Mødedato: 15.05.2002, kl. 14:00

Redegørelse om Naturklagenævnets afgørelse i sag om kulturmødested samt cafè/restaurant "Luftkastellet" Strandgade 100 B

Redegørelse om Naturklagenævnets afgørelse i sag om kulturmødested samt cafè/restaurant "Luftkastellet" Strandgade 100 B

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. maj 2002

 

Sager til drøftelse

16. Redegørelse om Naturklagenævnets afgørelse i sag om kulturmødested samt cafè/restaurant "Luftkastellet" Strandgade 100 B

BTU 272/2002 J.nr. 432:103.0001/98

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets drøftelse dels af Naturklagenævnets afgørelse, hvorefter etablering af kulturmødestedet samt café/restaurant "Luftkastellet" ligger ud over, hvad der umiddelbart er tilladt efter bestemmelserne i lokalplan nr. 310 "Wilders Plads II", dels af spørgsmålet om, hvorvidt en tilladelse skal søges fremmet ved dispensation.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Sagen blev udsat

RESUME

Forvaltningen har ved byggetilladelser af 5. juli samt 6. og 20. august 2001 givet tilladelse til etablering indtil den 31. december 2001 af forsamlingslokale til maksimum 1050 personer som kulturmødested samt café/restaurant "Luftkastellet" i en eksisterende bygning på areal af ejendommen matr.nr. 33 Christianshavns Kvarter, København, Strandgade 100 B. Afgørelsen er påklaget til Naturklagenævnet af beboere i ejendommene langs Strandgade.

Arealet, der ejes af Statens ejendomsselskab Freja ejendomme A/S, er omfattet af lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II", bekendtgjort den 29. november 1999. Lokalplanen fastlægger anvendelsen til boliger og serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, butikker, hoteller, erhvervs- og fritidsundervisning, samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Baggrunden for det midlertidige lejemål er, at der arbejdes med planer for fornyelse af området, hvis realisering i øvrigt vil forudsætte supplerende lokalplan.

Ved meddelelse af byggetilladelsen var det forvaltningens vurdering, at café/-restaurant "Luftkastellet" umiddelbart var foreneligt med anvendelsesbestemmelsen, heriblandt hoteller, også fordi opregningen af serviceerhverv ikke var udtømmende.

Klagerne, der er generet af parkering, trafik samt affalds- og støjgener i aften- og nattetimerne, finder, at anvendelsen er i strid med lokalplanen.

Naturklagenævnet har med vedlagte afgørelse af 21. marts 2002 givet klagerne medhold. Det anføres bl.a., at "Luftkastellet" som café/restaurant – uden tilknytning til et hotel – kombineret med et forsamlingslokale på op til 1050 personer vil være afhængig af at tiltrække et betydeligt klientel uden for lokalplanområdet og bl.a. på baggrund af den medfølgende trafik i aften- og nattetimerne vil have en væsentlig anden karakter end café og restaurant i tilknytning til et hotel. Naturklagenævnet anser derfor ikke anvendelsen som umiddelbart tilladt.

Under henvisning til, at den pågældende virksomhed kun havde tilladelse indtil den 31. december 2001, finder nævnet ikke anledning til at hjemvise sagen til fornyet behandling i kommunen.

Forvaltningen har imidlertid den 17. januar 2002 forlænget byggetilladelsen til den 31. december 2002, hvilket Naturklagenævnet ved en beklagelig fejl ikke er blevet orienteret om.

Af Naturklagenævnets afgørelse fremgår, at tilladelsen ligger ud over hvad, lokalplanen umiddelbart tillader. Forvaltningen foreslår, at tilladelsen søges lovliggjort ved meddelelse af dispensation fra lokalplanen. På den baggrund er der ikke taget initiativer til at trække tilladelsen tilbage.

En dispensation skal i givet fald sendes i nabohøring, hvilket må forventes at give anledning til mange indsigelser.

Som det fremgår af sagsbeskrivelsen bør dispensationen også omfatte en ved byggetilladelse af 17. januar 2002 tilladt indretning af forsamlingslokaler for 938 personer og filmstudie indtil 1. januar 2003 i en del af en lagerbygning på samme ejendom, Strandgade 100 D.

