Nye Lokalplaner
Nye Lokalplaner
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. august 2002
Sager til beslutning
13. Nye Lokalplaner
BTU 362/2002 J.nr. 610.0008/02
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,
at lokalplaner fremover udformes efter samme principper som vedlagte eksempel på "ny lokalplan"
RESUME
Plan & Arkitektur har udarbejdet et forslag til modernisering af lokalplanernes udformning, således at redegørelse, lokalplanbestemmelser, forklaringer og illustrationer integreres og udgør et samlet dokument ved fremlæggelse i udvalg /Borgerrepræsentation, ved offentliggørelse som forslag og ved endelig bekendtgørelse.
Formålet hermed er primært,
at bidrage til en forbedret borgerdialog ved at gøre lokalplanerne lettere til- gængelige,
at fremhæve det idemæssige indhold og styrke de arkitektoniske elementer i lokalplanerne,
at forenkle lokalplanformidlingen, og herunder
at sikre at lokalplanintentionerne tydeliggøres og fastholdes efter lokalplanens endelige vedtagelse ved at bevare tilgængelighed og informationsindhold i de endelige lokalplanversioner med henblik på at skabe et bedre værktøj for administrationen og andre brugere
SAGSBESKRIVELSE
Plan & Arkitektur har fundet det hensigtsmæssigt at udarbejde et forslag til ny udformning af lokalplanmateriale, således at øgede krav til planlægningen i højere grad kan tilgodeses, bl.a. i forbindelse med sikring af bevaringsværdier og af arkitektonisk kvalitet i nybyggeri. Det er endvidere hensigten at forbedre lokalplanmaterialets tilgængelighed, først og fremmest til glæde for brugerne af de færdige lokalplaner, men herudover desuden til sikring af optimalt udbytte af "Borgerdialogprojektet". Endelig forventes det, at en bedre forståelse af lokalplaners bestemmelser vil skabe et bedre grundlag hos såvel bygherrer som andre for den efterfølgende byggesagsbehandling.
Hertil kommer, at Plan og Arkitektur i højere grad end nu ønsker at udnytte internettets muligheder for formidling og kommunikation.
Plan & Arkitektur har derfor udarbejdet vedlagte forslag til "ny lokalplan", som imødekommer disse ønsker, samtidig med at den foreslåede form giver mulighed for at vægte og synliggøre det arkitektoniske og bybygningsmæssige indhold, til inspiration for såvel byens borgere som for de professionelle brugere af lokalplaner.
Den foreslåede form giver mulighed for en høj grad af genbrug af tekst og illustrationer igennem lokalplanprocessen, såvel i de trykte versioner som i internetversionerne.
Lokalplanmaterialet i dag
Det nuværende lokalplanmateriale omfatter – som bilag til indstillingen til Bygge- og Teknikudvalget om lokalplanforslag – en redegørelse i 2 kapitler samt lokalplanteksten med konkrete bestemmelser. I redegørelsens kapitel I beskrives lokalplanens baggrund, og områdets anvendelsesmæssige og byarkitektoniske forudsætninger analyseres og vurderes. Kapitel I afsluttes med et afsnit om lokalplanens indhold. Redegørelsens kapitel II rummer de i planloven stillede krav til en redegørelse om forhold til kommuneplanen og anden planlægning samt spørgsmål om tilladelse fra anden myndighed m.v. Kapitel I anvendes i den pjece, som udsendes i forbindelse med offentliggørelsen af lokalplanforslaget. Efter endelig vedtagelse af en lokalplan er det alene lokalplanteksten, som trykkes til videre brug for bygherrer og den kommunale administration.
Uddybning af indstilling
Såvel lokalplanforslag som lokalplaner i den færdige udgave søges gjort lettere tilgængelige og brugervenlige ved,
at ændre layout til en fortløbende enspaltet tekst med illustrationer og kommentarer anbragt i umiddelbart tilknytning til lokalplanparagrafferne, såvel i lokalplanforslag som i den endelige udgave i modsætning til i dag, hvor den endelige lokalplan kun omfatter paragrafferne med tilhørende kort (eksempel vedlagt). Ved den foreslåede ændring bevares det samlede informationsindhold i den endeligt vedtagne lokalplan, såvel i den trykte version som i GIS versionen, til gavn for professionelle og andre brugere af lokalplaner og for den efterfølgende planadministration, der typisk strækker sig over en lang årrække, idet lokalplanbestemmer først kan aflyses ved vedtagelse af en ny lokalplan. og for,
at anvende principdiagrammer og rumlige visualiseringer blandt andet i takt med udviklingen af en operationel 3D bymodel for byen.
at styrke det arkitektoniske indhold i lokalplanerne igennem udvikling, raffinering og visualisering af retningslinier for arkitektur, bybygning og byrum, herunder øget brug af referencefoto.
