Mødedato: 14.05.2003, kl. 14:00

Nye tiltag på Otto Krabbes Plads

Nye tiltag på Otto Krabbes Plads

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

24. Nye tiltag på Otto Krabbes Plads

BTU 244/2003 J.nr. 2141:187.0001/03

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Otto Krabbes Plads justeres, som beskrevet i indeværende indstilling

at der gives en anlægsbevilling på 1,7 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg)

RESUME

Otto Krabbes Plads er nyanlagt og indviet for 1½ år siden. På baggrund af lokale klager over udformning og indhold af pladsen, besluttede Bygge- og Teknikudvalget i oktober 2002, at forvaltningen skal fremkomme med forslag til forbedringer til pladsen, idet den ikke har levet op til borgernes ønsker og forventninger til et brugbart byrum.

Efter en projektudvikling på godt 3 måneder og i et tæt samarbejde med en lokal arbejdsgruppe, foreligger der nu et ændringsforslag, der vil gøre Otto Krabbes Plads attraktiv for byens borgere.

Kritikken af pladsens nuværende udformning har primært været rettet mod den manglende frodighed samt grusbelægningen, der afstedkommer mange støvgener i nærområdet. Dernæst er Otto Krabbes Plads berygtet for de mange hundeefterladenskaber, som gør pladsen ubehagelig at færdes og opholde sig på.

Forvaltningen vurderer, at der med enkle greb kan skabes et attraktivt byrum, ikke mindst ved at imødekomme ønsket om større frodighed. I skitseforslaget bibeholdes den nuværende struktur med spredte murkonstruktioner og en præcist placeret træplantning, hvorimod den nuværende grusflade brydes af græsfladepartier og en hovedfærdselsåre i granitbelægning. Hele pladsen gøres mere frodig ved brug af en varieret beplantning og ved en udskiftning af de eksisterende søjleege med fuldkronede, blomstrende træer.

Efter ønske fra den lokale arbejdsgruppe foreslås det, at to mindre bede kan tilplantes, plejes og passes af et havelaug, som stiftes efter retningslinier fra Vej & Park.

Der er sideløbende aktiviteter, som søger at sikre en udsmykning af en privat gavl, der vender ud mod Otto Krabbes Plads.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Otto Krabbes Plads er anlagt i 2001 efter et forslag, der blev udarbejdet i samarbejde mellem Vej & Park, lokale brugere, Byfornyelsesselskabet København og med arkitekttegnestuen Lene Tranberg og Boje Lundgaard som rådgiver. Projektet blev godkendt af Bygge- og Teknikudvalget den 25. august 1999 (BT 295/99).

Projektet beløb sig til cirka 10 mio. kroner, og indvielsen fandt sted i september 2001. Allerede fra starten rejste beboerene kritik af pladsens udformning og indhold. Kritikken kulminerede henover sommeren 2002 med negative indlæg i medierne, klager til forvaltningen over støvgener fra grusbelægningen samt klager over belysningen, problemer med smuldrende murkonstruktioner og misvækst i træplantningen. På Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 2. oktober 2002 (BTU 464/2002) blev det besluttet, at forvaltningen i samarbejde med lokale beboere skal udarbejde et forslag til forbedring af Otto Krabbes Plads.

Forvaltningen indkaldte således den tidligere følgegruppe til et møde i januar 2003. Ud af denne gruppe blev der nedsat en arbejdsgruppe på 9 medlemmer, som har deltaget i de sidste 3 måneders projektudvikling.

