Vesterbro Byfornyelsescenter, Byfornyelsesskolen - Tilskudsdeklarationsmidler
Vesterbro Byfornyelsescenter, Byfornyelsesskolen - Tilskudsdeklarationsmidler
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. januar 2002
Sager til beslutning
4. Vesterbro Byfornyelsescenter, Byfornyelsesskolen - Tilskudsdeklarationsmidler
BTU 14/2002 J.nr. 631.0047/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at der til drift af Byfornyelsesskolen i år 2002 af tilskudsdeklarationsmidler ydes et tilskud på 300.000 kr.
RESUME
Vesterbro Byfornyelsescenter har ansøgt om tilskud på 540.000 kr. til delvis dækning af udgifterne ved Byfornyelsesskolens drift i 2002. Byfornyelsesskolen varetager primært opgaven med at udbrede det almindelige kendskab til byfornyelsesprocessen i området, specielt til de svageste beboere, der kan have behov for sagkyndig assistance i forbindelse med den store mængde skriftlige materiale der følger af byfornyelsesprocessen. Skolen virker endvidere som samarbejdsforum mellem de relevante kommunale forvaltninger, Byfornyelsescentret og byfornyelsesselskaberne.
Bygge- og Teknikudvalget har tidligere bevilget støtte til skolens drift med 234.000 kr. for 1999, 450.000 kr. for 2000 og 454.000 kr. for 2001.
Bygge- og Teknikudvalget har i mødet den 29. september 1999 (BTU 351/99) givet Plan & Arkitektur bemyndigelse til indenfor en maksimal beløbsramme på 250.000 kr. at støtte ansøgninger, der opfylder en række nærmere kriterier af bygningsmæssig eller friarealmæssig karakter
Baggrunden for Byfornyelsesskolens ansøgning om øget støtte for 2000 var dels at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på et møde i 1999 besluttede at reducere den indtil da ydede støtte til skolen, dels at et indtil da oppebåret tilskud fra Indenrigsministeriets restpulje bortfaldt ved udgangen af 1999.
Kerneområdet for tildeling af tilskudsdeklarationsmidler er støtte til etablering og forbedring af fælles beboerfaciliteter eller fællesarealer eller opgaver vedrørende boligsociale formål i forbindelse med byfornyelse, kvarterløftsopgaver og lignende opgaver med kulturelle eller miljømæssige islæt eller af generel interesse for kommunen. Der er typisk tale om engangsstøtte til en veldefineret opgave, idet det ikke er hensigten, at der over en periode skal ydes løbende støtte til driftsmæssige opgaver. Plan & Arkitektur finder derfor, at støtten til skolen gradvis bør reduceres, hvorfor det foreslås, at der for 2002 til skolen ydes støtte med 300.000 kr.
Tilskudsdeklarationsmidlerne udgjorde primo 2002 ca. 12 mio. kr.
SAGSBESKRIVELSE
Lovgrundlaget.
Det offentlige ydede i 1920'erne tilskud til opførelse af en række beboelsesejendomme og parcelhuse. I den forbindelse blev der på ejendommene tinglyst deklarationer om kontrol med lejefastsættelsen og om afgivelse af overskud ved ejendommens salg. Overskuddet blev beregnet som forskellen mellem salgssummen og den oprindelige anskaffelsessum efter tilskud tillagt værdien af senere forbedringer.
De akkumulerede overskud skulle administreres af særligt nedsatte udvalg.
Ejerne fik ved lov nr. 196 af 4. juni 1964 om frigørelse for visse tilskudsbestemmelser mulighed for at frikøbe sig for deklarationerne.
1964-loven blev ændret ved lov nr. 396 af 26. juni 1998 som fastsatte, at frigørelsesbeløb indbetalt i henhold til loven fuldt ud tilfaldt kommunen, og ikke som tidligere, skulle deles mellem stat og kommune med halvdelen til hver. I ændringsloven angives, at indbetalte beløb skal anvendes til boligsociale formål i kommunen.
