Frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor
Frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. august 2001
Sager til beslutning
21. Frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor
BTU 348/2001 J.nr. 69.0004/98
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Bygge- og Teknikforvaltningen, Plan & Arkitektur, bemyndiges til at påtage sig de fornødne kommunale garantier i forbindelse med de almene boligafdelingers låneoptagelse som led i frikøb af tilbagekøbsrettigheder, der er tinglyst på de respektive boligafdelingers ejendomme
RESUME
I mødet den 6. april 2000 tiltrådte Borgerrepræsentationen forslag til rammeaftale af 22. marts 2000 med den almene boligsektor om frikøb af tilbagekøbsrettigheder og løsning af boligsociale opgaver.
Aftalen kunne først udmøntes, når visse i indstillingen nævnte forudsætninger, herunder tilvejebringelse af lovgrundlag, var opfyldt.
Dette er nu sket, og i forbindelse med effektuering af aftalen søges i fortsættelse heraf om bemyndigelse for Plan & Arkitektur til at påtage sig de fornødne garantier.
SAGSBESKRIVELSE
I mødet den 16/17. juni 1999 (BR 270/99) vedtog Borgerrepræsentationen, at Økonomiforvaltningen skulle indgå i en dialog med den almene boligsektor med efterfølgende henvendelse til By- og Boligministeriet for at give den almene boligsektor bedre muligheder for at kunne anvende den gældende frikøbs- og udskydelsesordning.
Disse drøftelser mundede ud i den foran nævnte rammeaftale af 22. marts 2000, der blev behandlet af Borgerrepræsentationen i mødet den 6. april 2000 (BR 137/2000).
Folketinget vedtog herefter i maj 2000 en ændring af lov om almene boliger samt støttede private andelsboliger m.v. (lov nr. 407 af 31. maj 2000), hvori bl.a. fastsættes, at frikøb kan finansieres med midler fra boligorganisationernes egenkapital, i det omfang det er økonomisk forsvarligt, og at der i øvrigt kan optages 35-årige realkreditlån til finansiering af frikøbssummen. Kommunalbestyrelsen kan garantere for den del af lånet, der på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 80% af ejendommens værdi.
Landsbyggefonden har udarbejdet et regulativ om støtte til frikøb af hjemfaldsklausuler, og der er - med udgangspunkt i aftalen med kommunen af 22. marts 2000 - udarbejdet en aftale med Realkreditrådet om den praktiske fremgangsmåde ved gennemførelse af relaksation og optagelse af realkreditlån til finansiering af frikøb af tilbagekøbsrettigheder.
Landsbyggefonden yder herefter støtte i form af ydelsesstøtte svarende til forskellen mellem ydelser på realkreditlånet og beboernes egenbetaling, der over en 3-årig periode reguleres fra 10 kr. til 30 kr./ m².
Fonden kan herudover yde et driftsbidrag til over en kortere periode at sikre en gradvis overgang til den lejeforhøjelse, som følger af låneoptagelsen.
Ved bedømmelsen af behovet for driftsbidrag anvender Landsbyggefonden den huslejemodel, der anvendes ved den igangværende omprioriteringsordning, dvs. en vurdering af lejens størrelse set i forhold til, hvad afdelingen kan bære, uden at der derved opstår en risiko for udlejningsvanskeligheder, eller afdelingen mister sin attraktion.
Gennemførelse af aftalen forudsætter, at kommunen skal acceptere at stille de fornødne garantier i forbindelse med låneoptagelse. Økonomiforvaltningen vurderer, at risikoen ved garantistillelsen er minimal.
Det er mellem Økonomiforvaltningen og Plan & Arkitektur aftalt, at Plan & Arkitektur står for den praktiske gennemførelse vedrørende garantistillelse for låneoptagelse til hel/delvis finansiering af frikøbsbeløbene, hvorfor Plan & Arkitektur søger om særskilt bemyndigelse hertil, jfr. lov om kommunernes styrelse.
Der er ikke pr. 1. august 2001 modtaget nogen ansøgninger om garanti for realkreditlån, men det forventes, at der i løbet af de næste par måneder vil indgå ansøgninger fra en ikke uvæsentlig del af de berørte ca. 235 afdelinger.
Sagsbehandlingen indebærer vurdering af rigtigheden af realkreditinstituttets værdiansættelse af ejendommen og de foranstående prioriteter, samt udskillelse af sociale institutioner, der ikke skal frikøbes.
Økonomi
Kommunens udstedelse af garanti er en eventualforpligtelse, der ikke umiddelbart medfører nogen belastning af kommunens økonomi. Økonomiforvaltningen vurderer risikoen for at garantierne bliver effektive som minimale, jfr. ovenfor.
I Bygge- og Teknikforvaltningens budgetforslag for 2002 indgår nævnte garantiforpligtelse i de samlede forventede garantiforpligtelser på i alt 1,5 mia. kr.
Høring
-
Andre Konsekvenser
-
/Jens Ole Nielsen