Sagen var på Bygge- og Teknikudvalgets dagsorden for mødet den 8. maj 2002, hvor den blev udsat.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Ejendommen matr. nr. 33 Christianshavns Kvarter, København, Strandgade 100 kaldet Krøyers Plads og Grønlandske Handels Plads er omfattet af lokalplan nr. 308 "Wilders Plads II", bekendtgjort den 29. november 1999, der fastlægger anvendelsen til boliger og serviceerhverv, såsom liberale erhverv, butikker, hoteller, erhvervs- og fritidsundervisning, samt håndværk og andre virksomheder, der naturligt kan indpasses i området. Endvidere må der indrettes kollektive anlæg og institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle og miljømæssige servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv. Bruttoetagearealet af butikker må ikke overstige 200 m², og det samlede butiksareal må ikke overstige 500 m². Ejendommen udgør lokalplanens område II for hvilket gælder, at boliger skal udgøre mindst 30 pct. af etagearealet. Endvidere gælder, at opførelse af ny bebyggelse bortset fra tilbygninger af begrænset omfang samt mindre bygninger i én etage, herunder skure, byøkologiske anlæg og ligende, forudsætter, at der ved supplerende lokalplan er fastlagt en principiel bebyggelsesplan.

Statens ejendomsselskab Freja ejendomme A/S ejer dele af ejendommen, og disse er bebygget med lagerbygninger overvejende i én etage. Der er ved at blive udarbejdet planer for nybyggeri for dele heraf, og indtil disse kan realiseres, søger Freja ejendomme de eksisterende lagerbygninger udlejet. Nybyggeri forudsætter som nævnt tilvejebringelse af supplerende lokalplan, i hvilken forbindelse boligandelen i øvrigt vil blive øget.

Der er indgået en tidsbegrænset lejekontrakt med "Luftkastellet ApS" om ca. 1.000 m² i bygningen Strandgade 100 B, vist med rød skravering på vedlagte bilag A. Det lejede skal anvendes til cafe- performance/workshops, og lejer har ret til at anvende udearealet mellem bygningen og havnen. Lejemålet løb fra den 1. juli 2001 til den 31. december 2001, og er forlænget til den 31. december 2002. Den 5. juli 2001 er der givet byggetilladelse til opstilling af en pavillon/halvtag på ca. 120 m² i forbindelse med café/kulturarrangementer indtil 31. december 2001. Den 6. august 2001 er der givet byggetilladelse til midlertidig indretning af forsamlingslokale til maksimum 1050 personer som kulturmødested i forbindelse med café/restaurant, og med byggetilladelse af 20. august 2001 er der stillet supplerede betingelser herfor, herunder at benyttelsen bringes til ophør senest den 31. december 2001, at kajarealet i en br edde af 7,5 m fra kaj kant friholdes for møblering og at kajarealet fortsat er offentligt tilgængeligt. Med breve af 17. januar 2002 er fristen for fjernelse af pavillonen og af forsamlingslokalet forlænget til den 31. december 2002.

Med breve af 24. og 28. august 2001 til forvaltningen oplyser Naturklagenævnet, at man har modtaget klager af 9., 16., 17. og 26. august 2001 over de meddelte byggetilladelser samt eventuel dispensation fra lokalplan nr. 308.

Klagerne, der bor i ejendommene ved Strandgade på Wilders Plads, anfører bl.a., at en beværtning ikke er at betragte som serviceerhverv, og der klages desuden over parkeringsforholdene, at der er tilladet erhverv på mere end 200 m², øgede støj- og trafikgener, øget affald, forsamling på over 1000 deltagere, samt udstedelse af byggetilladelse uden nabohøring.

I brev af 13. november 2001 til Naturklagenævnet oplyser forvaltningen, at der ikke med byggetilladelserne er dispenseret fra bestemmelser i bygge- eller planlovgivningen. Forvaltningen finder således, at restauranten er omfattet af lokalplanbestemmelsen om serviceerhverv, herunder hoteller, i hvilken forbindelse det tilføjes, at opregningen af mulige serviceerhverv ikke er udtømmende. Desuden henvises der til bestemmelsen om kulturelle servicefunktioner, der er forenelige med områdets anvendelse til boliger og serviceerhverv.Yderligere bemærkes, at det maksimale bruttoetageareal på 200 m² kun gælder butikker og ikke andre former for serviceerhverv, at den øgede anvendelse til boliger- og serviceerhverv, som lokalplanen muliggør, i sagens natur vil medføre øget trafikbelastning af Strandgade, og at lokalplanens krav om 1 parkeringsplads pr.100 m² etageareal rigeligt er opfyldt med den nuværende udformning af de ubebyggede arealer.