Det nye enspaltede layout med en fortløbende tekst med paragraffer, kommentarer og illustrationer er velegnet til internetversionerne, hvor det vil være muligt frit at søge imellem lokalplanparagrafferne og eventuelt vælge at se de dertil hørende kommentarer og illustrationer helt eller delvist.
Der kan umiddelbart etableres links til luftfoto og grundkort eller udsnit heraf, samt til diverse relevante eksisterende registre og på sigt til en interaktiv 3D bymodel og et visuelt bygningsregister, som begge er under udvikling.
Det vurderes i øvrigt, at informationsindholdet i "nye lokalplaner" i alle faser af processen, giver mulighed for at udforme udvalgsindstillinger noget kortere end i dag.
Til illustration af ideen og principperne i den "nye lokalplan" er vedlagt en sammenskrivning af to lokalplaner – nr. 214 og 285 vedtaget i december 1992 og december 1996. Disse lokalplaner er valgt, fordi de rummer flere af de forhold, som danner baggrund for lokalplanlægningen – herunder bevaringsforhold og muligheder for nyt byggeri. Lokalplanerne dannede endvidere plangrundlaget for byfornyelsesbeslutninger. Da lokalplanerne er ca. 5 og 10 år gamle, er det forsøgt at føre indholdet "up to date", men der er først og fremmest været lagt vægt på at beskrive principperne for materialets udformning og indhold.
Forslaget til ny udformning af lokalplanmaterialet er opbygget således, at en del af redegørelsens kapitel I med baggrund, områdets og planlægningsmæssige forudsætninger samt vurderingen er indledningen til lokalplanen, mens afsnittet med lokalplanens indhold udgår. Til planens enkelte bestemmelser knyttes kommentarer, der uddyber og begrunder bestemmelsens indhold, således at brugere kan få en bedre forståelse af de enkelte bestemmelsers indhold. Kommentarerne kan suppleres med tegninger, fotos eller andet, som kan illustrere bestemmelsens intentioner.
Det er tanken, at materialet i princippet skal opfattes som en samlet helhed fra lokalplanforslag til færdigtrykt lokalplan. Forslag til lokalplaner er suppleret med indholdet af kapitel II i den redegørelse, som udarbejdes i dag. Herudover vil det offentliggjorte lokalplanforslag udover eventuelle mindretalsudtalelser tillige indeholde de bemærkninger om, hvad en lokalplan er og om offentlighedsperioden, som i dag er medtaget i den pjece, som udsendes i forbindelse med den offentlige høring.
Der produceres ca. 20 lokalplaner årligt.
Trykkeudgiften i dag til en gennemsnitlig lokalplan (lokalplanpjece, 12 sider i 1000 eksemplarer og lokalplan, 8 sider i 300 eksemplarer) er ca. 15.000 kr.
Trykkeudgiften til en tilsvarende gennemsnitlig "ny lokalplan" i farver (lokalplanforslag, 24 sider i 1000 eksemplarer og lokalplan 16 sider i 300 eksemplarer) er ca. 27.000 kr.
Man kan fortsat vælge at trykke lokalplanforslag og lokalplan i sort hvid, hvorved trykkeudgiften kun øges ubetydeligt, samtidigt med at internetversionerne og print heraf er i farver.
Endelig kan man vælge altid at trykke omslaget i farver og indholdet i sort hvid eller farver alt efter lokalplanens karakter og betydning. Herved formindskes trykkeudgifterne selvsagt forholdsmæssigt.
Det vurderes, at lokalplaner i den nye internet version på sigt vil reducere behovet for antal trykte eksemplarer og på længere sigt måske helt kan erstattes af enkelte relativt billige udskrifter, hvis man på et tidspunkt eksempelvis vælger kun at udsende en folder til de berørte borgere, kombineret med muligheden for at bestille lokalplanforslaget i sin helhed eller alternativt selv at downloade det.
BILAG VEDLAGT
- Eksempel på "ny lokalplan" (sammenskrivning af 2 "gamle" lokalplaner.)
- Eksempel på "gammel" lokalplan.
- Eksempel på kortere indstilling
Jens Ole Nielsen