Flytning af autoværksted, Københavns Brandvæsen
Flytning af autoværksted, Københavns Brandvæsen
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. august 2001
Sager til beslutning
1. Flytning af autoværksted, Københavns Brandvæsen
BTU 330/2001 J.nr. 59.0004/01
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der gives en kapitalbevilling på 4,4 mio. kr. til udbygning af Tomsgårdsvejens Brandstation samt til flytning af autoværkstedet fra den nuværende placering på Hovedbrandstationen til en placering på Tomsgårdsvejens brandstation
at der i 2001 flyttes 2,5 mio. kr. fra driftsudgifter i Københavns Brandvæsen (konto 0.95.1) til anlæg (konto 0.15.3)
RESUME
Københavns Brandvæsens autoværksted er beliggende i en mere end 100 år gammel bagbygning til Hovedbrandstationen. Bygningen er oprindelig opført som hestestald.
Autoværkstedet servicerer Brandvæsenets køretøjspark, der tæller ca. 150 enheder, i nogle lokaliteter, der, arbejdsmiljø- og sikkerhedsmæssigt, er stærkt utilfredsstillende og langt fra de standarder og lovgivningsmæssige bestemmelser, der i dag kræves opfyldt for at kunne drive et effektivt og arbejdsmiljømæssigt forsvarligt værksted.
Det må i dag tillige konstateres, at ildløskøretøjerne er blevet længere, bredere og tungere, og da bygningen ikke er opført med det nuværende formål for øje, bliver det stadig vanskeligere at få plads til at servicere og reparere de store køretøjer.
Autoværkstedet er en vigtig del af Brandvæsenets daglige beredskab, og værkstedet er, via rådighedsvagtvagtordning, i stand til at servicere køretøjer 24 timer i døgnet, alle årets dage.
Det påtænkte projekt betyder, at en hal, der på Tomsgårdsvejens brandstation fungerer som garage for sygetransporttjenestens ambulancer samt et mindre serviceringsværksted for ambulancer, udvides med 306 m2 til i alt 990 m2.
Projektet egenfinansieres af Brandvæsenet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Københavns Brandvæsens autoværksted er beliggende i en mere end 100 år gammel bagbygning til Hovedbrandstationen. Bygningen er oprindelig opført som hestestald. Bygningen rummer udover autoværkstedet tillige garager og sove- og opholdsrum til Brandvæsenets pionerafdeling.
Brandvæsenet har igennem årene forsøgt at vedligeholde og modernisere værkstedet i takt med det stigende behov for servicering af Brandvæsenets køretøjspark, der nu tæller ca. 150 enheder, men til trods herfor er niveauet for autoværkstedets arbejdsmiljø og sikkerhedsforhold stærkt utilfredsstillende og langt fra de standarder og lovgivningsmæssige bestemmelser, der i dag kræves opfyldt for at kunne drive et effektivt værksted.
Det må i dag tillige konstateres, at ildløskøretøjerne er blevet længere, bredere og tungere, og da bygningen ikke er opført med det nuværende formål for øje, bliver det stadig vanskeligere at få plads til at servicere og reparere de store køretøjer. Det betyder også, at værkstedet nedslides hurtigere end der er midler til en rimelig vedligeholdelse.
Af sikkerhedshensyn har Brandvæsenet været nødsaget til at lukke og tilstøbe 4 af de 5 værkstedsgrave, idet der var akut fare for sammenstyrtning af gravene. Renovering og genåbning af en enkelt grav beløber sig til ca. kr. 700.000. Da boreprøver har vist for ringe bæreevne på stort set hele værkstedsgulvet anses en renovering og genåbning af gravene ikke for at være økonomisk forsvarlig.
I forbindelse med Københavns Kommunes salg af Brandvæsenets baggård med tilhørende lagerbygninger til Dansk Design Center blev en del af værkstedets flugtveje og vinduer muret til, og værkstedet måtte i samme forbindelse afgive en stor udendørs værksteds- og parkeringsplads samt ca. 200 m2 værksteds- og lagerlokaliteter.
