Mødedato: 15.08.2001, kl. 14:00

Bilfri dage i København 22. og 23. september 2001

Bilfri dage i København 22. og 23. september 2001

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. august 2001

 

Sager til beslutning

12. Bilfri dage i København 22. og 23. september 2001

BTU 343/2001 J.nr. 0616.0010/00

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at den geografiske afgrænsning af de bilfri dage i København fastlægges til de i bilag 1 viste områder ("Det lille område")

at området principielt friholdes for kørsel med motorkøretøjer i perioden lørdag den 22. september 2001 kl. 7.00 til søndag den 23. september 2001 kl. 19.00

at biler der er parkerede i området må blive holdende og køre ud af (men ikke ind i) det bilfrie område

at Bygge- og Teknikforvaltningen bemyndiges til at udstede særlige tilladelser til kørsel i det bilfri område

at nødvendig kørsel (udrykningskørsel, kørsel for hjemmepleje mv. og HT-buskørsel) er tilladt i det bilfri området

at der ikke opkræves afgift for brug af vejarealer til brug i forbindelse med ikke kommercielle aktiviteter indenfor det bilfri område

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en tillægsbevilling på 1,5 mio. kr. til Vej & Park på konto 2.11.1 til gennemførelse af bilfri dage

at finansiering af tillægsbevillingen anvises af Økonomiudvalget

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på møde torsdag d. 17. maj 2001, at der afholdes bilfri dage i København den 22. og 23. september 2001 inden for Voldgaderne. Under forvaltningens konkrete planlægning af dagene har der vist sig et behov for en nærmere afklaring af forskellige forhold.

I forbindelse med planlægningen af de bilfrie dage har Bygge- og Teknikforvaltningen vurderet to modeller for udstrækningen af det område af København indenfor Voldgaderne, der skal omfattes af begrænsningerne for biltrafik. Disse to modeller benævnes her "Det store område" og "Det lille område". Ud fra en samlet vurdering af fordele og ulemper, og særligt under indtryk af hvor mange aktiviteter der forventes at kunne gennemføres i den korte planlægningsperiode, indstiller forvaltningen, at der som bilfrit område vælges "det lille område", som omfatter Middelalderbyen inkl. Gothersgade, Gammelholm, samt Christianshavn ekskl. Torvegade. "Det Store område " omfatter den del af Indre By som afgrænses af Øster Voldgade, Nørre Voldgade, Vester Voldgade og Havneløbet, samt hele Christianshavn (eksklusive Holmen).

Forvaltningen har overvejet, hvor bilfrit det er muligt at gøre de bilfrie dage, samt hvilke hensyn der skal tages til beboere med bil samt personer og virksomheder, der er afhængige af brug af bil til gennemførelse af aktiviteter i det bilfri område. Det er forvaltningens vurdering, at det ikke vil være muligt at skabe en situation, hvor området vil være helt bilfrit. Det er samtidigt forvaltningens vurdering, at det ikke vil være praktisk muligt at fjerne de køretøjer der eventuelt er parkerede i området ved de bilfrie dages start herunder at anvise alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningen skal derfor foreslå, at parkering opretholdes i det bilfrie område for de biler der måtte være parkeret i området ved de bilfri dages start lørdag kl 07:00. Ligeledes skal det være tilladt at forlade området i bil under de bilfri dage, men det skal ikke være tilladt at returnere i bil før efter afslutningen af de bilfrie dage søndag kl. 19:00.

Forvaltningen har vurderet, at der derudover bør gives tilladelse til nødvendig kørsel samt kørsel med særlig tilladelse efter retningslinier der er beskrevet nærmere i sagsbeskrivelsen.

For også at tilskynde ikke kommercielle aktiviteter arrangeret af privatpersoner, beboerforeninger, sportsforeninger m.fl. der primært bygger på frivilligt arbejde, foreslår forvaltningen, at der ikke opkræves afgift for brug af vejarealer indenfor det bilfri område.