Uddybning af indstilling

Situationen i dag

Otto Krabbes Plads er beliggende på det tæt bebyggede Vesterbro, hvor pladsen kobler sig til Skydebanehaven, Westend, Matthæusgade og Dannebrogsgade. (bilag 1)

Den nuværende udformning af Otto Krabbes Plads består primært af tre hovedelementer; et større antal fragmentariske murkonstruktioner, præcist placerede træer i et kvadratnet og en ensartet grusbelægning. Murkonstruktionerne refererer til den tidligere karréstruktur og skal samtidig give rumdannelser og indbyggede siddepladser på pladsen. Den ene murkonstruktion er udformet som en vandkunst og indgår i kvadratnettet som erstatning for et af træerne. Hele pladsen er omkranset af en granitbelægning, hvor der også er placeret cykelparkering. (bilag 2)

På Otto Krabbes Plads har grusbelægningen - i modsætning til andre steder i byen - givet uventet mange støvgener. Årsagen kan være de høje irregulære bygningskroppe, der giver megen vindturbulens.

I 2002 blev murkonstruktionerne renoveret, da de var begyndt at falde fra hinanden, idet der var anvendt en forkert mørtelblanding. Dette forhold er i dag afhjulpet.

Belysningen fungerer ikke tilfredsstillende, dels fordi der ikke er tilstrækkeligt med lys til, at brugerne føler sig sikre, og dels tildækkes de terrænlagte spots med grus, hvormed lyseffekten svækkes.

Træplantningen har ikke fundet fodfæste, til trods for at udgåede træer er udskiftet én gang allerede, derfor antages misvæksten at være begrundet i valget af træart. Da pladsen blev anlagt, blev der etableret plantehuller af en meget høj standard, hvilket under normale omstændigheder medfører en god tilvækst.

Sidst men ikke mindst er der problemer med hundeefterladenskaber, som gør pladsen ubehagelig at færdes og opholde sig på. Den manglende respekt for pladsen i det hele taget kan være medvirkende årsag til problemets størrelse.

Forslag til tiltag

Otto Krabbes Plads vil blive et attraktivt byrum ved at gennemføre nogle enkle tiltag. Det primære formål med de skitserede tiltag (bilag 3 –5) er at opnå en større frodighed og et venligere udtryk - at mildne de eksisterende forhold. Otto Krabbes Plads vil skifte karakter fra det nuværende stringente byrum til en form for bypark med et mere folkeligt islæt.

Udgangspunktet er at bevare murene, idet de fortæller en historie, og fordi de er med til at skabe intime rumdannelser på pladsen. Ved at tilplante murene med et stort antal klatreplanter vil der fremkomme et spændende samspil mellem naturens foranderlighed og bygningsværkets faste form. Imellem murene langs Westend etableres plantebede med blomstrende stauder samt små træer. Der bliver afsat plads til picnic og grillaftener i de små haver. Den eksisterende boulebane forsvinder hermed, men der er fortsat plads og mulighed for at spille andre steder på pladsen, hvor grusbelægningen bibeholdes.

Det nuværende kvadratnet af træer er fastholdt som et sammenbindende element, der sikrer en harmonisk helhed. Systemplantningen modvejer de fragmentariske mur-elementer, de brudte græsflader og de irregulære græsarealer. Desuden bliver det muligt at genanvende de allerede etablerede plantehuller. Søjleegene foreslås imidlertid erstattet med fuldkronede, blomstrend e træer, som giver en mere hyggelig atmosfære på pladsen. Herudover tilføjes spredte grupper af lave flerstammede træer for at give variation. Langs Skydebanehaven foreslås en tæt varieret plantning, der kan danne ryg til Otto Krabbes Plads.

Grusfladen er reduceret med 75 % og erstattet med græsflader og granitbelægning på hovedfærdselstien samt i de små haver langs Westend. Det resterende grusareal er bevaret som en slidstærk overflade, hvor færdsel, boulespil og andre aktiviteter kan foregå. Det foreslås at den tilbageblevne grusbelægning udskiftes med en grustype, eksempelvis leret vejgrus, der erfaringsmæssigt ikke giver støvgener i samme omfang som den eksisterende stenmelsbelægning. Græsfladerne er svagt hævede for at skabe bevægelse i fladen og for at hindre cyklister i at krydse græsset. Enkelte steder indarbejdes der ramper, som sikrer tilgængeligheden for kørestolsbrugere, barnevogne o.lign.