Formuleringen "boligsociale formål" blev indsat i loven under forslagets behandling i Folketinget, og der henvistes i den forbindelse til den i deklarationerne angivne formålsbestemmelse, hvorefter indbetalte frigørelsesmidler skal anvendes til boligkulturelle formål eller til fremme af ny boligproduktion, herunder køb og nedrivning af gamle ejendomme og opførelse af andre ejendomme til erstatning eller til boligfilantropi eller lignende formål enten med eller uden tilknytning til vedkommende boligforeningers eller boligselskabers formål. De formål, hvortil midlerne kan anvendes, omfatter også boligproduktion, hvortil der knytter sig en statsinteresse (fx. boliger for studerende).
Ejendomme med deklarationer.
I et svar til By-og Boligministeriet i forbindelse med den i 1998 gennemførte lovændring har Plan & Arkitektur opgjort, at der på daværende tidspunkt var 48 tinglyste deklarationer på ejendomme i København.
12 af disse deklarationer var lyst på ejendomme tilhørende afdelinger under Arbejdernes Andels-Boligforening og Boligselskabet AKB. Ifølge § 6 i bekendtgørelse nr. 314 af 10. august 1965 om visse byggeforeningers frigørelse for tilskudsdeklarationer finder bekendtgørelsens § 1-5 imidlertid ikke anvendelse på ejendomme ejet af foreninger, der er godkendt af boligministeren i medfør af reglerne i lov nr. 235 af 30. april 1946 om nybyggeri med offentlig støtte eller tilsvarende bestemmelser i senere byggestøttelove.
De øvrige 36 deklarationer er lyst på private ejendomme, typisk tilhørende andelsboligforeninger. På 9 af ejendommene var der tillige lyst deklaration om tilbagkøbsret for kommunen, hvilket muliggør en væsentlig lempeligere mulighed for frigørelse fra tilskudsdeklarationen , nemlig det oprindelige tilskud tillagt 150 %.
Der er ikke i deklarationerne indeholdt nogen frist for frikøb.
Da frigørelsesbeløbet for de resterende ejendomme udgør det oprindeligt ydede tilskud tillagt et beløb, der svarer til forskellen mellem ejendommenes oprindelige anskaffelsessum med tillæg af godkendte forbedringsarbejder og ejendommens værdi efter vurdering på det tidspunkt, hvor begæring om frigørelse fremsættes, har Bygge- og Teknikforvaltningen ingen forventning om, at der opnås væsentlige indtægter fra disse ejendomme i en overskuelig fremtid.
Kriterier for tildeling af midler.
I mødet den 27. august 1998 (BR 428/98) besluttede Borgerrepræsentationen at administrationen af tilskudsdeklarationsmidler skulle placeres i Bygge- og Teknikforvaltningen.
I mødet den 29. september 1999 (BTU 351/99) fastlagde Bygge- og Teknikudvalget følgende kriterier for forvaltningens tildeling af tilskud på op til 250.000 kr.:
-efter ansøgning kan der ydes lån eller tilskud til bygningsmæssige foranstaltninger eller indkøb af inventar i forbindelse med etablering af fælles beboerfaciliteter eller lignende formål samt til renovering af fælleslokaler, såfremt udgifterne forbundet hermed ikke kan afholdes over ejendommens drift.
-efter ansøgning kan der ydes lån eller tilskud til renovering og/eller forbedring af friarealer, hvortil udgifterne ikke kan afholdes over ejendommens drift
I det omfang, der er mulighed for at opnå sikkerhed i fast ejendom, bør beløbene ydes som lån. I modsat fald ydes støtten som tilskud.
Støtte kan ikke ydes til arbejder, der har karakter af vedligeholdelse eller vedrører lokaler der udelukkende anvendes til kontorformål
Ansøgninger vedrørende beløb over 250.000 kr. samt ansøgninger vedrørende boligsociale formål i forbindelse med byfornyelse, kvarterløftsopgaver o.lign., typisk med kulturelle eller miljømæssige islæt skal forelægges Bygge- og Teknikudvalget særskilt.