Manglende loftshøjde i autoværkstedet betyder, at enkelte af brandvæsenets køretøjer ikke kan køre ind på værkstedet, og derfor må serviceres i gården, sommer og vinter.
Reservedelslageret, som er en vigtig funktion i ethvert effektivt værksted, befinder sig i samme bygning, men på 1. og 2. sal over værkstedet.
Da Brandvæsenet overtog sygetransportkørslen fra hospitalsvæsenet blev der på grund af pladsproblemerne på værkstedet på Hovedbrandstationen indrettet et satellitværksted på Tomsgårdsvejens brandstation til servicering og reparation af ambulancer. Dette værksted udfører tillige dæk og hjulmontering på alle Brandvæsenets køretøjer.
Autoværkstedet er en vigtig del af Brandvæsenets daglige beredskab, og værkstedet er, via rådighedsvagtvagtordning, i stand til at servicere køretøjer 24 timer i døgnet, alle årets dage. Værkstedets rådighedsvagt bliver altid tilkaldt ved større ildløs.
Autoværkstedet udfører opgaver, der ligger langt ud over, hvad et almindeligt autoværksted kan løse. Udover servicering af de mange køretøjer, serviceres der stiger, hydraulik, pumper, generatorer, samt udføres køretøjsindretning af f.eks. mandskabskabiner, reparation af bårer samt en række specialværktøjer som bruges ved ildløs- eller pioneropgaver.
Det påtænkte projekt betyder, at den hal, der på Tomsgårdsvejens brandstation huser autoværkstedets satellitværksted samt garage for sygetransporttjenestens ambulancer, udvides med 306 m2 til i alt 990 m2. Udvidelsen vil medføre en sammenlægning af autoværkstedet fra Hovedbrandstationen med satellitværkstedet med en effektivisering af værkstedsdriften til følge.
Til projektets gennemførelse indhenter Brandvæsenet alle nødvendige tilladelser, dvs. byggetilladelse, miljøgodkendelse, m.m. Grundarealet er udlagt til industribebyggelse.
Økonomi
Københavns Brandvæsen har indhentet tilbud på kr. 3,6 mio. for en tilbygning på 306 m2 til den eksisterende værksteds- og garagebygning bygning på Tomsgårdsvejens Brandstation. Dertil skal lægges udgifter på kr. 0,8 mio. til indretning og montering af selve værkstedet.
Nr. |
Hovedposter |
Beløb mio. |
1 |
Bygningsarbejde. Udvidelse af eksisterende bygning |
3,6 |
2 |
Indretning og montering af værksted, herunder udflytning af maskiner m.m. fra Hovedbrandstationen |
0,8 |
3 |
Samlede udgifter |
4,4 |
Alle beløb er eksklusiv moms og i prisniveau juni 2001.
Finansiering
Hele projektet egenfinansieres af Brandvæsenet. Byggeriet og udflytningen af værkstedet gennemføres i efteråret 2001 og foråret 2002. Udgifterne fordeles dermed over to budgetår og de samlede omkostninger til byggeri og udflytning af værksted m.m., i alt kr. 4,4 mio. finansieres i 2001 ved anvendelse af ekstraordinære indtægter fra udrykninger til automatiske brandalarmeringsanlæg, skønsmæssigt anslået til kr. 1,2 mio. samt ekstraordinære indtægter i forbindelse med udsættelse af sikkerhedsvagter og kørsel for den psykiatriske udrykningstjeneste, skønsmæssigt anslået til kr. 1.300.000.
I 2002 finansieres udgifterne til færdiggørelse af projektet og udflytningen af værkstedet dels ved at anvende dele af bygningsvedligeholdelseskontoen (indvendig vedligeholdelse) og dels ved at anvende det forventede meroverskud på indtægter fra Brandvæsenets indtægtsdækkede virksomhed. Den forventede effektivisering af værkstedet drift, vil de efterfølgende år bidrage til en genopretning af bygningsvedligeholdelseskontoen. Bygge- og Teknikforvaltningen vil udarbejde et teknisk ændringsforslag til budgettet for 2002, der flytter midler i 2002 fra drift til anlæg.
BILAG VEDLAGT
-
Jan Axlev