Belysningen optimeres med en række pullertlamper langs hovedfærdelsstien og ved en udskiftning til en varmere lyskilde på spotsene. Spotsene vil fremover primært stå i græs og fast belægning, hvorved problemet med tildækning med grus minimeres.

Trods de mange siddemuligheder der er indbygget i murkonstruktionerne, foreslås det, at der opsættes et mindre antal bænke med bedre siddekomfort af hensyn til de ældre brugere. Da der er aftensol på arealet langs Skydebanehaven, foreslås det, at der her opstilles borde/bænkesæt, således at der er bedre betingelser for længere ophold.

I den nordlige ende af pladsen foreslås der etableret en indhegnet hundegård, der skal fungere som hundetoilet. Desuden opsættes der enkelte steder et skilt med plastposer og en opfordring til at gøre rent efter sin hund. Håbet er, at disse tiltag og en større respekt for pladsen kan afhjælpe problemet med hundeefterladenskaber.

For at hindre bilkørsel på pladsen – et stort problem i dag – foreslås det, at der opsættes flere pullerter langs Westend og Matthæusgade. Desuden indarbejdes der cykelparkering efter de foreslåede nye forhold. Et nybyggeri på hjørnet af Dannebrogsgade betyder, at en eksisterende cykelparkering skal flyttes til en ny placering.

De skitserede tiltag betyder en mindre stigning af driftsomkostninger primært grundet ekstra pleje og vedligeholdelse af græs og planter, mens renholdelse og drift af pladsen i øvrigt svarer til niveauet i dag.

Beboerindflydelse- og ansvar

I forbindelse med projektudviklingen fremsatte beboerne ønske om en bedre lokal forankring af Otto Krabbes Plads. På den baggrund foreslås det, at de to bede mellem murene langs Westend stilles til rådighed for lokale haveentusiaster. Tanken er, at der nedsættes et havelaug, der overtager ansvar for tilplantning, pleje og pasning. For at sikre standarden vil der blive udarbejdet en formaliseret aftale, hvoraf det fremgår, at Vej & Park overtager driften af arealet, såfremt bedene ikke passes og plejes efter hensigten.

Sideløbende gavludsmykningsprojekt

Under projektudviklingen blev der rejst ønske om, at der blev gjort noget for at forskønne de to gavle, der vender ud mod pladsen fra Dannebrogsgade. Byhavenetværket, som har været repræsenteret i arbejdsgruppen, fremkom med ønske om at lave en såkaldt "Wild Life"- gavl med planter, fugle- og insektliv og vandcirkulation. Arbejdsgruppen bakker idéen op, og Byhavenetværket søger nu idéen gennemført via fonde. Forvaltningen er positiv overfor idéen og har tilbudt at stille et mindre areal til rådighed langs den ene gavl. Dog mangler der en afklaring af de driftsmæssige konsekvenser. Medlemmer af den nu nedlagte gavlkommite er orienteret om de ønskede tiltag, da de tidligere har arbejdet på at forskønne den omtalte gavl. Herfra er der velvilje overfor idéen.

Økonomi

Overslag baseret på erfaringspriser fra tilsvarende anlægsprojekter:

Etablering af skitserede forslag:

- belægningsarbejder 500.000 kr.

- beplantning 575.000 kr.

- belysning 150.000 kr.

- inventar 75.000 kr.

- uforudsigelige udgifter/projekteringsomkostninger 400.000 kr.

I alt: 1.700.000 kr.

Forvaltningen foreslår at der gives en anlægsbevilling på Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, Vejanlæg). Midlerne er reserveret på anlægsrammen for 2003.

Miljøvurdering

De foreslåede ændringer ventes primært at forbedre det sociale miljø på pladsen, hvilket er højt prioriteret. De fysiske ændringer med anlæg af græsflader og et øget antal planter med større artsdiversitet har samtidig det formål at skabe bedre grobund for flora og fauna, hvilket kan betragtes som et byøkologisk tiltag.