De bilfrie dage gennemføres i lighed med Miljøtrafikugen i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen

Der er på nuværende tidspunkt planlagt en række aktiviteter i forbindelse med de bilfrie dage. Aktiviteterne relaterer sig til miljøtrafikugen og de bilfrie dage som sådan og gennemføres i tæt samarbejde med lokale kræfter i henholdsvis Indre by og på Christianshavn. Der har til dato kun været henvendelser til forvaltningerne om aktiviteter i det lille område.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde torsdag d. 17. maj 2001 (BR 183/01):

"At der afholdes bilfri dage i København den 22. og 23. september 2001 inden for Voldgaderne.

At der gives mulighed for, at butikkerne i området kan holde ekstraordinært åbent søndag den 23. september 2001, samt at butikkerne får mulighed for at holde længere åbent lørdag den 22. september 2001.

At der afvikles andre aktiviteter, der relaterer sig til miljø-trafikugen, og som kan medvirke til at skabe en aktivitetsweekend i byen med fokus på oplevelsen af byen uden trafik.

Beslutningen erstatter beslutningen i Økonomiudvalget den 27. marts 2001 om afholdelse af bilfri dag (ØU 60/2001)."

Med udgangspunkt i Borgerrepræsentationens beslutning har forvaltningerne igangsat den konkrete planlægning af dagene. Det har vist sig at der en række forhold, der kræver nærmere afklaring før dagene kan endeligt planlægges. Det drejer sig om selve dagens formål, lovgrundlaget, afgrænsning af hvilket område der skal gøres bilfrit og hvornår og på hvilket niveau dette er muligt, forhold omkring råden over vejareal samt de økonomiske rammer.

Formål

De bilfri dage gennemføres i lighed med Miljøtrafikugen i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Forvaltningerne har formuleret følgende formål for de bilfri dage: At afholde en aktivitetsweekend for at demonstrere og debattere, hvordan byen eventuelt kan udnyttes mere bilfrit - med fokus på miljøet, byen, vores sundhed og livskvalitet.

Lovgrundlag

Forvaltningen har undersøgt de lovmæssige rammer for gennemførelse af de bilfrie dage i København. Det er forvaltningens vurdering at de bilfrie dage i København kan gennemføres med udgangspunkt i Færdselslovens §92 stk. 1 og 2, der siger at:

"Vejbestyrelsen for en offentlig vej kan med samtykke fra politiet træffe færdselsmæssige bestemmelser, som indvirker på vejens udnyttelse eller indretning. Vejmyndigheden for en privat vej omfatter afsnit I, III og IV i lov om private fællesveje, jf. lovens §13, stk. 1 og 2, kan med samtykke fra politiet træffe tilsvarende bestemmelser.

Stk. 2 Vejbestyrelsen kan endvidere efter stk. 1 træffe bestemmelse om hel eller delvis afspærring af offentlig vej, såfremt afspærringen gennemføres ved afmærkning, ved opsætning af bomme eller på anden tilsvarende måde."

Forvaltningen har diskuteret gennemførelsen af de bilfrie dage med politiet, der har meddelt at de, efter en endelig beslutning om rammerne for dagenes gennemførelse, agter at give det nødvendige samtykke.

Geografisk afgrænsning

I forbindelse med planlægningen af de bilfrie dage har Bygge- og Teknikforvaltningen vurderet to modeller for udstrækningen af det område af København indenfor Voldgaderne. Disse to modeller benævnes her "Det store område" og "Det lille område".

