Mødedato: 16.01.2002, kl. 14:00

Forespørgsel om vintertjenesten

Forespørgsel om vintertjenesten

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. januar 2002

 

Sager til drøftelse

7. Forespørgsel om vintertjenesten

BTU 21/2002 J.nr. 21181.0197/02

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget drøfter redegørelse omkring Københavns Kommunes vintertjenestens omfang og kvalitet i dagene omkring jul.

RESUME

Johannes Nymark har sendt forespørgsel til borgmester Søren Pind omen redegørelse for snerydningens omfang og kvalitet i København omkring jul og nytår.

SAGSBESKRIVELSE

I perioden omkring jul 2001 kom der to større snefald over København. I forbindelse med snefaldene blev der iværksat snerydning og efterfølgende saltning på samtlige af kommunens veje, stier, fortove, pladser, busstoppesteder etc. Den praktiske udførelse af disse arbejder blev varetaget af Kommune Teknik København.

Det er af væsentlig betydning for kvaliteten af snerydningsarbejdet, at sneen ikke binder til vejoverfladen, da den efterfølgende maskinelle rydning dermed ikke bliver tilfredsstillende. Dette gøres ved at sikre, at der er salt på vejarealerne før snefaldet sætter ind. Saltet, der skal forhindre sneen i at binde til vejen, har naturligvis en begrænset tid, hvori den virker. Derfor skal man sikre, at snerydning iværksættes inden for den tid, hvor saltet endnu virker, alternativt at der gennemføres nye saltninger.

Snerydningen af fortove og cykelstier blev på en del strækninger væsentligt forsinket på grund af materielnedbrud hos KTK. Materielnedbruddene medførte, ud over ikke acceptable tilstande på fortove og stier, at sneen blev bundet til vejoverfladerne, hvorved den efterfølgende snerydning ikke nåede det ønskede kvalitetsniveau.

Efter det sidste snefald indtraf der en tøvejrsperiode, som umiddelbart herefter blev afløst af en meget voldsom kuldeperiode på over en uges varighed. Overgangen fra tøvejr til hård frost foregik over et meget lille tidsrum. Vejtemperaturerne lå generelt i denne periode på mellem 8 og 12 gr. C frost.

Vejrskiftet medførte, at arealer, der ikke var blevet fejet rene i forbindelse med det sidste snevejr og den efterfølgende tøvejrsperiode, blev omdannet til rene skøjtebaner, i og med at smeltevandet oven på sneen frøs til is. Endvidere medførte vejrskiftet, at arealer med smeltevand fra opbunket sne frøs til is og dermed foranledigede meget glatte sti- og vejarealer.

Vej & Park anvender kun salt i forbindelse med glatførebekæmpelsen. Salt har den begrænsning, at ved temperaturer under -5 gr. C falder den kemiske reaktionstid radikalt. Herudover kræves der en lille smule flydende vand for at den kemiske proces, der omdanner saltkrystallet til vand, går i gang.

I den aktuelle vejsituation var ingen af de ovenstående kemiske krav opfyldt. Temperaturerne var langt under -5 gr. C og der var ingen flydende vand tilstede.

Umiddelbart kunne man ved besigtigelse af vejnettet komme til den antagelse, at glatførebekæmpelsen på kørebanerne i perioden havde en højere prioritet end den, der blev gennemført på cykelstierne, hvilket skyldes to forhold. For det første disponerer Vej & Park over fire kørebanespredere, der kan udsprede salt, der inden udspredning bliver befugtet med saltlage. Dette sikrer, at den kemiske proces i et vist omfang er sat i gang, allerede når saltet forlader sprederen. For det andet udvikler den fra bilernes dæk mekaniske påvirkning og knusning af saltkrystallerne varme, som endvidere påvirker effekten i gunstig retning.

Det var ikke tilfældet på cykelstierne og fortovene. Her disponerer Vej & Park kun over saltspredere, der spreder tørt salt. Endvidere er trykket fra cykeldækkene/skoene ikke tilstrækkelig store til at knuse saltkrystallerne.

Vej & Park saltede i hele perioden cykelstierne - ofte flere gange dagligt - i håb om at de lidt højere dagtemperaturer ville kunne sætte gang i den kemiske proces. Der blev opnået forbedringer på visse nord-syd orienterede strækninger ved denne indsats, men generelt var friktionen på enkelte strækninger ikke tilfredsstillende i den kolde periode.

