Københavnernes Grønne Regnskab 2002
Københavnernes Grønne Regnskab 2002
Bygge- og Teknikudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003
Sager til beslutning
29. Københavnernes Grønne Regnskab 2002
BTU 222/2003 J.nr. 29.0003/03
INDSTILLING
Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget og Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
RESUME
Denne indstilling er udarbejdet i et samarbejde med Miljø- og Forsyningsforvaltningen og fremlægges parallelt i Bygge- og Teknikudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget. Bygge- og Teknikudvalget har på mødet den 29. januar 2003 fået forelagt og godkendt koncept for Københavnernes Grønne Regnskab 2002 og formidlingen heraf.
Regnskabet for 2002 findes på hjemmesiden www.kk.dk/miljoetjek, og indeholder de samme indikatorer som i de tidligere trykte udgaver. Ved indikatorer forstås de nøgletal, der beskriver udviklingen indenfor de enkelte områder. Der er desuden udarbejdet en folder, der viser udviklingen på et lille antal indikatorer, og som henviser til hjemmesiden. Herudover er der i år iværksat en række formidlingstiltag specielt rettet mod de yngre københavnere.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Københavnernes Grønne Regnskab er siden 1996 blevet udarbejdet årligt i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Københavnernes Grønne Regnskab omfatter Københavns Kommune som geografisk område. Det betyder, at regnskabet viser udvalgte miljøpåvirkninger fra borgerne, erhvervslivet og offentlige myndigheder. Formålet med regnskabet er at informere borgere, virksomheder og kommunens forvaltninger om:
- Miljøbelastningen i København ved hjælp af udvalgte indikatorer
- Kommunens miljømål
- Hvad kommunen gør for at begrænse belastningen af miljøet
- Hvordan borgerne selv kan bidrage til at mindske miljøproblemerne
- Hvordan virksomhederne i kommunen arbejder med forebyggende miljøarbejde.
For 2002 er indikatorerne fra 2001 fastholdt og fokus har været på en ny formidling af regnskabet.
I begyndelsen af 2003 har koncept for Københavnernes Grønne Regnskab 2002 og formidling heraf været forelagt de to udvalg. Konceptet er godkendt af Miljø- og Forsyningsudvalget den 3. februar 2003 og af Bygge- og Teknikudvalget den 29. januar 2003. Konceptet er tilpasset resultaterne af en borgerundersøgelse fra november 2002 og resultaterne af en interviewrunde blandt miljøambassadører fra december 2002.
Hovedtrækkene i konceptet har været at udvikle en hjemmeside, hvor alle indikatorer og information om miljøudviklingen i København er samlet. Hjemmesiden, som har adressen www.kk.dk/miljoetjek er bygget op, så der er information på flere niveauer: Til dem der bare vil vide lidt, og til dem der vil have uddybende information.
Herudover er der udarbejdet en folder, der viser udviklingen inden for nogle få indikatorer til brug for borgerne i København. Folderen henviser til hjemmesiden. På baggrund af en interviewrunde blandt miljøambassadørene er det valgt at vise forbrugsindikatorer opgjort på en måde, så man så vidt muligt kan sammenligne med sit eget forbrug.
Med udgangspunkt i den borgerundersøgelse, der blev gennemført i efteråret 2002 er det i år valgt at have ekstra fokus på de yngre københavnere i forbindelse med formidlingen af regnskabet.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Det har været hensigten med Københavnernes Grønne Regnskab 2002 at få de centrale budskaber om miljøets udvikling ud til flere københavnere, og i år specielt de yngre københavnere.
Hjemmeside og folder vil begge blive oversat til engelsk. Folderen trykkes i 10.000 danske eksemplarer og 6.000 engelske eksemplarer. Folderen vil blive distribueret til biblioteker, kvarterløftområder, grønne guider, lokal agenda 21-grupper, andels- lejer- og ejerforeninger, virksomhedsnetværk, folkeskoler, Sund By butikker samt til en række miljøorganisationer.
Udover regnskabet, der nås på www.kk.dk/miljoetjek og folderen er der iværksat følgende tiltag, der alle skal være med til at henlede opmærksomheden på den nye hjemmeside.
- Gratis postkort
- Plakat
- Annoncer i Urban
- Bannerannoncer på nettet
- Aktiviteter i forbindelse med miljøfestivalen.
Der er udvalgt et billede og design, som er gennemgående i forhold til både postkort, plakat og annoncer, med det formål at opnå en genkendelighed hos modtagerne. På alle tiltag er der henvisning til www.kk.dk/miljoetjek .
De udarbejdede tiltag vil alle blive sat i værk op til og under miljøfestivalen, hvor regnskabet lanceres.
Gratis postkort
Der trykkes 26.000 postkort, som uddeles i ca. 220 københavnske caféer og biografer. Uddeling af postkort foregår over en periode på 2 uger. På bagsiden af postkortet er der en quiz, hvor man kan svare på tre miljøspørgsmål. Svarene på spørgsmålene kan findes i regnskabet på hjemmesiden. Præmien i konkurrencen er en cykel, der er sponsoreret af en mindre københavnsk kæde af cykelhandlere. Præmien udtrækkes under miljøfestivalen.
Plakat
Der trykkes 1000 plakater, som udsendes til en række uddannelsesinstitutioner, biblioteker, grønne organisationer og til københavnske caféer og biografer sammen med postkortene.
Annoncer i Gratisavis
Der indrykkes tre halvsides annoncer i Urban eller Metro.
Bannerannoncer på nettet
Der indrykkes bannerannoncer på de to københavnske hjemmesider AOK og Studerende Online. Undersøgelser har vist at disse to hjemmesider ofte benyttes af yngre københavnere. Annoncerne bliver på nettet indtil der er nået 100.000 hits. I annoncerne vil der være opfordring til at deltage i konkurrencen om en cykel. Der er direkte link fra annoncen til regnskabets hjemmeside.
Aktiviteter i forbindelse med miljøfestivalen
Under miljøfestivalen vil der være aktiviteter knyttet til de grønne regnskaber, og i l øbet af festivalen vil præmien til konkurrencen blive udtrukket.
Budgettet for Københavnernes Grønne Regnskab 2002 er 400.000 kr. Udgifterne deles ligeligt mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen.
Miljøvurdering
Regnskabet er et redskab for borgere og virksomheder til at holde sig orienteret om miljøbelastningen og miljømålene i København og kan give inspiration til at gøre noget for at mindske miljøproblemerne. Som sådan må regnskabet forventes at have en positiv effekt på miljøet og borgernes holdninger til miljø.
Ved at vælge at udgive regnskabet i elektronisk form spares der ressourcer til papir og til trykkeprocessen.
Ved produktion af folder, plakat og postkort bruges især i trykkeprocessen ressourcer i form af el og papir, og der anvendes forskellige kemiske stoffer. Miljøpåvirkningerne ved trykkeprocessen søges reduceret ved brug af miljøcertificeret trykkeri, der arbejder med at minimere ressourceforbruget og anvende de mindst miljøskadelige kemikalier. Folder, plakat og postkort trykkes i en proces, der lever op til svanemærkekriterierne.
BILAG VEDLAGT
Folder, Københavnernes Grønne Regnskab 2002
Mette Lis Andersen Peter Elsman