Det store område omfatter den del af Indre By som afgrænses af Øster Voldgade, Nørre Voldgade, Vester Voldgade og Havneløbet, samt hele Christianshavn (eksklusive Holmen). Dette område svarer til en meget stram fortolkning af Borgerrepræsentationens beslutning med formuleringen "inden for Voldgaderne". Samtidigt vil områdets afgrænsning være let at kommunikere til offentligheden. Til gengæld vil det ved det store område være nødvendigt at give beboere tilladelse til at køre i området, da de ellers vil skulle gå relativt langt (op til 3 km) til en bil, der er parkeret uden for området. Det vil også være nødvendigt at udstede tilladelser til bilkørsel til og fra de færger, der anløber Københavns Havn ved Kvæsthusbroen og ved Toldboden. Endvidere er det efter Forvaltningens vurdering tvivlsomt, om det vil kunne lade sig gøre at ar rangere så mange aktiviteter i løbet af den bilfri weekend, at det store område vil blive bare nogenlunde dækket af aktiviteter. Dette kunne resultere i en opfattelse af den bilfri weekend som mindre succesfuld, hvis der kun foregår et begrænset antal aktiviteter samtidig med at man generer relativt mange beboere i et stort området herunder omlægger den overordnede trafik (ved at lukke Ring 2 og Torvegade).

Det lille område omfatter Middelalderbyen inkl. Gothersgade, Gammelholm, samt Christianshavn ekskl. Torvegade. I dette område vurderer forvaltningen, at det vil være muligt at afholde så tilpas mange aktiviteter, at en synlig del af vejarealerne vil være omfattet heraf. Hermed vil den bilfri weekend i højere grad kunne blive et succesfuldt arrangement, hvor man afspærrer gaderne for at vise, hvad man også kan bruge dem til, når der ikke kører biler. Samtidig bor der færre mennesker i det lille område end det store område. Beboerne vil ikke skulle gå så langt til en bil parkeret udenfor området, hvorfor det vil være rimeligt ikke at tillade dem at køre deres bil ind i området under den bilfri weekend. Der vil heller ikke ved det lille område opstå konflikter i forhold til bilkørsel til bilfærger.

Ud fra en samlet vurdering af ovenstående fordele og ulemper, og særligt under indtryk af hvor mange aktiviteter der forventes at kunne gennemføres i den korte planlægningsperiode, indstiller forvaltningen, at der som bilfrit område vælges det "lille område". Forvaltningen vurderer ligeledes, at muligheden for at opnå en succes i det lille område er større end muligheden for at opnå succes i det store område.

Tidsrum

Forvaltningen foreslår, at det bilfrie område generelt friholdes for motorkørsel fra lørdag 22.09.01 kl 07:00 til søndag 23.09.01 kl 19:00. Det er forvaltningens vurdering at man ved at lukke af for trafik ind i området fra kl. 7.00 lørdag morgen vil kunne sikre det lavest mulige trafikniveau.

Hovedparten af kendte aktiviteter forventes afsluttet inden søndag kl 19:00, hvorfor forvaltningen anser dette som et passende tidspunkt at afslutte de bilfrie dage. Dette givet ligeledes beboere, der måtte have parkeret deres bil uden for det bilfrie område, en mulighed for at hente deres bil tilbage søndag aften.

Afspærring af det bilfri område

Det bilfrie område afspærres generelt for ind og udkørsel, idet et begrænset antal "porte" bemandes, således at biltrafik med særligt ærinde kan passere gennem disse porte samt evt. anvises en "tvangsrute". Den kollektive trafik med busser forventes i det store hele opretholdt ad de normale linieføringer i det bilfrie område. Portene vil blive placeret hvor HT-busserne normalt kører ind og ud af området. For at sikre at kun de der har tilladelse, kører ind i det bilfrie område, vil portene skulle døgnbemandes. Forvaltningen har indledt diskussioner med politi og Hjemmeværn om varetagelse af trafikregulering omkring portene.