Bygge- og Teknikudvalget besluttede i forbindelse med mødet den 29. september 1999, at der én gang i hver valgperiode skulle annonceres med muligheden for at søge tilskud, ligesom dette skulle optages på kommunens hjemmeside.
Annoncering fandt sted i lokalblade samt Berlingske Tidende, Politiken og Jyllandsposten i august 1999 og er desuden optaget på Plan & Arkitekturs hjemmeside.
Byfornyelsesskolens ansøgning.
I mødet den 29. september 1999 (BTU 351/99) behandlede og godkendte Bygge- og Teknikudvalget 16 ansøgninger, herunder en ansøgning fra Byfornyelseskolen om tilskud til driften på 684.000 kr. i 1999 og 2000, og i mødet den 7. marts 2001 (BTU 102/2001) godkendte udvalget at der for 2001 blev ydet et tilskud på 454.000 kr.
Byfornyelsesskolen har i december 2001 fremsendt ansøgning om støtte på 540.000 kr. for 2002. Skolens samlede udgifter er budgetteret til 1.291.000 kr., hvoraf 250.000 kr. dækkes af tilskud fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og 501.000 kr. dækkes gennem et bidrag fra By- og Boligministeriets (nu under Økonomi- og Erhvervsministeriet) bypulje, hvorom skolen allerede har modtaget tilsagn.
Den væsentligste post i budgettet, der er udformet som et nettobudget, idet der også oppebæres støtte fra private firmaer, fonde m.v., udgøres af lønudgift til tre fastansatte samt kontorholds- og hermed relaterede udgifter, idet skolen bl.a. beskæftiger 8 personer i puljejob og jobtræning.
Byfornyelsesskolen virker som bindeled mellem beboerne, byfornyelsescenteret, byfornyelsesselskaberne og kommunens forvaltninger før og under byfornyelsen, ligesom skolen i samarbejde med By- og Boligministeriet (nu under Økonomi- og Erhvervsministeriet) har iværksat en undersøgelse af "Ældreboliger i byfornyelsen".
Med hensyn til den tidligere bevilgede støtte kan oplyses at støtten for 1999/2000 havde som baggrund, dels at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på et møde i 1999 besluttede at reducere den indtil da ydede støtte til skolen, dels at et indtil da oppebåret tilskud fra Indenrigsministeriets restpulje bortfaldt ved udgangen af 1999. Støtten for 2001 blev ligeledes ydet på denne baggrund.
Plan & Arkitektur anser skolens virke for væsentligt element i byfornyelsesprocessen, men er på den anden side betænkelig ved, at der budgetteres med et nærmest fast og ikke uvæsentligt tilskud med tilskudsdeklarationsmidler, idet disse primært var påregnet anvendt til etablering og forbedring af fælleslokaler og fællesarealer, mens ansøgninger vedrørende andre formål altid vil skulle behandles særskilt af udvalget. Med andre formål tænkes der på, jfr. den i mødet den 29. september 1999 behandlede indstilling, boligsociale formål i forbindelse med byfornyelse, kvarterløftsopgaver og lignende opgaver med kulturelle eller miljømæssige islæt eller af generel interesse for kommunen.
Disse kriterier giver klart hjemmel for at der ydes éngangsstøtte til f.eks. Byfornyelsesskolen, mens det ikke ligger umiddelbart i forudsætningerne for kriterierne, at der kan ydes løbende støtte til en opgave af driftsmæssig karakter.
Plan & Arkitektur indstiller derfor, at støtten for 2002 reduceres til 300.000 kr., og at det overvejes yderligere at reducere støtten, hvis der fremkommer ansøgninger for de følgende år.
Økonomi
Beholdningen af tilskudsdeklarationsmidler udgjorde ultimo december 2001 ca. 12 mio. kr.
BILAG VEDLAGT
Byfornyelsesskolens ansøgning af 6. december 2001.
/Jens Ole Nielsen