Høring

Borgerne

Forvaltningen bekendtgjorde i en pressemeddelelse i december 2002, at Otto Krabbes Plads skulle revurderes, og Vej & Park efterspurgte idéer og ændringsforslag i den forbindelse. I alt kom der 15 meget engagerede henvendelser, hvor hovedtemaerne var mere frodighed og i særdeleshed græs, mindre grus, bedre belysning og færre hundeefterladenskaber. Desuden nævnte flere ønsket om at skabe en tættere kobling mellem Skydebanehaven og Otto Krabbes Plads.

I januar 2003 indkaldte forvaltningen den tidligere følgegruppe til et møde, hvor de samme emner og kritikpunkter blev fremført. På mødet nedsattes en arbejdsgruppe på i alt 9 medlemmer, der efterfølgende har deltaget i projektudviklingen. De to interesseorganisationer Byhavenetværket og Vestergror har begge været repræsenteret i gruppen. I alt er der blevet afholdt ét møde med den tidligere følgegruppe, 3 møder med arbejdsgruppen og ét Åbent Hus arrangement for alle interesserede.

Projektudviklingen er forløbet i en konstruktiv og positiv ånd, hvor den nedsatte arbejdsgruppe har bidraget med lokalkendskab samt ønsker og forhåbninger fra en række beboergrupper.

I arbejdsgruppen er der gennemgående opbakning og positive tilkendegivelser til det foreliggende skitseforslag.

Tre af gruppens 9 medlemmer, herunder repræsentanten for Vestergror, fastholder, at der bør være mere græs og mindre grus end i det skitserede forslag. Forvaltningens faglige vurdering er imidlertid, at pladsen behøver en slidstærk grusflade af en vis størrelse for at kunne optage aktiviteter med stor slitage. På Åbent Hus arrangementet var samme emne til diskussion, ikke mindst fordi det nuværende grus giver voldsomme støvgener. Forvaltningen vurderer dog at støvgenerne bliver minimeret ved det skitserede forslag, dels grundet det reducerede grusareal, dels ved udskiftning til en anden grustype.

Enkelte i gruppen er kritiske overfor forvaltningens ønske om at bibeholde den regelmæssige træplantning, da de foretrækker et mere naturlignende træplantningsprincip. Forvaltningen har imidlertid indarbejdet denne beplantningstype i et underliggende lag, hvor spredte grupper af små træer har et mere selv groet udtryk. Forvaltningen har desuden vurderet at en fravigelse fra det eksisterende plantesystem vil betyde en væsentlig merudgift ved etablering af nye plantehuller.

Rådgivende arkitekter

Arkitekterne Lene Tranberg og Boje Lundgaard, der var rådgivende arkitekter på pladsens nuværende udformning er blevet orienteret om processen og ændringsforslaget, men har ikke deltaget i projektudviklingen.

Andre konsekvenser

Otto Krabbes Plads er ikke blevet en succes, til trods for at der har været afsat mange ressourcer til at sikre tilblivelsen. Set i bakspejlet er der sket fejl undervejs, og Vej & Park ønsker at tage ved lære af forløbet. Derfor har Vej & Park stillet sig til disposition for to bachelorstuderende fra Københavns Universitet, der har til opgave at skrive om de processer, der er gået forud for etablering af pladsen. Til belysning af sagen har de studerende planer om at interviewe samtlige implicerede parter, dvs. følgegruppen, forvaltningen, arkitekterne og brugerne. Resultatet af deres undersøgelse foreligger endnu ikke.

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Registreringsfotos

Bilag 2: Plan af eksisterende forhold

Bilag 3: Skitseforslag

Bilag 4: Rumlig afbildning

Bilag 5: Referencefotos

 

Ole Bach

 

Til top