af lystavler med tilsvarende ikke transparent effekt på taget af henholdsvis Rådhuspladsen 45-47 og Rådhuspladsen 55.

Det skal endvidere bemærkes, at en flytning af storskærmen fra SCALA-bygningen ikke udelukker, at der på dette sted efterfølgende ville kunne genopsættes en storskærm eller andre former for lystavler i murhullet, idet dette i henhold til den gældende strøggadelokalplan nr. 152 for Vesterbrogade er en fortsættelse af en lovlig funktion. Der ses ikke siden opsætningen af jumbotronen at være sket sådanne ændringer i karakteren af facaderne og af gaden i øvrigt langs denne strækning af Vesterbrogade, at der i henhold til Byggelovens 6D, stk. 2, er grundlag for at ændre den tidligere foretagne vurdering af mulighederne for opsætning af en storskærm/lystav-le her.

 

BILAG VEDLAGT

Perspektivskitse af storskærmens placering på taget af Rådhuspladsen 14.

 

/Jens Ole Nielsen

 

 

Til top