Tilladelse til kørsel i det bilfrie område

Forvaltningen har overvejet, hvor bilfrit det er muligt at gøre de bilfrie dage, samt hvilke hensyn der skal tages til beboere med bil samt personer og virksomheder, der er afhængige af brug af bil til gennemførelse af aktiviteter i det bilfri område. Det er forvaltningens vurdering, at det ikke vil være muligt at skabe en situation, hvor området vil være helt bilfrit hvorfor der vil forekomme en trods alt begrænset trafik. Det vil være nødvendigt at opretholde buslinier, tillade kørsel i forbindelse med færgetrafik, vagtværn, madudbringning, handicapkørsel mv.. Derudover er der et stort antal beboere, der har bil, som de normalt har parkeret i nærheden af deres bopæl, som vil blive påvirket. Det er samtidigt forvaltningens vurdering, at det ikke vil være praktisk muligt at fjerne de køretøjer der eventuelt er parkerede i området ved de bilfrie dages start herunder at a nvise alternative parkeringsmuligheder.

Forvaltningen skal derfor foreslå, at der generelt skal være tilladelse til at holde i området, dog undtaget steder der skal anvendes til arrangementer. Køretøjer der er parkerede i området vil have tilladelse til at forlade det bilfrie område, men først tilladelse til at returnere efter søndag kl.19:00. Det forventes derved at området vil blive delvist tømt for parkerede biler. Oplevelsen af en bilfri by vil således blive forstærket løbende igennem weekenden.

Hvis det store område vælges som bilfrit område, skal forvaltningen foreslå, at beboere med gyldig parkeringslicens tillades fri ind og udkørsel af området idet der kan blive tale om gangafstande på 2-3 km. til og fra parkerede biler udenfor området.

Forvaltningen har vurderet at der derudover bør gives tilladelse til nødvendig kørsel samt kørsel med særlig tilladelse.

Nødvendig kørsel

Det er forvaltningens opfattelse at følgende skal have tilladelse til frit at kunne køre i området: HT-busser i fast rute, kørsel for lægevagt, hjemmepleje, madudbringning til ældre og handicappede, handicapkørsel, kørsel med invalidekøretøjer samt udrykningskøretøjer. Tilladelsen til at køre ind i området vil blive givet ved portene.

Kørsel med særlig tilladelse

Det er forvaltningens vurdering at der vil være visse former for biltrafik til området der bør have tilladelse til at køre, men hvor det af forskellige årsager vil være meget vanskeligt på forhånd at forudsige og identificerer hvem det præcist vil være.

Det er derfor forvaltningens forslag at forvaltningen bemyndiges til at udstede særlige tilladelser til kørsel i det bilfri område. Tilladelsen vil blive givet ved portene ind til området. Umiddelbart vil bemyndigelsen omfatte tilladelse til at udstede tilladelse til kørsel i forbindelse med flytning, begravelse, brylluper (kun kørsel med brudeparret) og lignende arrangementer. Ligeledes kan der udstedes tilladelse til vagtværn, busser til hoteller, udbringning af let fordærvelige varer til fødevareforetninger i området, udstyr til arrangementer (herunder arrangementer som led i bilfri weekend), låsesmed, kloakservice og lignende samt kørsel til færger hvis det bilfrie område omfatter Kvæsthusbroen og Nordre Toldbod.

Brug af vejarealer

For at sikre muligheden for at afvikle aktiviteter med fokus på oplevelsen af byen uden trafik, indgår lokale beboere fra Indre By og Christianshavn i projektgrupper til planlægning af aktiviteterne i de bilfri områder.

Forvaltningen foreslår derfor, at der ikke opkræves afgift for brug af vejarealer i forbindelse med ikke kommercielle aktiviteter indenfor det bilfri område for at tilskynde beboere og lokale kræfter til at skabe liv og aktivitet i gaderummene. Ved brug af vejareal til almindelige kommercielle formål opkræves sædvanlig afgift også i det bilfri område. Hermed undgås utilsigtet konkurrenceforvridning i forhold til eksisterende kommerciel aktiviteter (caféer mv.) i området.