Endvidere tog Vej & Park kontakt til Norsk Hydro, der er leverandør af et effektivt tømiddel (Aviform L50) til bekæmpelse af is ved meget kolde temperaturer. Norsk Hydro kunne imidlertid ikke med kort varsel levere det ønskede tømiddel, da lufthavnene i Danmark havde højere prioritet. Tømidlet er ca. 30 gange dyrere end salt, hvorfor det ikke finder normal anvendelse i forbindelse med kommunens og andre vejbestyrelsers glatførebekæmpelse.

Vej & Park er i gang med at gennemføre en ny strategi for vinterbekæmpelse, hvilket bl.a. vil indebære glatførebekæmpelse på stier og gangarealer ved udspredning af ren saltlage. Denne glatførebekæmpelsesmetode vil, ud over en væsentlig reduktion i saltforbruget, give en mere effektiv glatførebekæmpelse, og som en sidegevinst vil metoden muligvis kunne resultere i en mere effektiv glatførebekæmpelse på stierne i ekstremt kolde vejrperioder. Det er planen, at denne metode skal inddrages i beredskabet fra næste vintersæson .

Som tidligere nævnt blev der i forbindelse med snefaldene tillige efter hvert snefald iværksat snerydning af busstoppesteder og fodgængerovergange. Snerydningen blev efter tøvejrsperioden fulgt op med yderligere udkald til saltning og grusning af de pågældende arealer.

Snerydning og saltning af busstoppesteder og fodgængerovergange blev ikke i det fulde omfang gennemført således, at den ønskede kvalitet blev opnået. Det skyldes primært, at Kommune Teknik København ikke i tilstrækkeligt omfang havde fået organiseret sig til at klare de manuelle ruter hurtigt nok. Det var første gang, vi havde sneudkald under den nye vinterorganisation. Erfaringerne fra udkaldet er under bearbejdning således, at også de manuelle sneudkald kommer til at fungere i fremtiden.

I forbindelse med den almindelige trafik på kørebanerne og i særdeleshed bustrafikken omkring stoppestederne blev der især i tøperioden kastes sne og sjap op på fodgængerarealerne. Den efterfølgende kuldeperiode omdannede dette opsprøjt til en hård ismasse som efterfølgende var yderst vanskelig at glatførebekæmpe. Der blev i forbindelse med denne bekæmpelse anvendt samme strategi som ved cykelstierne. Trods flere forsøg var det ikke muligt ved håndkraft at fjerne de opspøjtede ismasser.

Generelt er det grundejernes pligt at sikre, at fortovene ud for deres ejendomme er glatførebekæmpet og sneryddet, uanset om ejendommen støder ud til en offentlig eller en privat vej. Såfremt ejeren af ejendommen er Københavns Kommune er det således kommunen, der har pligten til at sikre den fornødne vintertjeneste. Mht. skoler, institutioner og andre kommunale bygninger er det udlagt til brugerne af ejendommene selv eller ved aftale med entreprenører at sikre, at fortove bliver saltet og sneryddet. I mange tilfælde er det Kommune Teknik København, der mod betaling varetager disse opgaver. Vej & Park er således ikke en del af dette aftaleforhold.

Mht. vintertjeneste på Vej & Parks egne fortove er det den overordnede vurdering, at næsten alle fortove er blevet saltet og sneryddet til et acceptabelt niveau. I samme øjeblik svigt i vintertjenesten er konstateret, er disse blevet udbedret hurtigst muligt.

Ovennævnte problemstillinger er selvfølgelig efterfølgende drøftet mellem Kommune Teknik København og Vej & Park med henblik på fremover at opnå den nødvendige kvalitet på vinterydelserne.

Afslutningsvis kan oplyses, at det planlægges at indkøbe eller lease nyt vintermateriel til brug for fremtidige vintersæsoner. Denne sæson må imidlertid færdiggøres med det eksisterende materiel, der er voldsomt nedslidt, med fortsat risiko for nedbrud og deraf følgende lokale nedgange i snerydningskvaliteten.

BILAG VEDLAGT

Brev af 4. januar 2002 fra Johannes Nymark til borgmester Søren Pind

Ole Bach

 

Til top