Mødedato: 14.05.2003, kl. 14:00

Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader

Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

28. Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader

BTU 231/2003 J.nr. 2150.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

at bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader ændres som beskrevet i denne indstilling.

at kompetencen til ændring af bekendtgørelsen delegeres til Bygge- og Teknikudvalget.

RESUME

Reglerne for gademusikanters optræden på gader i København er givet ved "Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader" fra juni 1992. Bekendtgørelsen angiver hvornår, hvor og hvordan, der må spilles musik.

Københavns City Center har ønsket regelsættet ændret for Strøget med henblik på at mindske generne for de mange mennesker der arbejder og bor på Strøget, men samtidig fastholde Strøgets karakteristiske liv med plads til mange forskellige aktiviteter. Udgangspunktet for ændringsforslaget er, at lægge tiderne for musikudøvelse udenfor kontorernes og butikkernes primære åbningstider, at indskrænke det tidsrum hvor der kan spilles, og sikre at der ikke forekommer ensidig støjpåvirkning ved at indføre en klausul om, at musikanterne skal flytte sig til et andet sted mindst 100 m væk efter 1 time.

Forslag til ændringer er forhandlet i samarbejde med Københavns Politi og Københavns City Center. Ændringerne vil alene gælde for Strøget, og indebærer at musikudøvelse indskrænkes til tidsrummet kl. 17 – 20 på hverdage, og kl. 14 – 17 på lørdage og søndage.

SAGSBESKRIVELSE

Reglerne for gademusikanters optræden på gader i København er givet ved "Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader" fra juni 1992. Bekendtgørelsen angiver hvornår, hvor og hvordan, der må spilles musik. Strøget er det sted, hvor der er flest gademusikanter. Københavns City Center har ønsket regelsættet ændret, således at der bliver et kortere tidsrum for musikudøvelse på Strøget, og at musikanterne må flytte sig med visse mellemrum med henblik på at undgå støjgener for de handlende og opstuvning af gående på tværs af Strøget. Forvaltningen er enig i kritikken og foreslår et kortere tidsrum for musikudøvelse på Strøget og en ordning, hvorefter musikanterne skal cirkulere.

Nugældende "Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader" fra juni 1992 er angivet nedenfor. Med kursiv er angivet forslag til ændringer. Ændringerne vedrører alene Strøget. Ændringerne består i, at tidsrummet for musikudøvelse på Strøget indskrænkes til tidsrummet mellem kl. 17 og 20 mandag til fredag. I dag kan musik starte kl. 16 mandag til torsdag og kl. 15 fredag. Lørdage og søndage foreslås musikudøvelsen indskrænket til tidsrummet mellem kl. 14 og 17. Efter gældende regler kan musik starte kl. 10 lørdag og kl. 12 søndage. Sammenfattende flyttes musikudøvelse væk fra butikkernes og kontorenes primære åbningstid.

Desuden foreslås en cirkulationsordning, således at musikanterne højst kan spille samme sted i 1 time. Som det er i dag, finder de, der bor og arbejder i området det generende, at en musikant kan stå samme sted i timevis og spille den samme musik og spærre for fodgængerstrømmen. I tidligere regelsæt for musikudøvelse har der været en bestemmelse om en cirkulationsordning.

Nedenfor følger den nugældende bekendtgørelse samt ændringsforslaget:

"Bekendtgørelse om fri musikudøvelse på gader

  1. I henhold til Københavns borgerrepræsentations beslutning af 21. maj 1992 er det indtil videre tilladt enkeltpersoner og grupper på højst 3 at optræde med levende musik (akustisk musik uden forstærkeranlæg) på byens torve, pladser og gader i følgende tidsrum:
  2. Mandag-torsdag fra kl. 16.00 – kl. 20.00.

    Fredag fra kl. 15.00 til kl. 20.00.

    Lørdag fra kl. 10.00 til kl. 17.00

    Søndag fra kl. 12.00 til kl. 17.00.

    Forslag til tilføjelse:

    For Strøget inkl. Gl.Torv/Nytorv samt Amager Torv og Højbro Plads gælder følgende tidsrum:

    Mandag-Fredag fra kl. 17.00 til kl. 20.00

    Lørdag-Søndag fra kl. 14.00 til kl. 17.00

    Musikanterne må højst spille 1 time på samme sted, hvorefter de skal flytte til et nyt sted minimum 100 m væk.

  3. Uanset ovennævnte tidsbegrænsning må enkeltpersoner og grupper på højst 3 dog uden særlig tilladelse optræde med musik alle ugens dage i tidsrummet kl. 07.00 til kl. 22.00 på følgende pladser:
  4. Rådhuspladsen (midterpartiet ved kioskerne).

    Kongens Nytorv (midterpartiet ved Krinsen).

  5. Der skal derfor ikke indhentes særlig tilladelse i henhold til politivedtægtens § 56 til at optræde med sådan musik i nævnte perioder.
  6. Musikken skal udøves på en sådan måde, at den ikke er til ulempe for omboende eller forbipasserende, og de musicerende skal straks efterkomme de ordensforskrifter, som politiet foregiver, jfr. Politivedtægtens § 57.
  7. Til andre former for gadeoptræden (orkesterkoncerter, gøgl, behændighedskunster, gadeteater og lignende) skal der fortsat indhentes tilladelse i henhold til politivedtægtens § 56 i hvert tilfælde.
  8. Når politiet og magistraten har givet tilladelse til sådanne særlige arrangementer, er disse fortrinsberettigede til at benytte de steder, som tilladelsen omfatter og fri musiceren er derfor ikke tilladt på disse steder samtidig med nævnte arrangementer.

 

Københavns Magistrats 4. afdeling

Juni 1992

Forslag til rettelse:

Københavns Kommune,

Bygge- og Teknikforvaltningen

Juni 2003"

 

Musikudøvelse, der holder sig indenfor rammerne angivet under punkterne 1 og 2, kræver ikke tilladelse fra politiet eller forvaltningen. Hvis musikudøvelsen går ud over nævnte rammer, skal der ansøges hos politiet og forvaltningen som vejmyndighed. Forvaltningens myndighedsmæssige beføjelse er, at give tilladelse til råden over vejareal efter vejloven, mens politiet skal give tilladelse efter musikbekendtgørelsen. Politiet er den myndighed, der skal håndhæve musikbekendtgørelsen i praksis på gaden.

Forvaltningen oplever i ø ;vrigt regelsættet for musikudøvelse som godt, og der fornemmes blandt musikanterne en høj grad af accept af reglerne.

Økonomi

Ingen konsekvenser.

Miljøvurdering

Miljøkontrollens regler om støj skal overholdes.

Høring

Københavns Politi er indforstået med de foreslåede ændringer.

Københavns City Center støtter de foreslåede ændringer.

BILAG VEDLAGT

  1. Brev fra KCC af 5. marts 2003

 

Ole Bach

 

Til top