Aktiviteter

Der er på nuværende tidspunkt planlagt et række aktiviteter i forbindelse med de bilfrie dage. Aktiviteterne relaterer sig til miljøtrafikugen og de bilfrie dage som sådan og gennemføres i tæt samarbejde mellem kommunen og lokale kræfter i henholdsvis Indre by og på Christianshavn. Der har i løbet af sommeren været en del henvendelser om muligheden for at lave aktiviteter. Forvaltningerne har modtaget konkrete forslag og anmodninger om støtte til aktiviteter fra beboerforeninger og beboergrupper. På nuværende tidspunkt forventes der aktiviteter på:

  • Gl. Strand - Højbro Plads – Nybrogade
  • Gl. Torv/Nytorv
  • Gråbrødre Torv
  • Ovengaden Oven Vandet
  • Ovengaden Neden Vandet nord for Torvegade
  • Ovengaden Neden Vandet syd for Torvegade

Derudover planlægges etableret byporte, historiske byvandringer og kvinde halvmaraton (med start på Søren Kirkegårds Plads). I forbindelse med aktiviteterne vil der være områder hvor parkering ikke vil være tilladt.

Endelig planlægning og placering af aktiviteter vil blive gennemført i samarbejde med lokale kræfter og politiet efter beslutning af områdets afgrænsning. Forvaltningen forventer at der efter sommerferien vil komme flere henvendelser om tilladelse og eventuel støtte til aktiviteter. P.t. har forvaltningen kun modtaget henvendelser om aktiviteter til afholdelse i det lille område.

I forbindelse med at skabe et højt aktivitetsniveau i indre by under de bilfri dage besluttede Borgerrepræsentationen: "At der gives mulighed for, at butikkerne i området kan holde ekstraordinært åbent søndag den 23. september 2001, samt at butikkerne får mulighed for at holde længere åbent lørdag den 22. september 2001."

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er blevet anmodet om at give tilladelse til at butikkerne i de afspærrede områder kan holde ekstra åbent lørdag den 22. september og søndag den 23. September. Styrelsen har d.1. august afvist anmodningen. Styrelsen begrunder afvisningen med, at arrangementet - der er en del af den europæiske trafikdag "In Town, without my car" - ikke kan betragtes som et meget sjældent arrangement, da den europæiske trafikdag er en årligt tilbagevendende begivenhed.

Forvaltningerne arbejder videre med planlægningen af de 2 dage i samarbejde med lokale grupper i Indre By og på Christianshavn.

Økonomi

Udgifterne til gennemførelse af de bilfri dage forventes på nuværende tidspunkt overslagsmæssigt at blive i størrelsesordenen 1,2-1,5 mio. kr.

Udgifterne er uafhængige af hvilket område der gøres bilfrit. Udgifterne til trafikregulering ved portene vil afhænge af hvordan opgaven bliver gennemført og kan ikke endeligt fastsættes før de endelige rammer for de bilfri dage er besluttet. Forvaltningen har indledt diskussioner med politi og Hjemmeværn om varetagelse af opgaven.

Afspærring og forvarsel

600.000 kr.

Trafikregulering ved porte

300.000 kr.

Generel information

100.000 kr.

Information til husstande og virksomheder i området

25.000 kr.

Støtte til aktiviteter*

200.000 kr.

Samlede vurderede udgifter

1.225.000 kr.

Uforudsete udgifter

275.000 kr.

Samlet prisoverslag pr. 27.07.01

1.500.000 kr.

* 150.000 kr. er p.t. allokeret til allerede ansøgte aktiviteter i det lille område

Høring

Forvaltningen har diskuteret gennemførelsen af de bilfrie dage med politiet , der har meddelt at de efter en endelig beslutning af rammerne for dagenes gennemførelse agter at give deres samtykke til dagenes gennemførelse.

Andre konsekvenser

HT forventer på nuværende tidspunkt at køre i normalt omfang men afventer endelig beslutning om dagenes omfang.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Kort over lille bilfrit område

Bilag 2: Kort over stort bilfrit område

Jens Jacobsen

 

Til top