Naturklagenævnet har den 21. marts 2002 truffet afgørelse i klagesagen, hvorefter anvendelsen ikke anses for omfattet af lokalplanens bestemmelse om serviceerhverv og ligger ud over, hvad der umiddelbart er tilladt efter bestemmelsen om kulturelle servicefunktioner. Nævnet anfører bl.a., at en café/restaurant uden tilknytning

til et hotel - kombineret med et forsamlingslokale på op til 1050 personer - vil være afhængig af at tiltrække betydeligt klientel uden for lokalplanområdet og vil bl.a. på baggrund af den medfølgende trafik i aften- og nattetimerne have en væsentlig anden karakter end café og restaurant i tilknytning til et hotel. Under henvisning til, at den pågældende virksomhed kun havde tilladelse indtil 31. december 2001, findes der ikke anledning til at hjemvise sagen til fornyet behandling. Naturklagenævnets afgørelse er vedlagt som bilag B.

Som nævnt har forvaltningen forlænget tilladelsen indtil den 31. december 2002, hvilket ved en beklagelig fejl ikke er meddelt Naturklagenævnet.

Med nævnets afgørelse afvises gyldigheden af denne tilladelse, og det skal foreslås, at den søges lovliggjort ved meddelelse af dispensation fra lokalplanens anvendelsesbestemmelser. På den baggrund er der ikke taget initiativ til at trække tilladelsen tilbage.

Forinden en dispensation kan meddeles, skal den sendes i nabohøring, hvilket må forventes at medføre mange og vægtige indsigelser.

En advokat har på vegne af Lejerbos afdelinger i Strandgade med brev af 9. april 2002 anmodet Naturklagenævnet om at genoptage sagen på baggrund af en oplyst forlængelse af alkoholbevillingen til den 31. december 2002. Naturklagenævnet har den 15. april 2002 oversendt dette brev til forvaltningen, således at dette kan indgå ved behandling af en eventuel sag om en fornyet ansøgning.

Endelig skal det oplyses, at der den 17. januar 2002 er givet byggetilladelse til "Mothership ApS" til indretning af forsamlingslokaler for 930 personer og filmstudie i en ca. 1000 m² stor del af bygningen Strandgade 100 D på samme ejendom vist med rød indramning på bilag A. Tilladelsen gælder indtil den 1. januar 2003. Af lejekontrakten med Freja ejendomme A/S, fremgår, at det lejede skal anvendes til konference, lukkede selskaber, firmafester og arrangementer uden offentlig adgang samt lager.

På baggrund af Naturklagenævnets afgørelse vedrørende "Luftkastellet"´s anvendelse som forsamlingslokale må det forventes, at nævnet heller ikke ville finde en anvendelse som " Mothership"´s for umiddelbart at være i overensstemmelse med lokalplanen. Det foreslås derfor, at dispensationen udvides til også at omfatte denne anvendelse.

Miljøvurdering

Af et brev af 4. marts 2002 fra Narkotika- og Bevillingsafdelingen til Lejerbo fremgår, at baggrunden for beslutningen om forlængelse af alkoholbevillingen til den 31. december 2002 med natbevilling til kl. 5, især var, at Miljøkontrollen oplyser, at driften af "Luftkastellet" ikke vil være til væsentlig ulempe for de omboende.

Høring

Som nævnt skal der foretages nabohøring, forinden dispensationen kan meddeles.

BILAG VEDLAGT

Bilag A. Lokalplantegning med angivelse af lejemål.

Bilag B. Naturklagenævnets afgørelse af 21. marts 2002.

Udsendt med dagsordenen for Bygge- og Teknikudvalgets møde den 8. maj 2002

 

Jens Ole Nielsen Ole Sperling

 

Til top